DPS - Digitální pracoviště strojvůdce

DPS – Digitální pracoviště strojvedoucího je nyní dostupné ke stažení na mém webu.

DPS je externí aplikace pro Open Rails CZ/SK, která zobrazuje důležité provozní informace na samostatném okně nebo druhém monitoru. Najdete zde například aktuální rychlost, traťový limit, následující návěstidla, rychlostní návěstníky, stanice, jízdní řád, odhad příjezdu a další informace užitečné při řízení vlaku.

Pro správnou funkčnost je nutné v Open Rails CZ/SK zapnout webové API:

Nastavení → Obecné → Aktivovat webserver (informace v prohlížeči o libovolném vlaku)

Bez této volby se DPS nebude moci k simulátoru připojit.

Nastavení aplikace je schválně ukryto a otevře se kliknutím na nápis DPS v horní části programu.

A ještě jedna poznámka. K programu není vytvořený manuál. Upřímně řečeno, na tak jednoduchou aplikaci se mi ho psát nechtělo. Většina funkcí je snadno pochopitelná na první pohled a věřím, že se v programu každý rychle zorientuje.

Přeji příjemné ježdění a budu rád za případné připomínky, nápady nebo hlášení nalezených chyb.

Verze DPS se během jediného dne posunula z verze 1.0 na verzi 1.1. Největší novinkou je automatické přepnutí Open Rails do borderless okna bez potřeby programů třetích stran.

Stačí spustit Open Rails v režimu „V okně“ a DPS se o vše postará automaticky. Není tedy již potřeba používat Borderless Gaming.

Současně byly zapracovány všechny dosud nahlášené chyby a připomínky od uživatelů.

Děkuji všem za testování, nápady a zpětnou vazbu. :)

Ahoj,

včera jsem dostal hlášení, že OR CZ/SK v Track Monitoru zobrazuje návěst Stůj, zatímco DPS u stejného návěstidla ukazuje 130 km/h.

Zkusil jsem proto vytvořit testovací situaci s trafficem a vložil jsem do cesty vyčkávací bod 31203. U mě se vše chová správně. DPS zobrazuje Stůj a po projetí vlaku se návěstidlo přepne na rychlostní návěst, kde DPS správně zobrazí 50 km/h.

Momentálně tedy nevím, kde může být problém. Proto bych poprosil všechny uživatele DPS, kteří na podobnou situaci narazí, aby mi poslali také výstup z API:

http://localhost:2150/API/TRAININFO

Upozorňuji, že Open Rails musí být spuštěný, jinak API nebude dostupné. Připojení k internetu není potřeba, API běží pouze lokálně na vašem počítači.

Děkuji.

received_940547565710128.jpeg

Mám jeden poznatek a asi i jednu prosbu. Všiml jsem si, že DPS si nepamatuje poslední stanici po uložení hry a opětovnému načtení. Příklad. Jedu z Prahy, dojedu do Pardubic, uložím hru, pak načtu uloženou pozici, ale DPS si myslí, že jedu znova z Prahy a napíše že jsem v Praze nezastavil, logicky, ale kilometry k další zastávce sedí a sedí i odhadovaný čas příjezdu.
A mojí prosbou je to, jestli by se seznam výběru vozidla k službě nemohl zredukovat jen na vozidla k dané aktivitě nebo přímo jen na consist hráče, protože projíždět seznam consistů k aktivitám příslušné tratě je docela zdlouhavé a ne moc uživatelsky příjemné. Děkuji.

Samotný program se mi líbí, je to fajn pomůcka a rád s ním jezdím. ;)

Mám jeden poznatek a asi i jednu prosbu. Všiml jsem si, že DPS si nepamatuje poslední stanici po uložení hry a opětovnému načtení. Příklad. Jedu z Prahy, dojedu do Pardubic, uložím hru, pak načtu uloženou pozici, ale DPS si myslí, že jedu znova z Prahy a napíše že jsem v Praze nezastavil, logicky, ale kilometry k další zastávce sedí a sedí i odhadovaný čas příjezdu.
A mojí prosbou je to, jestli by se seznam výběru vozidla k službě nemohl zredukovat jen na vozidla k dané aktivitě nebo přímo jen na consist hráče, protože projíždět seznam consistů k aktivitám příslušné tratě je docela zdlouhavé a ne moc uživatelsky příjemné. Děkuji.

Samotný program se mi líbí, je to fajn pomůcka a rád s ním jezdím. ;)
DPS je samostatný projekt a není vázaný s hrou, takže nemůže vědět kde se zrovna nacházíte. Nemůžu udělat žádné "úložíš hru a automaticky se uloží DPS". DPS nepracuje s consisty, ale ze .srv soubory. Kouknu se na to ;-)

DPS 1.1 – připravovaná aktualizace

Nová verze přinese několik novinek a vylepšení zaměřených především na práci se službami, jízdním řádem a zobrazením tratě.

Nové funkce

• Možnost změnit službu za běhu DPS
• Možnost změnit dopravce za běhu DPS
• Uložení služby přímo z karty Služba
• Pokračování v uložené službě po načtení uložené pozice Open Rails
• Obnovení stavu jízdního řádu po načtení služby
• Obnovení příjezdů, odjezdů a zpoždění
• Zachování označení NEZASTAVENO
• Uložení poslední aktivní stanice a pozice ve službě

Open Rails

• Nová podpora Borderless režimu
• DPS nyní dokáže automaticky přepnout Open Rails spuštěné v okně do Borderless režimu
• Není již nutné používat externí nástroje pro vytvoření bezrámečkového okna

Návěstidla a trať

• Nové zobrazení složených návěstidel
• Přehlednější rozlišení návěstí Volno, Výstraha a Stůj
• Vylepšené zobrazení rychlostních návěstí
• Úpravy logiky návěstidel podle dat Open Rails
• Přesnější zobrazení objektů v kartě Trať

Jízdní řád

• Přesnější práce s aktuální a následující stanicí
• Opravy logiky po zastavení ve stanici
• Lepší zachování stavu služby po přerušení jízdy
• Obnovení kompletního stavu jízdního řádu po načtení uložené služby

Uživatelské rozhraní

• Nové tlačítko Uložit službu
• Přehlednější práce s uloženými službami
• Vylepšené systémové hlášky
• Další drobné opravy a vylepšení nalezené během testování

Děkuji všem za testování a připomínky. Každý nápad a nalezená chyba pomáhá DPS posunout zase o krok dál.

DPS 1.1 – připravovaná aktualizace

Nová verze přinese několik novinek a vylepšení zaměřených především na práci se službami, jízdním řádem a zobrazením tratě.

Nové funkce

• Možnost změnit službu za běhu DPS
• Možnost změnit dopravce za běhu DPS
• Uložení služby přímo z karty Služba
• Pokračování v uložené službě po načtení uložené pozice Open Rails
• Obnovení stavu jízdního řádu po načtení služby
• Obnovení příjezdů, odjezdů a zpoždění
• Zachování označení NEZASTAVENO
• Uložení poslední aktivní stanice a pozice ve službě

Open Rails

• Nová podpora Borderless režimu
• DPS nyní dokáže automaticky přepnout Open Rails spuštěné v okně do Borderless režimu
• Není již nutné používat externí nástroje pro vytvoření bezrámečkového okna

Návěstidla a trať

• Nové zobrazení složených návěstidel
• Přehlednější rozlišení návěstí Volno, Výstraha a Stůj
• Vylepšené zobrazení rychlostních návěstí
• Úpravy logiky návěstidel podle dat Open Rails
• Přesnější zobrazení objektů v kartě Trať

Jízdní řád

• Přesnější práce s aktuální a následující stanicí
• Opravy logiky po zastavení ve stanici
• Lepší zachování stavu služby po přerušení jízdy
• Obnovení kompletního stavu jízdního řádu po načtení uložené služby

Uživatelské rozhraní

• Nové tlačítko Uložit službu
• Přehlednější práce s uloženými službami
• Vylepšené systémové hlášky
• Další drobné opravy a vylepšení nalezené během testování

Děkuji všem za testování a připomínky. Každý nápad a nalezená chyba pomáhá DPS posunout zase o krok dál.
Aha,takže mám tomu rozumiet tak,že DPS nevie pracovat s aktivitami vytvorenými v MSTS AE,alebo TSRE5,to znamená zo súbormi uloženými v zložke Activities danej trate s koncovkov act a apk,ale len s jízdnimi řády vytvorenými v timetable editori OR?Pretože mne sa v DPS napríklad nezobrazuje jízdní řád ,ani nasledujúce stanice pri jazde v týchto aktivitách....a nedá sa v menu DPS tú volbu uskutočnit,dá sa tam len vybrat volná jazda,alebo jízdní řád.

Aha,takže mám tomu rozumiet tak,že DPS nevie pracovat s aktivitami vytvorenými v MSTS AE,alebo TSRE5,to znamená zo súbormi uloženými v zložke Activities danej trate s koncovkov act a apk,ale len s jízdnimi řády vytvorenými v timetable editori OR?Pretože mne sa v DPS napríklad nezobrazuje jízdní řád ,ani nasledujúce stanice pri jazde v týchto aktivitách....a nedá sa v menu DPS tú volbu uskutočnit,dá sa tam len vybrat volná jazda,alebo jízdní řád.
Počkejte si na další aktualizaci ;-)

Při vývoji jsem narazil na jednu zajímavou věc. Některé aktivity, například od Milana V., používají FreeView a následný hráčský vlak je veden jako traffic. V takovém případě je jízdní řád uložen v souboru .trf.

Protože jsem DPS původně testoval jen na jednoduché aktivitě z bodu A do bodu B, netušil jsem, že čas odjezdu může být uložen i jinde než v .act souboru. DPS ale samozřejmě pracuje se všemi soubory aktivity a využívá například i .tdb kvůli názvům stanic a zastávek.

Dostal jsem také dotaz, zda může být DPS přímou kopií Track Monitoru z Open Rails. Nemůže :-) Je to můj vlastní projekt a chci, aby měl vlastní vzhled i logiku.

V nové verzi by už ale měl zobrazovat stejné informace jako Track Monitor. Rozdíl bude hlavně v barevném provedení:

Výstraha – oranžová / žlutočervená
Volno – zelená
Stůj – červená
Rychlostní návěst – žlutá
Přivolávací návěst – bíločervená

Pokud budou dvě návěstidla vedle sebe ve vzdálenosti do 3 metrů, získají v mém Track Monitoru společný bod. Například kombinace Volno a Výstraha se zobrazí jako zelenooranžová.

U návěsti Stůj se navíc už nebude zobrazovat rychlost. Nebude se tedy stávat situace, kdy je v OR na Track Monitoru „Stůj“, ale v přehledu DPS vidíte například 130 km/h.

Back
Nahoře