Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Já když jezdím do práce, vím, že +/- v 5:08 jede přes šrañky vlak na Jičín. Děláme od 5:30 a já jezdím na čtvrt, tak poskromnu naddělávám. Ale počítám s tím, že chytnu závory a musím čekat a to je ten přejezd cca 3 min. před cílem.

Ty jsi ten, co nás tu vyzýval, abychom nekonspirovali a pak tu sám taháš z klobouku takové dojmologie?
Jestli měl papíry v pořádku, je irelevantní. V rámci povolení se nehodnotí nivelety komunikací, Takové povolení je jen cár papíru, už jsem to psal. Konečná zodpovědnost je na dopravci a je to v tom povolení i výslovně uvedeno.
Krom toho do 60 tun povolení není potřeba - čili kdyby tam taková riziková souprava (dlouhá a nízká) jela prázdná, vůbec žádné povolení nepotřebuje zcela evidentně. U přepravy "vrtačky" o tom můžeme diskutovat, hmotnost neznám.
Daleko důležitější než povolení je zodpovědná příprava.
To, že řidiče více zajímat nemusí je jen blábol. Řidič vždy zodpovídá za vozidlo, náklad a musí své konání vždy přizpůsobit stavu a povaze komunikace. Řidič, zvlášť speciálu, není cvičená opice nebo robot 0/1.

U speciální přepravy ano. Ale nejen řidič, řádná příprava a tým během přepravy.

Vůbec nevíš, jak takové přepravy probíhají. Je to právě přesně naopak Tohle nebyla standardní přeprava ani vozidlo. To není o tom, že do toho sedneš a máš garantováno, že projedeš všude jako běžný kamion. Ty trasy se musí plánovat a proměřovat dopředu (kolíky, provázek, laser).
A vyjádření pana majitele na mě dělá dojem, že si ten přejezd neprověřili a poprvé ho viděli až onoho tragického rána:
"Vzhledem k tomu, že se to vozidlo na přejezdu zaseklo, tak nemůže být ten přejezd dobrý, Nikde jinde se to nezaseklo."
Protože kdyby to udělali, tak by tam buď nevjeli nebo neuvázli.

A perlička na závěr. Návěs má délku mezi točnou a zadním podvozkem 14,82 m.
Vypouklý oblouk na regulérní silnici / místní komunikaci činí 200 respektive 100 m.
ČSN 736110, https://www.dicr.cz/files/uploads/Zpravy/MU/DI_Vratislavice_190122.pdf
To představuje vzedmutí vozovky 13, resp. 27 cm! bod břichem podvalníku. Ten speciální návěs NEPROJEDE přes maximální vypouklý oblouk ani na standardní silnici, fakt to není standardní vozidlo, pro které je garantovaný průjezd kdekoliv.
To je speciál a tak se k tomu musí i přistupovat.
Ten přejezd jistě není košér, ale podle mého tam hlavní roli sehrála naprostá nezodpovědnost a podcenění přípravy a výsledek je ten, že zabili naprosto nevinnýho kluka.
A cenu vyhrává :D ...
...slušná slohovka, to ti povím.
Jen ten obsah, .........., ale děkujeme za vyjasnění.
Teď to hoši od vyšetřovatelů mohou rovnou zabalit.
Někdo je předstih:eek::D
...
Bylo by fajn, kdyby jste s tímto slohem obeznámil i PČR.

Ano, vyhrál jsi cenu za největší rohaté zvíře, skautíku.

Předstih? Kdybyste ten pojem laskavě použil u zážehového motoru, abyste tady nebyl za negramotného tupce.

Včera jednotka HZS ze stanice Louny a podniková jednotka HZS Správy železnic vyjely k dopravní nehodě osobního motorového vlaku a malého bagru u Chlumčan. Přední náprava lokálky vykolejila. Ve vlaku cestovali dva lidé. Nikdo nebyl zraněn. Cestující odvezla stavební firma.
Kde asi měli pracovníci stavební firmy hlídku? A jaké bylo spojení s výpravčím?IMG-20240201-WA0002.jpgIMG-20240201-WA0001.jpgIMG-20240201-WA0000.jpg

No tak sláva. Souprava ujela, prosvištěla několika přejezdy, v esýčku pod Bojovém vyletěla do lesa, ale veškerá bezpečnostní opatření zafungovala.
Další vlak na trať nebyl vpuštěn proto, že jede za hodinu a s touto soupravou křižuje v Měchenicích. Takže maximálně ten projetý klacek mohl přes TRSku zastavit nějaký vlak u Davle.
Jen by mě zajímalo, jak může tiskový mluvčí vědět, jakou rychlostí souprava jela?

Ale co se mi nezdá, že zrovna tenhle fíra by nezajistil soupravu. Sice je to vyhlášený pechfogl, ale jinak je svědomitý a opatrný (někdy až příliš). I když každý může někdy udělat chybu. Hlavně, že se nikomu nic nestalo.

Ten Regiojet je dlouhý jako kdysi Balt Orient, tedy šílená energie, proti těžký nálad, proto to zlomilo první vůz.
Nová trať, nová návěstidla a něco asi špatně zapojili, když oba prý jeli na zelenou. Na funkčním autobloku by to normálně nešlo. Nebo se jezdilo na manuál.

