Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
E499_2002: Vida, toho jsem si nevšiml. Nějak jsem to automaticky považoval za stejné auto, jaké mám já, tedy Citroen:razz:

Matýsek: Máš pravdu, že z něj nikdo vinu nesmaže. Ale stejně bych řešení nechal až po vyšetřování, a vůbec, co mi je do toho: Tátovi od kluka život nikdo nevrátí a vlastně ani nemám potřebu vědět, kdo za to může. Jen jsem chtěl poukázat na dnešní typické odsouzení kohokoli jen podle zprávy z netu, které považuji za absurdní.

Já když byl na dráze, tak mezi fíry platilo pravidlo, že u strojvedoucího zmýlená neplatí i když se s oblibou říká, že jsme jen lidi, kteří chybují. Fíra když pochybí, stojí to životy. Ale myslím si, že to samé by mělo platit i u řidičů. Že se to může stát každému, že přehlédne přejezd ? Nebo zapomněl, že je na vedlejší silnici ? Takový člověk nemá za volantem co dělat, protože je nebezpečný jak svému okolí, tak lidem, které veze.
A když vidím maminky s dětmi, jak mimo přechod přechází frekventovanou hlavní silnici nebo si krátí cestu přes koleje, je to hodně smutné, podobně jako cyklista s děckem na sedačce za šera bez osvětlení. Lidi na nějaká pravidla úplně kašlou. Přece "já právě jedu, tak koukejte všichni uhnout" .

Zbyňku, to by nesměl nikdo nikam. :D Každý může udělat kdykoli chybu. To nijak neovlivníš.

Michale, já to asi nesprávně formuloval. Chtěl jsem poukázat na nezodpovědné chování řidičů. A když už chybu udělá, tak ji svede na druhé. Ignorování výstražných světel nebo vybržďování vozidel, které dotyčnému na silnici překáží, atd přece není jen omluvitelná momentální indispozice řidiče.

... a rozhodnutí, zda to bylo ignorování nebo momentální indispozice bych nechal na vyšetřování.

Jinak máš pravdu, ale za volant v autě kočíruje daleko vyšší počet lidí, a musí se to někde projevit. Jinak se domnívám, že těch, co by neměli ovládat svůj stroj (vlak, auto, tramvaj) je podobné procento, jen ty auta jde víc vidět. V železničáři č. 3 letošního ročníku byl článek o nehodě v Ústí, jak se tam Ešus změnil na cáry hliníku - a chyba byla u fíry, který na stroji neměl co dělat (cukrovka) a testy prošel. Nevšiml jsem si, že by se tu zvedly takové "chlapácké" reakce typu "dobře mu tak" jako v případě automobilistů...

Zbyněk Šemora napsal:
Michale, já to asi nesprávně formuloval. .....
Všimněte si také, jak to formulují novináři. Převažují formulace typu: "Vlak opět sramoval auto", spojení "Další řidič nebyl na přejezdu dostatečně pozorný a vjel pod vlak" je naprosto ojedinělé.

Jen novináři? Vždyť se zamyslete nad tímhle:
Matýsek napsal:

Tady je tatáž nehoda, jenže to už není taková senzace! A o tom, že tady každý ví kulový jak to vlastně bylo, se už vůbec nemá cenu bavit.
To už tady bylo několikrát, že někteří "odborníci" na základě více méně pochybných informací z médií měli okamžitě viníka nehody, aby se pak po čase na základě výsledků vyšetřování zjistilo, že vše bylo úplně jinak. Mimochodem, nedávná informace o krádeži kabelů na Vyšehradě, a tato věta: "Tím pádem se nám na dispečinku trať stále hlásila jako obsazená," vysvětlil mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš. dokazuje co o provozu ví nejen autor příspěvku, ale hlavně ten debil, co dělá tiskového mluvčího!

Ale na druhou stranu poteší poznatek, že nám tu vyrůstá generace nových Mirků Dušínů, kteří nikdy žádnou nehodu nemůžou způsobit, protože vždy a za každých okolností dodržují předpisy a nařízení.

k těm předpisům. to se vůbec nedá vždy a za každých podmínek. I mistr tesař se utne. Po tolika letech řízení si ani teď nedovolím tvrdit, že umím řídit....

vechtr napsal:
A o tom, že tady každý ví kulový jak to vlastně bylo, se už vůbec nemá cenu bavit.
A co tě tak rozohnilo? Pouze jeden jediný člověk (TOM) se zde vyjádřil ve smyslu, že kdo zahyne pod koly vlaku je blb a může si za to sám a ty tady lítáš jako papírový čert a ještě nad blbým hrobem, viz tvoji reakci na Matýska.

