Strojvedoucí

trochu se Vám do toho chlapci vložím. Na metru praxi nemám-ale předpokládám, že tam se časy odjezdů asi dají dodržovat bez problému. Avšak na autobusech je to opravdu o jedincích. U DP Praha těch problémů asi moc nebude, protože tam mají za pr...lí věčně pozorky, kteří to velmi dobře hlídají a za dřívější odjezd ze stanice dávají rovnou postihy. To samé při větším zpoždění - to je sice bez postihu, ale všechno pracně vysvětlovat tužkou do protokolu proč a kde ke zpoždění došlo. Horší je to u soukromých přepravců na linkách MHD. Tam jezdí kolikrát opravdu tací exoti, až člověk žasne. Tam pokud má zpoždění, tak to nikoho nezajímá a ani to nikam nehlásí. To samé předčasné odjezdy. Spousta autobusů nemá ani staré MIPOLY, takže jezdí podle svých hodin a každému je to jedno.Osobně jsem jel linkou 240 z Hájů na Černý Most-byl to poslední spoj a když lidi pracně doběhli v Petrovicích k autobusu, řidič jim zavřel doslova před nosem a s úsměvem odjel, že maj chodit dřív. Na Černý Most přijel se 7-mi minutovým předstihem a standartní doba jízdy trvá 35 min., takže o způsobu jízdy si může udělat obrázek každý sám.

Nedá mi abych nepřispěl svojí troškou do mlýna.Můj osobní názor je že když jsme zhruba před 8 lety měly ještě toleranci +/- 2 minuty bylo to daleko praktičtější než dnes.Ti odborníci v kanceláří kde skládají jízdní řády si to nalinkují na mapě na vzdálenost a nezajímá je že mezi dvěma zastávkama mám 3 semafory které na sebe nenavazují.Takže jsem si najel třeba 2 minutky kde to šlo,protože jsem věděl že o ně stejně přijdu a než jsem projel 3 zastávky byl jsem v normě.Dneska je situace taková že máme povolenou toleranci 0/+4 minuty a je to v normě.K tomu bych rád podotkl že tím pádem nikdo neriskuje vyjet z konečné o minutku dřív protože neví za kterým stromem je schovaný blbeček s notesem a jsou linky kde na 5 zastávkách už mám 2-3 minuty sekeru.Takže pokud nějaký cestující spoléhá na přestup má smůlu.A to ještě naplánují trasu napříč celým městem kde na jedné jízdě získám bez problémů 10 minut sekeru a na druhé straně je na otočení na konečné 6 minut pauza.A to nejsem žádný nováček,už s tím lítám 15 let.

Vy tady také naděláte. Já jsem pražskou MHD zavrhl po několika letech a nahradil bicyklem. Ten jezdil spolehlivě a na čas. A byl mnohem a mnohem rychlejší než tramvaje.
Jezdili jsme z ONJ střídat do Prahy Vršovic. Měli jsme na to 1 hodinu. Chůze na tramvaj, čekání na tramvaj a chůze na nádraží Vršovice. Celkem to vycházelo na 50 minut. Na kole jsem byl na místě za 10 minut.
Když jsem jezdil na ONJ z Masaryčky, tak tento směr jsem jezdil v trase tramvaje číslo 11. Když jsem ji dojel na Václaváku, tak jsme se vzájemně předjížděli až na Synkáč, dál jsem měl už jiné zkratky. Opačně jsem jezdil z ONJ za Otakarovu na Bělehradskou a vytlačil jsem kolo na druhou stranu Nuselského mostu po pěšince na magistrálu a odtut to bylo 5 minut jízdy, protože je to z kopce. Nasadil jsem rychlost 40km/h (skládací kolo Eska turbo) a předjel všechna auta, která se tam motala před červenou. Paráda. Takto jsem jezdil po Praze asi 10 let bez nehody. Vlastně jednu menší jsem měl. Jel jsem obráceně do Michle, z magistrály jsem odbočil na Pankráci a na křižovatce u hotelu Panorama, jakmile naskočila barva mi zleva zkřížil cestu a otřel se o mě jakýsi Rus s osobním autem. Mě jen ohnul přední osičku o kterou zachytil zadním kolem. Ale utrhl se mu ventilek a po mohutné explozi i s prázným kolem ujížděl do pryč.
Od té doby jsem na červenou zastavoval uprostřed svého pruhu a nikoho vedle sebe nepustil. Stejně do rychlosti 30km jsem měl větší axeleraci než auta kolem. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jezdil jsem za každého počasí. Do minus 17 to ještě šlo, ale dál už to bylo kruté. Ale ty 3 kiláky do Vršovic to se dalo zvládnou. A když jsem viděl mrznoucí lidi na ostrůvcích jak marně čekali na MHD, protože byla kalamita. Koukali na mě jak na blázna, jenomže já jel na čas, ale oni jen mohli polemizovat, jestli se vůbec dostanou do práce. :lol: :lol: :lol:

