Vlakoškola aneb jak se řídí vlak .....

Já se pokusím ještě trochu doplnit.
1. P - do polohy parkování se z polohy výběh přepíná před zastavením (nebo po). Po zastavení se automaticky odbrzdí souprava (strojvedoucí tak nemusí držet ovladač brzdiče v poloze O) a zůstane zabržděná jen lokomotiva parkovacím tlakem 2 Bar.
2. S - jak psal Martens, při rozjezdu se musí nějakou chvíli v poloze S držet - z důvodu bezpečnosti. Pokud se z polohy S (nearetované) přeloží do polohy J moc brzy, motory se odpojí. Při požadavku jiné rychlosti buď na klávesnici nebo rajčákem se do polohy S cvakat nemusí. U AVV se při požadavku automatiky na vyšší rychlost musí potvrzovat stiskem hodnoty na klávesnici AVV.

Ještě jsem viděl, že po zastavení fírové přepnou do P a následně protočí až do S a zase zpět do P.
Prý kvůli tomu, že mašinka se "přešteluje" z brzdy do jízdy a při skutečném požadavku jízdy (S) pak reaguje okamžitě.

Pawlik napsal:
Ještě jsem viděl, že po zastavení fírové přepnou do P a následně protočí až do S a zase zpět do P.
Prý kvůli tomu, že mašinka se "přešteluje" z brzdy do jízdy a při skutečném požadavku jízdy (S) pak reaguje okamžitě.
K tomu doplním že jsem viděl že při rozjezdu se v poloze (S) musí spínač chvíly přidržet - cca do rychlosti 6 km/h aby zůstal sepnutý,pokud se povolí brzo tak jízda vypadne.

Pawlik napsal:
Já se pokusím ještě trochu doplnit.
1. P - do polohy parkování se z polohy výběh přepíná před zastavením (nebo po). Po zastavení se automaticky odbrzdí souprava (strojvedoucí tak nemusí držet ovladač brzdiče v poloze O) a zůstane zabržděná jen lokomotiva parkovacím tlakem 2 Bar.
2. S - jak psal Martens, při rozjezdu se musí nějakou chvíli v poloze S držet - z důvodu bezpečnosti. Pokud se z polohy S (nearetované) přeloží do polohy J moc brzy, motory se odpojí. Při požadavku jiné rychlosti buď na klávesnici nebo rajčákem se do polohy S cvakat nemusí. U AVV se při požadavku automatiky na vyšší rychlost musí potvrzovat stiskem hodnoty na klávesnici AVV.

Ad1. Po přestavení přepínače do polohy P dojde k zabrzdění parkovací brzdy a odbrzdění průběžné brzdy vlaku, ale jen při navolení volby vlaku OS. Pokud je navolen vlak N, tak parkovačka zaparkuje, ale průběžná brzda vlaku zůstane na hodnotě nastavené strojvedoucím a neodbrzdí.

Přepínání P/S/P není tak docela pravda. Dokud je v převodníku PE nějaký tlak ( z malého rajčáku nebo brzdového rozvaděče ), tak zůstane přepojovač J/B/Z v poloze B. Uvedená manipulace je možná až po úplném odvětrání převodníku, povel z manipulace před odvětráním se samovolně dodatečně neprovede.

A keď už sa "dopĺňate" a ešte ja dodám k tomu Ad1, že na niektorých ČD363/2 je poloha P funkčná až keď vláčik stojí. Nevedel som a popálil som sa na tom. Za jazdy, keď sa mi nechce držať brzdič v polohe O, tak len prepnem do P a hneď do J, vláčik povolí a mašinka začne ťahať. Popr. stačí "kvitovať súhlas", tzn. že podržím na okamih v S a vrátim do J, vtedy sa tiež zruší nadradenosť brzdiča, vlak povolí a ideme...

Pawlik napsal:
Dík za doplnění, na nákladu jsem zatím s x6y nejel.
Asi by jsi byl hodně překvapený, jaké jsou odlišnosti v chování ARR při volbě N oproti OS. Jsou nastaveny úplně jiné křivky strmosti tažné a brzdné síly.
V režimu N je vše "opatrnější", režim OS je "razantnější".

Já jsem si říkal, že to přepínání Os/N tam bude především kvůli automatice, aby stačila včas nabržďovat, odbržďovat atd.
Předpokládám, že i nastavení počtu náprav má výrazný vliv na automatiku, která si zkrze to počítá např. doby pro nabržďování/odbržďování.

Ješte dotaz k nastavení poměrného tahu.
162, 13 vozů, regulátor tahu na 6. Tím jak byla souprava těžká, automatika v tahu většinou najela na nějaký trakční proud a přibližně na stejné hodnotě ho při konstantní rychlosti udržovala. Všechno hezky plynulé.
Při cestě zpět pouze 6 vozů na delším úseku s rychlostí 80 až 85 km/h to neustále zapínalo a vypínalo (ta rychlost byla zrovna blbě hraně, kdy se dá jet ještě výběhem a kdy už je potřeba výkon) se zběsilým náběhem proudů až někam na 500 A !
Kdyby byla na regulátoru tahu nastavena nižší hodnota než 6, je možné, že ty proudy by tak vysoko nelítaly, mašinka by tak často nestřídala výkon/výběh a jízda tak byla plynulejší, nebo to na tak vysoké proudy nabíhá vždy?
Díky

Pawlik napsal:
Já jsem si říkal, že to přepínání Os/N tam bude především kvůli automatice, aby stačila včas nabržďovat, odbržďovat atd.
Předpokládám, že i nastavení počtu náprav má výrazný vliv na automatiku, která si zkrze to počítá např. doby pro nabržďování/odbržďování.

Ješte dotaz k nastavení poměrného tahu.
162, 13 vozů, regulátor tahu na 6. Tím jak byla souprava těžká, automatika v tahu většinou najela na nějaký trakční proud a přibližně na stejné hodnotě ho při konstantní rychlosti udržovala. Všechno hezky plynulé.
Při cestě zpět pouze 6 vozů na delším úseku s rychlostí 80 až 85 km/h to neustále zapínalo a vypínalo (ta rychlost byla zrovna blbě hraně, kdy se dá jet ještě výběhem a kdy už je potřeba výkon) se zběsilým náběhem proudů až někam na 500 A !
Kdyby byla na regulátoru tahu nastavena nižší hodnota než 6, je možné, že ty proudy by tak vysoko nelítaly, mašinka by tak často nestřídala výkon/výběh a jízda tak byla plynulejší, nebo to na tak vysoké proudy nabíhá vždy?
Díky
Přepínač počtu náprav má dvě funkce a podle sériové řady i mírně odlišné chování. Je propojen na "skluzovou ochranu".
Tou první funkcí je odpočet ujeté vzdálenosti - po stisku prosvětlovacího tlačítka vpravo dole ( vedle ovladače brzdiče ) se začne odpočítávat ujetá dráha. Během odpočtu je možno na předvolbové klávesnici v režimu ARR navolit vyšší rychlost, než je navolena stávající a nic se neděje, stále je udržovaná stávající rychlost.
Po odpočtu ujeté vzdálenost zhasne tlačítko a nastaví se sama nová předvolená vyšší rychlost - lokomotiva začne zrychlovat.
Opačně pro snižování rychlosti to samozřejmě nefunguje - rychlost se sníží okamžitě po navolení.
Nastavením počtu náprav se zadává do regulátoru automatiky informace o délce vlaku - přibližně 1n=5m u OS, 4m u N ).

Zároveň s nastavením délky vlaku se do regulátoru automatiky a tahu zavádí i imaginární hmotnost vlaku. Čím více náprav, tím těžší vlak.
U lokomotiv 363 ze 4.serie a vyšších ( taktéž u 163/2 ze stejné a pozdější doby výroby ) je upravena elektronická skluzová ochrana a kromě porovnávání rychlosti všech 4 náprav vzájemně je ještě zavedena takzvaná pátá vztažná náprava jako ochrana proti synchronnímu skluzu všech 4 náprav najednou.
Z informace o délce a imaginární hmotnosti vlaku se vypočítává nejvyšší dovolené zrychlení. Pokud je vyhodnoceno skutečné zrychlení větší než spočítané, dojde zásahem do regulátoru tahu k omezení tažné síly - snížení proudu jako při skluzu.
Pokud tedy strojvedoucí bude mít nastaveno 100 náprav a pojede s prázdnou mašinou, bude tato "pumpovat". Je tedy potřeba navolit menší počet náprav - 4 a zrychlení bude větší.

Ad min.proudy:
U tyristorové regulace výkonu je oproti regulaci IGBT prvky zapotřebí zajistit bezpečné komutování tyristorů ( oscilační obvod ). Toto lze zajistit jen při dostatečně velikém proudu prvkem. Z toho vyplývají i nejmenší přípustné doby délky pulzů. Čím kratší pulz, tím menší efektivní hodnota proudu a větší pravděpodobnost selhání komutace.
Při selhání komutace dojde k otevření měniče naplno, zároveň je dán pokyn k vypnutí HV a v regulátoru se nasvítí porucha "podproud" ( opak nadproudu ).
Pokud je regulátor tahu a měničů nastaven správně, nemělo by k této poruše docházet.
Typickým příkladem zásahu podproudu je stav, kdy dojde k selhání regulátoru budícího proudu a pro jeho poruchu navolí strojvedoucí ve skříni elektroniky tlačítkem nouzové buzení. Budící měnič je pak natvrdo napájen konstantním kmitočtem z děličky mimo regulátor a buzení motorů dostává v režimu jízdy plný proud ( při 4000V na filtru asi 150A buzení ). Při tomto stavu je možné jet s lokomotivou zhruba do rychlosti asi 65km/h. Od této rychlosti výše by mělo být buzení omezované, ale protože je napájeno stále bez regulace, k omezení - snížení nedojde. V důsledku toho dojde k nevyrovnaným poměrům na kotvách - vysoké indukované napětí kotvy - malý rozdíl napětí mezi vstupním filtrem a indukovaným napětím kotvy - malý proud prvkem nezaručující komutaci tyristorů - selhání komutace - zásah podproudu.
Toto by mohlo dát malé vysvětlení právě k velikosti minimálního proudu. Čím je rychlost otáčení kotev ( rychlost lokomotivy ) menší, tím menší je i hodnota minimálního regulovatelného proudu. Obráceně - čím bude rychlost jízdy vyšší, tím větší bude i potřebný proud pro bezpečné komutování tyristorů.

