Ladeni 434.2186

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna zsr
  • Datum začátku Datum začátku

zsr

Posunovač
Ahoj,

Klimi me inspiroval svym napadem delat nostalgicke aktivity, abych dodelal jiz delsi dobu nacate ladeni 434.2186. Zde je link, na kterem si muzete stahnout testovaci verzi. Na zaklade pripominek pak vydam finalni.

http://csd.webzdarma.cz/Files/Csd_4342186.zip

Tento Eng je urcen pro Trainset BP, presto doporucuji stahnout si napr. Pikkovu kabinu pro parni lokomotivy, protoze ta obsazena v BP je prakicky nepouzitelna.

434.2186 se hodi do Epochy V, tedy do soucasnosti, protoze stale jezdi (nejvice v okoli Prahy), takze je pro nostalgicke aktivity vhodna pro trat BP i 180/183, popr. jine ceske trate.

Puvodni eng, na kterem ctyrkolak doposavad jezdil pochazel ze Scottsmana vcetne watterscoopu (zarizeni na nabirani vody za jizdy, existovalo snad jenom v Anglii) a byl silne vykonove naddimenzovan na uroven rychlikove lokomotivy.

Nyni je v engu spravne nastaven vykon, adheze, tazna sila i jizdni odpory.
Brzdic je typu Westinghouse-Knorr a brzda je vycerpatelna.
Lepsi by byl zrejme brzdic tyou Bozic, ale s tim bohuzel MSTS pada. To znamena, ze poloha brzdice odpovida rychlosti vypousteni vzduchu z hlaniho potrubi, nikoliv jako u modernejsich brzd (Skoda N/O, Bozic, Dako BS2) brzdnemu efektu.

Samozrejme jsou nastaveny i injektory podle kotelniho zakona (kazdy injektor zvlast zvladne napajet kotel pri maximalnim vykonu).

Brzdu (brzne sily, nabeh brzdneho efektu) jsem nastavil pro osobni vlaky, nebot prdpokladam v nostalgickych aktivitach castejsi vyuziti. Podobne uhli jsem nastavil na kvalitnejsi cerne typu Kladno. nepredpokladam, ze by se dnes do lokomotiv davalo nekvalitni hnede uhli.

Pokud byste chteli autenticky jezdit napr v obdobi Epochy III (1945-1968), kdy byly tyto lokomotivy v beznem provozu) nastavit uhli na hnede vcetne upravy IdealFireMass a brzdu nastavit do polohy N pro nakladni vlaky (vsechny konkretni informace jsou uvnitr Engu v komentarich).

Nastavil jsem take ovladaci prvky aby byly co nejblize skutecnosti rychlosti ovladani. regulator je hruby nastroj nastavovani vykonu a strojvedouci se jej snazi udrzovat co nejvice otevreny, proto je v engu nastaven na hrube ovladani. Naopak plneni je jemny nastroj a proto ze nastavovat po 1%. Obe brzdy se pohybuji pomerne rychle (lokomotivni rychleji), jemne nastaveni lze resit mysi.

Pokud eng vyzkousite a budete mit pripominky, dejte je sem do fora pro diskusi, aby bylo mozne je pripadne zapracovat a eng uvolnit zcela pro verejnost.

Pri jizde pouzivejte primarne injetor na vyfukovou paru, ma mensi spotrebu pary, nez injektor na paru cerstvou.

Pripominam (po zkusenosti s 475.1), ze po rozjezdu musite rychle stahovat plneni, jinak strhnete vodu do valcu a prijdete o paru, ve skutecnosti byste museli do ZOSky na opravu tycovi.

Protoze je model urcen pro Trainset BP, obsahuje i Overspeed Monitor, tedy spusteni zachranne brzdy pri prekroceni max. rychlosti vozdila nebo povolene rychlosti na trati o 5%. neni to realisticke, ale je to norma pro BP, kterou respektuji.

Prima pojezdeni!

ZSR

http://csd.webzdarma.cz

Naposled editoval moderátor:
Pro fajsmekry jsem pridal v adresari EpIII nastaveni pro Epochu III (1946-1968). Uhli je hnede Most, brzdy jsou v poloze nakladni vlak. To znamena, ze masina spotrebovava asi o 50% vice uhli, je tedy narocnejsi na topeni. Dale musite byt opatrni pri brzdeni - nabeh brzdneho ucinku je podstatne pomalejsi nez u osobniho vlaku, coz plati i pro odbrzdeni.

