Model EDK 300

To Dan J.
Dane, nemám nejmenší zájem na tom, aby to odnesli normální uživatelé a zvláště ne aktivitáři, jejichž práce si velmi vážím. Nikdy bych nepoužil skutečné fandy MSTS jako rukojmí. Staré modely, dosud vydané a zveřejněné zůstanou na stránkách k dispizici tak, jak jsou. O zrušení stránky nebyla vůbec řeč. Změny se budou týkat nových modelů, způsob distribuce ještě promyslím a zkonzultuji s kolegiem DDR studia.
Hezký večer. Lubomir

Veľmi správne. Plne podporujem. Postupne na ten Kadrov systém prejdú asi viacerý a potom sa môžu niektorý začať škrabať po hlave , že prečo sme dospeli do štádia keď nikto nevydáva veci verejne. Plne schvaľujem a podporujem.

Milan - Lubomiruv postoj chápu vzhledem k tomu, že má zřejmě problém s tím,že někteří jedinci vytrvale porušují jeho licenční podmínky. Ze stejného důvodu tady podobně reagovalo více lidí.

Pokud se takto některý jedinec chová jenom na základě objektivní kritiky jeho díla či způsobu distribuce - pak je to o uražené ješitnosti.

Ad neveřejná díla - Kadrův systém nevydávání nezbývá než tolerovat - je to jeho rozhodnutí - neveřejná díla ovšem nikam veřejnou scénu neposouvají a tedy takoví autoři ani nejsou přínosem a tedy přestávají fakticky existovat.

Nicméně se už tady taky objevil názor, že nač potom takovým lidem pomáhat s radou či s materiály a ztrácet tak zbytečně čas s někým, kdo si to stejně dělá jen pro sebe ..... a s tímto zase plně souhlasím a podporuji jej.

Raději ten čas věnuji někomu, kdo se chce učit a rozvíjet a přinášet něco i ostatním a tím plně nahradí ty, kteří přešli na neveřejnou tvorbu ..... tím dotyční Kadrové, demové a ostatní v povědomí lidí skončí (ale zato s plným šuplíkem).

A ty si myslíš, že to nejak Kadrovy, alebo mne trhá žily? Keď porušuje niekto licencie Ľubomírovi poruší aj inému. Tu nejde o žiadne trucovanie. Ale o to, že plne podporujem Ľubomírove rozhodnutie o zmene distribúcii. A nech len zbadám, že sa to deje s mojimi modelmi a zariadim sa podľa toho aj ja. Takže nepleť sem hrušky (urazenosť) keď ja rozprávam o jablkách (porušovanie licencie).

Ľubomír som rád, že si nenecháš skákať po hlave......Tvoje modely sú na veľmi vysokej úrovni a keď si niekto neváži to že to mohol mať zadarmo, tak si to nezaslúži vôbec.......

Martens napsal:
...

Nicméně se už tady taky objevil názor, že nač potom takovým lidem pomáhat s radou či s materiály a ztrácet tak zbytečně čas s někým, kdo si to stejně dělá jen pro sebe ..... a s tímto zase plně souhlasím a podporuji jej... ..... tím dotyční Kadrové, demové a ostatní v povědomí lidí skončí (ale zato s plným šuplíkem).
Další možná cesta je ta, že na deset neveřejných modelů pro úzký okruh lidí (kteří si ovšem zatím vždy zajistí potřebné materiály, popřípadě pomohou jinak či si tvorbu zaplatí) připadne jeden veřejný model stejných parametrů. Už teď jsou zde MsTS addony, které nejde zadarmo získat, takže současný trend se jen rozšíří i na modely vlaků a kabin. Nebojím se toho, že tvůrci jako Kadr nebo Dem skončí v obecném povědomí, protože na to je tvůrčí část komunity příliš malá a stále spolu neveřejně spolupracuje.