6 nebo 1 - bylo by to stejné. Zde je lépe použít výběh a nepumpovat. I s automatikou se musí zacházet "inteligentně".

Dráčik napsal:
A keď už sa "dopĺňate" a ešte ja dodám k tomu Ad1, že na niektorých ČD363/2 je poloha P funkčná až keď vláčik stojí. Nevedel som a popálil som sa na tom.
Neměl jsi náhodou navoleno "N" ?
Dráčik napsal:
Za jazdy, keď sa mi nechce držať brzdič v polohe O, tak len prepnem do P a hneď do J, vláčik povolí a mašinka začne ťahať. Popr. stačí "kvitovať súhlas", tzn. že podržím na okamih v S a vrátim do J, vtedy sa tiež zruší nadradenosť brzdiča, vlak povolí a ideme...
Pokud při OS zavedeš S a poté J, tak automatika odbrzdí vlak se švihem, pokud zadáš S a vrátíš na V, tak by měla odbrzdit jen O bez švihu stejně jako při volbě OS - P/V-J, v režimu volby N by to mělo být v obou případech bez švihu. V každém případě je však lépe vždy počkat v poloze V do úplného odvětrání a uklidnění vlaku a teprve poté volit J. ( Obzváště ložené cisterny se dokážou pěkně zjančit :bounce: .)

Nemal som "N", je to novodobá reko. Zastavoval som v Kútoch a podarilo sa mi povoliť brzdu tak, že mi ostalo asi 3 km/h (stanica je od Břeclavy mierne z kopca), tak som to už prepol do "P", že si to už ubrzdí a kukal som do ZCP. Zachvílku som pozrel pred seba a tie posrané 3 km/h tam boli stále, až keď som to drapol ja a na rýchlomeri ostala 0, až potom sa "zaparkovala". Potom som skúšal aj za jazdy povoliť brzdu cez P, ale neúspešne. Nakoniec som kašlal na jemné zastavenie, nechal som to zabrzdené priebežne a pri 20km/h som to prepol do P. Výsledok bol taký, že to šklblo, až keď to postálo, vtedy sa to vyrovnalo a zabrzdila sa mašina na 2 bary. Potom mi český kolegovci povedali, že to je tak spravené. Ďalšia takáto reko je, že ak nemám navolený počet osí (mám tam 000), tak nepôjde do výkonu, len neviem, či len v A, alebo ani v R.

V tom OS S-J mi nešvihla, ale tie naše automatiky sú tak dodr.ané, že to robí hocičo, len nie to čo by malo.

Dráčik napsal:
Ďalšia takáto reko je, že ak nemám navolený počet osí (mám tam 000), tak nepôjde do výkonu, len neviem, či len v A, alebo ani v R..
Pokud je to mašina vyšší serie, tak v ARR i R nemá info o dovoleném zrychlení - viz výše, nutno navolit ty 4n, je to info potřebná pro skluzovku a přes ni i pro regulátor tahu.

To môže byť. Len naše 362 je úplne posledná séria bývalých 363 (od volaktorej po 363 181), ale tam som si tento úkaz nevšimol a to teda nezvyknem tie osi nastavovať.

Dráčik napsal:
To môže byť. Len naše 362 je úplne posledná séria bývalých 363 (od volaktorej po 363 181), ale tam som si tento úkaz nevšimol a to teda nezvyknem tie osi nastavovať.
Je taky možné, že po rekonstrukci na el. rychloměry je tam paralelní vazba z rychloměru, pokud do něj zadáváte informace o vlaku.

To ee, do našich zadávame len číslo rušňovodiča a číslo vlaku, nič iné. Dnes v noci idem do Žiliny, tak keď budem mať 362, vyskúšam to.

Takže mal som "cocacolu" 362 015 (ex 363 180 tuším), navolil som jej počet osí 000 a nemala problém. Išla. Ale jak som už tvrdil, na našich je všetko povykracované, len aby to nejak išlo.

Dráčik napsal:
Takže mal som "cocacolu" 362 015 (ex 363 180 tuším), navolil som jej počet osí 000 a nemala problém. Išla. Ale jak som už tvrdil, na našich je všetko povykracované, len aby to nejak išlo.
Není možné že ten systém je blbu vzdorný, a po navolení nějakých nesmyslných numer, tam nahodí nějaké minimální svoje hodnoty???

Netuším, ale na našich 363/2 sa už ničomu nečudujem. Len kamarát skoro ostal neschopný na 362ČD skrz to, že tam mal nuly a nešla mu do výkonu, našťastie český kolega mu to vysvetlil, samozrejme nás o takýchto vylepšeniach nikto neinformuje.

Back
Nahoře