Miran

Martens

Strojvedoucí
Správce
Dnes jsem dostal smutnou zprávu, že včera ráno navždy odešel kamarád, přítel a dlouholetý parťák z naší komunity – Miroslav Horáček, kterého jste hlavně vy starší znali pod nickem Miran.

Hlavou mi proběhlo zrychleně celých 24 let, po které jsem Mirana znal. Ten neskutečný počet slezin, kterých se ať už v DDM na Podbabě nebo na té poslední v Hradci Miran účastnil a utvářely se tam spolu s dalšími jako byl PPoollll či Tax, dějiny české a slovenské komunity kolem MSTS a ORTS.

Miran určitě patřil mezi osobnosti, které neodmyslitelně formovaly českou komunitu kolem Microsoft Train Simulatoru (MSTS) hned od prvopočátku a zanechal po sobě bezesporu hlubokou a nesmazatelnou stopu.

Možná vám mladším asi Miran nic neřekne, ale my ze staré gardy si jej budeme pamatovat jako skvělého tvůrce modelů a skinů, člověka ochotného podělit se o své zkušenosti.

Po dlouhá léta byl také jedním z pilířů českého MSTS fóra, kde dlouhodobě působil jako moderátor a troufám si říct, že nebyl jen přísným moderátorem, ale byl především člověkem, který měl pro komunitu srdce a žil pro ni.

Za jeho prací zůstaly desítky projektů, modelů, skinů a úprav, které budou dál připomínat jeho nadšení pro železnici a virtuální svět vlaků.

Troufám si říct, že mezi námi určitě není nikdo, kdo by neměl ve svém trainsetu ani jeden z Miranových modelů nebo skinů (že Dane :)). Jen namátkou třeba Hurvínek, Žabotlama v řadě naskenovaných variant, legendární kořenovská Rakušanka, patráky Bp ( někde jsem ještě našel link na jeho starý web, který stále funguje https://mihor.bluefile.cz/).

Odešel starý dobrý kamarád, ale jeho stopa v našich životech i v české MSTS komunitě zůstane navždy.

Mirane, děkujeme za vše, co jsi pro nás a naši komunitu udělal. Nikdy nezapomeneme a věřím, že tam nahoře už s PPoolllem a Taxem a dalšími ze staré gardy sedíte u nebeského Gmaxu a chystáte nám nějaké překvapení. Mirane, díky za to skvělé čtvrtstoletí.

A vy, co třeba pojedete v aktivitě s Žabotlamou nebo Hurvajzem, vzpomeňte si na Mirana a virtuálně mu tam nahoru zahoukejte.

Miran parte.jpg

Naposled editoval(a):
A já si zrovna včera na něj vzpomněl, jak se mu asi daří, protože na slezině se s námi loučil, že mu zbývají poslední dva měsíce. Tak jsem doufal, že má na tomto světě ještě trochu víc času. Ale moje vzpomínka se mi vnukla v den jeho úmrtí.
Byl to člověk, který po sobě zanechal vzpomínku nejen v modelech pro MSTS, ale na slezině nám ukazoval své velké modely lokomotiv z 3D tiskárny, které jezdily na tanvaldské zubačce a říkal, že budou vystavené v muzeu v Kořenově. Tak i tam bude mít svůj pomníček. A my z komunity děkujeme za vše.
Čest jeho památce.

Dnes dopoledne jsem si na Mirana vzpomněl. Odpočívej v pokoji a za všechno děkuji. Upřímnou soustrast.

Jeden z mála lidí, který dokázal poradit když jsem v roce 2009 ( je to strašné jaká doba to je ) s MSTS začínal. Upřímnou soustrast rodině a Děkuji Mirane za vše.

Back
Nahoře