Aktivity ZS pro trať Bratislava - Praha - archív #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Do této rubriky pište připomínky k mým aktivitám.
Pro přehlednost ještě odkazy:
Den blbec:
http://www.semora.cz/d/tour_deBP_1_4.apk
http://www.semora.cz/d/tour_deBP.doc (jízdní řád)

A nově upravená aktivita Hurvínek:
http://www.semora.cz/d/zs04_hurvinek_1_1.apk
V Hurvínkovi jsem chtěl ještě upravit traffic, ale už opravdu vyhrazený čas vypršel.
Jen po přistavení k peronu v Břeclavi je nutné se soupravou škubnout pár metrů dopředu, aby jste byli zpět v trase a šel entrem vybavit nástup cestujících.

U aktivity Den Blbec mne zajímají zkušenosti s posunem v Břeclavi. 3x jsem to jel brnkačka, ale po 4. dvojitý pat. Nejprve jsem zastavil posledním vozem těsně za návěstidlem a po najetí na vozy (od Hohenau) projetí "stůj", (reverz se vybavil a odjezd na Bratislavu postaven) podruhé jsem zastavil asi 15m za návěstidlem a po návratu z Hohenau se mi nevybavil reverzák a už jsem neodjel. Přitom umístění reverzu je někde v úrovni zarážedla kusé koleje, tedy místa asi na dva vozy k soupravě. Měl jste někdo podobnou zkušenost?
Je dobré znát důvod a takové situace ošetřit přímo v aktivitě, aby hráč zastavil přesně, kde je třeba.

Naposled editoval moderátor:
Aktivity jsou to asi pěkné, ale mně osobně více vyhovují aktivity např. od Kuby nebo Poisona. Je to věc názoru, neberte to jako kritiku.

Mondeo napsal:
Aktivity jsou to asi pěkné, ale mně osobně více vyhovují aktivity např. od Kuby nebo Poisona. Je to věc názoru, neberte to jako kritiku.
Ne, od toho je tohle vlákno. Klidně každý může napsat, že aktivity nestojí za nic, ale musí napsat důvod, proč. I tohle mne zajímá. Já aktivity moc nehraji, tak nemám přehled jak tvoří ostatní, ale když už jsi to nakousnul, tak napiš, v čem aktivity od jmenovaných lépe vyhovují.

Ja mel problem za Breclavi smerem na Bratislavu, jak se sune zpet pred vykolejenym nakladem. Dosunul jsem do stanice a dostal jsem hlasku abych zastavil, odpojil loko a objel soupravu. Ale bylo to jeste daleko pred reverznim bodem, cehoz jsem si nejdriv nevsiml. Kdyz jsem to zjistil, napojil jsem zase soupravu a postrcil ji jeste kus, vybavil se RB a postavilo navestidlo na objeti soupravy. Ale stejne jsem to uz nestih. Takze LOAD a znova jsem nasunul soupravu az nekolik desitek metru za hlasku na RB a pak uz bez problemu. (Aktivita Den Blbec samozrejme...) To byl jediny zadrhel...pokud nepocitam bordel v mym trainsetu :eek: Casy se daly v pohode stihat. Dokonce s 2 vypadky trakcnich motoru (zasahly nadproudy :mad: ) Jo a akorat z ty 200 se to fakt neda ubrzdit. I kdyz jsem to vedel, ze to tam bude, nevedel jsem kde a nestih. Zkousel jsem to nekolikrat a jak blikne na opakovaci, tak jsem to ani jednou nestih. Pri 180 uz to proslo. Jinak celkove je SUPER!

Zbyněk Šemora napsal:
Mondeo napsal:
Ne, od toho je tohle vlákno. Klidně každý může napsat, že aktivity nestojí za nic, ale musí napsat důvod, proč. I tohle mne zajímá. Já aktivity moc nehraji, tak nemám přehled jak tvoří ostatní, ale když už jsi to nakousnul, tak napiš, v čem aktivity od jmenovaných lépe vyhovují.
Jsem rád, že to tak berete, já jezdím hodně aktivit. U aktivit např. zmiňovaného Kuby se nic nestane, když přijedu pozdě, vím, že to zase někde doženu, např. jízdou za nákladem a vždy úkol dokončím.

