RetroFIX

Alois Nebel

Posunovač
Ahoj všem,

jak asi většina z vás ví, Microsoft Train Simulator už je dnes hodně stará hra a na novějších počítačích nebo Windows často způsobuje různé problémy. Někomu nejde vůbec spustit, jinému padá, jsou problémy s grafikou, fullscreenem, rozlišením nebo kompatibilitou DirectX.

Právě proto jsem začal pracovat na novém programu s názvem RetroFix.

RetroFix využívá komponenty dgVoodoo2, ale oproti klasickému dgVoodoo2 se snaží vše maximálně zjednodušit. Cílem je, aby uživatel nemusel řešit žádná složitá nastavení.

Hlavní rozdíl oproti dgVoodoo2:
  • není potřeba používat dgVoodooCpl.exe,
  • není potřeba ručně kopírovat DLL,
  • není potřeba nastavovat grafickou kartu,
  • není potřeba upravovat dgVoodoo.conf,
  • a uživatel nemusí vůbec vědět, co je DirectDraw nebo wrapper.
Stačí:
  1. vybrat složku hry,
  2. kliknout na tlačítko,
  3. a RetroFix vše nastaví automaticky.
Program:
  • rozpozná typ hry,
  • vybere správné DLL,
  • automaticky vytvoří konfiguraci,
  • nastaví doporučený profil,
  • vypne watermark,
  • vytvoří zálohu původních souborů,
  • a podporuje CZ / SK / PL / ENG jazyk.
RetroFix není určený jen pro MSTS, ale obecně pro starší hry a aplikace, které mají na moderních Windows problémy s grafikou nebo kompatibilitou.

Program je zatím ve vývoji, ale první verze už funguje a postupně přidávám další automatické profily a úpravy.

RetroFix
powered by dgVoodoo2

RetroFIX.jpg

Krátká ukázka RetroFixu

Na videu je vidět spuštění čistého MSTS bez potřebných DLL, kdy hra na moderním systému po spuštění spadne. Následně stačí v RetroFixu vybrat složku hry, kliknout na tlačítko a program vše nastaví automaticky bez ručního kopírování DLL nebo nastavování dgVoodoo2.

Právě jednoduchost je hlavní cíl RetroFixu

A k čemu to je? Vždyť nové modely, ani třeba trať 042 MSTS nepřečte. Trať třeba používá DDS textury, trainset vesměs nové zvuky, které MSTS vůbec nepobere. Nové modely od Pikka + jakékoliv modely obsahující víc jak 1 Fright Anim budou ohoblované, pokud se vůbec povede je otevřít a spousta repaintů ze starých dob, které jsou přepracovány, tak už nemají ani SD soubory, potřebné k chodu. Takže podtrženo a sečteno, si to spustí, jen ti, co mají jen čistý trainset MSTS a nebo jen základní tratě s trainsetem simulátoru, který je na dnešní dobu příšerný. Navíc je zajímavé, že aniž bych používal nějaké utility, základní MSTS spustím v klidu pod Win11. Tak ti fakt nevím... Ale tvoje věc.

A k čemu to je? Vždyť nové modely, ani třeba trať 042 MSTS nepřečte. Trať třeba používá DDS textury, trainset vesměs nové zvuky, které MSTS vůbec nepobere. Nové modely od Pikka + jakékoliv modely obsahující víc jak 1 Fright Anim budou ohoblované, pokud se vůbec povede je otevřít a spousta repaintů ze starých dob, které jsou přepracovány, tak už nemají ani SD soubory, potřebné k chodu. Takže podtrženo a sečteno, si to spustí, jen ti, co mají jen čistý trainset MSTS a nebo jen základní tratě s trainsetem simulátoru, který je na dnešní dobu příšerný. Navíc je zajímavé, že aniž bych používal nějaké utility, základní MSTS spustím v klidu pod Win11. Tak ti fakt nevím... Ale tvoje věc.
Dane! Budu rád, když přestaneš komentovat věci, o kterých víš kulové, děkuji.

Tady vůbec nejde o samotnou hru MSTS, ale především o MSTS AE (víme)? Já ti taky nekomentuji ty tvoje rychlokvašky retro skinů, které jsou už od pohledu rozmazané a vůbec to nevypadá pěkně.

Plno lidí mi psalo do SZ, že jim MSTS už vůbec nejede a jestli bych nemohl něco vymyslet. Osobně používám dgVoodoo2, ale pro někoho může být složité se vyznat v nastavení samotného wrapperu, a proto jdu jednodušší cestou na dvě kliknutí.

RetroFix není o tom „udělat z MSTS moderní simulátor“. Je to jen jednoduchý nástroj, který má pomoci rozběhnout staré aplikace a hry na novějších Windows bez ručního nastavování wrapperů a kopírování DLL.

Zvykl jsem si u tebe, že všechno ti jede plynule a čistě a máš vše „tip top“, tak buď od té dobroty a komentuj si své výtvory. Já nejsem Icik a nemám kapacitu na to ti to vysvětlovat tak, aby jsi to i ty pochopil a nemusel se desetkrát ptát znovu.

Tečka!

