Je cit pro řízení vrozený nebo vycvičený?

Martens

Strojvedoucí
Správce
bob57_cz napsal:
Dráčik napsal:
Zo 16 vozmi už teraz nejazdíme, ale aj tak by ma zaujímalo, aký mám mať cit, aby som spravil prechod bez toho, aby to trhlo? .... , .... taká je tu teraz údržba...
Cit je prostě cit. Buď ho máš nebo ne, to se nedá zacvičit, to je vlastnost. S údržbou je problém leckde, už to není ta stará garda.
U 123ky máš zase na výběr, zda přejdeš bez nebo se šunty, zatímco taková 121 a 122 ti vybrat nedá a přecházíš vždy přes šunty. U 122 je to navíc ještě přes zpožďovací relé, takže tě podrží přímo na přechodu a to jsou drby !
Bobe, to co píšeš, je blbost. Cit se dá nacvičit a dostaneš do ruky cokoliv (třeba i kluzák - a věř, že vím, o čem mluvím) - záleží jenom na tom, jak velké jsi kopyto a jak dlouho Ti to bude trvat - někdo to dostane do ruky na poprvé, někdo trochu později.

bob57_cz napsal:
Martens napsal:
Bobe, to co píšeš, je blbost. Cit se dá nacvičit a dostaneš do ruky cokoliv (třeba i kluzák - a věř, že vím, o čem mluvím) - záleží jenom na tom, jak velké jsi kopyto a jak dlouho Ti to bude trvat - někdo to dostane do ruky na poprvé, někdo trochu později.
Nikoliv Martensi. Cit se zacvičit nedá. Buď ho člověk v sobě má - byť potlačen a pak je možné jej časem zlepšit nebo jej nemá a je "kopyto", jak píšeš a ani po 20letech ježdění z něj "pan mistr" prostě nebude. Vím o čem píšu a s čím se v práci denně setkávám. Zase máme v zácviku kandidáty a je mezi nimi velký rozdíl a zkušené oko pozná, kdo z nich se po dvou šichtách naladil a kdo bude dřevo i po těch 20ti letech, bude se s tím prát a chodit ze šichet orvaný.

Bobe, s prominutím ale nemáš pravdu - když jsi sednul poprvé na mašinu, taky jsi byl kopyto ( a nesnaž se mne přesvědčit, že ne) a nenarodil jsi se s brzdičem v ruce - všechno je to jenom o čase. I Ty jsi ten cit získal po 17 letech na mašině.....

Když jsem začínal s létáním, tak taky moje první přistání byly "na tygra" a nebo s hlubokou orbou a neletěl by se mnou nikdo, o termiku jsem nezavadil a dneska? Nejlepší vario je můj vlastní zadek, jemné řízení, naučil jsem se poslouchat kluzák a jde to ..... a to jsem se bál lítat.....

Pravdu máš jenom v tom, že někdo ten cit nezíská ani po 20 letech. A hlavně je to o tom chtít či nechtít a nepřijít někde poprvé a hned nedělat ředitele zeměkoule s nulovými znalostmi a zkušenostmi .....samozřejmě

Takže je to vlastně hodně i o zkušenostech....

bob57_cz napsal:
Jak jsem napsal, buď to tam je nebo ne!
Bobe ee ..... cit se dá vypěstovat u čehokoliv, když o to jevíš zájem a máš snahu se sám rozvíjet - nepleť si to s talentem, který máš od narození....

bob57_cz napsal:
Martens napsal:
bob57_cz napsal:
Jak jsem napsal, buď to tam je nebo ne!
Bobe ee ..... cit se dá vypěstovat u čehokoliv, když o to jevíš zájem a máš snahu se sám rozvíjet - nepleť si to s talentem, který máš od narození....
Tak proč se ani po 20letech někdo nedokáže sladit ? Nechce ? Omyl.
Dobře, vraťme se k prvotní otázce - jaký cit musí mít Dráčik na to, aby u 350 přešel ze serie bez cukatury a shuntů?

Nee, opravdu je to o tom, že cit získáš praxí - jde jen o to, za jak dlouho (limitně to může být i daleko více než 20 let) a hlavně jestli jej chceš získat a pracuješ na sobě. To co máš od narození je nadání a talent ......

Hádate sa tu na blbostiach... Bob má pravdu v tom, že niekto to proste nevie a ani ho to nenaučíš. Poznám "majstrov" pred dôchodkom, čo jazdia 40 rokov a nevedia to stále. Tí čo to vedia sa môžu aj zdokonaliť, ale musia mať o to záujem.
Moja otázka bola smerovaná k tomu, že ja keď uberem stupeň a prepnú kombinačné stykače, tak s tou mašinou trhne a ja to ako ovplyvním? Keď idem 120 a musím zbehnúť zo sérioparalelu, tak mi tam nijaký cit nepomôže, to je ako keď mi povedali, že mašina je po oprave, tak nech ju nahodím opatrne. Tak som sa postavil ďalej od prepínača a otočil som ho pomalšie. Bolo to dosť opatrne?

