Český manuál

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna majk1
  • Datum začátku Datum začátku
M

majk1

Host
Dobrý den, mám na vás dotaz: kde bych mohl najít přeložený manuál do češtiny pro MSTS?
A pak ještě dotaz pro vás, zkušené: četl jsem, že má být MSTS verze 2, ale v praxi jsem nic takového neviděl. Jak to tedy je - byla "dvojka" vydána nebo ne?

Prečítaj si sekciu FAQ, prečítaj si túto sekciu, možno aj modely a trate ... a ber to ako obsiahly manuál ...

JOHNZ napsal:
Prečítaj si sekciu FAQ, prečítaj si túto sekciu, možno aj modely a trate ... a ber to ako obsiahly manuál ...
To jsem udělal, ale že bych z toho byl moudrý se říci nedá.

majk1 napsal:
To jsem udělal, ale že bych z toho byl moudrý se říci nedá.

Ale to je jen a pouze tvůj problém. :D :D :D
Jenom bych tě chtěl upozornit na jediné: Za to co napsali u KUJU a MS do tzv. techdocs na CD jako manuály, by jejich autoři zasloužili napráskat na holou pořádným karabáčem. Dokumentace je vzhledem k složitosti a náročnosti zejména editorů a stavby modelů absolutně nedostatečná.
Takže i kdyby tu techdocs někdo přeložil, bude téměř k ničemu.

Jo a ta verze MSTS II byla oficiálně zrušena MS ještě před vydáním. Naštěstí ji úspěšně nahrazuje projekt MSTS Bin.

Domovská stránka projektu http://mstsbin.uktrainsim.com/index.htm

Mám tedy návrh: moje VELMI dobrá kámoška slíbila, že mi to časem přeloží (to od MS). Není odborník, takže bych potom požádal všechny, aby to projeli a dali tomu správnou terminologii. A nakonec by se někde zde shromažďovali další podrobnosti, a časem by se udělala nová verze, a ta by nahradila předchozí, a zase se doplňovala....
Takže každá nová lama (jako já) by měl dobrý základ, který by si v klidu pročetl a pak by mohl konat dle svého. Co na to moderátor fóra?

Jde o to, že když hledám jednoduchou informaci (třeba obsluhu výhybek, význam signálů, atd - jsem v tom lama), tak pročítám hory velmi odborných věcí o stavbě trati. Já jsem rád, když vlak rozjedu a ukočíruji. Takže by se (dle mého) mělo začínat od základů - a tím jistě manuál (ať už jakkoliv špatný) je.

majk1 napsal:
Mám tedy návrh: moje VELMI dobrá kámoška slíbila, že mi to časem přeloží (to od MS). Není odborník, takže bych potom požádal všechny, aby to projeli a dali tomu správnou terminologii. A nakonec by se někde zde shromažďovali další podrobnosti, a časem by se udělala nová verze, a ta by nahradila předchozí, a zase se doplňovala....
Takže každá nová lama (jako já) by měl dobrý základ, který by si v klidu pročetl a pak by mohl konat dle svého. Co na to moderátor fóra?

To je o ničom ... zajedno informčná a pedagogická úroveň tých dokumentov stojí za milú Jarmilu a keď slečna nepozná terminológiu (čo pamätám je tam dosť hard technická a železničná angličtina, k tomu kopec tabuliek a podobne) nepomôže ani to "prejdenie" ... nech zbytočne nestráca čas. Osobne si myslím, že je tu dosť angličtiny znalých osôb, takže, keby vo výsledku tie dokumenty za niečo stáli, už sú tu preložené snáď v češtine aj v slovenčine.

majk1

Když ti jde o to jak se MSTS ovládá tak se podívej na papír obsahující klávesnici se stručným popisem významu klapek. Je to součást legálně zakoupeného MSTS.

A pokud ti vadí ta angličtina tak se v nastavení podívej na definici kláves. Máš tam u každé klávesy stručně popsáno co ovládá.

A to že jsi lama - to jsme v okamžiku zakoupení tohoto simulátoru byli všichni. Akorát že někteří měli již praxi z reálu. A nepočítej s tím že v anglicky psané dokumentaci najdeš popis česko/slovenské návěstní soustavy. Tam ti pomůže si pročíst a naučit se /pochopit/ návěstní předpisy ČD.

Takže se to chce jen začít učit a nikoliv začít tvořit manuál o rozsahu mnoha set stránek pokud tam má být napsáno vše jak navrhuješ.

Ppoollll napsal:
majk1

Když ti jde o to jak se MSTS ovládá tak se podívej na papír obsahující klávesnici se stručným popisem významu klapek. Je to součást legálně zakoupeného MSTS.

