OR Activity Studio

Alois Nebel

Posunovač
Dnešním dnem začala práce na mém doposud největším projektu, a to vlastním editoru aktivit. Pracovní název je OR Activity Studio a určitě se ještě několikrát změní.

Nejdůležitější a nejtěžší práce bude na správném vykreslení 2D mapy tratě. Hrubý základ už mám, ale stále je na tom ještě hodně práce. Jakmile bude hotové vykreslování, pak už to bude hračka :)

AE.jpg

Teda, jestli tohle se podaří, to bude ta největší pecka, jako si lze představit. Konečně mě bude zase bavit dělat aktivity. Držím palce, ať to vyjde!

2D mapa nic, snad jen zaznačení přejezdů a přechodů ve stanici. Ale celkově hlavně:
1. Vozidlo s inc. soubory při funkci "umístit vlak". Tak že jej zobrazí jako kostrku celkového rozměru vozidla, nikoliv jen to středové kolečko. A při otevření soupravy, aby vozidlo zobrazil, i když má DDS texturu.
2. Větší rozsah textu v písemných zprávách. A aby při uložení nemazal zápisy pro ORCZ, které jsou obsaženy v pís. zprávách v ACT, jako je zápis dynamického počasí, pomalých rychlostí, které se zatím do ACT musí vepisovat ručně.

Tohle je zatím tak nejdůležitější co je potřeba a myslím, že se toho postupně najde daleko víc.

2D mapa nic, snad jen zaznačení přejezdů a přechodů ve stanici. Ale celkově hlavně:
1. Vozidlo s inc. soubory při funkci "umístit vlak". Tak že jej zobrazí jako kostrku celkového rozměru vozidla, nikoliv jen to středové kolečko. A při otevření soupravy, aby vozidlo zobrazil, i když má DDS texturu.
2. Větší rozsah textu v písemných zprávách. A aby při uložení nemazal zápisy pro ORCZ, které jsou obsaženy v pís. zprávách v ACT, jako je zápis dynamického počasí, pomalých rychlostí, které se zatím do ACT musí vepisovat ručně.

Tohle je zatím tak nejdůležitější co je potřeba a myslím, že se toho postupně najde daleko víc.
Tohle všechno tam můžu dát, ale upřímně — tohle je práce minimálně na půl roku. Určitě to nebude hotové za tři večery. Ve dvě ráno jsem přišel z noční a doteď u toho sedím a posunul jsem se jen o kousek.

Ona ta 2D mapa je ok, tam by nic moc nepřidával, vem si, že už samotná trasa, pokud děláš posun a máš nekolik reversů, tak je to nepřehledné, do toho trasy traffic atd... Ono tyhle věci má editor pro MSTS suprovní (jednoduchost a přehlednost) a hlavně ať je zachována možnost vypnout a zapnout, jak ozmaření kolejí, stanic, jak to je v současném AE MSTS. Prostě ty základní vzhledy a funkce by měly zůstat zachovány Tam to funguje perfektně a stručně. Potíže jsou, s těmi dalšími funkcemi, co jsem psal, ne s 3D mapou tratě. To je právě to usazovaní statickách vlaků pro posun co jsou rovnou includlé a nemají v podsložce vag bez inc. a samotné nestabilní čtení, při pokusu umístit vlak, kdy při každé kravině editor spadne. Mně jinak jede vše. kromě parametry vlastnosti u soupravy, kdy už nenačte tak rozsáhlý trainset a spadne a i spuštění s celým rozsáhlým trainsetem musím přešit, že odsypu, spustím a pak dosypu trainset zpět, ale spoustě lidí se nezavírají okna a tak podobně, co si tak pamatuji z dotazů, to musí napsat ale oni. Takže ta 3D mapa, je pro nějaké změny vlastně to poslední.

Ja by som náhľad súpravy alebo tvorbu súpravy teda consistu možno ani do tohoto Editoru nedával načo keď máme TsRE CZ?
Alebo to riešil až neskôr nejakým updatom. Hlavne aby fungovala tvorba trasy a aspoň tie základne veci čo vie MSTS AE. S tým že ak sa podarí by to mohlo byt stabilnejšie.

Ja by som náhľad súpravy alebo tvorbu súpravy teda consistu možno ani do tohoto Editoru nedával načo keď máme TsRE CZ?
Alebo to riešil až neskôr nejakým updatom. Hlavne aby fungovala tvorba trasy a aspoň tie základne veci čo vie MSTS AE. S tým že ak sa podarí by to mohlo byt stabilnejšie.
Dodo, když si pracovně skládám vozy jakoby LC na mapu pro jakoby vzdálenosti pro posun, tak, že si umístím jakoby 4 vozy přrd mašinu a hláškuji, pak dva uberu a zas hláška. Ne, editace souprav tam zůstat musí. Tohle při tvorbě normálně používáme jako pracovku. Ty funkce z AE MSTS tam musí zůstat stejně, jak byly. 20 let praxe... :-)