Asi bych vám do toho neměl kecat,ale jsem zastánce toho názoru,že cit k řízení HDV je vrozený.
Já když jsem poprvý sedl za knipl 810,tak jsem cítil určitou (včil nevim jak bych to napsal...) vazbu mezi mnou a mašinkou - projevila se tak - všim si toho i fíra,že sem jí přidával s jistým citem - nebyla to jízda 0 - 100% výkonu - to samý při brždění,řek mi zastav před SB a já (dosud nezkušený) jsem zastavil bez většího škubání na správném místě.
Když jsem ale sledoval některý fíry jak jezděj - při rozjezdu ze stanice daj rajčák na max a nemažou se s tim,tak jsem si tehdy taky řikal něco o citu...

Zato ja som mal riadny probém s brzdením v stanici. Buď som začal skoro, alebo neskoro a taká BS2 kym sa uráči so vzduchom ... :lol:

Vasek: No ono vazba mezi tebou a mašinou... Je to prý něco podobnýho, jak když jedeš na kole...
K tomu rajčáku, některý mašiny ti to povolujou. Když se mi jednou poštěstilo vzít do ruky 842, fíra mi říkal:"Hoď to tam, než si to ta mašina přebere chvilku trvá" a skutečně jsme jsme se krásně plynule rozjeli. Pak jsem teda zíral, protože jsme vjížděli do stanice a on mě nechal si zastavit. Byl sem zpocenej až na prdeli... :D Ale on byl víc.

Jen tak pro všechny čtenáře místního fora:
On někdo v příspěvku "Jen tak výkřik do tmy" někoho jmenoval ? Právě proto byl příspěvek nazván "Jen tak výkřik do tmy", abych se náhodou někoho nechtěně nedotknul, ale jak tak koukám.......asi je tady někdo silně vztahovačný, aniž by o něm někdo jiný mluvil. Tady napsat něco ve stylu, že to kolečko je opravdu pěkně hranaté, tak zajisté alespoň v jednom případě se ozve nějaká vztahovačná potrefená husa.
To jsou věci, to jsou věci.
Karel

A ty jsi opravdu někde napsal větu "brzdil jsem poprvé v životě a jak do peřin" ? Nějak jsem si nevšiml. Budeš si muset zvyknout, že nejsi jen ty, to mohl říci i někdo jiný :-). Hochu, já se z tebe nepokadím. Sice musíš dělat blbce z lidí na různých forech (občas tě tam také někdo sekne přes prsty že kecáš, jak jsem se dočetl) aby jsi si dokázal, že jsi perla, ale mne to neomráčí. Asi založím také nějaké forum, aby jsi mohl perlit, když ti nestačí stávající (malá ukázka kde perlíš (nejsou všechny): http://www.zelpage.cz, http://www.zive.sk/poradna, http://www.craftcom.net, http://zive.cz/poradna, http://volejlevne.cz/rusak/myboot/, http://www.vlaky.net/club/, http://computer.zive.cz/poradna/) :-).
Některé tvé reakce mi připomínají známý film Marečku, podejte mi pero, přesněji scénku po písemce s parádní větou "I já jsem s tím měl problém".
Prostě nemám rád frajery, co přes ramena nevidí do stran. A když si tak někdo prolistuje různá fora (ne jen MSTS) a přečte si tvé některé výlevy, asi bude mít podobný názor. Já ho mám a mít můžu, to výhoda dnešní doby.
Karel

Naposled editoval moderátor:
Můžeš mi říct, co ti mám jako závidět ? Pořád meleš něco o závisti, ale zkus taky napsat co ti jako mohu závidět. Tvou neomalenost ? Fuj, nechci. A vztek ? Jaký ? Jen konstatuji, že nesnáším ramenaté frajery. To je vše.
A toto: "Minulá doba se na tobě podepsala...", to je zrovna v případě mé osoby neúsměvnější fór, jaký jsi kdy napsal.
Pochopitelně tě ve svém oboru "vyfackuji" (zde i laik pozná, že se nejedná o fyzické fackování) kdy si vzpomenu. Na to se tím zabývám hezkou řádku let.
Ale nic, piš si co chceš, já to záměrně začal psát v Hyde Parku, aby to nešlo někam přesunout a bavím se u toho, ne vztekám jak si myslíš.
Čus, Karel
P.S. Kdysi jsi napsal (nechce se mi to tady na foru hledat, abych tě zase nelustroval :-) ), že když dochází argumenty, přijdou na řadu urážky. Jo, měl jsi pravdu "klidně pokračuj, ubožáku.". To jsou tvá slova, já bych si to nedovolil.....