Ronoath napsal:
...
V železničáři č. 3 letošního ročníku byl článek o nehodě v Ústí, jak se tam Ešus změnil na cáry hliníku - a chyba byla u fíry, který na stroji neměl co dělat (cukrovka) a testy prošel.
...

Zdravím,
a v čísle posledním byl zveřejněn dotaz čtenáře na to, zda byla nějak potrestána lékařka, která onomu fírovi to "razítko" dala. Odpovídal sám autor článku o nehodě (viz. zmíněný Železničář č.3), že dle zjištěných informací nikdo nebyl ze způsobení nehody obviněn a souzen. A důvod ? Nelze dokázat přímý vliv diabetu strojvedoucího na vznik nehodové události.
Na druhou stranu je ale jasné, že měl-li strojvedoucí diabetes mellitus (cukrovku) a lékařka ho i přesto na stroj "pustila", porušila ustanovení bodu A/1c vyhlášky 101/1995 sb.. Tuším, že už ale byla vydána její nová verze (možná pod jiným názvem), ale ten diabetes mellitus tam zcela jistě bude uveden také.

A mohla cukrovka za samotnou nehodu ? Podrobnosti (výsledky pitvy apod.) a detailní závěry vyšetřování samozřejmě nikdo z nás nezná a tak je třeba vše brát jako úvahy, jak to možná bylo.
Cukrovky máme dva typy - I. a II. Zatímco první typ vzniká v drtivé většině případů v dětství (znám i holčičku, která to "schytla" ve třech měsících) a pubertě s tím, že si nemocný musí aplikovat inzulín pomocí stříkaček, dávkovačů nebo inz.pumpou. V tomto případě není ještě přesně známo, proč nemoc vzniká (mírně nadneseně napsáno - děti nekouří, nepijí alkohol a nepřecpávají se tuky).
Typ druhý je někdy nazýván cukrovkou "stařeckou" a trpí ji lidé vyššího věku od cca. 45 a výše. Zde je za příčinu považován nezdravý styl života. Ovšem pozor - ve většině případů si diabetik s cukrovkou druhého typu od počátku své nemoci nemusí aplikovat inzulín a je léčen (přesněji udržován při životě) léky nazývanými antidiabetiky. Když se léčba nedaří, potom se již vše musí řešit inzulínem. To ale může nastat až po mnoha letech léčby léky.

A proč takový elaborát o cukrovce ? Jestliže fíra trpěl "jedničkou", hrozil mu jeden akutní, život ohrožující stav. Jde o hypoglykemii, kdy je velmi nízký stav krevního cukru (člověk si např. aplikoval inzulín, ale potom nesnědl určenou dávku jídla), mozek tím přestává být zásobován energií a dochází k bezvědomí se všemi důsledky na řízení/neřízení HDV. Zde se jedná řádově o 10-30 minut, kdy takový stav může skončit bezvědomím. Nejde tak o rychlou událost jako např. infarkt. Dalším stavem je hyperglykémie, kdy je naopak krevního cukru mnoho. Zde by ale bezvědomí mohlo nastat v řádu desítek hodin, takže zde bych o tom neuvažoval.
U diabetu druhého typu nebezpečná hypoglykémie s bezvědomím vzhledem ke způsobu léčby a povaze samotné nemoci je vznik nebezpečné hypoglykemie velmi nepravděbodobný.
Ve zmíněné vyhlášce není uvedeno, zda na stroj může alespoň diabetik II.typu (jednička je jasná - bez šance). Nevím, možná existuje nějaký vnitřní předpis, kde je ta dvojka povolena. Průšvih je totiž v tom, že diabetiků druhého typu razantně přibývá a to i mezi strojvedoucími ve vyšším věku, takže dle přesného výkladu vyhlášky 101/1995 sb. by za chvíli nemusel jezdit nikdo nad 50 let.

Jestliže měl strojvedoucí diabetes prvního typu, byl by to velký průšvih pro posuzující lékařku. Pomyslným "menším" průšvihem by byla skutečnost, když by fíra trpěl typem druhým. V každém případě ale vyhláška typy cukrovky nerozlišuje.