Začína to tu ísť asi "off topic", ale napriek tomu mi nedá nereagovať.
Rozumiem tvorcom, ktoré svoje práce nechcú zverejňovať kvôli zlým skúsenostiam. Existuje však určite veľa ľudí, medzi ktorých patrím aj ja, ktorý sa správajú voči tvorcom slušne a sú radi, že majú v MSTS zase niečo nové.
Ja osobne som skôr za to čo tu napísal Pikku, ako za tvorbu "do šuplíku".

Také se omlouvám za "off topic, ale nedá mi to ... takže pro všechny ....
Pánové, někteří aktivní tvůrci ví, že i když za sebou nemám žádné konkrétní dílo, snažím se alespoň pomáhat. K autorům a jejich právům se vždy chovám korektně, ať jsou to autoři, kterým nějak pomáhám, nebo ti, jejichž díla jen s povděkem užívám. A jak jsem za to oceněn? Protože někdo jiný (kolik % uživatelů to objetivně je?) porušuje autorská práva, jsem potrestán tím, že autor začne tvořit do šuplíku. Že "potrestán" je silný výraz? Že autor nemá povinnost pro uživatele tvořit? Ano, je to možná pravda. Ale já to cítím jako moje potrestání za nic. Pokud takto začnou postupovat všichni nebo většina autorů, v podstatě československá MSTS scéna skončí. Já jsem měl vždycky pocit, že autoři (tratí, vozidel, aktivit) tvoří pro radost, že jejich díla budou někomu dělat radost. Asi jsem se pletl. Chápal bych stahování podmíněné registrací, ale tvorba jen do šuplíku ... to opravdu nechápu. A tak doufám, že Lubomír a případně další najdou způsob, jak neomezit dostupnost svých super modelů pro slušné uživatele a na druhou stranu ošetří svá autorská práva. Za tohle vám předem děkuji.

Ahoj. No Lubomír mi odpověděl a já doufám, že se to nějak vyřeší a taky jeho postoj chápu. Ale odbočím. Modely které autor nenabídne k donwloadu, jsou pro aktivitáře nepoužitelné a velice mne potom mrzí, že nemohu takový model, či skin zařadit do aktivity. Takže Dem, zrovna Kdrův případ se mi jako šťastné řešení nejeví. Má nádherné modely a ale aktivitáři který je chce použít jsou prakticky k ničemu pokud si nejezdí doma jen sám pro sebe a věřte, že nejvíce mejlů pak při použití takového modelu padá na hlavu tvůrce aktivity s tím, proč nemohu nejít ten či onen vůz. Takže narovinu, pokud přestanou modeláři veřejně vydávat svá díla, můžem to my tvůrci aktivit zabalit a dělat si do šuplíku i my a tím pádem, jaký má potom význam celé dění okolo MSTS a vlastně pokud budou modely neveřejnou záležitostí, tak i samotná tvorba aktivit bude stereotypem. Jiný problém je ku příkladu s kabinami, pokud je kabina pro úzký okruh známých, toto například funkci modelu neohrozí. To dovedu pochopit. Ale upřímně řečeno, nevím jak takovýto přístup prospěje celkovým výsledkům v MSTS. A jak bude motivovat ty, kteří se snaží pro MSTS něco dělat.:?:
Toť tak celkový můj pohled na věc. Dan.:cool:

Martens napsal:
...Ad neveřejná díla - Kadrův systém nevydávání nezbývá než tolerovat - je to jeho rozhodnutí - neveřejná díla ovšem nikam veřejnou scénu neposouvají a tedy takoví autoři ani nejsou přínosem a tedy přestávají fakticky existovat...
Lenže dôvod, prečo zvolili títo autori tento spôsob tvorby im hovorí že tento argument im môže byť vlastne zďaleka ukradnutý.:)
Martens napsal:
...Nicméně se už tady taky objevil názor, že nač potom takovým lidem pomáhat s radou či s materiály a ztrácet tak zbytečně čas s někým, kdo si to stejně dělá jen pro sebe ..... a s tímto zase plně souhlasím a podporuji jej.
Myslím, že ten kto sa rozhodne pre neverejný spôsob svojej tvorby si vie materiály, podklady a rady zabezpečiť aj bez toho aby bola jeho tvorba verejná, už to čo stvoril doteraz mu dáva dosť skúseností a kontaktov na ľudí ochotných pomôcť aj keď kvôli neverejnému addonu.
Martens napsal:
Raději ten čas věnuji někomu, kdo se chce učit a rozvíjet a přinášet něco i ostatním a tím plně nahradí ty, kteří přešli na neveřejnou tvorbu ..... tím dotyční Kadrové, demové a ostatní v povědomí lidí skončí (ale zato s plným šuplíkem).
Martine, niekedy nemá cenu spolupracovať ani s takým autorom, ktorý tvorí verejne a to je tiež zbytočne zabitý čas a niekedy aj peniaze, ten koho sa to týka vie o kom hovorím, v takom prípade mi je jedno či pomôžem autorovi s verejným alebo neverejným addonom.
Ad Honza: Ľudí nenapravíš, tento problém tu proste bude stále.S tým sa treba zmieriť.

Licenční práva na každý model,skin a trať je hezká a pro někoho zásadní věc. Já osobně jsem v msts žádná licenční práva ještě neporušil a porušit nehodlám, ale !!! Na druhou stranu si uvědomte, že svoje díla vydáváte zdarma a pro potěšení ostatních.Vždyť nebýt vás všech, tak jezdíme do dneška Acélou po tom hrozném koridoru. Sice nevím, co se Lubomírovi přihodilo, ale vemte v potaz jeden fakt: kdo z vás všech si ještě nikdy nestáhnul třeba písničku z internetu zdarma, nebo kolik z vás si stáhlo zdarma film z netu ? Vždyť tím porušujete také autorská práva !! A nikomu z vás to určitě nevadí.Naopak jste rádi, že jste to získali zdarma. Tím ale nechci nabádat, aby skinaři začátečníci kradli textury jiným a pak je vydávali za své. Tím si akorát udělají OSTUDU a v msts scéně si pak neškrtnou. Proto prosím Lubomíra, ale i ostatní modeláře,skinaře,tvůrce aktivit atd. , než se rozhodnete ke stejnému kroku jako např.Kadr, zvažte to ještě. Myslím, že těch poctivých lidí v této komunitě je mnohem víc, než "škodičů". Toť můj soukromý názor

AlesB napsal:
Licenční práva na každý model,skin a trať je hezká a pro někoho zásadní věc. Já osobně jsem v msts žádná licenční práva ještě neporušil a porušit nehodlám, ale !!! ........ale vemte v potaz jeden fakt: kdo z vás všech si ještě nikdy nestáhnul třeba písničku z internetu zdarma, nebo kolik z vás si stáhlo zdarma film z netu ? Vždyť tím porušujete také autorská práva !! A nikomu z vás to určitě nevadí.Naopak jste rádi, že jste to získali zdarma......
No, ruku na srdce. Já taky vím, že si CD naši kapelky sposta lidí "kopne" a že se u nás vesele pirátí o 106.:D Ale, druhou stranou mince zůstávájí následky. Takže ku příkladu z muziky, pokud si budou lidi na černo pálit CD, DVD a tak podobně, nbudou se vydavatelům vracet vynaložené náklady a tím nebudou dále investovat a kapely uváznou na mrtvém bodě a shánění peněz. A to podotýkám, že se hraním nikdo z naši smečky neživí.:D Avšak to je jiná kapitola. Poněvač porušení licence free modelu, který je ke stažení zdarma opravdu hraničí s drzostí. Není problém autorovi midelu napsat, domluvit se pokud někdo vytvoří skin, pokud si autor nepřeje skinování jeho modelu, či skin samotný neschválí, nezbývá než toto akceptovat a dále to prostě neřešit, je to jeho právo a myslím, že jsme určití civilizovaní lidé, a máme své hranice. Pokud je někdo nemá, pak to svědčí o jeho úrovni. Je jasné, že se musí modeláři bránit anarchii, typu budu si dělat co chci a ostatní ať se pos... Takhle to taky nejde. Jenže narovinu, chování takových jedinců se stejně nijak zabránit nedá. :-(
S pozdravem Dan.