Ale však v tom editore v MsTS ani nejde vytvoriť súpravu. To vkladanie do trate áno. Ale mám na mysli tvorbu súpravy. Tak ako doteraz som pouzival stále TSRE

a hlavně ať je zachována možnost vypnout a zapnout, jak ozmaření kolejí, stanic, jak to je v současném AE MSTS.
Přesně. U projektu BP, kdy se načte editor aktivit MSTS, tak se po mapě nehnu. Automaticky vypínám kilometrovníky a další. Nakonec i návěstidla, která si zapínám, až se přiblížím k potřebnému místu. Tedy mám defaultně označené jen koleje, ale bez názvů, ty také brzdí pohyby na mapě. A zapínám jen podle potřeby. Pokud se vyrobí nový editor aktivit na novém jádru, tak je možné, že tohle bude ošetřeno a pohyb po mapě bude plynulý i se zobrazením všeho. Ale, například v Openrails, když zapnu Trackviewer, také má problém s posunem mapy. Žádná hitparáda to není. Ale na druhou stranu, není jenom BP, menší projekty tyto problémy určitě nemají.

Ale však v tom editore v MsTS ani nejde vytvoriť súpravu. To vkladanie do trate áno. Ale mám na mysli tvorbu súpravy. Tak ako doteraz som pouzival stále TSRE
Jasně, jinak.
Já má soupravu hráče 2x 464.0 a potřebuji najet na vozy a umístit hlášky. Tak v editoru mám umístěn Loose con vozů na které najíždím a teď venu ty dvě 464 a otevřu pracovně je umístím, jako loose consist a pak je otevřu (parametry vlastnosti) a přidám si před ně 5 os vozu, zavřu a dám na mapě k LC soupravy a pžed páru umístim zprávu, pak otevřu parametry vlastnosti, dva vozy uberu a zas umístím zprávu. Takže Dodo, editace je nutná a ta normálně funguje-

Tohle všechno tam můžu dát, ale upřímně — tohle je práce minimálně na půl roku
Tak tohle je opravdu všem tvůrcům jasné, že nic není spíchnuté za den. Ono je to pak jen o vytrvalosti věc dotáhnout do konce.
Proto je vhodnější informovat o čemkoli, až mám vše téměř hotové a poslat zkušeným aktivitářům, jako je Dan, aby vyzkoušeli. A pak se to doladilo podle jejich připomínek. Já nejsem vhodný tester, protože nevyužívám novinek jak pro aktivitáře přidává Icik. Nestíhám vnímat vše nové, jinak bych nedokončil své rozpracované věci.

Ale zle som sa vyjadril. Ísť ide ale keď už máš ladený Trainset pre OR či už Include alebo niečo čo sa nepáči MSTS AE tak ten editor súprav otvoris a editor celý spadne.
V tom okamžiku je nepoužitelný i ConBuild a další podobné nástroje generačně určené na podporu MSTS / MSTS-Bin.

Hoši, pokud máte v pdsložce eng a wag bez inc, tak Conbuilder ai ostatní prgramy jedou a to neustálé nasazování na ně, už mně fakt štve, jedou komplet všechny podprogramy, jak Activity Analysis, tak TrainsStore, tak ConBuilder, kterému vadí jen přímě inc, jede i AE, který je třeba jen doladit. Sakra, proto se snad dělá editor, jaký byl funkční pro MSTS, to pak můžu debilně dělat v TSRE za pomocí dalších tři pr. programů. Ano, mohu si skládat consisty v TSRE a taky to dělám, ale jejich editaci nutně v editoru potřebuji pro jiné práce., když nevíte jak se to dělá, neznamená, že to není potřeba zachovat. a opět tam dělá bordel přímý includ. Který nezobrazí vozidlo jako kostru na trati, tohle je třeba opravit. Jestli to tam nebude fungovat, tak i tenhle editor ztrácí pro mně význam, stejně jak ten pro OR. Prostě se usazují pracovně loose consisty a dále se s nimi pracuje při vytváření manipůláků a složitějších posunů. Tečka.

V tom okamžiku je nepoužitelný i ConBuild a další podobné nástroje generačně určené na podporu MSTS / MSTS-Bin.
Nespadne, když ji tam posadíš Jako Loose consist, spadne jen proto, že editor nepřečte inc vozy a zápisy pro OR co jsou navíc. Pokud to nový pobere, tak pojede stejně, jak v MSTS. A ty prostě potřebuješ editaci přímo v něm, pokud neděláš je vlaky z A do B. Popsáno výš. Nejde tu fakt vypsat praxe az tvorby za 20 let, prostě to tak je.

Však proto je dobré mí veškerá nová ladění ve složkách Openrails a v hlavním adresáři mít ladění čitelné pro MSTS. Stačilo by i vymyšlené, jen aby se v editoru vozidlo nějak zobrazilo. Já si myslím, že je dobré ctít u vozidel nějaká pravidla a pak vše bude fungovat. Já také používám pro consisty Conbuilder, co byl pro MSTS.

Back
Nahoře