bob57_cz napsal:
Zabývají se volovinami a dělají jednu botu za druhou. Nabyl jsem dojmu, že jejich hlavní náplní práce je nesmyslná statistika a sestava grafikonů je až na druhém místě.
To je takové veřejné tajemství. :D Nakopat je do pr..... Měli by se tou svou MHD někdy svést. Stejně jako ti chytráci, co navrhovali a nakupovali tramvaje 14T či nízkopodlažní Citybusy. Kombinace léto, kolona, přepravní špička je smrtící (u 14T stačí ta přepravní špička)...

Zbyněk Šemora napsal:
Vy tady také naděláte. Já jsem pražskou MHD zavrhl po několika letech a nahradil bicyklem. Ten jezdil spolehlivě a na čas. ...

Zdravím,
to mi tak nedávno vyprávěl jeden bohumínský strojvedoucí,že jeho kolega kdysi dávno /v dobách,kdy ještě trať z Přerova do Břeclavi nebyla elektrifikována :cry: / vezl z Bohumína do Starého Města "Luhačovičáka" a jako vždy sebou vezl na stanovišti i svůj bicykl.Měl totiž ve zvyku po příjezdu do St.Města vždy vyjet na výlet na hrad Buchlov,zámek Buchlovice a cestou zpět se zastavit i na Velehradě.Ostatně,měl na to prý dost času,protože zpět se do Bohumína vracel se svým "Luhačovičákem" až někdy později odpoledne.Ale co se jednou nestalo.Cestou zpět na nádraží se mu přetrhl řetěz a to byl pěkný průšvih.Za necelou hodinu měl totiž být v plné polní na nádraží,ale to bylo nějakých deset kilometrů daleko.Po půl hodině naprosté beznaděje se mu podařilo zastavit projíždějící autobus a protože jeho řidič měl pochopení,odvezl ho prý tak trošku mimo svou trasu na nádraží,kde už pomalu dobržďoval zmíněný "Luhačovičák".Holt,měl to někdo štěstí. :D
Pro později narozené dodávám,že kdysi se po silnicích prohánělo daleko méně aut než dnes,takže někoho stopnout /obzvláště na silnici třetí třídy/ tehdy bylo opravdu velké štěstí. :)

David

Ať vzpomínám, jak vzpomínám, na kole jsem svůj vlak myslím nikdy nedoháněl. V Benešově jsem s z výletů kolem Konopiště vracel raději o hodinu dříve, kdyby něco. Ale jednou mi vlastní vlak málem ujel.

V Benešově se ranní panťáky odstavovaly na měnírně, kde sídlily uklízečky a soupravy uklízely. My jsme tam dělali údržbu jednotek. Kolem poledne pak postupně vše odjelo. Jenomže na mě přišlo velké zasedání a kam jinam než do budovy, kde byly záchody i voda.
Zatímco jsem zasedal, tak uklízečky měly hotovo a odjeli domů předposledním panťákem. (poslední byl náš). A za sebou řádně zamkly hlavní dveře. Tak jsem se stal nedobrovolným vězněm. A měl jsem dvě možnosti. Buď tam přenocovat do druhého dne, až uklízečky příjdou znovu na směnu nebo si pomoci jinak. Na chodbě žádné okno nebylo a místnosti byly pozamykané. Tak jediná možnost byla ventilačka na záchodě. Bylo nutné rozšroubovat mechanizmus a okno vysadit. Ale v montérkách jsem nosíval sadu malých šroubováčků z NDR a to mne zachránilo. Záchodová štětka se jako páčidlo neosvědčila. Vyskočil jsem oknem a náš vlak akorát brali do stanice. Fíra by mi ujel, protože si myslel, že jsem šel nakoupit svačinu, což jsem plánoval.
Po příští návštěvě měnírny mi uklízečky nemohly přijít na jméno, protože to okno nešlo nasadit zpátky. Ale že mne uvěznily, to je nežralo.

