Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Jako sorry, když mám výluku a beru 700 m dlouhý Nexák do kříže s Jančurou s tím, že mu dám dvě minuty (které do Chocně v pohodě dožene) tak nevím proč bych mu měl volat, že má na Stůj a má tedy stát, a jet může až se mu tam rozsvítí barva! To bych ho ve finále mohl upozorňovat na to, že když tam má žlutou s pruhem, tak že má jet šedesát!
Myšleno, že mu řekne co tam je, to není.
Chtěl jsem říct, že se mu může, nemusí, ozvat, proč a co, neboť se jedná o nevšední situaci.
Přeci jenom je nevšední, aby noční vlak typu 1021, 1023, 443, 577, 579 apod. stál někde ve stanici na stůj, kvůli předjíždění, křížování apod.
To ale může změnit třeba výluka.
To jsou věci, kdy třeba výpravčí /dispečer se ozve fírovy, protože není běžností, aby dotyčný vlak čekal v XXX
stanici nějak déle, než má. Věřte, že i když se to nezdá, to někde takhle funguje. Záleží co je tam za lidi. Někdo je komunikativní, druhý zas ne.

Vše ale leží na jiných okolnostech.
Vypnutá zabezpečovačka, projetí stůj, špatná konstrukce vozů vlaku 1021, kdo ví jak to bylo s návěstidly, zda jsou po modernizaci na jiných místech, jestli je jich více, jen si vzpomeňte na ten náklad u Mar.Lázní, kdy tam bylo 30, ale fíra o tom neměl ani ponětí a nebyl s tím seznámen.
Nevíme, jak dlouho tam jezdí, nevíme toho spousty věcí...některé věci vypadají jednoduše, ale fakt, že jen vypadají. Skutečnost může být jiná.

Já tomu asi nerozumím. Pokud, tak mne opravte:
- Odjel fíra RJ přes návěst stůj? Dle toho, co jsem četl, tak ano. Pokud se mýlím, opravte mne.
- Pokud platí bod výš. Proč se tedy řeší dalších tři prdele kdyby? Známé pořekadlo praví: "Kdyby byly v řiti ryby...", naco pak tam ty klacky jsou?! Když vjedete do křižovatky na červenou a způsobíte nehodu, budete se hájit, že jedete třeba z noční směny?

Nikoho neodsuzuji, lidský faktor může selhat. Viz třeba nehoda ve Stéblové, ale v rozhovoru v dokumentu se strojvedoucí k tomuto postavil jako chlap a chybu uznal, ač je kolem toho taky spousta variant. Pokud mám přeci shozeno na stůj, nemohu odjet z nádraží. Ale říkám, nikoho neodsuzuji. Je to tragedie a stačí těch coby kdyby, co vypouští "korektní média".

- Odjel fíra RJ přes návěst stůj? Dle toho, co jsem četl, tak ano. Pokud se mýlím, opravte mne.
Ne nutně. Od nástupiště mohl odjet na barvu (např. výstrahu) a směřovat k cesťáku proti stůj (ale kdo ví, co tam svítilo v okamžiku rozjezdu).

Podle mě stále nemá cenu o tom spekulovat. Fakta o okamžiku vzniku nehody jsou jasná (projetí návěstidla zakazujícího další jízdu, říznutí výměny, zastavení až v dopravní cestě protijedoucího NEx), ale okolnosti vzniku této události jasná (nebo veřejná) nejsou. Od toho je tam DI a na výsledek si budeme muset počkat.

Já tomu asi nerozumím. Pokud, tak mne opravte:
- Pokud platí bod výš. Proč se tedy řeší dalších tři prdele kdyby? Známé pořekadlo praví: "Kdyby byly v řiti ryby...", naco pak tam ty klacky jsou?! Když vjedete do křižovatky na červenou a způsobíte nehodu, budete se hájit, že jedete třeba z noční směny?

