Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Řidič, který navíc nevezme zcela standartní soupravu, měl vědět co projede a co ne. Tím nechci nijak obhajoval stav toho přejezdu.
A třeba to vědět mohl. Pokud měl papíry pro náklad v pořádku a splňovala kritéria, víc řidiče zajímat nemusí.
Ta komunikace není v majetku a správě ŘSD, řidič nemá ani povinnost zkoumat, jestli jeho vozidlo i s nákladem, který dejme tomu splňuje kritéria, by měl kontrolovat stav křížení komunikace s železnicí.
Tak jinak v tomhletom úhlu neporušil žádný zákon.

Tohle píšeme od stolu už nějaký ten den, vážně si myslíte, že řidič bude bedlivě každou sekundu zkoumat každý metr komunikace a vyhodnocovat, zda daný metr komunikace lze bezpečně projet?

Tohle píšeme od stolu už nějaký ten den, vážně si myslíte, že řidič bude bedlivě zkoumat každý metr komunikace?
PŘESNĚ! U compu každý hrdina, každý ví, co by udělal a co by měl dělat ten druhý. Sám bych asi pěkně zazmatkoval, kdyby se mi kamión sekl na přejezdu a já něvěděl co dřív. Hoši, narozdíl od Studénky, kde vjel šofér pod světly na přejezd, tohle je jiná situace a vyšší moc. A mimochdem, jako řidiče mne zajímají dopravní značky, pokud není někam zákaz vjezdu, nebo značka o tonáži, či rozměrech, určitě se nebudu zajímat, v jakém stavu je železniční přejezd. Jsem civilista, nikoliv zaměstanec dráhy, nebo výstavby sil nic a dál nic. Takže odsuzovat někoho, za něco je velmi jednoduché a v dnešní době přímočarehé dětského myšlení některých jedinců hodně obvyklé. Nedovolil bych si někoho odsoudit jen tak od boku. Na FB jsem už i četl, jak by měli zakázat kamiónovou dopravu, psala to tam nějaká pinda ve věku 20 - 30 let (dle profilové fotky), která 100% chodí na nákupy do supermarketů a zajímalo by mě, kdo by jí to papání a hdry vozil. :)

Jednou jsem řidič profesionál, tak se mi tohle nesmí stát a když, musím umět adekvátně reagovat. A není to jen můj názor, konzultoval jsem to na Váš popud i s kolegy, kteří jezdí více jak 30 let s náklaďáky, autobusy, no prostě ničím malým. A jsou v tom se mnou za jedno. Já jsem jednou řidič a já odpovídám za to, kam své vozidlo vedu. Musím vědět jak je souprava vysoká, široká, kolik váží a co si s ní mohu a co nemohu dovolit. A pakliže udělám chybu v úsudku a seknu se na přejezdu, musím okamžitě reagovat, aby mohl být co možná nejdříve zastaven provoz na dráze. Nepopírám vinu na straně vlastníka komunikace, nebo majitele firmy pro přepravu onoho nákladu, to už je ovšem úplně jiná kapitola tohoto příběhu. Když ne plnou tak velkou část viny nese právě řidič.
A jen pro porovnání, když kolega vzal bokem autobusu špatně zaparkovaný kamion v zákazu a v zatáčce, bez mučení vše zaplatil i když by vina byla dle slov policie na obou stranách, vzal to na sebe se slovy "měl jsem si ho všimnout, moje blbost". Takže toliko k tomu.

