AI technologie a simulátor

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Howky
  • Datum začátku Datum začátku

Howky

Průvodčí
Používáte někdo nějaké AI technologie například na tvorbu nočních textur ?
Nebo například nějaké programy na vylepšení textur ? například program Upscayl.

Na ukázku vytvoření nočních textur v chat GPT free verze. Platí te si někdo GPT?
Ano textury mají své mouchy, ale všechno je to o tom jak správně svůj požadavek napíšete, ale myslím si, že to v mnohém ulehčí práci.
Např. vidím využití, tam, kde je problém sehnat fotografie.

f33cdbe8-a83c-4b89-bdb4-1e33c03895b9.jpg c1eec80f-9eb5-4cd6-bee3-96fcda549ed7.jpg 51a772d6-d28a-4f16-8dcf-54ba9869e9b7.jpg

Ještě jedna ukázka nočních textur
e0c30f7d-2c57-4e6a-ac3c-64d8ad17210d.jpg

Mě tedy tato problematika zajímá. Já mám do nové aktualizace nových 40 textur na kterých musím udělat noční. Zimní neřeším, zkopíruji z letních. Noční jen ztmavuji, tedy nejsou tak pěkné jak to dělá AI.
Prý v neplacené verzi to jde jen do velikosti 1024x1024. Tedy ty noční zmenšené z 2048x2048 by se daly přežít. Zimní bych nechal, protože střechy budov i mnohé používané plochy mají zasněženou verzi.

Tak to nevím… Já mám chat neomezený, ale když jsem měl free verzi, tak jsem mohl napsat maximálně možná deset zpráv. Teď už si to přesně nepamatuji.

Mě tedy tato problematika zajímá. Já mám do nové aktualizace nových 40 textur na kterých musím udělat noční. Zimní neřeším, zkopíruji z letních. Noční jen ztmavuji, tedy nejsou tak pěkné jak to dělá AI.
Prý v neplacené verzi to jde jen do velikosti 1024x1024. Tedy ty noční zmenšené z 2048x2048 by se daly přežít. Zimní bych nechal, protože střechy budov i mnohé používané plochy mají zasněženou verzi.
No, on si umí krásně poradit i se zimou.
Kdysi jsem to řešil s C3rv.
AI dostalo za úkol udělat cibulu v zimě :) samosebou dělal jsem to ve free verzi a moc jsem mu nepopsal jak to chci, takže to udělal podle sebe :)
Ale výsledek je pěkný.
zima .jpgzima.jpg

Jako zkoušel jsem i něco na mašiny. Dostal fotku, kde bylo vidět logo na esu a dostal za úkol jej upravit, tak aby se dalo použit, má tam sice chybu, ale za mě dobrý. Fotku dostal tu první. Jinak jen pro info, je to z webu prototypy.

5f1f01c1-2818-491a-befd-dcb4f5cb86a5.jpg

Výsledek:
ChatGPT Image 13. 4. 2026 17_01_53.jpg

Nemohu to nějak na webu dohledat, ale co mám přístup k placeným, tak tam mám na výběr 4.1, 5.2, 5.4
U free verze bude nejspíš starší „hloupější“ verze 4.x a je omezená počtem zpráv.

Štvalo mě, že když jsem potřeboval něco řešit, tak mi to najednou napsalo, že musím čekat do druhého dne.

Gemini pokus. Jenomže ona mi tam přidala nad nápis lampičky. :) Zkusil jsem nápisy Brno Židenice, ale to byla hrůza a děs, to by Deteria trefilo. Tam použiji jeho noční fotky.
90c25108-e6b5-4b00-89d3-3c90d9e4ae7e.jpeg

Právě o tom to prý je. Umět se správně zeptat a o tom prý bývají i školení AI. Však to platilo i u googlení. Někdo se nemohl dogooglit ke správnému výsledku a jiný to samé vyhledal na první dobrou.

Právě o tom to prý je. Umět se správně zeptat a o tom prý bývají i školení AI. Však to platilo i u googlení. Někdo se nemohl dogooglit ke správnému výsledku a jiný to samé vyhledal na první dobrou.
Mě se docela osvědčilo nechat si to napsat AI, jak by to bylo ideální. Pak to třeba jen malinko upravím.

Nejlepší je poslat mu obrázek toho, co si o tomhle řešení myslíte. On vám pak sám napíše, jak by to udělal a co konkrétně bude předělávat. Potom mu stačí napsat vaše poznatky a hlavně ho požádat, aby udělal náhled. Vygeneruje vám obrázek, jak to vytvořil, a vy můžete vznést případné námitky, nebo to schválit, a on vám to následně zabalí. ;)

A nejhorší jsou cedulky. Gemini vůbec nechápala. Několik pokusů a vzdal jsem to. Raději udělám z Deteriových nočních fotek.
geminiPokus1.jpg
geminiPokus3.jpg
geminiPokus2.jpg
geminiPokus4.jpg
A takto to nezávisle dostal z Gemini kamarád.
Nad svítícími cedulemi domalovala lampičky :)
geminiPokus5.jpg
geminiPokus6.jpg

Tak abyste věděli, co všechno se dá s AI dělat:
Vezmete si opensource projekt, např. Grafikon a protože je psaný v běžném jazyku a platíte si GitHub Copilot, začnete si hrát, resp. komandovat vaši AI:
Takto vypadá import databáze tratě 042 do programu Grafikon. Není to bez chyby, ale ještě stále je to celkem přehledné. Taková BP je masakr. Zatím úspěšně lze takto importovat jednoduché tratě z origo MSTS. U složitějších tratí to načte aspoň stanice, zastávky a mezistaniční úseky, ale některé detaily se budou muset doklikat ručně.
A co s tím dál? No AI mi navrhuje, že by mohla být schopná načíst SJŘ z PDF. Na to jsem zvědav. Protože pak mi to samo nakreslí GVD. A co potom? Chtěl bych zkusit nechat vygenerovat jednoduchý TimeTable pro OR. Ale to je ještě daleko - musím si šetřit premium requesty i na práci.

Snímek obrazovky 2026-04-24 181303.jpg
Snímek obrazovky 2026-04-24 181352.jpg

Back
Nahoře