Však to také byly ježibaby. Hlavně je zajímaly prázné lahve, ale úklid nic moc. Jeden fíra si z nich vystřelil a hodil pod sedačky papírovou desetikorunu a vynadal jim, jak blbě zametly, že mají pod sedadlem bordel. Jedna z nich se s fírou málem porvala, že těch deset korun patří ji, protože co je na zemi, na to má nárok. :lol: :lol: :lol:

Zbyněk Šemora:
To mi připomíná tu scénu z filmu Kalamita. Jak je Polívka zavřený v místnosti a nemůže ven a jde rozebírat to rozpadající se okno.

Naposled editoval moderátor:
Michal napsal:
Stejně jako ti chytráci, co navrhovali a nakupovali tramvaje 14T či nízkopodlažní Citybusy. Kombinace léto, kolona, přepravní špička je smrtící (u 14T stačí ta přepravní špička)...
V "genialnim" autbousu zn. Citybus jsem jeste denedavna mival kazde rano 15minut hruzy. Rano, v polospanku nasednu do absultne nevetraneho, zapoceneho a zaprdeneho autobus. Mista volne nejsou, kdyz najdu mam stesti, nekdu su rad ze si mama kam stoupnout. Vzdy si pustim proti nude metalovou hudbu. Ridic neni zas tak spatny, jede dobre. po cca 10minutach jizdy se mi skoro vzdy zacne tocit hlava a nejdenou se mi stalo ze jsem musel vystoupit drvie. Cloveka kdo to vymyslel nakopat do ri*i. Kdyz jede stara sedmistovkova Karosa tak jsem stastny, velice stastny. Ale pravda ze na mistni skolni autobusy se to nema kam hrabat. Motorovou vybavu maji dobrou, na dalnici neni problem predjet par aut, z venku mi okna trochu pripon=minaji satre WLAB, vevnitr jsou horzne sedacky ala B 255 ( ci jake to ma cislo) s rozdilem takovim ze je tam asi tak 10* mene mista na nohy....i kdyz klimatizaci to ma dobrou.

Mívám v MHD podobné pocity, a když už se najde místo tak se svými téměř dvěma metry mam kolena až u brady, no a pokud stojím tak mam zas omlácené čelo. Člověk by řekl, že za ta léta používání výšky 195cm si člověk zvykne, ale stačí se chvilku zamyslet nebo se zaposlouchat do muziky a bác. Metalová muzika je na cestování v MHD velmi dobrou volbou. Přidám ještě příhodu z minulého týdne: Jedu tramvají, která zastaví na zastávce kde je souvislý hranol lidí, valí se dovnitř takovým styl lem, že při tom poškodí závěs shrnovaček. A řidič zavírá a zavírá a ono to nejde a nejde. Začínám být poněkud nesvůj, za chvíli se přiřítil řidič s pákou na přehazování výhybek a jal se dveře spravovat nepříliš jemným způsobem. Ejhle podařilo se, dveře zaskočily, řidič vlezl na stanoviště, tak si v duchu říkám sláva jedem. Avšak další dvě minuty stání ve mě doslova probudily mizantropické a dusivé sklony i nelenil jsem a propracoval jsem se ven, zhluboka se nadechl a cupital jsem za roh na trolejbus. Asi po pěti metrech chůze se začaly valit davy z tramvaje. Zřejmě jsem je inspiroval a v trolejbusu se pak opakoval nával neboť jako naschvál přijel krátký vůz. Je zajímavé jak se nechá dav strhnout jedincem, ještě ke všemu zlým vlasatým metalistou :D ....

Můj osobní názor pro všechny kteří jezdí MHD a 99% viny svalují na řidiče:Pojďte si to někdy zkusit na šichtu která má 10,5 hodiny.Začínám ráno 3,50 (tedy vstávám ve tři ) končím v 7,55.Odpoledne nástup 13,00 a konec 19,05. A druhý den to samé - pondělí až pátek. K tomu občas vložená sobota nebo neděle.A k tomu protivní cestující - jednomu je horko,druhému zima a další přiblblé poznámky, atd.To fakt potěší a hned se "těším" na další den.Každý kdo to zkusil zjistil že platí věta jednoho mýho kámoše"Čím víc vozím lidi,tím raději mám svého psa!"