Dane! Budu rád, když přestaneš komentovat věci, o kterých víš kulové, děkuji.

Tady vůbec nejde o samotnou hru MSTS, ale především o MSTS AE (víme)? Já ti taky nekomentuji ty tvoje rychlokvašky retro skinů, které jsou už od pohledu rozmazané a vůbec to nevypadá pěkně.

Plno lidí mi psalo do SZ, že jim MSTS už vůbec nejede a jestli bych nemohl něco vymyslet. Osobně používám dgVoodoo2, ale pro někoho může být složité se vyznat v nastavení samotného wrapperu, a proto jdu jednodušší cestou na dvě kliknutí.

RetroFix není o tom „udělat z MSTS moderní simulátor“. Je to jen jednoduchý nástroj, který má pomoci rozběhnout staré aplikace a hry na novějších Windows bez ručního nastavování wrapperů a kopírování DLL.

Zvykl jsem si u tebe, že všechno ti jede plynule a čistě a máš vše „tip top“, tak buď od té dobroty a komentuj si své výtvory. Já nejsem Icik a nemám kapacitu na to ti to vysvětlovat tak, aby jsi to i ty pochopil a nemusel se desetkrát ptát znovu.

Tečka!
Co jsi? Pupek světa, aby jsi mi rozkazoval na co mám na veřejném fóru reagovat?! Ne já se narozdíl od tebe neurazím a ty svoje "ryclokvašky" rozhodně nezpoplatním, ani nezruším donwload a ani tu nebudu červeně a tučně vypisovat, kolik nás stojí provoz webu. :-) A pokud se ti něco nelíbí, nestahuj, věř, že ostatní stahují a není jich málo. Vidím jako admin kolik lidí stahuje i kolik lidí máme denně na webu. A nevím co sem taháš Icika, buď tak laskav a do naši spolupráce, která trvá již hodně dlouho se nemontuj, tady nebyla z tvoji strany ani zmínka o nějakém editoru aktivit, psal jsi pouze o spouštění MSTS a ani jsem tvoji práci nijak neshazoval, narozdíl od tebe v příspěvku. Jen jsem napsal, že hra samotná neumí pracovat s novými modely, použitými, jak pro trainset, tak pro tratě. Proto jsem ti psal k čemu to je.

Vidím jako admin kolik lidí stahuje i kolik lidí máme denně na webu.
Tohle já vidím taky, a co? MSTS (jak hra, tak i editor) se spouští přes jedno .exe, takže je jasné, že když padá před fixem samotná hra, tak bude padat i MSTS AE. Nebudu ti tady popisovat, jak funguje spouštění her nebo proč má někdo problém s jejich spuštěním. Ty bys to nepochopil ani po týdenním kurzu ;-)

Narážka na Icika byla myšlena především na tvůj poslední výlev, že dispečer je zbytečný. Moje programy, které jsem tady ukazoval, jsi také shodil s tím, že nejsou potřeba, protože jiné programy to dělají taky. Mnoho lidí nepotřebuje mít na počítači nainstalovaný „milion“ programů, když stačí pár portable verzí.

TSRE CZ také vlastně nemuselo vzniknout, protože oficiální a jiná komunitní verze také funguje ;-)

Kde píšu, že přístup na web bude zpoplatněný? Nikde! A máš pravdu — tvoje skiny ani aktivity nestahuji, ale také je nekomentuji :-)

Já jsem někde psal, že je dispečer nebo pisunovač zbytečný? Naopak, já ty mluvené zprávy chválím, problém je jinde v závislisti v scénářích aktivit a to už jsem ťešil soukromě. TT nerozumím a ani se do toho nesnažím montovat. Pikyd jde o editor, tak je situace zcela jiného významu, tam tak smysl má. I když na to je taky program, jterý představil na slezině Ricar-CZ. Jaký nevím, mbě editor jede, ale jiným ho na srazu rozchodil na první dobrou. Tím ale neříkám, že ten tvůj je špatný.

Já jsem někde psal, že je dispečer nebo pisunovač zbytečný? Naopak, já ty mluvené zprávy chválím, problém je jinde v závislisti v scénářích aktivit a to už jsem ťešil soukromě. TT nerozumím a ani se do toho nesnažím montovat. Pikyd jde o editor, tak je situace zcela jiného významu, tam tak smysl má. I když na to je taky program, jterý představil na slezině Ricar-CZ. Jaký nevím, mbě editor jede, ale jiným ho na srazu rozchodil na první dobrou. Tím ale neříkám, že ten tvůj je špatný.
Jediný spolehlivý program je dgVoodoo2, ze kterého vychází i můj program (asi to používá i Ricar), ale ne každý rozumí tomu, jak si nastavit wrapper. Těch deset lidí, co mi psalo ohledně vymýšlení programu, jsem odkazoval právě na dgVoodoo2, ale přišly odpovědi, že se jim to nepovedlo, protože neví, co tam mají nastavit.

Můj program tohle dělá automaticky podle typu hry. Stačí tedy vybrat složku s hrou a program už automaticky pozná, co má dělat. Po stisknutí tlačítka „Opravit hru“ je hotovo.

Back
Nahoře