Ladění engů - monitory

Kebarko

Provozní technik
zsr napsal:
... Pro nadproudovou ochranu jsem pouzil OverSpeedMonitor (muzete jich mit nadefoinovano vice v jednom engu) ...

Nadefinoval som si OverSpeedMonitor s nadprúdovou ochranou. Funguje bez problémov. Pri prekročení nastaveného prúdu sa odpoja trakčné motory. Potom som si do engu nadefinoval aj OverSpeedMonitor pre prekročenie rýchlosti. Ten je nadefinovaný tak, že pri prekročení rýchlosti sa má spustiť záchranná brzda. Keď boli tieto dva monitory spolu v engu, tak fungoval iba ten, ktorý bol uvedený ako druhý. Prvý uvedený OverSpeedMonitor MSTS ignoroval.
Skúsil som prehodiť poradie OverSpeedMonitor-ov, ale MSTS vždy bral iba ten druhý.
Potom som skúsil ponechať v engu iba jeden OverSpeedMonitor - ten pre kontrolu rýchlosti a do neho som dal aj kontrolu prúdu. V tomto prípade MSTS kontroloval obidva parametre. Problém bol zasa ten, že oba mali rovnaký výsledok - ten ktorý bol nadefinovaný v monitore (aj pri nadprúde sa spustila záchranná brzda).
Ale to nie je to čo by som chcel.

Neskúša niekto nastavenie monitorov? Nepodarilo sa niekomu korektne nastaviť obe kontroly spolu?

Kebarko

To co popisuješ je jen logický výsledek chování MSTS. Při načítání definic se první definice přepíše druhou definicí téhož parametru. Nic víc v tom nehledej.

A jinak obecně. V MSTS jsou celkem 4 typy monitorů. Používány jsou zatím jen 3. Co přesně by mněl dělat ten čtvrtý jsem nikdy zatím nezjistil - ani sem až doteď nemněl důvod se tím nějak víc zabývat. Zkusím v něm aplikovat tu proudovou uchranu a pokud to bude v pořádku tak by to pak mohlo být použito obecně. Hlídání rychlosti penalizované rychlobrzdou a časem, hlídání nadproudů penalizované vypnutím proudu do motorů a následnou nutností zkrokovat z výkonu. Nic ale neslibuju - je to prozatím jen ve fázi úvah.

Kebarko napsal:
zsr napsal:
... Pro nadproudovou ochranu jsem pouzil OverSpeedMonitor (muzete jich mit nadefoinovano vice v jednom engu) ...

Nadefinoval som si OverSpeedMonitor s nadprúdovou ochranou. Funguje bez problémov. Pri prekročení nastaveného prúdu sa odpoja trakčné motory. Potom som si do engu nadefinoval aj OverSpeedMonitor pre prekročenie rýchlosti. Ten je nadefinovaný tak, že pri prekročení rýchlosti sa má spustiť záchranná brzda. Keď boli tieto dva monitory spolu v engu, tak fungoval iba ten, ktorý bol uvedený ako druhý. Prvý uvedený OverSpeedMonitor MSTS ignoroval.
Skúsil som prehodiť poradie OverSpeedMonitor-ov, ale MSTS vždy bral iba ten druhý.
Potom som skúsil ponechať v engu iba jeden OverSpeedMonitor - ten pre kontrolu rýchlosti a do neho som dal aj kontrolu prúdu. V tomto prípade MSTS kontroloval obidva parametre. Problém bol zasa ten, že oba mali rovnaký výsledok - ten ktorý bol nadefinovaný v monitore (aj pri nadprúde sa spustila záchranná brzda).
Ale to nie je to čo by som chcel.

Neskúša niekto nastavenie monitorov? Nepodarilo sa niekomu korektne nastaviť obe kontroly spolu?