Nikoho neodsuzuji, lidský faktor může selhat. Viz třeba nehoda ve Stéblové, ale v rozhovoru v dokumentu se strojvedoucí k tomuto postavil jako chlap a chybu uznal, ač je kolem toho taky spousta variant. Pokud mám přeci shozeno na stůj, nemohu odjet z nádraží. Ale říkám, nikoho neodsuzuji. Je to tragedie a stačí těch coby kdyby, co vypouští "korektní média".
Jsou případy, kdy bylo projeto stůj na návěstidlech, která byla nová, (včetně jiného umístění) a fíra o návěstidle nevěděl.
Dále to mohou být nesprávně umístěná návěstidla, jako tenkrát v Dluhonicích.
Projet stůj se dá různorodě. Od nepozornosti až po jiné faktory, které to mohli způsobit.
Pardubice jsou nové a bůh ví, jak je to teď s těmi návěstidly (+nová zastávka).

Nakonec to opravdu může být vše ok a šlo pouze o nepozornost fíry. Uvidíme.
A ještě díky nehodě vyšly napovrch nové věci ohledně vagónů.

Nejvíc mě dostává, že tam chtějí ETCS zapnout ještě tento měsíc.
To se napřed musí něco stát a najednou to jde, ne jak dle původního prohlášení (někdy na podzim).

Jsou úplně stejně jako předtím.
I s umístěním návěstidel? To teda nevím, nevím. Btw v případě jízdy od Přelouče na 9.kolej byl v polovině umístěný totálně na 3,14ču cesťák(trpaslík) co do poslední chvíle nešel vidět. Tak měsíc zpátky už je na tom samém místě "jen" neviditelná ranžírka.

Hele, ikdyby to ETCS zapnuté bylo, tak 388 ho ještě nemá funkční a 363.5 ho zatím nemají vůbec...
Tak se to aplikuje stejný vzorec, jako jinde. Buď se tam dodá, nebo mašina nepojede vůbec. Na to mají čas do roku 2025.
Pardubice chtějí zapnout už teď (tedy dříve, než se plánovalo), kvůli nehodě.

Ale tak je tomu všude, že...
Napřed musí někdo zařvat, aby se věci hnuly.
A pak, že to nejde dříve.

Jenže to že se to zapne, neznamená, že tam každá loko na to ETCS pojede... ;-) Viz třeba trať na Budějky. Nejsou mašiny s ETCS, nejsou fírové se zkouškama na ETCS. Takže to, že to zapnou už za měsíc, nic neřeší....

Jenže to že se to zapne, neznamená, že tam každá loko na to ETCS pojede... ;) Viz třeba trať na Budějky. Nejsou mašiny s ETCS, nejsou fírové se zkouškama na ETCS. Takže to, že to zapnou už za měsíc, nic neřeší....
A já znovu píši, že po tomto incidentu chtějí zapnutí uspíšit, tím se částečně minimalizuje potenciální nebezpečí a katastrofu, od roku 2025 to bude fungovat tak, jako to funguje teď např. na trati 290.
Nemáš mašinu? Nejedeš. Nemáš fíru na ETCS? (otázka “chvíle“).
Dopravce se musí přizpůsobit.
Např. Esa na trati 270 mají povinnost jezdit na ETCS. Minimálně polovina vlaků pod ETCS jezdí. Tedy nově budou i přes Pardubice.

Zajímalo by mne, co na té lokomotivě mohlo hořet? Olej z transformátoru? Nádrž z autobusu? Ale stejně je to past. Pokud se strojvedoucí zachrání útěkem do strojovny a začne hořet a jsou zdemolované obě kabiny.... V tomto případě asi proběhnout dozadu. No jo. My jsme dveře zamykali a klíče jenom jedny. A pochopitelně na stanovišti ve směru jízdy. To jenom taková úvaha.

Zajímalo by mne, co na té lokomotivě mohlo hořet? Olej z transformátoru? Nádrž z autobusu? Ale stejně je to past. Pokud se strojvedoucí zachrání útěkem do strojovny a začne hořet a jsou zdemolované obě kabiny.... V tomto případě asi proběhnout dozadu. No jo. My jsme dveře zamykali a klíče jenom jedny. A pochopitelně na stanovišti ve směru jízdy. To jenom taková úvaha.
Rušňovodič prežil, má popálené ruky, vodič autobusu tiež prežil, je stabilizovaný v nemocnici. Zaujímavé je skôr, z akého dôvodu sa to stalo, nakoľko náš minister dopravy ani nie po 3 hodinách dal oficiálne vyjadrenie, ktoré vraj nie je ani pravdivé.

Back
Nahoře