ZSR

km/h

Zdravím, stáhl jsem si upravený eng, vyzkoušel a bylo vše v pořádku. Pak jsem si přepsal cestu ke zvukům a najednou mi všechny ukazatele ukazují mph. Co se s tím prosímvás dá dělat??

bob57_cz napsal:
zsr napsal:
Podobne uhli jsem nastavil na kvalitnejsi cerne typu Kladno. nepredpokladam, ze by se dnes do lokomotiv davalo nekvalitni hnede uhli.
Jezdí se na levnějšího "poláka".
V Dráze 5/07 je článek "Posledních patnáct let provozu lokomotiv řady 434.2 pod Bohdalcem". Kde píšou, že jediná loko 434 2 co jezdila s černým uhlím byla ta co jezdila v čele s nehodovým vlakem, jinak jezdily na hnědé.

Ještě jedna věc:
ovládání výkonu(páry) a vlakové brzdy bych udělal jemnější aspoň u verze nákladní z 3. epochy, ona s aktuálním nastavením se lokomotiva obtížně ovládá.

Tak jsem neodolal a použil jsem upravený eng v nastavení pro osobní vlaky.Podle mého názoru je výkon nasazen poněkud výše,z literatury se uvádí praktický výkon okolo 950kW,to by tak nevadilo,jako rychlý rozjezd.Zažil jsem čtyřkoláky v aktivním provozu,ale tak se rychle nerozjížděl ani na manipuláku s pár vagony.Rozvod jsem měl na 50%,regulátor na 45% a za minutku jsem ujížděl přes 40km/h při zátěži 450tun.A to jsem snížil plnění po cca 20sec na 35%.Pak bych měl ještě poznámku,proč se pod 2xF5 zobrazuje rychlost v mph,když mám v trati natavené metrické jednotky a v TM se rychlost zobrazuje v km/h?

Petr Novák napsal:
A to jsem snížil plnění po cca 20sec na 35%.Pak bych měl ještě poznámku,proč se pod 2xF5 zobrazuje rychlost v mph,když mám v trati natavené metrické jednotky a v TM se rychlost zobrazuje v km/h?
Petře, pokud používáš cab z trainsetu, který je na http://msts.sinus.cz, tak je to způsobeno tím, že v definici cabu není nadefinován rychloměr s měřítkem v metrických mírách.

Stačí vložit do patřičného cvf toto

Kód:
Dial (
	Type ( SPEEDOMETER DIAL )
	Position ( 96 255 6 33 )
	Graphic ( "" )
	Style ( NEEDLE )
	ScaleRange ( 0 180 )
	ScalePos ( 233 138 )
	Units ( KM_PER_HOUR )
	Pivot ( 22 )
	DirIncrease ( 0 )
        )

a samozřejmě zvýšit počítadlo ovladačů v cvf o 1. :wink:

a bude to fungovat .....a nebo to přesměrovat nacvf v těch univerzálních cabech na páry, co jsou u pikka.

ad Martens - díky za info,používám pořád tu starou kabinu,co byla vydána s modelem.Tak to tam tedy vložím a co se týče nových cabů od Pikka,tak se mi líbí,používám je,ale na ty povlálečné páry.Čtyřkolák je vlastně stroj ze začátku minulého století,tak mi k tomu novější cab nějak nesedí.Je smůla,že tedy žádná 434.2 nejezdí,není náhodou v Lužné u Rakovníka,že bych tam ten cab nafotil?Pokud by byl,jak se cab má vyfotit,aby se z toho pak dal udělat animovaný cab?

Petr Novák napsal:
ad Martens - díky za info,používám pořád tu starou kabinu,co byla vydána s modelem.Tak to tam tedy vložím a co se týče nových cabů od Pikka,tak se mi líbí,používám je,ale na ty povlálečné páry.Čtyřkolák je vlastně stroj ze začátku minulého století,tak mi k tomu novější cab nějak nesedí.Je smůla,že tedy žádná 434.2 nejezdí,není náhodou v Lužné u Rakovníka,že bych tam ten cab nafotil?Pokud by byl,jak se cab má vyfotit,aby se z toho pak dal udělat animovaný cab?

434.2 tam asi nebude - nejsem si jistý. Problém s focením páry je vždy stejný - nejde o to, že by měla být studená, ale ovladače a budíky jsou rozmístěny po celém kotli, takže to nejde reálně nafotit....když to poskládáš do cabu, tak bys musel mít pohled kamery asi tak, jako by seděl fíra někde uprostřed tendru.

Další problém je tam ten, že na stanovišti je tma a když fotíš proti čelnímu oknu, tak je fotka přeexponovaná a nebo s bleskem tam jsou odrazy....

Tohle jsem si vyzkoušel ve Vrůtkách, když jsem fotil podklady na novou šlechtičnu a mikádo/antona, kde mi Peto Nagy připravil v hale konstantní nasvícení, takže to nebylo s tím světlem tak strašné, ale prostor ..... to je fakt ořech .... takže zatím být tebou se spokojím s pikkovým cabem......byť není reálný, tak je použitelný...na rozdíl od toho, co je na sinusu, kde je fíra přímo proti dvířkům do topeniště a tudíž je front nepoužitelný .....