Zde máš moje nastavení monitorů z 350015

OverspeedMonitor(
MonitoringDeviceMonitorTimeLimit ( 0 )
MonitoringDeviceAlarmTimeLimit ( 5 )
MonitoringDevicePenaltyTimeLimit ( 0 )
MonitoringDeviceCriticalLevel ( 105 )
MonitoringDeviceResetLevel ( 0 )
MonitoringDeviceAppliesFullBrake ( 0 )
MonitoringDeviceAppliesEmergencyBrake ( 0 )

MonitoringDeviceAppliesCutsPower ( 1 )
MonitoringDeviceAppliesShutsDownEngine ( 0 )
MonitoringDeviceTriggerOnHighCurrent ( 1150 )
MonitoringDeviceTriggerOnTrackOverspeed ( 1 )
MonitoringDeviceTriggerOnTrackOverspeedMargin ( 2.8 )
MonitoringDeviceResetOnDirectionNeutral ( 1 )
MonitoringDeviceResetOnZeroSpeed ( 1 )

MonitoringDeviceResetOnResetButton ( 0 )
)
Při překročení označených parametrů se provede činnost vypnutí proudu a resetuje se vynulováním směrové páky nebo po zastavení, nebude brzdit .
Pokud však parametr pro překročení rychlosti nadefinuješ do následujícího odstavce a zrušíš v předešlém, bude po jeho překročení naskakovat rychlobrzda.
MonitoringDeviceMonitorTimeLimit ( 0 ) určuje, jak dlouho může být parametr "beztrestně" překročen, než dojde k aktivaci "Applies".

EmergencyStopMonitor(
MonitoringDeviceMonitorTimeLimit ( 0 )
MonitoringDeviceAlarmTimeLimit ( 0 )
MonitoringDevicePenaltyTimeLimit ( 0 )
MonitoringDeviceCriticalLevel ( 0xx )
MonitoringDeviceAppliesFullBrake ( 1 )
MonitoringDeviceAppliesEmergencyBrake ( 1 )

MonitoringDeviceAppliesCutsPower ( 1 )
MonitoringDeviceAppliesShutsDownEngine ( 1 )
MonitoringDeviceResetOnResetButton ( 1 )
)
Poslední odstavec definuje vlakový zabezpečovač. Ten aktivuje rychlobrzdu i plnou brzdu, použitím brzdy je již určeno i vypnutí proudu z předešlého odstavce a není nutno znovu definovat zde.

VigilanceMonitor (
MonitoringDeviceMonitorTimeLimit ( 20 )
MonitoringDeviceAlarmTimeLimit ( 10 )
MonitoringDevicePenaltyTimeLimit ( 2 )
MonitoringDeviceCriticalLevel ( 0 )
MonitoringDeviceAppliesFullBrake ( 1 )
MonitoringDeviceAppliesEmergencyBrake ( 1 )

MonitoringDeviceAppliesCutsPower ( 0 )
MonitoringDeviceAppliesShutsDownEngine ( 0 )
MonitoringDeviceResetOnResetButton ( 1 )
)
Ppoollll napsal:
V MSTS jsou celkem 4 typy monitorů. Používány jsou zatím jen 3. Co přesně by mněl dělat ten čtvrtý jsem nikdy zatím nezjistil - ani sem až doteď nemněl důvod se tím nějak víc zabývat.
Jak se jmenuje ten 4.monitor ? Ještě jsem jej nikde nezahlídl.

bob57_cz

Tohle je sice hezké ale odkdy patří hlídání nadproudů do monitoru určeného pro hlídání překročení rychlosti? Tohle je trochu proti logice a funguje to zřejmně jen díky programátorské nedokonalosti tvůrců -neschopnosti podchytit všechny možné kombinace co veřejnost vymyslí.

Takže ještě k těm typům monitorů a jejich hlavnímu určení:
OverspeedMonitor - překročení rychlosti
EmergencyStopMonitor - použití rychlobrzdy (přesněji klávesy BackSpace)
VigilaceMonitor - tlačítko bdělosti či živák
AWSMonitor - uvedeno v dokumentaci u MSTS ale vzhledem k blbému popisu (hromadnému společnému popisu dalších vnitřních parametrů pro všechny monitory) a nulovému použití u defaultních vozidel jsem zatím nepřišel na to k čemu by měl tento monitor sloužit.

Ani jeden z těch prvních tří monitorů není svým základním určením předurčen k hlídání proudu motorů. A že tam ten parametr funguje je podle mého jen programátorské opomenutí. Takže jestli někdo přijde na to k čemu je určen ten čtvrtý monitor (vysvětlí zkratku AWS) tak ať to sem napíše. Anebo že by jsme ho použili jen na ty nadproudy?

