Řazení vlaku

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna klimi
  • Datum začátku Datum začátku
Dobrý den.
Nedávno jsem viděl v Jirkově (Jirkov zastávka) zajímavé řazení vlaku R 1186.
Vlak nebyl řazen tak, jako je na ŽelPage, ale takto:
843 + 054 + 943 + 843

Zdravím, mohla být v roce 1976 řazena souprava osobního vlaku takto:
Balm-d + Balm-d + Bai s kamny + BFalm + Bam + Balm + Bai s kamny + Bam
Předem díky Dan.

Vozy lehké stavby ("l" v označení) by měly být vzadu.
Byly tak i označeny na čelech - "Vůz smí být zařazen jen konci vlaku"

Ahoj, no ale Bai tedy "I" označení na konec vlaku? Jsou to čtyčnápravové somidveřáky a ty byly řazeny i mezi vozy Ba, běžně jsem s nimi jezdíval mezi Ostravou a Opavou. Tak to nějak nechápu, vím, že tento nadpis měly Btaxy, za dob ČSD Blm. U Balmů a Balmů-d tak to už si nepamatuji.
Dan

Mc.Ota napsal:
Dane, to "l" je malé L! ;)
Ahá, tak už to chápu.:D Takže vozy Balm, Bfalm a Balm-d by byly nakonci, jen by mne zajímalo, to když se pak vlak točí v cílové stanici, tak by ty vozy museli zase přešibovat dozadu soupravy?

Mc.Ota napsal:
Ano a proto by v reálu taková souprava asi těžko jela! :)
Ahoj.
Právě že na nějaké fotce na netu z roku tak kolem 70. let jsem viděl řazení "Malý Hektor" + BFalm a Bai a dokonce BFalm jede hned za Hektorem. Já jen uvažuji, jakou soupravu vozů splácat pro Os Brno - Salvkov v roce 1976, aby to bylo i trochu zajímavé, je mi jasné, že když tam hodím rybáky mám vyřešeno, ale to nechci. :-)
Dan

V roce 1976 jsem jezdil do školy do Brna z Veselí n. Mor. Rybáky byly už tehdy pro tuto trať naprostý středověk. Jako raritu jsme je považovali už po roce 1970 při dojíždění na gympl do Strážnice na trati 36 Veselí n. Mor. - Kůty.

Běžné osobní soupravy na trati 34: Bardotka + služebák + 4-5 Bai, Šlechtična + služebák + 4-5 Bai, vyjímečněji M286 + 3-4 Balm-d + M286. Nezapomínej, že ty osobáky tehdy jezdily z Brna až do Trenčianské Teplé. Malý Hektor je na takovou trať příliš pomalý.

Dan J. napsal:
Ahoj, no ale Bai tedy "I" označení na konec vlaku? Jsou to čtyčnápravové somidveřáky a ty byly řazeny i mezi vozy Ba, běžně jsem s nimi jezdíval mezi Ostravou a Opavou. Tak to nějak nechápu, vím, že tento nadpis měly Btaxy, za dob ČSD Blm. U Balmů a Balmů-d tak to už si nepamatuji.
Dan

Ba - kupé, Bai - chodbička uprostřed.
l - lehký prípojný, může být zařazen jen na konci vlaku.
lm - lehký přípojný k motorovým vozům, lehčená šroubovka, konec vlaku
Kolejová vozidla ll ročník OUŽ.
Mirek

Miky945 napsal:
Dan J. napsal:
... l - lehký prípojný, může být zařazen jen na konci vlaku.

No zas no, vždy a všade boli nejaké výnimky. Ony tie "ľahké" vozy bývali aj v strede vlaku, ak bol na konci motorový voz plniaci úlohu postrku. Ono to "na konci vlaku" sa pravdepodobne myslelo v radení s normálnymi vozmi, napríklad ak taký voz vliekli do opravy, presúvali a tak. V motorovej súprave býval uprostred celkom bežne. Napr. M240.0+Balm+Balm+M240.0 z Popradu na Plaveč, alebo aj M286.0+Balm-d+Balm-d-Balm-d+M286.0 na rýchlikoch Bratislava - Štúrovo

Tax napsal:
Miky945 napsal:
Dan J. napsal:
... l - lehký prípojný, může být zařazen jen na konci vlaku.

No zas no, vždy a všade boli nejaké výnimky. Ony tie "ľahké" vozy bývali aj v strede vlaku,
Taxi, samozřejmě zařazen na konci vlaku, neplatilo pro lehké motorové soupravy, na ty to bylo stavěno. Mirek

Tax napsal:
.... Ony tie "ľahké" vozy bývali aj v strede vlaku, ak bol na konci motorový voz plniaci úlohu postrku. ....

:) Pokud bychom to brali takhle striktně, tak na konci vlaku může být pouze jeden vůz a to ten poslední!
Lehký přípojný vůz není úplně ta pravá definice, to "Vůz smí být zařazen jen konci vlaku" znamená že vozidlo má slabší spřáhla (nejen šroubovky ale i háky) takže má být logicky řazeno v soupravě s klasickými vozy až za nimi. Takhle označeny byly mimo jiné i všechny naše motorové vozy poválečné konstrukce (snad s vyjímkou M 284.0,1?) včetně M 286.0,1 a M 269.1,2. Takže ty vyjímky byly spíš v případě zařazení vozu normální stavby do motorového vlaku - např. M 262.0+Be+M 262.0, M 262.0+Fa+2xBalm+M262.0 apod. nebo když byl motorovým vozem veden nákladní vlak.

Taky jezdil R Praha - Chomutov - K Vary: M 262+balm+post+M262. CV - KV M262+post. Stavěl jen Žatec a byl místenkový.

Spacir148 napsal:
Taky jezdil R Praha - Chomutov - K Vary: M 262+balm+post+M262. CV - KV M262+post. Stavěl jen Žatec a byl místenkový.

Ano taky jsem to jezdil, jelo se z Masaryčky .To tam ještě bývaly ty kiosky a já jsem si tam kupoval plněný pirožek s masem.

Back
Nahoře