Ja mám len takú možno nepodstatnú pripomienku k DB: Všimol som si že v Týništi sa trafic - Sergej s nákladom celkom rýchlo vrútil do stanice, na 40kn/hod to nevyzeralo... Aj osobák so 714 mal taký rozbeh, že som sa sotva chytal. Ale predpokladám že toto bolo spravené kvôli "závodeniu" s týmto vlakom idúcim po súbežnej trati.

Jakmile použiji časové hlášení, která jsou na dráze povinná, jako je zkouška brzdy, tak hold automaticky je nutné udělat i limitní bod, aby se například návěst "odbrzděte" neobjevila u zpožděného vlaku za jízdy. Ale i to by šlo ošetřit aktivováním hlášek pro zpožděné vlaky. Někdy příště.

Ohledně přibrzdění z 200 na 120 před Zaječím. Zajímá mne, jestli to někdo zvládnul. Já to jel 4X a vždy se mi to podařilo přibrzdit (na brzdu jsem šel až po rozsvícení žlutého světla a z minimálního výkonu).
Původně jsem chtěl udělat hlášení dispečera, aby strojvedoucí očekával snížení rychlosti včas. (přece jen rychlost 200km/h byla jako zkušební a bylo to oznámeno v rozkaze V, ještě se tam tolik nejezdí) Ale chtěl jsem potrápit spícího hráče strojvedoucího, aby se žlutého světla lekl a začal rychle reagovat.
Zkrátka jsem nechtěl, aby hráčovi konec aktivity připadal nudný. Proto jsem i přitvrdil na slovníku.

Rychlost vlaků. Ten Sergej byl OK, ale ty zálohy po Kolíně, náklad do HK, no. Brzdil jsem jej, ale asi málo. Naopak traffic, co jsem potkával na trati včetně prvního pendolina před Hoštejnem mi rychlost připadala jako šnek.

Tak to prvé Pendolíno mi tiež pripadalo nejaké pokazené, že ide len na gravitačný pohon dole kopcom. :D

Zbyněk Šemora napsal:
Jakmile použiji časové hlášení, která jsou na dráze povinná, jako je zkouška brzdy, tak hold automaticky je nutné udělat i limitní bod, aby se například návěst "odbrzděte" neobjevila u zpožděného vlaku za jízdy. Ale i to by šlo ošetřit aktivováním hlášek pro zpožděné vlaky. Někdy příště.

Ohledně přibrzdění z 200 na 120 před Zaječím. Zajímá mne, jestli to někdo zvládnul. Já to jel 4X a vždy se mi to podařilo přibrzdit (na brzdu jsem šel až po rozsvícení žlutého světla a z minimálního výkonu).
Původně jsem chtěl udělat hlášení dispečera, aby strojvedoucí očekával snížení rychlosti včas. (přece jen rychlost 200km/h byla jako zkušební a bylo to oznámeno v rozkaze V, ještě se tam tolik nejezdí) Ale chtěl jsem potrápit spícího hráče strojvedoucího, aby se žlutého světla lekl a začal rychle reagovat.
Zkrátka jsem nechtěl, aby hráčovi konec aktivity připadal nudný. Proto jsem i přitvrdil na slovníku.

Rychlost vlaků. Ten Sergej byl OK, ale ty zálohy po Kolíně, náklad do HK, no. Brzdil jsem jej, ale asi málo. Naopak traffic, co jsem potkával na trati včetně prvního pendolina před Hoštejnem mi rychlost připadala jako šnek.
Ahoj.Jako aktivitáře se tě chci zeptat jak uděláš,že třeba při zastavení vlaku se mi ukáže hláška??A jak se dělají ty limitní body??

Jen po přistavení k peronu v Břeclavi je nutné se soupravou škubnout pár metrů dopředu, aby jste byli zpět v trase a šel entrem vybavit nástup cestujících.