Ppoollll napsal:
bob57_cz

Tohle je sice hezké ale odkdy patří hlídání nadproudů do monitoru určeného pro hlídání překročení rychlosti? Tohle je trochu proti logice a funguje to zřejmně jen díky programátorské nedokonalosti tvůrců -neschopnosti podchytit všechny možné kombinace co veřejnost vymyslí.

Ani jeden z těch prvních tří monitorů není svým základním určením předurčen k hlídání proudu motorů. A že tam ten parametr funguje je podle mého jen programátorské opomenutí. Takže jestli někdo přijde na to k čemu je určen ten čtvrtý monitor (vysvětlí zkratku AWS) tak ať to sem napíše. Anebo že by jsme ho použili jen na ty nadproudy?
Pavle, jak můžeš vědět, co autor programu chtěl nadefinovat ? Důležité je, že to spolehlivě funguje tak, jak jsem napsal a asi právě to odlišné chování bylo záměrem autorů programu. Jak jsou jednotlivé odstavce pojmenované, už tak důležité není. Důležité je, že vše, co je v jednom odstavci, se chová se stejnou odezvou a to, co má mít jinou odezvu, se dá do jiného. Takto je možné definovat různé chování v různých situacích a je to jen dobře - naštěstí. Nechceš snad, aby při překročení proudu naskočila rychlobrzda ! Brrr !

Ppoollll napsal:
bob57_cz

OverspeedMonitor - překročení rychlosti
EmergencyStopMonitor - použití rychlobrzdy (přesněji klávesy BackSpace)
VigilaceMonitor - tlačítko bdělosti či živák
AWSMonitor - uvedeno v dokumentaci u MSTS ale vzhledem k blbému popisu (hromadnému společnému popisu dalších vnitřních parametrů pro všechny monitory) a nulovému použití u defaultních vozidel jsem zatím nepřišel na to k čemu by měl tento monitor sloužit.

AWS by mohl byt zamyslen na tohle:
http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_Warning_System

Jakysi prvni opakovac s zivakem.
V kostce: pokud do 6 sekund od sireny nepotvrdim navest na opakovaci, strhne rychlobrzdu

Naposled editoval moderátor:
bob57_cz

Já chci aby při překročení rychlosti ta rychlobrzda zaúčinkovala. A to i včetně té časové penalizace. A že ty do tohoto monitoru nacpeš hlídání proudu, ke kterému logicky patří i jiné reakce/postihy, a nemá to s rychlostí nic společného, není problém můj ale tvůj. Co kdyby jsi ten proud zkusil dát do toho čtvrtého dosud nepoužívaného monitoru když je podle tebe jedno jak se který monitor jmenuje ale hlavně že to funguje?

A jak můžu vědět co autor programu zamýšlel? A co takhle se zamyslet nad tím jak to autor programu pojmenoval?

Ppoollll napsal:
bob57_cz

Já chci aby při překročení rychlosti ta rychlobrzda zaúčinkovala. A to i včetně té časové penalizace. A že ty do tohoto monitoru nacpeš hlídání proudu, ke kterému logicky patří i jiné reakce/postihy není problém můj ale tvůj. Co kdyby jsi ten proud zkusil dát do toho čtvrtého dosud nepoužívaného monitoru když je podle tebe jedno jak se který monitor jmenuje ale hlavně že to funguje?

A jak můžu vědět co autor programu zamýšlel? A co takhle se zamyslet nad tím jak to autor programu pojmenoval?
A já zase chci překročení rychlosti bez rychlobrzdy a nesmyslné penalizace ! Má to jen Mirel a ne vždy ( u nás to měl nymburský projekt PAKS /Husa,Motyčka/ a ten zanikl pro jiné hrubé nedostatky ).
A jak chceš zajisti, aby bylo něco penalizováno a něco ne ?! Co je v jednom odstavci, to bude mít i stejné podmínky.
Nic ti ale nebrání si nadefinovat dva stejnojmenné odstavce a v každém mít jiné parametry. V tom případě ale nesmí být v odou definovaná stejná věc - nesmí se křížit:
Můžeš mít jeden odstavec OverspeedMonitor čistě pro hlídání proudu bez penalizace s vlastním resetem a druhý zase jen pro hlídání překročení rychlosti a s penalizací. OvercurrentMonitor prostě k dispozici nemáme.
Přehled všech možných monitorů je na stránce Džordže a všechny jsou shrnuté společně pod VigilaceMonitor, přetože tam všechny nepatří.
Zkus se nad tím zamyslet i trochu jinak. Důležitá je funkčnost a ne pojmenování, o tom ses snad už přesvědčil při překládání češtiny u brzdičů.