A třeba to vědět mohl. Pokud měl papíry pro náklad v pořádku a splňovala kritéria, víc řidiče zajímat nemusí.
Ty jsi ten, co nás tu vyzýval, abychom nekonspirovali a pak tu sám taháš z klobouku takové dojmologie?
Jestli měl papíry v pořádku, je irelevantní. V rámci povolení se nehodnotí nivelety komunikací, Takové povolení je jen cár papíru, už jsem to psal. Konečná zodpovědnost je na dopravci a je to v tom povolení i výslovně uvedeno.
Krom toho do 60 tun povolení není potřeba - čili kdyby tam taková riziková souprava (dlouhá a nízká) jela prázdná, vůbec žádné povolení nepotřebuje zcela evidentně. U přepravy "vrtačky" o tom můžeme diskutovat, hmotnost neznám.
Daleko důležitější než povolení je zodpovědná příprava.
To, že řidiče více zajímat nemusí je jen blábol. Řidič vždy zodpovídá za vozidlo, náklad a musí své konání vždy přizpůsobit stavu a povaze komunikace. Řidič, zvlášť speciálu, není cvičená opice nebo robot 0/1.

Tohle píšeme od stolu už nějaký ten den, vážně si myslíte, že řidič bude bedlivě každou sekundu zkoumat každý metr komunikace a vyhodnocovat, zda daný metr komunikace lze bezpečně projet?
U speciální přepravy ano. Ale nejen řidič, řádná příprava a tým během přepravy.

Vůbec nevíš, jak takové přepravy probíhají. Je to právě přesně naopak Tohle nebyla standardní přeprava ani vozidlo. To není o tom, že do toho sedneš a máš garantováno, že projedeš všude jako běžný kamion. Ty trasy se musí plánovat a proměřovat dopředu (kolíky, provázek, laser).
A vyjádření pana majitele na mě dělá dojem, že si ten přejezd neprověřili a poprvé ho viděli až onoho tragického rána:
"Vzhledem k tomu, že se to vozidlo na přejezdu zaseklo, tak nemůže být ten přejezd dobrý, Nikde jinde se to nezaseklo."
Protože kdyby to udělali, tak by tam buď nevjeli nebo neuvázli.

A perlička na závěr. Návěs má délku mezi točnou a zadním podvozkem 14,82 m.
Vypouklý oblouk na regulérní silnici / místní komunikaci činí 200 respektive 100 m.
ČSN 736110, https://www.dicr.cz/files/uploads/Zpravy/MU/DI_Vratislavice_190122.pdf
To představuje vzedmutí vozovky 13, resp. 27 cm! bod břichem podvalníku. Ten speciální návěs NEPROJEDE přes maximální vypouklý oblouk ani na standardní silnici, fakt to není standardní vozidlo, pro které je garantovaný průjezd kdekoliv.
To je speciál a tak se k tomu musí i přistupovat.
Ten přejezd jistě není košér, ale podle mého tam hlavní roli sehrála naprostá nezodpovědnost a podcenění přípravy a výsledek je ten, že zabili naprosto nevinnýho kluka.

Když mám zodpovědnost (mám na něco "papír"), tak musím udělat všechno pro to, aby moje činy byly minimálně v rámci normy (zákona, předpisu), lépe trošku "víc". Chyby děláme, ale vždy věříme, že jsou tak malé, že si toho nikdo nevšimne, že se "nic nestane". V okamžiku, kdy se něco stane, je v tom vždy tento faktor: bláhová víra v to, že tu je prostor pro chyby. Jenže my neseme zodpovědnost za to, že ty chyby děláme.
Nemusíme to házet jen na toho řidiče. Já to často vidím i na některých školeních - z 20 vyučovacích hodin jsou dvě, u testů se podvádí, na konci je razítko na osvědčení a odpovědnost přebírá proškolená osoba. Ta se ale do předpisů už nikdy nepodívá, protože na to nemá čas.
Berte to jako apel: když už vás život nebo zaměstnavatel postaví před nějaké školení, tak si materiály aspoň jednou přečtěte a vzpomeňte si třeba na toho fíru, jak mu nezodpovědnost jiných vzala život. Předpisy vás v 70 až 90 % případů situacemi provedou. Zbytek je na vlastním úsudku, ale i tam se lze opřít o předpisy. A vždycky je lepší se zastavit, někam/někoho zavolat, poradit se, atd.
"Papíry" nás zavazují ke zodpovědnosti.