Dá se to řešit i bez cuknutí soupravou. Jenom je to dost o nervech a zkoušení. Už sem to dvakrát použil v aktivitě, kdy se lokomotivou hráč připojuje na vozy u perónu. Připojí se provede zkoušku brzdy a stiskne enter pro nástup cestujících. Je potřeba sladit RB s polohou umístěných vozů. Ale u Vaší aktivity Hurvínek se vlastně jede z celou soupravou. Přesto si myslím, že by to mělo jít. Ale pouze za předpokladu, že hráč v podstatě jen aktivuje RB a moc jej nepřejede. Teď bohužel toto nevyzkouším. Až budu doma. Teda jestli nezapomenu.

Kosac napsal:
Ja mel problem za Breclavi smerem na Bratislavu, jak se sune zpet pred vykolejenym nakladem. Dosunul jsem do stanice a dostal jsem hlasku abych zastavil, odpojil loko a objel soupravu. Ale bylo to jeste daleko pred reverznim bodem, cehoz jsem si nejdriv nevsiml. Kdyz jsem to zjistil, napojil jsem zase soupravu a postrcil ji jeste kus, vybavil se RB a postavilo navestidlo na objeti soupravy. Ale stejne jsem to uz nestih. Takze LOAD a znova jsem nasunul soupravu az nekolik desitek metru za hlasku na RB a pak uz bez problemu. ....
Shodou okolností jsem právě také v Lanžhotě, tak jsem si dal na reverzák pozor. Zpráva o zastavení se objeví asi 2m před zmizením šipky, což odpovídá při rychlosti 10km/h času, který je kratší než hráč stačí zareagovat a zastavit. Takže dotyčný musel jet úplně krokem, jinak mezi hláškou a reverzem nelze standarteně zastavit.

Zbyněk Šemora napsal:
Shodou okolností jsem právě také v Lanžhotě, tak jsem si dal na reverzák pozor. Zpráva o zastavení se objeví asi 2m před zmizením šipky, což odpovídá při rychlosti 10km/h času, který je kratší než hráč stačí zareagovat a zastavit. Takže dotyčný musel jet úplně krokem, jinak mezi hláškou a reverzem nelze standarteně zastavit.
Tak si to nedovedu vysvetlit. Mel jsem tam tak 25km/h a jak skocila hlaska, zacal jsem brzdit. Reverzak na me koukal po zastaveni tak 10m ode me. Jde nejak natocit video z jizdy? aby bylo videt, ze nekecam :-) Proste si asi ten MSTS dela co chce. Nicmene neresme to, jestli to ostatnim funguje. Diky za skvelou aktivitu.

Kosac napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Tak si to nedovedu vysvetlit. Mel jsem tam tak 25km/h a jak skocila hlaska, zacal jsem brzdit. Reverzak na me koukal po zastaveni tak 10m ode me. Jde nejak natocit video z jizdy? aby bylo videt, ze nekecam :-) Proste si asi ten MSTS dela co chce. Nicmene neresme to, jestli to ostatnim funguje. Diky za skvelou aktivitu.

Fraps nejlepší volba

Hurá, konečně jsem svou aktivitu poprve dojel až do cíle.
http://www.semora.cz/a/zs04_den_blb_09012007Semora.doc
Sebekriticky hodnotím za 3.
Předčasně mi ujel puklík v depu na Masaryčce, v DNV jsem neviděl druhou zálohu a v Bratislavě jsem dodatečně posouval posun na odstavne, ale zapomnel posunout i pobyty traffic. Pantograf na odstavnem dokonce zmizi pred ocima.
Preklepy v textech. Z Praze odstavuji 351001 (správně 151001), v Breclavi EC 77 odjezd (správně EC75).
V Kútech blokovaní pozdního posunu až na odjezd. (spojil jsem se vozy a po té následovalo hlášeni brzda vpořádku, odjezd) V Kútech jsem nějak nestíhal.
Jinak vše poslouchalo dle mého scénáře.

klimi napsal:
Ahoj.Jako aktivitáře se tě chci zeptat jak uděláš,že třeba při zastavení vlaku se mi ukáže hláška??A jak se dělají ty limitní body??

