Kankova dílna

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Kank
  • Datum začátku Datum začátku

Kank

Provozní technik
Jelikož se mě na slezině dost lidí ptalo na to, v jakém stadiu je nový model, přináším první obrázky z tvorby:

Pohled ze strany, chybí ještě spojení rámu s nádrží.
7dd07ae7f566533d07f07a894f5ef2d2.jpg
Pohled zvrchu, dělat zakulacené hrany otvorů v rámu nebyla jedna z nejzáživnějších činností :-)
d144fca0a1aa80bcbc1b6e286c6a117e.jpg

V nejbližší době dodělám kotel a rám + jejich propojení. Pak už přijde řada na modelování všech možných trubek, jímek, táhýlek, plíšků, madýlek a buhví čeho ještě. Jsem zvědav, kam nakonec vyleze počet polygonů, protože detailů má tento vůz opravdu hodně. Uvidíme...
Plánuji přetažení svého webu ze serveru Webzdarma někam pryč, takže zanedlouho budou moje počiny přístupné i pro všechny slovenské přátele :-)

Naposled editoval moderátor:
Po delší době přináším další informace z výroby vozu ČD Uacns. V poslední době bylo bohužel málo času, takže práce stály. V současné době je komplet hotov rám, jímka a lávky. Teď mě čekají práce na texturách a jejich nalepení na model. Otexturované části modelu pak budu rozmnožovat a kastli zkompletuji. Mezitím budu muset začít se stavbou podvozků Y25Lsd1 (do kterých se mi příliš nechce, i když už mám rozmyšleno jak na ně). Model v tomto stadiu má lehce přes 4000 polys. Druhá polovina modelu nebude snad tolik polygonově náročná, neboť tam nejsou zábradlí a žebříčky. Budu se snažit vymodelovat všechny důležité části modelu při rozumném zjednodušení. Zde je jeden z obrázků, další umístím k sobě na web.
92bb3bd9cb0a85d5a7ef1cef4a0c00be.jpg

Trošku jsem si hrál se světly a materiály v maxu a tak je tu jeden vyrenderovaný obrázek. Samotný model už je téměř komplet, zbývá dodělat jímky a ovladače brzd na druhém konci, doplnit šroubovku, hadice a vyrobit textutu dvojkolí. Pak nalepit nápisy a vrhnout se na tvorbu LODů. Pak se také budu muset vypravit do Berouna a řádně zmapovat podvozky, kterým zatím chybí výztuhy. Z fotek co jsem fotil je patrné, že se celkem liší od běžných Y25Ls. Ač jsem se snažil jak jsem se snažil, model má na nákladní vůz celkem dost polygonů - přirovnal bych to ke Kebarkově cisterně. Problémem je, že model má spoustu viditelných detilů a jen těžko se to celé zjednodušuje. Ostatně kdo někdy viděl spodek skutečného vozu, asi mi dá za pravdu. Proto se budu snažit aplikovat první LODy již od nevelkých vzdáleností od modelu - počítám první od 30 metrů. Už jen tím, že se to celé attachne do Mainu se celkem dost sníží hodnota Kujus. Další rendery a jeden screen z Shape Vieweru jsou u mě na stránkách.
d93c017d13a9c89f14acb46c9cff2223.jpg

Teda Kanku, lituju, že tady chybí jeden smile - spadnutá čelist - vypadá to fantasticky.

Martens napsal:
Teda Kanku, lituju, že tady chybí jeden smile - spadnutá čelist - vypadá to fantasticky.
To jsme 2 kterým poklesla čelist. Moc pěkná práce

Škoda, že MSTS si se světlem a stíny takto hrát neumí. Právě stíny vytváří dojem, že na kolejích se pohybuje skutečná "hmota" a ne jen nějaký papírový model. Už při tvorbě jsem se nažil udělat nějaké stíny ručně - udělat tmavší trubky dole, záhyby atd. Každopádně na jednu velmi dobrou věc přišel Džordž - hodit pod model jednoduchý plane s texturou stínu. Tak i při vypnutých dynamických stínech jede pod modelem alespoň trochu reálný stín. Odpadají problémy s miznutím dynamických stínů pod některými výhybkami, na mostech atd. Ve hře to pak vypadá opravdu o dost lépe, proto něco takového plánuji udělat i modelu. Zkušebně jsem si to udělal pro patráky a hned je to lepší.

