Open Rails - galerie obrázků a videí

A když už, tak nepotřebuji ani 2D simulace, představ si, že mám otevřený ten starý a nahovno MSTS editor, dělám na posunech třeba AI na druhý AI pokud chci vidět chování v aktivitě, pouze shodím editor aktivit na lištu a spustím ORCZ a výseč dané aktivity a vidím přesné chování, jak to v aktivitě přímo je, kontrola přímo tam v tabulkách chovâní traffic. Když potřebuji ladit, je vypnu ORCZ, udělâm pouze kosmetické úpravy v editoru, co mâm na liště, které trvají cca minutu a spustím si znova ORCZ pro kontrolu. A ruční opravy act souboru jsou běžné, k dolazování zpráv, ladění počasí atd., které mohu provádět během hraní celé aktivity a dotahovat během toho co potřebuji.
Alois píše... :-)

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že? :-D

Dane, právě jsi krásně popsal postup: otevřít MSTS AE, něco upravit, shodit ho na lištu, spustit OR CZ/SK, načíst aktivitu, vyzkoušet ji, OR vypnout, vrátit se do editoru, udělat další úpravu a celé znovu. A když je potřeba, ještě během toho ručně upravovat .act soubor.

A přesně tohle je jeden z důvodů, proč dělám 2D simulaci. :-) Ne proto, že by bez ní nešlo vytvořit aktivitu, ale abych část tohoto neustálého přepínání mezi editorem a simulátorem odstranil. Udělám změnu a rovnou v editoru si ověřím chování trafficu. Když budu potřebovat skutečnou simulaci se vším všudy, samozřejmě ji spustím přímo v Evolutionu.

Stejně tak nechci stavět budoucnost nového editoru na tom, že jeho uživatel bude potřebovat dvacet let starý MSTS AE a některé věci ještě ručně dolaďovat v souborech.

A mimochodem právě u starého softwaru bude otázka kompatibility do budoucna čím dál aktuálnější. Microsoft už oficiálně upozorňuje vývojáře a IT správce na změny v podepisování Windows. Do konce roku 2026 přechází na silnější konfigurace RSA-3072 a SHA-384 a pro rok 2027 plánuje přechod Windows Production signing na postkvantové podepisování. Sám Microsoft upozorňuje, že některé starší nebo nevhodně napsané aplikace mohou při změnách certifikátů a podpisových algoritmů narazit na problémy s kompatibilitou.

Něco podobného nám ostatně přišlo i do IT oddělení ve firmě, kde pracuji, s upozorněním, že se na budoucí změny máme začít připravovat. Přesné znění toho dokumentu teď před sebou nemám, takže nebudu tvrdit, čeho konkrétně se u nás týkal.

Netvrdím, že kvůli tomu příští rok MSTS AE automaticky přestane fungovat. Ale spoléhat dalších deset nebo dvacet let na to, že dvacet let starý program poběží na každé další generaci Windows pořád stejně, mi jako dobrý základ pro nový editor opravdu nepřipadá.

Takže 2D simulaci nepotřebuješ. Dobře. :-) Jiní ji chtějí a nám dává smysl, proto ji v Editoru aktivit máme.

Nemusíme přece všichni dalších dvacet let pracovat stejným způsobem jen proto, že jeden zavedený postup stále funguje. :-)

Za mě je myšlenka Open Rails Evolution dobrý nápad, protože už je důležité to konečně sjednotit. Pokud nebudou vznikat různé verze a odnože, tak je to ideální řešení. Když by se vývoj dělal do detailu tak, že se vytvoří nová funkce, k ní se upraví jednotlivá okna, zjednoduší se klikání, zpřehlední menu a vyladí se veškeré jednotlivé funkce, tak není co řešit. Při psaní programu by se měl už vytvářet i manuál, aby se z něj dalo konečně učit a člověk nepátral po tom, co jednotlivá okna dělají, či nedělají. Ale zakladní informace tam jsou, což je super.

Co jsem zatím testoval, tak se mi líbí, že při vytvoření statické soupravy v okně Editor aktivit -> Statické soupravy -> Okno -> Přidat soupravu se otevře okno Editor aktivit -> Vybrat soupravu a je zde možnost přejít do Editoru souprav. Je dobré, že při vytvoření cesty hráče lze v bodě start posunout bod se soupravou a můžu s ní pohybovat. Chtělo by to ale upravit okna tak, aby po otevření druhého okna bylo možné s tím původním stále posouvat. Také by se po vytvoření cesty hráče okno s jízdním řádem nemuselo zavírat poté, co nabídne uložení aktivity. Klidně by mohlo zůstat otevřené pro případné změny s možností zavřít ho ručně. Nebo by mohla existovat možnost uložit si rozmístění jednotlivých oken na ploše. Myslím si, že by to eliminovalo neustálé klikání a přechody mezi okny.

Úplně bych nezavrhoval tabulkový systém jízdního řádu, popřípadě by se to dalo naprogramovat tak, aby se v menu dalo přepínat mezi jednoduchým a pokročilým zobrazením. Nevím, zda už to není plánované, jak byl prezentován ten Traffic pomocník, ale pokud nebude implementovaný přímo v Open Rails, byla by to škoda. Bylo by perfektní, pokud by šlo vypočítat časy z tras vlaků a tím po zadání času startu a odjezdu vytvořit jízdní řád automaticky (+-). Teoreticky by to mohlo jít, když známe délku trasy, rychlostní limity, sklonové poměry, parametry soupravy atd. To by pak bylo jednodušší i pro AI provoz a jeho jízdní řád.

Je toho mnoho, co mě napadá. Já se s editorem teprve učím, takže zatím jen tvořím a testuji. Bohužel jsem si nemohl zahrát jiné aktivity, protože když jsem něco zkoušel, stejně jsem narazil na chybějící trainset. Takže to řeším tím, že se učím sám s trainsetem, který mám k dispozici.

Za mě je myšlenka Open Rails Evolution dobrý nápad, protože už je důležité to konečně sjednotit. Pokud nebudou vznikat různé verze a odnože, tak je to ideální řešení. Když by se vývoj dělal do detailu tak, že se vytvoří nová funkce, k ní se upraví jednotlivá okna, zjednoduší se klikání, zpřehlední menu a vyladí se veškeré jednotlivé funkce, tak není co řešit. Při psaní programu by se měl už vytvářet i manuál, aby se z něj dalo konečně učit a člověk nepátral po tom, co jednotlivá okna dělají, či nedělají. Ale zakladní informace tam jsou, což je super.

Co jsem zatím testoval, tak se mi líbí, že při vytvoření statické soupravy v okně Editor aktivit -> Statické soupravy -> Okno -> Přidat soupravu se otevře okno Editor aktivit -> Vybrat soupravu a je zde možnost přejít do Editoru souprav. Je dobré, že při vytvoření cesty hráče lze v bodě start posunout bod se soupravou a můžu s ní pohybovat. Chtělo by to ale upravit okna tak, aby po otevření druhého okna bylo možné s tím původním stále posouvat. Také by se po vytvoření cesty hráče okno s jízdním řádem nemuselo zavírat poté, co nabídne uložení aktivity. Klidně by mohlo zůstat otevřené pro případné změny s možností zavřít ho ručně. Nebo by mohla existovat možnost uložit si rozmístění jednotlivých oken na ploše. Myslím si, že by to eliminovalo neustálé klikání a přechody mezi okny.

Úplně bych nezavrhoval tabulkový systém jízdního řádu, popřípadě by se to dalo naprogramovat tak, aby se v menu dalo přepínat mezi jednoduchým a pokročilým zobrazením. Nevím, zda už to není plánované, jak byl prezentován ten Traffic pomocník, ale pokud nebude implementovaný přímo v Open Rails, byla by to škoda. Bylo by perfektní, pokud by šlo vypočítat časy z tras vlaků a tím po zadání času startu a odjezdu vytvořit jízdní řád automaticky (+-). Teoreticky by to mohlo jít, když známe délku trasy, rychlostní limity, sklonové poměry, parametry soupravy atd. To by pak bylo jednodušší i pro AI provoz a jeho jízdní řád.