Takže zaprvé si přečti ten můj návod jak ti radil již Bob.
A zadruhé pak již stačí tu Zbyňkovu aktivitu otevřít v AE a studovat a studovat a studovat a ...... Je tam toho dost. A věř tomu že těch variant na podobnou (občas i přímo shodnou) situaci tam najdeš dost. Nedělal jsem to jen podle jednoho mustru ale dělal jsem to většinou jak mne to zrovna napadlo. Ono se to totiž za jeden večer udělat nedá. A když jsem se k tomu pak vracel po několika dnech tak ne vždy jsem si pamatoval přesný sled podmínek jak jsem to řešil v některé dřívější stanici.
Taky po zkompletování všech těch podmínek tam po mně zůstaly dvě chybky. Na jednu si ZŠ naběhl dost tvrdě, neboť nebyl možný odjezd ze stanice, a než sem si toho všiml, tak už byl ZŠ v Hohenhau. A druhou si už opravil Zbyněk sám zavčas ještě před novým vyjetím. Shodou okolností totiž ještě dodělával v dotyčné stanici nějaké další drobnosti a přitom odhalil tu druhou chybku.
Ale aby to nevypadalo že jsem to celé dělal já - to bych Zbyňkovi křivdil. Je to hlavně jeho dílo a ode mne tam má tak akorát něco málo přes polovinu událostí dělajících tu aktivitu jen složitější. Při normálním hraní a jízdě načas se o nich prakticky ani hráč nedozví. Na druhou stranu se ale Zbyněk naučil i dost věcí ode mne - například přehledně označovat události aby se s tím dalo alespoň trochu slušně pracovat. :lol: V jeho pojetí a omezeném počtu událostí to sice ještě mohl zvládat se v tom orientovat ale v tom molochu po mém drobném 8) zásahu by se v tom už asi Zbyněk ztratil.

A jinak lze brát tuto aktivitu také jako studijní materiál. A pokud nebudou někomu některé vazby jasné tak se může zde ptát. Rád tazateli zkusím vysvětlit proč je to uděláno zrovna tak a ne jinak. To ale neplatí pro základní věci popsané v mém návodu na tvorbu úkolů. Což byl zrovna dotaz typu "Jak udělat to že se něco aktivuje v okamžiku zastavení" neboť jde jen o pouhé zaškrtnutí konkrétního políčka v AE a nikoliv o vzájemný propletenec více či méně komplikovaných vazeb.. :lol:
A pro informaci - tohle je z hlediska použití různých událostí asi tak jen 1/3 toho co lze vymyslet. Nejsou zde aplikovány různé varianty chování hlášek podle toho jak hráč jede - brzo/včas/pozdě. Nebo kde jsou zrovna odstavené vozy ke kterým se později opět hráč připojuje a posunovači ho navádějí - zde musí být vyřešena variabilita polohy těch odstavených vozů hráčem. Taktéž by se dalo zpestřit úkol u dieselové či parní trakce nedostatkem pohoných hmot a jejich nutností je dozbrojit. A jako určitý ukazatel dovedností aktivitáře lze považovat vyvážení toho co mašina utáhne a zhoršených jízdních podmínek - při neopatrném a nezkušeném řízení by se tím dalo dost lidí potrápit :lol: . Stačí pak hráče někde v kopci nuceně zastavit a je hned co dělat.

Ahoj, mě de o ty propletence, například dám upozornění na to, že překračuji rychlost a to se zobrazí pouze jednou a pak už je aktivní jenom ukončení pro překročení rychlosti. Jak udělám to, aby se mě pro znovu opětovném překročení ukáže hláška o překročení, nebo o druhém varování, ale při stejné rychlosti. Zkoušel jsem nějaké možnosti, ale nepovedlo se.

alcapone

Upozornění na překročení rychlosti uděláš pouze velmi složitou cestou. To není tak jednoduché neboť použití úlohy - dosáhněte rychlosti ji máš aktivovánu pouze 1x. A problém je v tom, že jakmile ji vybavíš/aktivuješ/ poprvé tak podruhé je již neaktivní neboť již byla splněna. Proto ji nelze použít pro to varování které by se mělo zobrazovat při každém překročení/dosažení/ rychlosti.
Proto to ale také funguje jako hlídání maximální rychlosti. Zapnu a vypnu to kterýmkoliv pozičním bodem. Ale vybavím to pouze 1x a při vybavení úkol končí. Tam to původní logice naprogramování MSTS odpovídá.