Zdravím, dnes se mezi Sázavou a Ledečkem stala nehoda regíny a osobního automobilu. Nevíte někdo o tom více? (číslo mašiny, okolnosti nehody) nikde jsem zatím neviděl žádný článek.
Děkuji

Ty jsi ten, co nás tu vyzýval, abychom nekonspirovali a pak tu sám taháš z klobouku takové dojmologie?
Jestli měl papíry v pořádku, je irelevantní. V rámci povolení se nehodnotí nivelety komunikací, Takové povolení je jen cár papíru, už jsem to psal. Konečná .......
Psal jsem to tu před nedávnem. Silniční zákon hovoří zcela jasně. Přesně jak tu píšeš, návěs je speciál, takže nadměr a trasa musí být schválená krajským úřadem.
Jak jsem to již psal, je nutné trasu před přepravou zmapovat a určit nebezpečná místa. Dále potřebný počet osob pro manipulaci a zajištění bezvadné přepravy. Vina řidič a spolu s ním dopravce.

Psal jsem to tu před nedávnem. Silniční zákon hovoří zcela jasně. Přesně jak tu píšeš, návěs je speciál, takže nadměr a trasa musí být schválená krajským úřadem.
Jak jsem to již psal, je nutné trasu před přepravou zmapovat a určit nebezpečná místa. Dále potřebný počet osob pro manipulaci a zajištění bezvadné přepravy. Vina řidič a spolu s ním dopravce.
Nemusí se ani jednat o speciál. Zákon o silničním provozu jasně říká již v prvním odstavci paragrafu 28 že "Před železničním přejezdem si musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit, zda může železniční přejezd bezpečně přejet". Ale v případě toho speciálu by to mělo platit tuplem.

No to by mě zajímalo, jak se bude přesvědčovat v případě, že ta silnice je naprosto v pořádku, jenom nevyhovuje poloměrem.
Vyndá z auta geodetické přístroje a půjde to přeměřit?

Když mám zodpovědnost (mám na něco "papír"), tak musím udělat všechno pro to, aby moje činy byly minimálně v rámci normy (zákona, předpisu), lépe trošku "víc".
To je bohužel utopie. V reálném životě dělá člověk na úrovni řidiče přinejlepším všechno leda pro to, aby neporušoval víc, než je nezbytné (třeba pro udržení si zaměstnání), a aby se u toho nic nestalo...

Myslíte si například, že takoví kamioňáci jezdí přetížení ze svojí vlastní vůle? Že z toho mají nějaký další finanční benefit krom toho, že v ideálním případě nedostanou pokutu? A i pokud by se zde v tomto našel někdo striktní, a zaměstnavatel z nějakého důvodu měl náladu se jeho vrtochy zaobírat, pak by nejspíš skutečně potřeboval „geodetickou soupravu“ – hmotnost, kterou má řidič udanou v dokumentaci, totiž vůbec nerozhoduje...

No nevím, jedna věc je diskuse na akademické půdě od stolu, ale praxe a život, je úplně někde jinde. Mně stačí, co vidím, co k nám zajíždí do skladu k vyložení a naopak. Mne spíš udivuje že v době, kdy se píše o umělé inteligenci a počítače pomalu řídí, jak se vysr.t. (myšleno s nadsázkou), nejde udělat nějak to, že když bude na přejezdu po spuštění světel překážka, hodí to do mašiny fírovi echo.

Udělat to jde a běžně se to používá, problém je ten, že musí být v okolí nějaké návěstidlo, které dovolí / zakáže vlaku jízdu přes přejezd a taky ten přejezd musí být zavřený už mnohem dříve (aby ten vlak stihl zastavit).

V některých stanicích vás i ve dvě ráno radši s těžkým nákladem výrazně zpomalí, ne-li úplně zastaví, než aby riskovali, že by jimi obsluhovaný přejezd mohl být ve výstraze o dvě minutky dýl...

Back
Nahoře