Osobně si myslím to, co autor odpovědi na dotaz ohledně "pranýřování" lékařky. Strojvedoucí v bezvědomí nebyl (prokázány správné reakce na podněty VZ) a prostě si jen rutinně myslel, že přejetí z jedné koleje na sousední proběhne až na další kolejové spojce o cca. kilometr dále. Kauza "cukrovka" tak byla jen dalším přídavkem do pomyslné omáčky kolem případu.

Co se týče té nepozornosti kdekoli, jsme opravdu jen lidé. Stačí se zamyslet, poohlédnout jinam nebo se nechat v autě "rozhodit" plačícím prckem vzadu v sedačce a je malér na světě. Mé zkušenosti s přejezdem ( 49°54'21.106"N, 18°20'11.825"E ) jsou jasné. Když stojím jako první v řadě a zvednou se závory, "řidiči" za mnou na mě poblikávají i přesto, že je stále v činnosti světelná signalizace. Není vyjímkou, že mě v té chvíli nějaký trotloid předjede. No a když nepoblikává bílá, jsem snad jediným na Bohumíně, kdo před přejezdem téměř zastaví a rozhlédne se na obě strany opět k nevoli za mnou dobržďujících šoférů. Ovšem i pro mě platí, že stačí chvilka nepozornosti ... .

David

David Hájek napsal:
Co se týče té nepozornosti kdekoli, jsme opravdu jen lidé. Stačí se zamyslet, poohlédnout jinam nebo se nechat v autě "rozhodit" plačícím prckem vzadu v sedačce a je malér na světě.
David
A např. užvaněná manželka,která přetřásá rodiné finance zrovna když jedeš na kruháč a nebo do složité křižovatky,( kdyby tak tohle četla ). :bms:
Já tyto situace,když se do nich dostávám,řeším tím že doslova zařvu TICHO a v autě je klid,alespoň za tu křižovatku. :D
Mirek

Miky945 napsal:
Já tyto situace,když se do nich dostávám,řeším tím že doslova zařvu TICHO a v autě je klid,alespoň za tu křižovatku. :D
NÁVOD NA ÚPRAVU NASTAVENÍ MANŽELKY:

Manžel přijde domů a manželka zrovna peče buchty. A začne ječet:
"Dávej pozor, buchta příliš hnědně. Boha pozóór, to jsi tak nevšímavá!"
A za chvíli:
"Pozóór, něco se tu pálí. Něco se tu pááálíí! Rychle, rychle.
Manželka vyndává buchty a manžel do toho:
"Plech je horký, drž jej oběma rukama, kdo to jakživ viděl vyndávat plech s jednou rukavicí. Pálííí!
Manřelka položí plech na prkýnko a podiví se:
"Co blbneš, znervózňuješ mne, co kdybych to doopravdy spálila nebo si popálila ruku?
Manžel na to:
"No, já jsem Ti jen předvedl, jaké je to, když mi kecáš v autě do řízení."

To je trefnéééé, tak jsem si představil, kdybych to použil doma, v jiné situaci, třeba když mi kafrá při fotbalu, co by pak nastalo... :D

Naposled editoval moderátor:
Pawlik napsal:
Pouze jeden jediný člověk (TOM) se zde vyjádřil ve smyslu, že kdo zahyne pod koly vlaku je blb a může si za to sám....
Tak to ne! Já jsem reagoval na předchozí příspěvky!

Omlouvám se, přehlédnul jsem se. Ale i tak, byl jen jeden a Vechtra to rozohnilo tak, že nás poslal do prdele.

Pawlik napsal:
... a Vechtra to rozohnilo tak, že nás poslal do prdele.

Vechtr dostal naordinovaný zvláštny dohľad ;)

Keď niekto zahynie pod kolesami vlaku je hlupák, ktorý si to spôsobil vlastnou vinou. Ešte som nepočul o prípade, že by vlak vyskočil z kolají a utekal by zramovať auto. Pri všetkej úcte k pozostalým, ano, každý jeden, čo spôsobí zrážku s vlakom je hlupák a nezodpovedný človek, bez ohľadu na to, či zrážku prežije alebo nie. Ak niekto sadá za volant, musí si byť vedomý dôsledkov za svoje činy. Zvlášť ak má okrem seba spolujazdcov.

Back
Nahoře