Pratele,

mezi Pikkovymi parami jsem jeste dokoncil update engu pro 434.2186 z TBP.

http://csd.webzdarma.cz/Files/Csd4342v15.zip

Duvodem update je ziskani realnych dat o prubehu tazne sily ve valcich pri expanzi pary a dale informace o realne spotrebe pary a uhli (Zeleznicni muzeum Nurnberg - maji dobrou nabidku knizek).

Tazna sila je tedy mensi proti puvodni verzi a spotreba vody nasobne vetsi - uvidite jak vam bude ficet v tendru.

Eng je urcen pro Epochu V, uhli Kladno/Smes pro osobni vlaky, brzda v poloze P.

Pocatecni podminky jsou nastaveny tak, ze mate nalozeny kotel, ale teplota je 800 stupnu, kotel neni pod plnym tlakem

Eng je primarne urcen pro rucni topeni
Vykon odpovida hodnotam v predpisu CD D2-1.

Vyzkousejte a dejte vedet.

Prikladam znovu instrukce o rizeni. Jsou z prirucek pro strojvedouci parnich lokomotiv a perfektne funguji i v MSTS

ZSR

Jeste strucne k ovladani pary (topim si rucne, coz je maximalni zabava)

Zasady:
1) udrzujte nakladku uhli VZDY mirne (+0 - 100lb) nad IdealFiremass
2) udrzujte vysokou teplotu ohne
3) vodu doplnujte do kotle pred a v zastavkach (kotel vari a nova voda ho ochladi a kotel potom "nerve", naopak pri rozjezdu injektory vypnete, aby byl plny vykon kotle k dispozici pro jizdu
4) Pri rozjezdu se lokomotiva ridi regulatorem
5) Pri jizde ridite lokomotivu primarne rozvodem (reverser), teprve pri plneni 20% zacinate pouzivat regulator, duvodem je maximalni vyuziti energie skryte v pare (expanze) a tim uspora paliva. Aktualni engy vam uzenou topice pokud se timto pravidlem nebudete ridit, protoze spotreba pary a uhli roste s plnenim velice rychle.
6) udrzujte vysoky tlak v kotli
7) Vykon je dan SOUCINEM teploty ohne, naklady uhli a tlaku v kotli - jinymi slovy pokud jedna slozka je pod optimem, vykon klesa linearne, pokud dve jsou pod optimem, napr. na 80%, pak vykon klesa na 0,8 x 0,8 = 64% maxima
8) Nepotrebujete vzdy vysoky vykon, musite znat trat, takze pri posunu si drzte nizsi mnozstvi uhli, na trati jedte s vyssim plneni a/nebo otevrete pdvodnovaci kohouty a/nebo si pripustte vosu do kotle, cimz snizite tlak v kotli.
9) Snizeni tlaku v kotli se hodi pro kratkodobe snizeni vykonu napr. pred zastavkou, snizena nakladka uhli pro dlouhodejsi nenarocny vykon. Nez totiz nalozite, ohe se ochladi a chvili trva, nez se uhli rozhori. Ve stanici nebo pri malem vykonu nevahejte pouzit sycak (blower), ktery umi vyvolat umely tah v kominu i pri zavrenem regulatoru

Rozjezd (podle prirucky pro strojvedouci):

1) rozvod na maximum, zacneme pridavat regulator tak abychom nestrhli vodu do valcu a neproklouzli (pokud loko proklouzne, piskujeme)
2) Nekolik otacek kol nechame s plnenim 100%, pak snizime na 60%, regulator uz je typicky 100%
4) nechame lokomotivu rozjet na cca. 20/30/40 kmh (nakladni/osobni/rychlikovou)
5) stahneme plneni na 40%, regulator 100%
6) Ovladame regulator tak, abychom udrzovali tlak pary a rychlost s ohledem na profil trate (do kopce muzeme nechat tlak mirne klesnmout, z kopce se para dodela, ale chce to znat profil)
7) Plneni nesmi byt nizsi nez 20%, pro rychlosti nad 100kmh 25%, pokud jsme na teto hranici, zaciname ridit regulatorem (skrtime paru)

U modelu je nastaven cabview: CabView ( ../../Common.cab/CSD_Steamcab/CSD_Steamcab_v2cZSR.cvf ).Ten u modelu není přiložen.

Petr Novák napsal:
U modelu je nastaven cabview: CabView ( ../../Common.cab/CSD_Steamcab/CSD_Steamcab_v2cZSR.cvf ).Ten u modelu není přiložen.