Bob57_cz vs. Karel

No tak chlapci sice jsme v Hyde parku ,ale kdybych nevěděl kolik Vám oběma let asi bych si řekl,že se hádají dva dvacetiletí machři a hlavně se hádají o ničem.Vás obou si vážím a nerad bych měnil názor.Snad bych si dovolil doporučit jen jedno.V pohodě a klídku zabrzdit.

Každý umíme něco a každý jsme odborníkem v jiné oblasti ve které "neználky" umíme "vyfackovat".Někdo víc,někdo míň...

Vždyť je to jen diskuse o hře MSTS.Nic životně důležitého,pokud ovšem člověk za ta léta není závislák.

ok1dnh napsal:
Můžeš mi říct, co ti mám jako závidět ? Pořád meleš něco o závisti, ale zkus taky napsat co ti jako mohu závidět. Tvou neomalenost ? Fuj, nechci. A vztek ? Jaký ? Jen konstatuji, že nesnáším ramenaté frajery. To je vše.
A toto: "Minulá doba se na tobě podepsala...", to je zrovna v případě mé osoby neúsměvnější fór, jaký jsi kdy napsal.
Pochopitelně tě ve svém oboru "vyfackuji" (zde i laik pozná, že se nejedná o fyzické fackování) kdy si vzpomenu. Na to se tím zabývám hezkou řádku let.
Ale nic, piš si co chceš, já to záměrně začal psát v Hyde Parku, aby to nešlo někam přesunout a bavím se u toho, ne vztekám jak si myslíš.
Čus, Karel
P.S. Kdysi jsi napsal (nechce se mi to tady na foru hledat, abych tě zase nelustroval :-) ), že když dochází argumenty, přijdou na řadu urážky. Jo, měl jsi pravdu "klidně pokračuj, ubožáku.". To jsou tvá slova, já bych si to nedovolil.....

Již delší dobu si opět pročítám toto fórum ,a zjistil jsem jednu věc.Poměry ,které tu panují jsou stále stejné.Tak jak se chová bob57_cz nebo lidé na tomto fóru ,kteří jsou bývalí strojvedoucí je v povaze těchto lidí.Vím o čem mluvím jelikož za ta léta co jezdím ,a neustále přicházím do styku ze strojvedoucími.Strojvedoucí se vždy považovali za něco jiného než ostatní mysleli si ,a do dneška myslí že na ně není.Je pravda jsou i normální bohužel najdou se tací jedinci ,kteří jsou arogantní ,a chovají se povýšeně.Většinou se jedná o takové ,kteří pokud jim mašina jezdí tak jak má je vše ok .Ale běda pokud mašina začne stávkovat tak je zle na 90% neví co s tím.To je vše co jsem chtěl k tomu napsat.Je to moje zkušenost po 37letech u jízdy. A osobně bych nechtěl pana zažít boba57_cz nebo jistého pána na tomto fóru na vlaku asi by to špatně dopadlo.

jaroslav Brabec napsal:
...Strojvedoucí se vždy považovali za něco jiného než ostatní mysleli si ,a do dneška myslí že na ně není.Je pravda jsou i normální bohužel najdou se tací jedinci ,kteří jsou arogantní ,a chovají se povýšeně.Většinou se jedná o takové ,kteří pokud jim mašina jezdí tak jak má je vše ok .Ale běda pokud mašina začne stávkovat tak je zle na 90% neví co s tím....

Ano, přesně moje řeč. Já jako signalista jsem na tím většínou mávl rukou a myslel jsem si své, ale jen do doby, kdy Federace strojvůdců půl roku blokovala podpis kolektivní smlouvy, čímž si vlastně vzala za rukojmí 92% železničářů. Oni jsou přece víc než piloti dopravních letadel, tak by měli mít "profesní" příplatek. Za ten půl rok se krásně ukázalo, kdo z nich je normální chlap a kdo frajer, který každému dokazuje, že je nadčlověk. Ale opravdu jen do chvíle, než jim mašina chcípla. Pak byli malincí. A těch průserů z viny strojvedoucích (většinou těch frajerů) za tu dobu...
Nějaký ten pátek utekl a u nás zrušili depo.