Byl jsem v roce 1982 (tak nějak) nepřímým účastníkem srážky vlaků na Sluncové mezi Libní a Prahou střed. Jel jsem reží a dospával na prostředním stanovišti pantografové jednotky, která vrazila do konce rychlíku stojícího před námi. První motorák byl zlomený a trčel až do nebes a na střeše ještě jiskřil oblouk od troleje.
Nově vybudovaný autoblok, který jaksi špatně fungoval. Když projel vlak za oddíl návěstidla, tak návěstní znak se nepřepnul na zelenou, ale zůstal na návěsti dovolující jízdu. Byl jsem se podívat na oddíl, který byl kousek za koncem našeho vlaku a "krásný" pohled. Svítila výstraha.

To tvrdili oba Ti borci na těch stanovištích. Já to poslouchám celou noc. Tam šmírovali "objektivní novináři" z televize a tahali z lidí informace a samozřejmě si to "poctivě" přibarvovali k obrazu svému, jak je jejich dobrým zvykem. Toto jsem tam slyšel taky, že jeli oba na zelenou, ovšem hned na to se tam objevilo, že jeden fíra neví o druhém, jestli to přežil. Tak je to jasný. Nakonec je zásahovka a drážní inspekce poslala do hajzlu, aby tam nezacláněli a nevymýšleli hovadiny. Což bylo asi nejrozumnější, co udělali. Víme všichni, co ti chytráci z médií dokážou. Když se něco takovýho stane, je lepší držet hubu, abych někomu ještě nechtěne neuškodil, zvláš když u toho nebyli v době, kdy to do sebe praštilo. Ale fámy jedou hned. Je tam instalované ETCS, ovšem zatím ve výluce, protože ty nové peróny měli oficiálně uvést do chodu o víkendu a zrovna zapnout to zabezpečení. O tom taky žvaní celou noc. Jó, když se daří, tak se daří.

I kdyby byla traťová část ETCS funkční, tak se to stejně stane. 363.5 má ETCS pouze na jedno stroji, který je aktuálně ve fázi testů. 388 sice ETCS má, ale stále není výrobcem zprovozněno. O tom, že oba jeli na zelenou řeknu jenom jediné. První oddíl směr Kostěnice jde velmi dobře vidět, a lze ho snadno zaměnit za návěst odj. návěstidla. Po reko Pce nekodují a ani kodovat nebudou.

Strojvedoucí RJ1021 projel návěst stůj.
Dozvěděl jsem se, že údajně v Pardubicích dával výpravčí rozkaz strojvedoucímu vlaku Ex 1021 o snad neobsluhování návěstidla a v celém případě se zmýlili s tím, že nechali na volno projet vlak CDC.
Pak by to byla vina i u SŽ. Toto celé ale já potvrdit nemohu a sám mám pochybnosti.

Jaká byla skutečná příčina projetí návěstidla signalizující stůj vlaku 1021, to se dozvíme později.
Každopádně noční cestování s vlaky touto nocí bylo až krom vlaků (406/407) takřka nemožné.

Nj457 skončil v Praze hl.n. a točil nj456.
Nj456 skončil v Břeclavi a točil nj457.
EN443 skončil v Kolíně a s více jak 2 hodiny zpoždění se s lidmi vrátil do Prahy hl.n. (příjezd cca 00:43), kde ukončil jízdu.
EN442 se otočil v Bohumíně a suploval EN443 Bohumín-Michalovce.
IC577 Metropol zrušen v celé trase (+dnes IC576 Metropol zrušen v celé trase).

I kdyby byla traťová část ETCS funkční, tak se to stejně stane. 363.5 má ETCS pouze na jedno stroji, který je aktuálně ve fázi testů. 388 sice ETCS má, ale stále není výrobcem zprovozněno. O tom, že oba jeli na zelenou řeknu jenom jediné. První oddíl směr Kostěnice jde velmi dobře vidět, a lze ho snadno zaměnit za návěst odj. návěstidla. Po reko Pce nekodují a ani kodovat nebudou.
Je to tak. Takováto věc, to nikdy není jen jedno pochybení nebo náhodička. To je vždycky souhra víc faktorů, které se, sejdou v jeden okamžik. Je to smutné. Jak říkával kdysi můj dobrý kamarád známé přísloví: "Tak dlouho se do lesa volá, až se ucho utrhne!".

... Takováto věc, to nikdy není jen jedno pochybení nebo náhodička. To je vždycky souhra víc faktorů, které se, sejdou v jeden okamžik. ...
Strojvedoucí prostě projel návěstidlo! Tečka. Co je na tom za souhru faktorů? Co v tom furt všichni hledají? Ty kecy - kdyby bylo ETCS, ani jedno zabezpečovací zařízení nebylo v provozu, atd, atd. Jsme prostě jenom lidi a děláme chyby. Fíra měl stát nebo zastavit, ale jel! Bohužel.
Když jedu autem přes světelnou křižovatku, co zabezpečí že kamion jedoucí zprava na červenou zastaví? Nic. A řeší někdo kolik lidí denně zahyne na silnicích? Že kdyby tam bylo nějaké ETCS, tak že by žádné nehody nebyly?
Já nechápu jak je možné že jsme tam kde jsme, když jsme tak geniální národ, který všemu rozumí, všechno ví (a to dokonce už dopředu) a každej je chytrej jak Macákovic kocour!

Back
Nahoře