Nastavení času rozednění

Jednotné nastavení rozednění a stmívání

Zdravím.
Měl bych jednu prosbu k rozednívání a stmívání u tratí v MSTS. Jak už tady kdysi napsal p. Šemora
Zbyněk Šemora napsal:
Jediný správný postup je, aby člověk, který problematice rozumí poslal nastavení autorovi trati. To samé se týká vozidel. (například ŽSR ladí x6x, 130, atd, takže nic si doma neopravovat, ale vše směrovat k tomuto člověku. Po té se vše doplní do centrální aktualizace)

tak bych se chtěl zeptat, zda by někdo kdo této problematice rozumí by mohl nastavit tyto časy aby odpovídali trochu realitě. Používám trať BP (DVD trať verze 75.1 + k tomu stažené obě nové aktualizace - nepoužívám žádný Sky Conductor nebo Kosmos) a zjistil jsem, že při létu a jasnu se stmívá někdy mezi sedmou a půl osmou večer (kabina přeskakuje z denní na noční v 19:14:19 hod). To se mi zdá trochu brzo, když si uvědomíme, že v létě je ještě v půl desáté docela vidět - jinak slunce zapadá nejpozději chvíli před devátou viz http://www.shaman.cz/praxe/vychod-zapad-slunce.htm
Pokud by si někdo troufl na nastavení dle tohoto grafu a poslal to Zbyňkovi do nové aktualizace, tak myslím, že mu bude celá MSTS komunita vděčná - alespoň já určitě ano. K tomuto příspěvku mě dovedlo to, že jsem chtěl vytvořit letní aktivitu, která měla mít start v 20:30 hod (říkal jsem si krásný západ slunce) a ona je všude tma jak o půlnoci.
Dík za vaše názory

Naposled editoval moderátor:
No jo, ale neprojeví se takové nastavení ve všech ročních obdobích? To by pak bylo k ničemu.

Mne by úplne stačilo keby autor do popisu k aktivite napísal čas východu a západu slnka a v príslušných súboroch si to potom nastavím.

Jacek napsal:
No jo, ale neprojeví se takové nastavení ve všech ročních obdobích? To by pak bylo k ničemu.

Ne neprojeví, toto je možno zadat pro všechna 4 roční období zvlášť a dokonce to je možné zadat zvlášť pro počasí v tomto období (jasno, déšť/sníh).

JANíčOK napsal:
ad Miran:
Dá sa nastaviť na ročné obdobia alebo podľa počasia, s tým súhlasím. Ale tak ako to myslí Blackwolf na každý deň inak (http://www.shaman.cz/praxe/vychod-zapad-slunce.htm) to asi nepôjde. Alebo sa mýlim :?:

Neblázněte. Myslel jsem udělat nějaký přijatelný kompromis pro každé roční období. Ten odkaz byl jenom pro představu o čase východu a západu. Přečetl jsem si tady ty návody na úpravu a experimentuju s léto-jasno a dal jsem západ slunce chvíli před devátou a stmívání do okolo půl desáté a musím řící, že se to tváří velice reálně.
Ty časy pro východ a západ slunce při jasnu bych orientačně viděl asi takhle :
ZIMA - 07:40 - 16:15
JARO - 06:15 - 18:00
LÉTO - 05:00 - 21:00
PODZIM - 06:15 - 18:00
Od toho by se odvodilo rozednívání a svítání, v létě udělat delší v zimě kratší. Jak jsem psal tak v létě stmívání do cca 21:30 vypadá docela dobře. Budu experimentovat dál a uvidíme.

JANíčOK napsal:
Mne by úplne stačilo keby autor do popisu k aktivite napísal čas východu a západu slnka a v príslušných súboroch si to potom nastavím.

To je taky řešení, ale ne každý by si s tím uměl poradit.