Je to škoda,že většina kvalitních modelů škončí v šuplíku nebo jen mezi úzkou komunitou msts,ale můžete napsat,kteří roštáci to jsou co porušujou licenční podmínky a v jakém rozsahu a tím vlastně zlikvidují veřejné modely?? :roll:

Tak po prvé ,Ľubomír nikde nepísal, že to bude do šuplíku, ale napísal, že zmení distribučný spôsob. To znamená, že sa k tomu riadny a zodpovedný užívatelia určite dostanú.

Ad Dan : Tvoje argumenty mi prídu úplne scestné. Citujem Modely které autor nenabídne k donwloadu, jsou pro aktivitáře nepoužitelné a velice mne potom mrzí, že nemohu takový model, či skin zařadit do aktivity.

Povedz mi prosím ťa, spravil si už niekedy aktivitu na trať BP ? Pýtam sa to preto, lebo nemám prehľad. Alebo použil si v aktivite vozidlo s TBP? Lebo ak áno tak tie aktivity sú pre niktorých užívateľov presne také isté ako keby si použil neverejné vozidlo, lebo sú to payware veci.

Takže to s čím argumentuješ stým sa tu už dnes vo veľkom stretávame.

Počkáme si na to ako to Ľubomír vyrieši. To čo opisuješ Dan vo svojom ďalšom príspevku tak s tým sa dá len súhlasiť.

dem napsal:
...

Povedz mi prosím ťa, spravil si už niekedy aktivitu na trať BP ? Pýtam sa to preto, lebo nemám prehľad. Alebo použil si v aktivite vozidlo s TBP? Lebo ak áno tak tie aktivity sú pre niktorých užívateľov presne také isté ako keby si použil neverejné vozidlo, lebo sú to payware veci.

...
Tak to máš velmi mylné informace.
Komplet TBP byl na MSTS Sinus. Jenomže Karel bohužel zemřel, tak dál se nemá o to kdo starat.
Sice se nabídl Zdeněk I., DVD jsem mu dávno odeslal, ale jestli je to někde ke stažení, to už je mimo mě.
Před rokem se o tuto činnost hlásil Pavlík, ale také to utichlo.
Je nutné si uvědomit, že tohle rozškatukovat na downloady je určitě šílená práce a tak se nelze divit, že se do toho nikomu nechce.
Jinak MSTS sinus existuje a mé aktualizace trainsetu jsou všechny na prostoru Mariana Šimo. Takže šikulka si to nějak dohromady free může dát. Jenomže problém je, že určití uživatelé zrušili weby nebo vyřadili některé věci, tak bohužel už jsou jen na mém DVD. Ale v tom jsem opravdu nevinně.

dem napsal:
Ad Dan : Tvoje argumenty mi prídu úplne scestné. Citujem Modely které autor nenabídne k donwloadu, jsou pro aktivitáře nepoužitelné a velice mne potom mrzí, že nemohu takový model, či skin zařadit do aktivity.
...
myslím, že o to přesně jde. Konkrétně - použil jsem v misích dva skiny vozidel. Autor jednoho pak s MSTS skončil a zrušil stránky. Autor druhého se urazil, zrušil download. Zjistil jsem to až po nějaké době, kdy se začaly množit e-maily s otázkami "kde to stáhnu"
Pak mám několik neveřejných skinů, ty nemůžu použít nikdy.
Jako aktivitář mám pak jen dvě možnosti. Jestli chci vůbec něco zveřejnit, musím to "degradovat" a použít jeden skin na několik vlaků. A nebo jednoduše nezveřejňovat nic