Tommy66 napsal:
Můj osobní názor pro všechny kteří jezdí MHD a 99% viny svalují na řidiče:Pojďte si to někdy zkusit na šichtu která má 10,5 hodiny.Začínám ráno 3,50 (tedy vstávám ve tři ) končím v 7,55.Odpoledne nástup 13,00 a konec 19,05. A druhý den to samé - pondělí až pátek. K tomu občas vložená sobota nebo neděle.A k tomu protivní cestující - jednomu je horko,druhému zima a další přiblblé poznámky, atd.To fakt potěší a hned se "těším" na další den.Každý kdo to zkusil zjistil že platí věta jednoho mýho kámoše"Čím víc vozím lidi,tím raději mám svého psa!"

Já sem rozhodně nechtěl aby to vyznělo nějak špatně v neprospěch řidičů MHD, občas obdivuju jejich trpělivost, ale všude se někdo najde a lidé většinou prezentují ty špatné zažitky, takže to pak vypadá takhle, hodně problémů způsobí cestující svojí hloupostí, hlavně lidé typu já stojim u dveří a nehnu se z místa a nebo lidé co se zvedají za jízdy a pak je třeba náhle přibrzdit tak vlají po celém voze, rozhodně musim říct, že na blbce cestujícího narazím daleko daleko častěji než na blbce řidiče, nejlepší jsou třešničky na dortu v podobě cestujících kteří "provoní celý vůz" směsicí pachů z různých tělních otvorů to je pak libovka :lol:

To já mám zkušenosti s řidičem. Kdysi sem nastopil se žvíkačkou v puse a on na mě vystartoval a bych schoval tu svačinu. Když sem odpověděl že žádnou nemám tak mě začal násilně vyprovázet z autobusu. Nedal sem se a dal sem me přes držku. Na jedné z dalších zastávek čekali policajti. A začlito vyšetřovat. Nakonec měl z toho problémy řidič za to že mě bezdůvodně napadl.

Tommy66:
Já si myslím, že tu nikdo nic špatného na řidiče MHD neřekl. Osobně jsem se setkal jen s jedním blbce, ale stálo to za to. Přes rozhlas vulgárně nadával cestujícím. Od té doby jsem ho na žádné lince neviděl...

Tady šlo o to, že nová vozidla jsou v podstatě pojízdné skleníky, které není možné vyvětrat a ještě určené pro vyhlídkové jízdy a ne pro Městskou HROMADNOU Dopravu.

Dojížděl jsem autobusem po tři roky, ne MHD, ale delšími linkami (asi 13 km :) ) Mé postřehy jsou asi takové":
- u nás na valachách jezdí hodně C734, stav některých vozů příšerný, ale za to nemůže řidič (Všechny spoje karoserie vzadu rezavé, zevnitř, roztrhané sedadla, motor zpívá labutí píseň)
-Pamatuji si na jednoho šoféra, který strašně rád vyřazoval z kopce na neutrál, taktéž na jediném přejezdu, který byl na "mojí" lince si to neodpustil(!)
-Za ty tři roky mi autobus neujel dříve, ale je pravda, že jsem chodil vždycky spíš dřív. Jediný problém byl, když kdysi na podzim nedorazil autobus a já kosnul na nádraží asi půl hodiny než přijel
-Někteří řidiči byli docela zajímaví: Pokud jim člověk těch 16 Kč dával v drobných, nadávali. Pokud jim dal stovku, nadávali. To je zajímavý fenomén který jsem v MHD (v Olomouci) neviděl. Taky si vzpomínám, když jsem jel poprvé ze školy, měl jsem předplatní jízdenku ke konkurenci a vlezl do jakéhosi autobusu, kde jsem čekal, že mi tam hodí razítko a dobré. Ale řidič mi řekl "s tím si můžeš vytřít pr***"... To, že jsem si nevšiml, že lezu ke konkurenci, byla moje chyba. Jen to mohl říci lépe.

S placením je legrace. To takhle stojím poslední ve frontě na Vysočanské do příměstského autobusu směr Stará Boleslav. Bylo mi ale divné, že to tak rychle odsejpá.
Přijde na mě řada, tak řeknu ,,lístek za dvacet" a odevzdám dvacku.
Řidič ji přijme a s úsměvem oznámí, že lístek nedostanu, protože mu došla páska (čte se: táhni do busu, kaštane, potřebuju si napakovat vlastní kapsu)
,,Si to představujete jak Hurvínek válku, vraťte mi 10 korun!"
Řidič jen čumí, to mu asi nikdo ještě neřekl.
,,10 korun do kapsy Vám, 10 mně, to je dobrej kšeft, ne?"
Tak vysolil 10 korun a mohli jsme pokračovat.
Prostě stejná domluva jako na placeném parkovišti.