Nastavení kompromisních časových úseků pro jednotlivá období je jedna věc (lze diskutovat, zda-li jsou lepší extrémy, tj. dny nejdelší, nejkratší, dny rovnodennosti nebo naopak nějaké průměry; zda počítat s letním časem (velmi časné rozednívání ve stávajících ENV souborech na něj zdá se ukazuje) nebo s normálním atd.).
Druhá věc je pak při používání programu na více druhů počasí (např. Sky-Conductoru) nastavení změn u všech jeho 17 variant počasí + 1 MSTS defaultní. Každá varianta má pak 4 podvarianty pro 4 roční období, takže je s tím práce až nad hlavu a lehce se tam přitom dá na něco zapomenout... Takto připravené ENV soubory se musí připravit v adresáři SC do podadresářů pro všechny tratě (kromě defaultních, ty umí Sky-conductor modifikovat dle výběru počasí sám). Rozhodně to není práce na několik minut. Vím, o čem mluvím, už jsem to kdysi absolvoval (postup ke zprovoznění změny počasí u tratě B-P pomocí Sky-conductoru je v sekci Zatmění v 13:00; principiálně lze takto postupovat samozřejmě i u jiné tratě).
Tím nechci nikoho odrazovat ve vylepšení nastavení stávajících časů, ale je potřeba si uvědomit, že se to pak musí odrazit (tedy upravit) ve všech variantách (pro uživatele SC). Kosmos jsem proto už raději ani neinstaloval... Stejně to úplně reálné asi nebude - nakonec ani příroda sama to počasí v reále vždycky nedodržuje... ;-)

to Mikasi:
Já žádný program na úpravu počasí do MSTS nepoužívám, takže nevím. Základních souborů, které používá trať BP je 12 (alespoň tedy podle Breclav - Praha.trk). Přiznám se, že nevím na co jsou soubory EDITOR, SUN, RAIN, SNOW :eek: . Pokud by se nějak reálněji nastavilo alespoň těch 12 (v současné době v létě v 19:30 hod tma jak v pr....) tak si myslím, že to trati a reálnosti aktivit alespoň trochu prospěje. Samozřejmě chtělo by to prodiskutovat jaké časy by byly nejvhodnější. Já jsem svůj návrh napsal o něco výše a letní čas bych vzal v potaz. A nejsem si jist, že velmi časné rozednívání ve stávajících ENV souborech na něj zdá se ukazuje, protože o to déle by se spíš mělo stmívat. Jde jen o to dohodnout se na nějakých časech z kterých by se vycházelo.

V podstatě souhlasím s Černým vlkem, že na úpravu rozednívámí/stmívání stačí ve výše zmiňovaných 12-ti souborech upravit 6 resp. s měsícem 12 časů. Jelikož počasí nechci nijak upravovat, tak bych do toho Sky-con ani nic jiného nemotal. Osobně jsem pro účely testování kabin tyto soubory několikrát editoval a s Worpadem si bohatě vystačím.

Současné časy jsou opravdu tak trochu mimo mísu. Časy navrhované Blackwolfem vypadají mnohem lépe. Jemu bych ale radil, aby vstoupil do kontaktu se Zbyňkem, neboť trať je jeho. Pokud změnu časů nevydá v aktualizaci on, nemá smysl je mezi sebou nějak pokoutně šířit. Toliko můj názor. Sám jsem se chystal na toto Zbyňka upozornit, nicméně v zápalu jiných prací k tomu ještě nedošlo. :(

Soubory EDITOR, SUN, RAIN, SNOW jsou defaultní soubory pro definování počasí (doby stmívání, rozednění atd.) z MSTS (nadstavbové programy na zapojení více druhů počasí je ale také mohou použít-tedy přesněji jejich textury).
Těch dalších 12 zmiňovaných souborů v adresáři ENVFILES v trati B-P (SummerClear.env atd.) je modifikováno přes program Sky-Conductor. Pozná se to z cca 41. řádku, kde je definovaná textura terrain_texslot ( hitw-mercury.ace 1 0 ). Může tam být i něco jiného, ale to "hitw" je charakteristické právě pro textury ze SC. U původního env souboru by tam bylo něco jako terrain_texslot ( daysky.ace 1 0 ). U tratě B-P je to nastaveno tak, že k uvedeným env souborům jsou v podadresáři TEXTURES k dispozici prakticky všechny potřebné textury - není tedy nutné kvůli nim mít nainstalovaný Sky-Conductor.
Souhlasím s diskutujícími, že úprava 12 ENV souborů není až tak hrozná jako úprava všech kombinací daných Sky-Conductorem, o které jsem se zmiňoval v předchozím příspěvku. A rovněž souhlasím s tím, že jejich případné zveřejnění je pak na autorovi tratě, aby v tom nebyl zmatek. Ale pokud si to někdo chce upravit pro sebe podle svých představ, tak proč ne.
K tomu zmíněnému časnému rozednívání - já používám verzi ENV souborů někdy z roku 2005, kterou jsem si upravil pro všechny kombinace dané SC, a přenastavil jsem si tam přitom i některé časy (většinu jsem ale ponechal podle tehdejšího původního návrhu). V létě za jasna mám tudíž tmu v 21:06, ale rozednívá se mi poměrně brzy...

Zdravím.
Tak jsem si o problematice rozednívání a stmívání napsal se Zbyňkem Šemorou a dohodli jsme, že by ty časy nějak poupravit chtělo a "že můžu začít". Zatím jsem pokusně upravil nastavení LÉTO JASNO a výsledek můžete vidět na mých stránkách http://www.blackwolf-msts.ic.cz/ v sekci stmívání. Prosím o návrhy, podněty, názory, připomínky a pod. Díky

Blackwolf: Tak tohle je mnohem lepší, než co tam je teď. I to pasuje s časy dle osvětlovacího kalendáře, viz: http://www.volny.cz/mikulda/d1/htm/priloha1.htm
Letní časy samozřejmě bereš v úvahu (t.j. v době platnosti SEČL je třeba přičíst hodinu) a to je dobře. Ještě aby Džordž vyřešil přepínání kabiny

To je pěkná práce, bude se hodit. Když jsem zkoušel udělat aktivitu do mé tratě R 835 z Lužné do Prahy, už v Lužné bylo dost šero (v 19:30!), ačkovil když jsem stejným vlakem jel v reále v srpnu loňského roku tak bylo světlo do Stochova a tma byla až za Kladnem.

Blackwolf napsal:
Zdravím.
Tak jsem si o problematice rozednívání a stmívání napsal se Zbyňkem Šemorou a dohodli jsme, že by ty časy nějak poupravit chtělo a "že můžu začít". Zatím jsem pokusně upravil nastavení LÉTO JASNO a výsledek můžete vidět na mých stránkách http://www.blackwolf-msts.ic.cz/ v sekci stmívání. Prosím o návrhy, podněty, názory, připomínky a pod. Díky
M2 se to velice líbí... Škoda, že se tím nezabývá i někdo další, já už jsem si tak nějak vystačil sám. :(

ZMĚNA DEN. A NOC. TEXTUR V JINÝ ČAS NEŽ VÝCHOD A ZÁPAD SLUNC

Tak jsem se dál vrtal v env souborech a asi jsem přišel na to jak nastavit přehození kabiny na jakýkoliv jiný čas než je východ a západ reálného slunce. Třeba východ slunce v 7:00 hod a přehození nočních textur na denní (včetně kabiny) v 7:20 hod. Zatím jsem ve fázi testování a jen co si budu jistý, že to funguje umístím nějaké screeny na svoji stránku. Až tam budou dám vědět.

UPDATE STRÁNEK O SVÍTÁNÍ A STMÍVÁNÍ

Tak jsem updatoval stránku týkající se svítání a soumraku. Najdete zde postup prací a nové vylepšené screeny z východu a západu slunce. Více na stránkách http://www.blackwolf-msts.ic.cz Případné komentáře směřujte na toto fórum.

Re: UPDATE STRÁNEK O SVÍTÁNÍ A STMÍVÁNÍ

Blackwolf napsal:
Tak jsem updatoval stránku týkající se svítání a soumraku. Najdete zde postup prací a nové vylepšené screeny z východu a západu slunce. Více na stránkách http://www.blackwolf-msts.ic.cz Případné komentáře směřujte na toto fórum.
Čau, super práce. Nechceš vydat, třeba balíček upravených env souborů, osobně se mi tvoje nastavení hodně líbí, já mám také sice upraveno, ale tvoje mi přijdou ještě lepší. Super práce

Tak jsem myslel, že o ty změny dob rozednívání/stmívání dle ročních období bude větší zájem. No nic. Alespoň, že někdo se ozval. Při tom jak se v tom tak vrtám mě napadlo, že v létě místo sněžení (kdy tady v létě sněží - možná se blíží doba že bude) by mohlo být mohlo být nastaveno Léto-zamračeno. Co vy na to?

To je skvěly napad, osobně jsem se naprosto zamiloval do nove azuro oblohy, takže dalši upravy jen tak dáál, hra se opět posouva o stupinek výš :lol: :D

Back
Nahoře