Zbyňku o tom tu nebudeme diskutovať. Je TBP verejný ? Nie je. (dôvod je druhoradý) Je zadarmo distribuovaný? Nie je. Tak je to Payware. Necháp ma zle toto ti nevyčítam. Keď ti to vyšlo a ide ti to tak si šikovný obchodník. Len som zhrnul fakty. Pre toho kto nemá BP a TBP je to to isté ako keď sa použije neverejné vozidlo. Ale máme tu Conbuilder a ďalšie utilitky , ktoré to dokážu ľahko vyriešiť. (výmena vozidla.)
Takže vlastne problém , ktorý tu načrtol Dan ani neexistuje. Je to vec ochoty koncového užívateľa si to vymeniť. A je to už silno OT. Nepokračujme s tým tu. Ak k tomu niečo máš pošli mi SZ vydiskutujeme.

Deme, že je důvod druhořadý?!? Dovolím si nesouhlasit ... Zbyněk si nárok na TBP nedělá. Určitě bude rád, když se najde někdo, kdo oživí TBP zrcadlo na sinusu nebo jiném webu. Jenže jak známo, nejsou lidi (v případě rozparcelování TBP na vystavitelné bloky mám i já máslo na hlavě). Takže paywer ... nezlob se, z Tvé strany je toto vyjádření vůči Zbyňkovi podpásovka.

dem napsal:

Ano, dělal jsem aktivity jak pro BP, tak 321, 310 New i Old, ale hlavně dělám období ČSD, takže má domovina jest DVK a Vysočina 1960 a Ztracená Old, i když jsem Ostravák, a trať 321 je vedoucí skoro kousek od meho domu OV Rdavanice - Bartovice.:D Nicméně jsem byl přesvědčen, že pokud si někdo postahuje vozy ze Sinusu a aktualizuje aktualizacemi u Zbyňka, tak vozy má taky. Ale to nic nemění na mém názoru a zcestný mi nepříjde. Co kdyby takhle Zbyněk prohlásil: "Tak a odteď bude TBP nevežejný a aktulizace bude jen pro pár vyvolených"? A teď si Deme představ ten chaoz v chování vozidel v aktivitě a vše okolo. TBP automaticky dostaneš při koupi tratě BP a modely jsou free. Ale šlo mi úplně o jinou věc a tu mi Lubomír vysvětlil. Stažení již vydaných modelů z donwloadu, které mám snad ve všech aktivitách. To je problém. Nicméně z mé strany se mi odpovědi dostalo a nebudu tu zasírat vlákno. Stejne rozhodnutí co dál nikdo z nás nezmění a záleží pouze na autorovi modelů. Takže jakákoliv diskuze na toto téma v tomto vlákně se mi dále jeví jako bezpředmětná.. Toto je téma na slezinu, kde se probírá vše okolo MSTS, ale poslední dobou mi bohužel přijde, že se s prominutím více sere než daří. Viz nezasahování Jiříka TK v tomto fóru, odchod Jrady Brabce ze scény MSTS a zrušení jeho donwloadu pro MSTS...:(
Dan

Ne veď s úcty k Ľubomírovi je to celé tu: http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/2793

Naposled editoval moderátor:
Dobry vecer vsem,mam maly dotaz na pana Lubomira chci se jen zeptat na jakou kabinu je smerovani ve vetsine MUV69, pred updatem je cast z nich na kebarkovu kabinu kterou ma na svych strankach ale po nem jiz na jinou kterou nevim kde stahnout,jeste me napadlo jestli nejde o upravu smerovani na puvodni kabinu muvky ale nevim jen hadam,jeste jsem vase modely nezkousel ale nedalo mi to vypadaji na skrenech perfektne,dekuji za odpoved s pozdravem Pegaus.
A jeste jednou hezky vecer,zase mam otazecku tyka se primo modelu EDK300 jeho eng soubor je smerovan na zvuky SNDMUF existuji takove soubory nebo je to preklep a melo to byt SND810 dekuji za odpoved s pozdravem Pegaus.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře