Kankova dílna

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Kank
  • Datum začátku Datum začátku
Ja si myslím, že treba nechať veciam voľný priebeh a každý nech robí to, načo má chuť a bude to.Aj keď model 263 už očakávam veľmi dlho, ale už som sa zmieril s tým, že si ho budem musieť spraviť sám :? , v budúcom živote. :lol:

Naposled editoval moderátor:
duuso napsal:
Ja si myslím, že treba nechať veciam voľný priebeh a každý nech robí to, načo má chuť a bude to.
Dušan, opravil jsi mne dokonale....každý dělá to, na co má chuť....dík.

duuso napsal:
... Aj keď model 263 už očakávam veľmi dlho, ale už som sa zmieril s tým, že si ho budem musieť spraviť sám :? , v budúcom živote. :lol:
Ale no, neboj, jak budem v penzii a budem mať viac času, celkom iste ho dokončím :D

Štěpán_mf napsal:
Podle mě je škoda, že Kank nezkusí i nějakou lokomotivu.
Já bych do lokomotivy klidně šel, jen mě ještě žádná neuchvátila natolik, že by v plánu výroby předběhla všechny nákl. vozy :).
Martens napsal:
Štěpán_mf napsal:
Podle mě je škoda, že Kank nezkusí i nějakou lokomotivu.

Jednoznačně.....ale byla by ho škoda na nějaké koridorové krabice.....taková Slovenská strela - to je obrovská výzva pro modeláře typu Kanka, Taxe a dalších mistrů.

Nebo řada 180.001, která dostala nedávno papíry a byla uschopněna."]
Řada 180 asi nejvíc sedne mistrovi Pikkovi nebo Tomimu, přeci jen z jejich stávajících modelů Bobin se toho dá hodně použít. Já modeluji hlavně ta vozidla, ke kterým mám dobrou výkresovou dokumentaci a znám je z reálu. Pak je pro mě modelování opravdu zábavou, když vím, co a jak by mělo být. Pokud jsem předlohu zblízka neviděl, pomohou různé fotky na detaily. Třeba Kils jsem v době jeho tvorby videl nejblíže tak na 30 metrů - z vlaku. Vůbec mi napříkald nebylo jasné, jak u modelu vyřešit pojezd posuvných stěn - z výkresu vozu a kolmých fotek to nevyčtete. Teprve fotky detailů od Davida Hájka mi udělaly jasno. Když pak něco při modelování čistě odhaduji, jsem celý nesvůj a stavba jde pomalu a tolik mě to nebaví. Proto obdivuji třeba Taxe, ten si i přes nedostatek podkladů k historickým vozidlům parádně poradí.

A teď něco k tvorbě stávajícího modelu. Již se mi ozvalo několik lidí s nabídkou fotografií na model Eas/Eas-u. Budu rád za každou fotodokumentaci. Čím více varinat bude, tím lépe (samozřejmě všeho s mírou :)). Hodí se i fotky nákladů (např. vozy ložené dřívím - různé varinaty ložení, jištění klád). Pokud budete mít například příležitost vyfotit někde hromadu uhlí, briket, písku, štěrku, klidně pošlete foto také, určitě se bude hodit :)
K samotným texturám vagonu - v současnoti připravuji textury, které plánuji vypustit ven ještě před vydáním modelu. To znamená, že skinaři budou mít možnost v předstihu naskinovat tento vůz a jejich skin může být součástí finálního balíku s modelem. Samozřejmě by autoři fotografií, skinů byly uvedeni v readme k modelu. Kdybych měl všechno skinovat sám, vydání modelu by se určitě protáhlo. Samozřejmě pokud někdo pošle fotky a nebude se mu chtít skinovat, můžu to naskinovat sám. Budu se snažit připravit textury tak, aby skinování bylo snadné, rychlé a přesné - např. textury bočnic rozsekám na kousky podle výztuh - skinování by pak přípomínalo něco jako lepení fotky do rámečku v nějaké průkazce.

Kanku nenech se zvyklat! Děláš fantastické modely vozů a je jich stále ještě dost které se dají vytvořit ( třeba i nové varianty ) Na mašiny jsou zavedení tvůrci a myslím že by byl nesmysl jim konkurovat do tvorby. Dělej to co umíš dobře a všichni to ocení!

Neboj, na zahájení výroby zatím čekají samé nákladní vozy :) Do budoucna plánuji například ČD Zaes (zelený, topnice, podvozky Y25), nové Rajky (lomený/rovný rám) a časem asi i nové Res. Vše ale záleží na tom, kolik budu mít podkladů k jednotlivým řadám vozů. Celkem dost slintám nad klasickými chlaďáky (tuším řada Ibbhps), které jsou v TS BP zastoupeny takovým hodně zjednodušeným modelem. Jako malý kluk jsem je z okna na mé domovské trati 011 pozoroval velmi často, teď už jsou celkem vzácností. Pár fotek mám od Davida Hájka, bohužel komplet textury z nich neudělám. Pokud by někdo věděl, kde jsou tyto vozy často k vidění, ať se určitě ozve.

Kanku, děkuji ti, že ses s takovou vervou pustil do těch nákladních vozů :) Jak je vidět, tak hodně lidí chce lokomotivy, ale myslím, že tohle je minimálně stejně potřebné, jen holt pro některé ne tak atraktivní. Alespoň však já budu moci pole nákladních vozů definitivně opustit a věnovat se tvorbě vozů osobních (m.j. by si i ostatní velkoprostory ze Studénky zasloužily model á la Btn nebo B) a dalším věcem... tak ať se ti daří :wink:

no nákladní vozy jsou potřeba, ale Laaeks by byl parádní. Autovozy nám chybí např DDm by byl potřeba jako sůl do rychlíků.

Kank napsal:
Celkem dost slintám nad klasickými chlaďáky (tuším řada Ibbhps), které jsou v TS BP zastoupeny takovým hodně zjednodušeným modelem. Jako malý kluk jsem je z okna na mé domovské trati 011 pozoroval velmi často, teď už jsou celkem vzácností. Pár fotek mám od Davida Hájka, bohužel komplet textury z nich neudělám. Pokud by někdo věděl, kde jsou tyto vozy často k vidění, ať se určitě ozve.
Tak zrovna těch chlaďáků máme plné nádraží (loží se do toho oplatky Opavia), tak jestli budeš chtít napiš a určitě ti to nafotím. Pokud mě informace neklamou tak ty chlaďáky jezdí jenom pouze do Opavy, jinak už nikde nejezdí a nadbytečné vozy jsou rozpalovány.

Kuba napsal:
Tak zrovna těch chlaďáků máme plné nádraží (loží se do toho oplatky Opavia), ...

Zdravím,
jak píše Kuba,na Opavském východním nádraží je k vidění vozů Ibbhps stále dost a dost. :D Ostatně,právě v Opavě jsem před dvěma roky čtyři kousky nafotil /viz.Kankova zmínka/.Takže Kubo,stačí přeleštit objektiv a hurá do akce. :D

David

Kuba napsal:
Kank napsal:
Celkem dost slintám nad klasickými chlaďáky (tuším řada Ibbhps), které jsou v TS BP zastoupeny takovým hodně zjednodušeným modelem. Jako malý kluk jsem je z okna na mé domovské trati 011 pozoroval velmi často, teď už jsou celkem vzácností. Pár fotek mám od Davida Hájka, bohužel komplet textury z nich neudělám. Pokud by někdo věděl, kde jsou tyto vozy často k vidění, ať se určitě ozve.
Tak zrovna těch chlaďáků máme plné nádraží (loží se do toho oplatky Opavia), tak jestli budeš chtít napiš a určitě ti to nafotím. Pokud mě informace neklamou tak ty chlaďáky jezdí jenom pouze do Opavy, jinak už nikde nejezdí a nadbytečné vozy jsou rozpalovány.
Kubo, to bys byl velmi hodný. Takže pokud se tam budeš někdy chystat, napiš mi SZ a domluvíme se co a jak případně vyfotit.

Kank napsal:
Kuba napsal:
Kank napsal:
Kubo, to bys byl velmi hodný. Takže pokud se tam budeš někdy chystat, napiš mi SZ a domluvíme se co a jak případně vyfotit.
Já se tam chystám pokaždé když jdu do práce, ale pokud počasí dovolí tak bych to viděl na úterý nebo středu, to bych měl mít dost času. Když tak mi napiš tu SZ jak a co chceš cvaknout. Jinak já bych měl návrh ještě na na vůz řady Ross, ty nám do Opavy tak celkem dost jezdí takže bych to možná mohl cvaknout taky, kdyby si chtěl.

Kuba napsal:
Já se tam chystám pokaždé když jdu do práce, ale pokud počasí dovolí tak bych to viděl na úterý nebo středu, to bych měl mít dost času. Když tak mi napiš tu SZ jak a co chceš cvaknout. Jinak já bych měl návrh ještě na na vůz řady Ross, ty nám do Opavy tak celkem dost jezdí takže bych to možná mohl cvaknout taky, kdyby si chtěl.
Roos přenechám kliminu, snad si s podvozky poradí. Podle toho výkresu co má k dispozici by to měl dotáhnout zdárného konce :)

Po vytvoření textur bočnic jsem je zkusil nalepit na model a vyrenderovat:
0d3ae4b9e588a8cea359016492f055aa.jpg
Takto to potom vypadá v SV:
220a44d7b893fb12e972131d1922a8ae.jpg
Budu si ještě muset pohrát trochu s barvami, aby to vypadalo přibliženě jako na předchozím obrázku. Pak už se vrhnu na mapování čela a neustále dolaďování textur...
Nemáte někdo zkušenosti s renderováním do textury? Elektronická uživatelská příručka se o tom sice rozepisuje, ale je tam tolik všemožných nastavení, že je pro mě stále rychlejší vytvořit si např. stíny na modelu v grafickém editoru. Sice jsem si s tím zkoušel několikrát hrát, ale nikdy jsem nedosáhl chtěného výsledku :( Pak by byla tvorba pěkných textur jakýchkoliv částí modelu pohádkou...

Back
Nahoře