bob57_cz

Píšeš nesmysly. Dva monitory nazvané stejně nenadefinuješ. Jeden přepíše druhý.
Navíc Džordž nepíše o typech monitorů ale o parametrech v nich používaných - přesněji programově nadefinovaných parametrů použitelných v monitorech.

A když je pro tebe důležitá funkčnost a nikoliv název monitoru tak zkus otestovat ten čtvrtý monitor na ty nadproudy místo toho aby jsi zaměňoval význam toho jak to lidi používaj - Overspeed je překročení rychlosti. Takže proč by se toto mělo jen kvůli tobě přesouvat někam jinam?

Ppoollll napsal:
...Navíc Džordž nepíše o typech monitorů ale o parametrech v nich používaných - přesněji programově nadefinovaných parametrů použitelných v monitorech.
Snad aby ses napřed přesvědčil, než sem něco takového napíšeš :
VigilanceMonitor (
http://www.volny.cz/j_vansa/cz/tips.htm
je tam i nadproud i překročení rychlosti,...

bob57_cz napsal:
Ppoollll napsal:
...Navíc Džordž nepíše o typech monitorů ale o parametrech v nich používaných - přesněji programově nadefinovaných parametrů použitelných v monitorech.
VigilanceMonitor (

Martens napsal:
bob57_cz napsal:
Ppoollll napsal:
VigilanceMonitor (

A pod tím je napsáno že .... Použití všech společně pro uvedený monitor nemá praktický význam, je to jen výčet možností.....stačilo to jenom dočíst do konce

Takže to logicky znamená to, že pokud je to tam uvedeno společně, tak to ještě neznamená, že logicky je to správně......

Mimochodem, vigilance monitor je v překladu monitor bdělosti .....

Jak píše Džordž - je to jen výčet možností. A tento výčet je uveden pro zjednodušení jen u jednoho typu monitoru. Nebo bobe57 potřebuješ výpis kde budeš mít u každého z těch čtyřech monitorů i konkrétní parametry pro něj určené?

Martens - Mimochodem, vigilance monitor je v překladu monitor bdělosti ..... - děkuji za upřesnění.

bob57_cz - Snad aby ses napřed přesvědčil, než sem něco takového napíšeš - já narozdíl od tebe Džordže pochopil. Stejně nevhodně je totiž i ten popis napsán v originál manuálu k MSTS. monitory a pak následuje obecný výčet VŠECH možných parametrů. Nikoliv jeden monitor a jen jeho parametry. Nač popisovat 4x parametr společný všem čtyřem monitorům.

bob57_cz napsal:
Nic ti ale nebrání si nadefinovat dva stejnojmenné odstavce a v každém mít jiné parametry. V tom případě ale nesmí být v odou definovaná stejná věc - nesmí se křížit:

Bobe, máš to spolehlivě vyzkoušeno, že to takhle opravdu funguje?

Martens napsal:
bob57_cz napsal:
Bobe, máš to spolehlivě vyzkoušeno, že to takhle opravdu funguje?
Už jsem to vyzkoušel, Pavel má pravdu, dva stejnojmenné odstavce monitorů to neumí a ten nadproud nemůže být ani v tom jeho AWS, funkční je to jen tak, jak jsem to to tam napsal předtím.
Pokud tedy chci mít něco hlídané s určitými podmínkami jako nadproud bez penalizace a bez brzdy, tak to dám do OverspeedMonitor a nedám do akcí brzdu. Zase jsme u kompromisů. Zatím to jinak asi nejde.

Zkousel jsem a zkousel se zcela stejny vysledkem - jde to jen dohromady s rychlosti a spousti se vsechny nadefinovane applies...
Skoda

Tak som rád, že sme sa nakoniec dohodli. Myslím si, že dôležitejšie (pre aktivitu) je kontrolovať prekročenie rýchlosti. Takže tento parameter by mal byť v engu trvale prítomný.
Daľšie kontroly (nadprúd) až keď sa to podarí vyriešiť.

Ahoj,

rozlouskl jsem oddeleni nadproudovky a overspeedu. Jeste to neni perfektni, ale protoze ted nemam cas, kdyby chtel nekdo pokracovat, zde je popis napadu, na ktery me navedl Zbynek.

Parametr MonitoringDeviceTriggerOnOverspeed ( 77.7 ) nepatri do Overspeed monitoru, ten se dava do jinych, pokud od nich chces sledovani rychlosti. Pouzil jsem obracenou logiku, Overspeed jsem dal do jineho monitoru, zde do Vigilance a tim jsem oddelil nadproudovku od Overspeedu. Vigilance se docela hodi.
Je tam nejaka chyba souvisejici s radkem

MonitoringDevicePenaltyTimeLimit ( 90 ) a zobrazenim monitoru - pokud tam neni, funguje to docela dobre ale zase bez penalty.

Zde je kompletni sekce monitrou, ktera uz funguje obstojne (oddelena nadproudovka od rychlosti), ale ne zcela dobre (track monitor). Emergency jsem musel vyhodit, nevim k cemu byl, jeste jsem nezkousel.

kazdopadne toto je cesta: nadproudovka v overspeedmonitoru a kontrola rychlosti v jinem monitoru.

comment ( Monitors )

VigilanceMonitor(
MonitoringDeviceMonitorTimeLimit( 80 )
MonitoringDeviceAlarmTimeLimit( 40 )
MonitoringDevicePenaltyTimeLimit( 0 )
MonitoringDevicePenaltyTimeLimit ( 90 )
MonitoringDeviceCriticalLevel( 0 )
MonitoringDeviceResetLevel( 0 )
MonitoringDeviceAppliesFullBrake( 1 )
MonitoringDeviceAppliesEmergencyBrake( 1 )
MonitoringDeviceAppliesCutsPower( 0 )
MonitoringDeviceAppliesShutsDownEngine( 0 )
MonitoringDeviceTriggerOnOverspeed ( 77.6 )
MonitoringDeviceTriggerOnTrackOverspeed ( 1 )
MonitoringDeviceTriggerOnTrackOverspeedMargin ( 1.39 )
)

OverSpeedMonitor(
MonitoringDeviceTriggerOnHighCurrent ( 600A )
MonitoringDeviceMonitorTimeLimit( 0 )
MonitoringDeviceAlarmTimeLimit( 0 )
MonitoringDevicePenaltyTimeLimit( 0 )
MonitoringDeviceCriticalLevel( 0 )
MonitoringDeviceResetLevel( 0 )
MonitoringDeviceAppliesFullBrake( 0 )
MonitoringDeviceAppliesEmergencyBrake( 0 )
MonitoringDeviceAppliesCutsPower( 1 )
MonitoringDeviceAppliesShutsDownEngine( 1 )
)

Comment ( End of Monitors )

zsr:

Vyskúšal som to v tejto kombinácii. Je funkčný živák, je funkčná nadprúdová ochrana a je funkčná kontrola prekročenia rýchlosti.

K tej penalizácii: Pokiaľ mi spustí záchrannú brzdu - nejaký čas trvá kým zastaví vlak, potom čakám kým celý vlak odbrzdí a naplní sa hlavný vzduchojem. Toto všetko dohromady dáva pomerne veľký časový úsek - (penalizáciu). Z tohoto pohľadu by podľa mňa stačila takáto penalizácia a nie je potrebné ju predlžovať o ešte ďalších 90 sekúnd. To je môj názor.

tak to je nadejne! mohli byste i dalsi vyzkouset tento monitorovaaci sysem, aby se odladili chybky a nepustil se do sveta nejaky bastard?
predem diky
zsr

Back
Nahoře