Zdravím přátelé, mám pár dotazů.
1.Jsou na fíru stejný požadaky jak na výpravčího? (nepočítám oči - stejně půjdu na operaci) Četl jsem sice 101/1995sb ale moc jsem z toho chytrý nebyl.
2.Myslíte, že kdybych na fíru prošel, tak bych mohl vystudovat českotřebovskou dopravku v oboru "Dopravní logistika"(je to obor pro výpravčí) a mohl bych jít dělat fíru ? Sice na tý škole je i obor "Elektrická trakce v dopravě" ale na dílny se mi nechce. Díky.V.

1. Výpravca má menšie požiadavky ako fíra (zdravotné). Neviem čo všetko potrebuje, ale keď prejdeš na fíru, tak na výpravcu určite. Psychotesty majú trochu iné.
2.Ak aj budeš fíra a rozhodneš sa študovať výšku, tak zamestávateľ je povinný Ti to umožniť (samozrejme, že nie denné štúdium :D ) Odbor môžeš mať aký chceš, ale v rámci výučby na fíru dielne musíš absolvovať. Neviem ako to máte teraz po rozdelení, u nás to už neplatí, ale kamarát, čo išiel do Brna, tak je v dielni. Odbor elektrická trakcia Ti akurát umožní sa dostať do kurzu jednoduchšie. Ja som ho nemal a pred kurzom som absolvoval ešte trojtýždňový kurz na získanie osoby poučenej, či znalej, toto už neovládam. To by upresnil Bob57_cz. Inak som absolvoval všetko, rok som bol v dielňach.

Vašku, buď v klidu. Pokud budeš zdravotně v pořádku, tak psychotesty pokud nejsi vyloženě debil tak je uděláš ( jelikož tě znám z minule sleziny, tak to budeš mít na hraně, ale dáš to :D :D ). Co se týče školy, buď taky v klidu. Já jsem taky študovaný výpravčí a možná to je lepší než když si mechanik. Budeš znát líp dopravní předpisy a motorové věci pochytíš v kurzu popř. v depu. Stejně s tebe bude řidič a ne fíra, protože se za půl roku nemůžeš naučit to, co se fíři před tebou učili léta.
A jakmile to všechno splníš a nastoupiš do depa tak se vlastně ty týdny jenom flákáš. Já jsem v dílně už od září a byl jsem v kanál jednou a to mi tam spadli klíče.
Nejdůležitěší je znát předpisy a mít stresy s tím, že pokud ti klekne mašina na trati a ty si to nespravíš, to je k ničemu. Na mašině máš vysílačku, tak zavoláš a oni si pro tebe přijedou. Nemysli si, fíři nejsou Einsteini. Možná už teď toho víš víc, než kde jaký hotový fíra ( jsou mezi nima samozřejmě i výjimky, kteří jsou fakt machři a když se zeptáš tak ti mašinu popíšou do posledního šroubku, ale není jich moc ). Znám to s vlastního pozorování a zkušeností.

2 Kuba. Mno Kubiku diky za lichotku :D :D
Těžko říct.. nevim to pohybový postižení se jim asi líbit nebude, ale v 101/1995 jsem ho nenašel, tak uvidíme. Už jsem objednán na prohlídku tak uvidime ale velké naděje si nedávám, ale je pravda že to postižení tak vážný není (nemam ani ZTP)

Vasek napsal:
2 Kuba. Mno Kubiku diky za lichotku :D :D
Těžko říct.. nevim to pohybový postižení se jim asi líbit nebude, ale v 101/1995 jsem ho nenašel, tak uvidíme. Už jsem objednán na prohlídku tak uvidime ale velké naděje si nedávám, ale je pravda že to postižení tak vážný není (nemam ani ZTP)
Tak buď rád,že nemáš přiznanou průkazku ZTP,to by jsi byl podle nynější terminologie osoba se zníženou pracovní schopností a s prací na ČD by jsi se mohl rovnou rozloučit (osobní zkušenost). :lol:

Back
Nahoře