bob57_cz napsal:
jaroslav Brabec napsal:
Vím o čem mluvím jelikož za ta léta co jezdím ,a neustále přicházím do styku ze strojvedoucími.Strojvedoucí se vždy považovali za něco jiného než ostatní mysleli si ,a do dneška myslí že na ně není.Je pravda jsou i normální bohužel najdou se tací jedinci ,kteří jsou arogantní ,a chovají se povýšeně.Většinou se jedná o takové ,kteří pokud jim mašina jezdí tak jak má je vše ok .Ale běda pokud mašina začne stávkovat tak je zle na 90% neví co s tím.
Nedomnívám se, že víš o čem mluvíš nebo do čeho tady mluvíš. Oba jsme bývalí fírové CSD/CD. Ta "řevnivost" pochází z jiného problému a není nutno to rozebírat. To tvoje polemizování o bezradnosti při problému s mašinou není zrovna můj případ. Mne si dokonce dispečeři stahovali s mou turnusovkou 363 na plzeňské trati k jiné turnusovce, s kterou si jiný kolega nevěděl rady a měl problém se dostat alespoň strojově do depa na opravu. Většinou po mé intervenci nebylo už ani nutné do depa jet a mašinka byla plně provozuschopná. Bylo to na dispečerkách v období častých drobných závad krátce po výrobě.

To vím velice dobře o čem mluvím jestli si myslíš ,že o MSTS nic nevím tak to jsi na velkém omylu já jsem již dávno pár věcí pro MSTS udělal .To ty jsi ještě tady vůbec nebyl tak nevím o co ti jde.To jako podle tebe mám držet hubu a, krok.Jinak co jsem napsal o strojvedoucích zatím si stojím.Podložit relé nebo udělat podle dílny, to do čeho nemáš vůbec co zasahovat to není nic těžkého. Ale o tom se nebudu dohadovat každý víme své tady jde o chování strojvedoucího jako člověka.Možná ,že ty jsi světlá výjimka ,ale víš co se říká o samochvále.Rád bych znal tvoje pravé jméno ,když jsi byl tak dobrý a vážen u dispečerů.Do jisté míry nechápu tvůj odchod od ČD je tě opravdu škoda bylo by méně poruch na mašinách.

jaroslav Brabec napsal:
Podložit relé nebo udělat podle dílny, to do čeho nemáš vůbec co zasahovat to není nic těžkého.
Bob57_cz:
Ano, není to nic těžkého, pokud se to zná. Dnes je zakázáno téměř vše, co bylo tehdy dovoleno a někdy nejen raděno, ale i vyžadováno.
Ať je mezi mnou a Bob57_cz cokoliv, v tomto s ním naprosto souhlasím. Není problém něco udělat, jen musíš vědět co děláš. To máš jako když ti opraví televizi. Účet je na 501,- Kč - rozpis říká 1,- Kč odpor, 500,- Kč věděl který.
Karel

kdy Federace strojvůdců půl roku blokovala podpis kolektivní smlouvy, čímž si vlastně vzala za rukojmí 92% železničářů.
Nejsem železničář, jsem prachobyčejný cestující, zaměstnaný v energetice, který za cestu vlakem platí stále více korunek, stále odvádí své daně do nefunkčního státního molochu ČD, stále musí poslouchat již trapné hlášení: omluvte prosím zpoždění vlaku (omluva se dá přijmout 1x, možná 2x. pak je to již výsměch platícím cestujícím).
Jakákoli stávka na dráze si nikdy nevzala za rukojmí železničáře, ale cestující veřejnost - tomu se říká svinstvo. Představte si, že by začali stávkovat energetici. Co vaše plné mrazáky?, co vaše varné konvice?, co vaše ledničky?, co vaše PC, TV, Videa, DVD, apod.? To by jste řvali, co ??
A co se týče toho problému blokování od strojvůdců - tak těm jsem zrovna fandil. A velmi moc jsem se divil, že ostatní nádražáci nechtějí přidat na mzdě. Zřejmě jsou již dávno za vodou.
.... asi to sem nepatří, ale když jsem si přečetl ten post, nedalo mi nezareagovat. jestli jsem se někoho dotkl - tož tedy sorry. Ale možná by nebylo od věci se občas pozeptat těch, co za vlak platí, jestli se jim vaše chování za ty peníze líbí.
Jen tak mimochodem: proč myslíte, že z 95% používám autobus (a nejenom já)?

Churchill napsal:
Představte si, že by začali stávkovat energetici. Co vaše plné mrazáky?, co vaše varné konvice?, co vaše ledničky?, co vaše PC, TV, Videa, DVD, apod.? To by jste řvali, co ??

No to bysme samozrejmne rvali a na ekonomiku by to melo taky nepriznivy vliv. Mozna proto energetici stavkovat nemuzou :wink:

Jinak naprosty souhlas s tim, ze pri stavce si zeleznicari vzdy berou za "rukojmi" cestujici.

UF.To jsou hádky.....
Jen chci říct,že se to dá vycvičit jako třeba hra na hudební nástroj.Nebo kdo poprvé sedne za počítač,tak taky nebude psát rychle a časem se to naučí.Jen každej má jiné vedení a někomu to jde rychle a u někoho ne.Ale jsou takoví antitalenti,kteří se to nenaučí.Na vše musí býtt nějaké buňky

Back
Nahoře