A pokud ti vadí ta angličtina tak se v nastavení podívej na definici kláves. Máš tam u každé klávesy stručně popsáno co ovládá.

A to že jsi lama - to jsme v okamžiku zakoupení tohoto simulátoru byli všichni. Akorát že někteří měli již praxi z reálu. A nepočítej s tím že v anglicky psané dokumentaci najdeš popis česko/slovenské návěstní soustavy. Tam ti pomůže si pročíst a naučit se /pochopit/ návěstní předpisy ČD.

Takže se to chce jen začít učit a nikoliv začít tvořit manuál o rozsahu mnoha set stránek pokud tam má být napsáno vše jak navrhuješ.
Zakoupil jsem MSTS legálně, obsah: 2 CD a nějaký kecy od playman, obal od DVD a papírové pouzdro. Prostě nic jiného (zakoupeno v Lídlu). K návodu: ten key tam je zase jen elektronicky, ale jen něčemu rozumím - opsal jsem to z nastavení ovládání. Ale nepochopil jsem, když (např.) jedu elektrickou lokomotivou, a mám plyn 58%, proč zároveň nemohu přibzdit použitím vlakové/lokomotivní brzdy (ač mačkám správnou klávesu, tak se mi daná brzda zobrazí jako 0%. Na tohle bych chtěl najít odpovědi v manuálu. A mnohé jiné (jak se v parní lokomotivě vykloním z okna, jak si zobrazím mapu, atd).

majk1 napsal:
.... když (např.) jedu elektrickou lokomotivou, a mám plyn 58%, proč zároveň nemohu přibzdit použitím vlakové/lokomotivní brzdy (ač mačkám správnou klávesu, tak se mi daná brzda zobrazí jako 0% ....

No nevím, jak tohle chceš najít v manuálu. Těžko se tam objeví něco, co je jasné, a to, že nejdřív stáhnu výkon na nulu a pak teprve brzdím. Nebo na kole taky současně šlapeš i brzdíš?

Ať nezaplňuješ fórum, napiš do sz nebo na můj mail otázky, které Tě nejvíc trápí, pokusím se poradit. Ale jinak Tě můžu uklidnit, že i v originál balení není nijak obsáhlý návod.

Honza napsal:
majk1 napsal:
.... když (např.) jedu elektrickou lokomotivou, a mám plyn 58%, proč zároveň nemohu přibzdit použitím vlakové/lokomotivní brzdy (ač mačkám správnou klávesu, tak se mi daná brzda zobrazí jako 0% ....

No nevím, jak tohle chceš najít v manuálu. Těžko se tam objeví něco, co je jasné, a to, že nejdřív stáhnu výkon na nulu a pak teprve brzdím. Nebo na kole taky současně šlapeš i brzdíš?

Ať nezaplňuješ fórum, napiš do sz nebo na můj mail otázky, které Tě nejvíc trápí, pokusím se poradit. Ale jinak Tě můžu uklidnit, že i v originál balení není nijak obsáhlý návod.

Tohle mi připadá jako zapnuté zjednodušené ovládání v MSTS brzda/výkn v jednom .....

majk1

Z okna lokomotivy obecně (ne jen parní) se vykloníš pouze v případě že to má nadefinováno ve svém chování. Je to věc každého konkrétního stroje.

Zobrazit mapu - v jakém okamžiku? Za jízdy?

A prozatím vše na co jsi se ptal v originál manuálu nenajdeš. Ani pod klávesou F1. Takže ty překlady, po kterých tady voláš, by ti byly k ničemu. Přeci jen je to simulátor reálné železnice a předpokládají se určité vědomosti. Bez nich nevíš vůbec co vlastně ovládáš. Je to totéž jako když 8 leté dítě posadíš do auta a vystrčíš do reálného provozu.

A jen tak na okraj MSTS obsahuje i výukové úkoly kde jsou základy ovládání loko vysvětleny. A tyto úkoly jsou i přeloženy do češtiny a lze je nalézt na Starého stránkách.

Nechcem písať off-topic, ale brzdenie vo výkone bežne využívam na rušňi 240 (v reále). Ak udržuješ rýchlosť napr. 120km/h na 23.odbočke a treba cez stanicu pribrzdiť na 100km/h, tak je úplne zbytočné, aby som krokoval do 0 pribrzdil na 100 a zas vykrokoval na 20. odbočku. Jednoducho na tej 23. odbočke pribrzdím a hotovo... Na iných radoch čo poznám, to nejde.

Back
Nahoře