Je toho mnoho, co mě napadá. Já se s editorem teprve učím, takže zatím jen tvořím a testuji. Bohužel jsem si nemohl zahrát jiné aktivity, protože když jsem něco zkoušel, stejně jsem narazil na chybějící trainset. Takže to řeším tím, že se učím sám s trainsetem, který mám k dispozici.
Alois píše... :-)

Děkuji za uznání i za konkrétní připomínky. :-) Přesně taková zpětná vazba je pro mě při vývoji užitečná, protože z ní jde poznat, co člověku při skutečné práci vyhovuje a kde naopak zbytečně moc kliká nebo přechází mezi okny.

Práci s jednotlivými okny určitě ještě budu řešit. Editor je pořád ve vývoji a současná podoba rozhodně není konečná. Možnost ponechat některá okna otevřená, pracovat současně s více okny nebo si případně pamatovat jejich rozmístění dává smysl. Stejně tak úplně nezavrhuji tabulkové zobrazení jízdního řádu. Varianta jednoduchého a pokročilého zobrazení je podle mě zajímavý nápad. :-)

Co se týče Traffic pomocníka – název zatím berte s rezervou, protože je pracovní – tam už funguje plná integrace s Editorem aktivit a nalezené časy lze přenášet přímo do jízdního řádu. Jak správně píšete, Editor už zná spoustu potřebných údajů a tato integrace se bude postupně dál rozšiřovat.

Do budoucna bych chtěl pomocí Traffic pomocníka řešit i skládání tras. Představa je taková, že si například na jedno kliknutí necháte navrhnout a nakreslit trasu a v Editoru aktivit si ji potom pouze upravíte podle svých potřeb. Něco z toho už mám rozpracované. :-)

Do veřejné verze, kterou chystám v dohledné době, se ale tato část ještě nedostane. Nechci tam dávat něco jen proto, aby to tam bylo – nejdřív to musíme pořádně otestovat a odladit.

A s manuálem souhlasím také. Jakmile se jednotlivé části editoru dostanou do podoby, kdy už se jejich ovládání nebude každou chvíli měnit, bude mít smysl je postupně pořádně dokumentovat. :-)

Každopádně klidně pokračujte v testování a podobné konkrétní postřehy pište dál. Přesně takové připomínky mají při vývoji smysl. :-)

Alois píše...

Ještě bych možná upřesnil, jak dnes funguje naše 2D simulace v Editoru aktivit, protože ono to není jen nějaké jednoduché „přehrávání“ cesty podle čáry v mapě.
Ve skutečnosti se při spuštění 2D simulace spustí přímo simulační část Open Rails, prakticky stejná, jako když se aktivita spustí normálně ve hře. Rozdíl je hlavně v tom, že se vůbec nespouští 3D vykreslování světa, modelů, kabiny, terénu atd. Simulace tedy běží na pozadí a Editor z ní pouze čte aktuální stav a zobrazuje ho v 2D mapě.
Díky tomu 2D simulace nepočítá pohyb vlaků nějakým vlastním zjednodušeným způsobem. Používá skutečnou logiku Open Rails a pracuje se stejnými daty jako hra – s cestou vlaku, návěstidly, rychlostníky a rychlostními omezeními, stanicemi a nástupišti, body obratu, Waiting Pointy, AI provozem, rezervacemi tratě a dalšími prvky aktivity.
Takže například když AI vlak narazí na WP bod, má odpojit vozy, čekat, změnit chování nebo pokračovat přes nějakou část trasy, řeší to stejná simulační logika, která to potom řeší i ve 3D hře. Stejně tak se počítá poloha vlaků vůči jednotlivým kolejovým úsekům, návěstidlům, stanicím atd.
Samozřejmě 2D mapa nezobrazuje úplně všechno, co člověk vizuálně vidí ve 3D. Nevykresluje krajinu, modely, animace a podobně. Ale z pohledu samotné simulace aktivity běží pod tím skutečný Open Rails. Editor tedy „vidí“ prakticky stejný provozní stav, jaký by měl vlak ve hře, jen ho místo 3D světa zobrazujeme jednoduše v mapě.
A právě proto bych chtěl 2D simulaci časem využít i dál. Teoreticky by například šlo nechat vlak projet trasu bez 3D vykreslování, výrazně zrychlit čas a z reálné simulace potom získat přibližné jízdní doby mezi jednotlivými stanicemi. To by mohlo posloužit jako základ pro automatický návrh jízdního řádu Player i AI vlaků. :-)

Back
Nahoře