Na obrázkách není Beroun, ten je bohužel jen neexistující výchozí stanicí :) První dva screeny jsou z Prahy Krče a ten poslední je z vjezdu do Libně od Malešic.

Lhoist už si natřel své první vozy.... kdo by chtěl obrázek ve velkém, nechť klikne na tento malý.
c77181333fb003630773ccc0bf71f9a8.jpg

A teď do postele kde si nechám zdát o tom, jak rozumně plácnout na model tento instrumentální nástroj :D :
e002ebd056a000a8cabdc8ebe37e0341.jpg

Ahoj Kanku, fantastický model!
Ten stín pod vozem. To je plane posazený lehounce nad terén s tmavou barvou a jemným alfakanálem, aby byly vidět koleje?

Přesně tak, je to plane tvořený 2 polygony. Zde to bude potřeba ještě trochu upravit tak, aby nejtmavší stín byl pod podvozky a lehce světlejší pod středem vozu - tam už dopadá světla více.

bob57_cz napsal:
Ten stín bude pořád na stejném místě, ať je slunce z kterékoliv strany :?: :!: :idea:
Bude, ale myslím že to nevadí - ve skutečnosti je pod vlakem také vždy "temněji". Jistě najdou se příklady, jako například západy slunce na podzim, kdy je slunce nízko nad zemí, dělá dlouhé stíny a paprsky se dostanou z části i pod vagon. Přijde mi to ale stále lepší než mít pod vlakem rozsvíceno. Pokud se dobře odstupňuje přechod světlo x tma, vypadá to velmi dobře. A co jsem koukal, dost uživatelů jezdí s vyplými stíny, takže lepší něco než nic. Stíny se v MSTS příliš nepovedly, už jen výpočet dynamických stínů o vysocepolygonových vozidel trošku nestíhá a hra padá. Jsem zvědav, jak si se stíny poradí nový RS. Kdysi jsem jim psal a kromě jiných otázek jsem se ptal i na stíny (v době kdy na screenech bylo pod mašinama "rozsvíceno"). Následně mě ubezepečili, že hra je stále ve vývoji, takže se nemusím strachovat. A opravdu, co koukám na poslední obrázky ze hry, vlaky už pod sebe nepouštějí tolik světla. Věřte, že stíny přidají opravdu hódně na realitě :wink:

Kank napsal:
Věřte, že stíny přidají opravdu hódně na realitě :wink:
........no, konečně spřízněná duše. Nekvalitní stíny nebo jejich absence skutečně mimořádně degradují výsledný dojem. Jedoucí vlak a pod ním prozářený svršek je skutečně něco - a neodpustím si citát z oblíbené divadelní hry - "tak neuvěřitelně komického", že já taky s napětím očekávám, jak si z tím poradí nastupující generace simulátorů (potažmo Dx10).
Ač TRS má z mého pohledu krajináře celkovou scenerii vyspělejší, kvalitní dynamické stínování tam chybí zcela. Vždycky, když si pak chci spravit náladu, vrátím se k MSTS, kde je alespoň něco. Čili jak říká Kank, lépe něco nedokonale, než vůbec nic.
A mimochodem - fantastický model...

Na vůz ČD Uacns byly dnes dovařeny poslední konstrukční díly a model je připraven na tvorbu LODů, které snad udělám zítra. Tady máte jeden obrázek, který se po klinutí zvětší. Další screeny hodím na stránky, které z nepochopitelných důvodů opět nejdou, takže musíte vydržet do pondělka.
a05e24ef65f88043bb0cb2d0dba82a6c.jpg

Nazdar Kanku.
koukám,že jsi svým modelem vozu ČD Uacns velmi vysoko nasadil pomyslnou laťku dalším tvůrcům vozidel pro MSTS.Je to opravdu paráda.

Ať se Ti v další tvorbě daří.

David

Aj keď som tento voz správy ČD ešte naživo nevidel, jeho model vypadá veľmi pekne.Nech sa darí.

Takový model to je kvalitou možná výše než modely osobních vozů, fakt super!

Back
Nahoře