To je moje pivo, budu muset updatovat soubor s jednotnou kabinou - jedná se o připravený další pohled z jednotné kabiny, již třetí, který je primárně určen pro 414.2 a lze samozřejmě použít i pro jiné lokomotivy s čelním oválným oknem. Vydržte, update bude co nevidět.

Vzhledem k tomu, že jsem teď zjistil, že na webu není zřejmě ani první update, pokusím se chybu nějak napravit :roll: :eek: Pro ušatou to bude stejně nutnost - v současnosti jsou tři funční pohledy z různých lokomotiv: jeden určený pro lokomotivy typu 498.0, 477.0, druhý pro typy 456.0, 464.0 a třetí pro 434.2, 414.2 popř. pro původní 354.1. Liší se samozřejmě toliko odlišným čelním oknem 8)

zsr napsal:
Jeste strucne k ovladani pary...

Mohl by, prosím, někdo převést toto ovládání na termíny v MSTS? Takle z toho moc nevím. A pak si s párama nemůžu ani pořádně zajezdit. Když jednu např. s 498.0 + 12 vag, tak se nedostanu na víc jak 80 km/h, což je dost málo... :eek:

Real - MSTS

regulator - regulator
plneni - reverser
injektror - injector

ostatni je doufam jasne, tak snad jen to plneni.

Pro vysoky vykon musis:
1) Drzet vysoky tlak v kotli
2) Udrzovat mnozstvi uhli tesne (0-100lb) nad IdealFireMass (u kazde loko uvadim)

Jinak to proste nepojede.

Myslim ale, ze pokud si zaprahl napr. vozy B z trainsetu BP (hmotnost 41t), nevedes si spatne. Pohledem do D2-1 zjistuji toto:
12x41= 492t, tedy cca. 500t.
na rovine max. rychlost 106kmh, na stoupani 4 promile 81kmh (trida sklonu III)

ZSR

Davidus napsal:
zsr napsal:
Jeste strucne k ovladani pary...

Mohl by, prosím, někdo převést toto ovládání na termíny v MSTS? Takle z toho moc nevím. A pak si s párama nemůžu ani pořádně zajezdit. Když jednu např. s 498.0 + 12 vag, tak se nedostanu na víc jak 80 km/h, což je dost málo... :eek:
Je to o nastavení a technice jízdy.Upravený papoušek jede nyní s 800t zátěže na rovině 95km/hod stejně jako v reálu. :wink:

Petr Novák napsal:
....Upravený papoušek jede nyní s 800t zátěže na rovině 95km/hod stejně jako v reálu. :wink:

No, pokud si vezmu, že jeden vagon Bai váží cca 35tun, starý Ca okolo 45 tun, kolik asi osobních vozů na zátěž 800 tun by za sebou papoušek měl ? Dvacet? To je podle mě pěkná ptákovina. Do kterého nádraží by se takový vlak asi tak vešel, když bai má na délku přes 23 metrů? Možná do Běchovic :lol:

Petr Novák napsal:
Je to o nastavení a technice jízdy.Upravený papoušek jede nyní s 800t zátěže na rovině 95km/hod stejně jako v reálu. :wink:
Petře Nováku. Mám pocit, že nejako moc preháňaš.
800 ton pre papoucha je zhruba 21 plne obsadených osemdverových vozov Bai a to je presne 84 osí - šak to je valivý odpor jak hovado. Nepočítajúc priam neskutočnú dĺžku vlaku. S tým parná mašina v osobnej doprave ledva pohla a nie aby s tým išla stovkou. Ja síce nie som tak starý jak ty, ale parnú éru si ešte dobre pamätám. Bežný rýchlik Z BA na Žilinu ťahali dva albáče alebo dva antony a to mal sotva viac než 10 -12 vozov. Papouch predsa neni štoker 556.0 ...
Odborníci, vyjadrite sa :wink:

Nepočítajúc priam neskutočnú dĺžku vlaku.
K tomu bych jenom malinko podotknul. V 50-tých letech existovalo železničářské údernické hnutí, které spočívalo v převezení ohromného množství nákladních vagonů, tuším, z ostravska na Prahu. Papouch to určitě netáhl. Největší fór (kvůli kterému to také bylo zrušeno) spočíval v tom, že ten vlak nemohl zastavit v žádné stanici, protože byl delší, než stanice. Co to přineslo za zmatky - nemusím popisovat.
Podrobnosti neznám, protože jsem tuto informaci vyčetl v muzeu v Lužné u Rakovníka, kde za sklem byla dobová literatura a dokonce fotografie jednoho úderníka-strojvůdce, který byl vyznamenán.
Tak to jenom k té délce vlaku - za časů budování lepších zítřků bylo totiž všechno možné (i to nemožné)

Back
Nahoře