Strojvedoucí

Dráčik napsal:
U nás je to osoba poučená, pre SŽDC som dostal pracovník seznámený par.3. Je jedno, či na akej trakcií jazdíš. Rušňovodič nieje oprávnený robiť nijaké zásahy na el. zariadeniach. Tú osobu poučenú má maximálne na odpájanie kábla vlakového kúrenia.

Děkuji za infrmaci.Hmmm,to je zajímavé,u fírů bych čekal minimálně tu pětku.:oops: Jak tak čtu Dráčiku,můžeš měnit i žárovky a pojistky /ovšem ne VN !!!/.;)

David

Naposled editoval moderátor:
Poistky môžem tie, ktoré sú "zasúvacie". Tie, čo sú priskrutkované môže už len dielňa. S VN môžem spraviť len jedno - uzemniť. (STOP tlačítkom :-) )

Dráčik napsal:
Poistky môžem tie, ktoré sú "zasúvacie". Tie, čo sú priskrutkované môže už len dielňa. S VN môžem spraviť len jedno - uzemniť. (STOP tlačítkom :-) )

Ano,přesně tak - pro výměnu el.prvků nesmí "paragraf č.4 a méně použít nástroj".;)

Ještě mi došlo,že by fírům opravdu měly stačit paragrafy č.3 nebo 4. Tu pětku totiž mají jen osoby,které dosáhly vzdělání v el.oboru a to samozřejmě všichni fíři nemají.

David

Když už jsme se dostali k tomuto tématu, měl bych na přítomné jeden zvídavý dotaz: jaký je rozdíl (je-li nějaký) - v případě diskutované "drážní" aplikace - mezi pracovníkem proškoleným dle zmíněné "obecné" vyhl. 50 a člověkem majícím osvědčení dle vysloveně "drážní" vyhl. 100/95 (Řád určených tech. zařízení), kde je rozdělení jen do 3 kategorií (osoba poučená, znalá, znalá s vyšší kvalifikací) a dle nich příslušný rozsah povolené manipulace s elektrickými UTZ? Díky :)

liborvymola napsal:
Je lepší za onen rok přejít na odbornou střední školu (např. v Šumperku je prý "železničářská") nebo udělat maturitu na gymnáziu a jít na VŠ elektrotechnickou (ta mi přijde, z toho co jsem četl, nejlepší)?

Za sebe můžu doporučit "obecnou" elektrotechnickou SŠ. Pokud tě na dráhu nevemou, bude z tebe aspoň elektrikář. VŠ je pro ježdění zbytečná.

E499_2002 napsal:
myslíš, že je nějaké plus mít vyšší paragraf padesátky?

Ne.

mikulda napsal:
Za sebe můžu doporučit "obecnou" elektrotechnickou SŠ. Pokud tě na dráhu nevemou, bude z tebe aspoň elektrikář. VŠ je pro ježdění zbytečná.
Pokud by chtěl vyloženě jezdit tak to už je lepší mít nějakou šklu na toto zaměřenou (Děčín, Třebová apod.). Tam dostane pro tohle povolání mnohem lepší základ a bude to mít jednodušší i v kurzu apod. Kdyby ho pak na dráhu nevzali tak to elektrotechnické vzdělání z těchto škol bude mít taky.

Ja len dodám, že pokial chce niekto jazdiť,tak je najlepšie mať známeho na dobrom mieste. To je viac, ako všetky školy. Ak už nemá, tak najväčšia výhoda je toto elektrotechnické vzdelanie, už len preto, že firma nemusí platiť elektrotechnický kurz navyše. Dopravná škola, kde sa 4 roky učí človek predpisy je na nič, pokial v tom neni aj tá elektrotechnika.

Tak u nás známej moc nepomůže, nejjistější je vzít si od ČD stipendium.
Dopravní škola s předpisama je na nic ale jak jsem psal, v Děčíně nebo třeba v tý Třebový jsou obory de facto přímo na strojvedoucího. Nevim jak to chodí v Třebový ale v Děčíně jsme měli klasickou elektrotechniku, konstrukci vozidel (např. 742 jsme probrali od střechy až po pojezd - elektrický schéma, všechny okruhy motoru apod.), trakční vedení aj. Naopak předpisy tam jsou jen jako dobrovolný předmět.

Pravda. Ještě, že nás bylo tehdy na škole moc, tak jsme byli zkoušeni jen cca 20 min každý. Živě si mj. pamatuji zóny v koupelně, značení vodičů, SELV vedení, apod.

Já bych měl vlastně letos obnovovat. U nás to bylo na 5 minut. A když jsi nevěděl, tak ti to vysvětlil znovu.

RE:

Pikku napsal:
blazo napsal:
Nevinná otazečka: mohou být v současnosti ženy stojvedoucíí?? :lol: Mě to tak napadlo při cestě vlakem domu že jsem na mašině nikdy neviděl slečnu.... :D

Pravděpodobně mohou, je to přibližně deset let co odešla jedna strojvedoucí z DKV Lovosice do důchodu. Vodila motoráky na lokálkách Lovosice - Most a Lovosice - Louny. Jméno mi bohužel vypadlo, jen si pamatuju, že znělo (snad) německy.

Jmenovala se Gertruda křestním, příjmení snad Sedláková, paměť už tak neslouží. Do Lovo přešla z Děčína, kde ji pamatuju na Kozině. V DC jezdily ženy dvě.

Dobrý večer,
prosím vás, může mi někdo poskytnout cokoliv k šuntování? To je hrozná pakárna. Jak elektriky (nejlépe 181/2/3), tak i motory. Zejména 742, 750 a 771.

Děkuji pěkně.

Ahoj, mal by som na tu prítomných železničiarov, hlavne z Česka, jednu otázočku. :) Môj brat by sa rád stal rušňovodičom a keďže bývame teraz v Pardubiciach, podal si žiadosť v Prahe, poslal tam životopis a následne ho pozvali ma prijímací pohovor teraz v novembri. Keď tam bol osobne tak mu povedali, že sú tam nejaké skúšky z Fyziky. Mohol by mi prosím Vás niekto priblížiť že asi s akých okruhov a v akom rozsahu bývajú tieto testy aby sa mohol na ne pripraviť? :) Prípadne čo ho tam ešte čaká. Ďakujem za odpovede. :)

Ahoj, před samotným pohovorem se píše malý orientační test, kde jsou naprosté základy z matematiky (sčítání a násobení zlomků), fyziky (jaké jednotky má výkon) a znalosti dráhy (co je návěst a co návěstidlo). Píšu z vlastní zkušenosti z pohovoru v Olomouci, ale asi to v Praze nebude jiné. Jestli se o tom chceš pobavit podrobněji, klidně mi napiš do SZ.

Back
Nahoře