Jediné, co by to mohlo ovlivnit je položka reversable. Nikdy jsem nezjistil, jestli to něco dělá. Asi jsem to nepoužil správně abych viděl výsledek. Proto to není ani přeloženo.

Džordži - jsi schopen tohleto nějak v programu najít a zjistit co to má dělat a kdy?

A k té složitosti - jedna z mála možností - představ si to varování nadefinováno třeba 5x s tím, že první je normálně aktivní (v rámci daných podmínek) a na jedné ze záložek má zvýšení aktivační úrovně o 1 pro druhou hlášku. A ta má zase totéž pro třetí atd. Jenže tohle ještě musíš zapodmínkovat o další aktivaci (úroveň) pro pokles rychlosti na max povolenou rychlost neboť by ti jinak proběhl celý ten řetězec najednou.

Takže polopaticky:
1 varování zvedne AU u 2 z -1 na 0
zpomalíš na Vmax a tím zvedneš AU u 2 z 0 na 1 - tímto máš nachystáno/aktivní/ druhé varování.
A tak dále stále dokola podle počtu varování. Jenže pokud je uživatel blbec tak ti ten tvůj počet varování stejně vyčerpá. A navíc je to mnoho zbytečné práce při které máš velkou pravděpodobnost zavlečení chyby.

Ohledně překročení rychlosti. Myslím, že se osvědčilo nastavit toleranci 5km/h. Nějaké varování, že jedeš o 2km/h rychleji jen zbytečně zdržuje odklikáváním bezpředmětné hlášky. Přibrzďuji například do kopce na 80, před rychlostníkem po odbrzdění mám 83, tak je zbytečné jít znovu na brzdu, když vím, že se to po pár metrech srovná. Když mi do toho vlítne upozornění, že jedu o něco rychleji, tak si budu myslet něco o pr***.
Koukal jsem na aktivitu Exelsior a tam autor dal toleranci 1km/h, což mi připadá dost kruté.

Můj názor se tady asi neuplatní, ale mě se to ukončení aktivity při překročení rychlosti nelíbí. Je to jak v akční střílečce když mám jeden život a potom musím začít znova.
Strojvedoucí taky při překročení není okamžitžě shozen z mašiny a cestující nemusí dojít pěšky. Pozná to až na výplatě, když se to děje opakovaně tak je možná taky vyhozen, ale né okamžitě z vlaku. Toto by mělo být až v závěrečném hodnocení.
Taky se mě nelíbí rychlobrzda při překročení. Na lok. to funguje tak, že se shodí z výkonu, ale nezabrzdí. Naskočí porucha a jede dál výběhem. A na některých brejlovcích ani to ne. Na rekonstruovaných 742, taky ne.
Zaúčinkování LVZ se uvažovalo když se prototypově připojoval Mesiťácký rychloměr. Ale ani tam se to nedotáhlo do konce.

JP napsal:
Můj názor se tady asi neuplatní, ale mě se to ukončení aktivity při překročení rychlosti nelíbí. Je to jak v akční střílečce když mám jeden život a potom musím začít znova.
Strojvedoucí taky při překročení není okamžitžě shozen z mašiny a cestující nemusí dojít pěšky. Pozná to až na výplatě, když se to děje opakovaně tak je možná taky vyhozen, ale né okamžitě z vlaku. Toto by mělo být až v závěrečném hodnocení.
Taky se mě nelíbí rychlobrzda při překročení. Na lok. to funguje tak, že se shodí z výkonu, ale nezabrzdí. Naskočí porucha a jede dál výběhem. A na některých brejlovcích ani to ne.
Zaúčinkování LVZ se uvažovalo když se prototypově připojoval Mesiťácký rychloměr. Ale ani tam se to nedotáhlo do konce.
Mám úplně stejný názor a ne jenom při překročení rychlosti, ale i v dalších úlohách, např. zastavení přesně na místě - to je jak hod granátem na cíl

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře