Přepočet spřáhel

Honza

Průvodčí
Vážení kolegové, několikrát jsem v různých příspěvcích na fóru zveřejnil odkaz na excelovský sešit, který vám usnadní výpočet nebo kontrolu nastavení rozměrů spřáhel. Aby nebylo nutné bloumat po fóru, dávám odkaz i sem, i když nejde o žádný program či utilitu. Archiv se sešitem najdete na http://honza-u.webpark.cz/.

Sešit umí přepočítat spřáhla z rozměrů zjištěných v Shape Vieweru na standardních 30 cm i Frintou doporučených 80 cm, ale také umí vzájemné převody mezi 30 a 80 cm. Výstupem jsou texty, které přímo přes schránku můžete přenést do příslušných řádků v eng/wag/sd souborech.

Výpočty pochopitelně platí jen pro symetrická vozidla, u nesymetrických je lze použít pouze jako orientační a zkoušením pak nastavení doladit.

Naposled editoval moderátor:
Zkusil jsem použít tento sešit k převodu velikosti spřáhel na 475.0 z 30 na 80 cm a při spuštění MSTS byla mezera mezi nárazníky u loko a připojeného vagonu.Ve výpočtu se používá odečet 50cm,to má být délka nárazníku?Obecně se mi často stává,že udávané rozměry v Size mohou vyhovovat na nastavené 30 cm,ale pro 80cm vycházím raději ze skutečných rozměrů a ty pak mírně koriguji při zobrazení modelu v MSTS.A též se setkávám s tím,že jsou rozdílně nastaveny rozměry v Size a ESD_Bouding_box,což by nemělo být.A navíc druhý rozměr v ESD_Bouding_box je často 0.0,což v praxi znamená,že model sedí přímo na kolejích a pak stačí nerovnost v pokládce kolejí a model má problémy trať vůbec projet.Mě se osvědčila hodnota 0.9 a nemám problémy s projetím jakékoliv trati.

Petře, 50 cm je rozdíl mezi potřebnými hodnotami u nastavení spřáhel 80 cm a 30 cm. Pokud máš po přepočtu mezeru, jsou buď špatné už výchozí hodnoty pro 30 cm nebo je špatně spočítán připojený vůz. Překontroluj si hodnoty vypočtené pro 80 cm přímo z hodnot SVieweru.

Já pochopitelně nemůžu ručit za hodnoty, které jsou v původním nastavení modelu. Proto máš v sešitu 4 listy pro různé výpočty a je samozřejmé, že nejlepší je počítat z hodnot v SVieweru.

Další poznámku o rozdílných hodnotách size a esd vůbec nechápu. Jak souvisí s mým sešitem? Z něj jsou výstupem hodnoty vzájemně provázané, zbytečně tu mateš lidi. Totéž platí i o výšce nad terénem. Já jí ve výstupních hodnotách nemám nulovou, ale 0,5. Hodnotu 0,9 používá p.Frinta ve svém návodu, ale u českých vyladěných modelů se používá 0,5, proto tuto hodnotu používám a zatím nebyl se "zakopnutím" problém.

ad Honza- omlouvám se za poněkud chaotický příspěvek,smíchal jsem pár věcí dohromady,které měly být zvlášť.
Takže - je mi jasné,že nemůžeš ručit za původní nastavení,to asi po Tobě nikdo nechce.Zamíchal jsem do toho svůj poznatek,že jsou často rozdílné hodnoty v Size a ESD_Bouding_Box.To se přímo sešitu netýká,to máš pravdu,měl jsem to napsat jako další odstavec.Také ta poznámka k nulové hodnotě se nevztahuje k sešitu,ale těm hodnotám v ESD.Takže další vysvětlené nedorozumění.
Asi jsem nějak přepracovaný,tak to musím uvést vše na pravou míru.Ten dotaz na 50cm se týkal sešitu,ostatní už jsou mimo sešit.Dnes jsem přeinstalovával MSTS a tak jsem si pořádně prohlédl Trainset a tam jsem našel různé hodnoty v Size a ESD.Podotýkám,že je to sbírka všech možných modelů,které jsem z webu postahoval,mám tam i dnes historické modely,které byly v začátcích u F.Havla.Tak postupně vše ladím na 80cm ve spřáhlech a též trakční a brzdové charakteristiky.Vše na dnes doporučené hodnoty.Při tom často narazím na nesrovnalosti v rozměrech,hlavně délkových v Size a ESD.Vše opravuji ručně a tak ten povzdech nad nesrovnalostí rozměrů.A též často nad různými variantami skinů,které mají různě nastavené engy,tohle se už tady řešilo s nulovým výsledkem.
Takže se Honzovi omlouvám za ten příspěvek,který měl se sešitem jen malou souvislost a také za matení lidí,kteří by už měli být v obraze. :eek:

Naposled editoval moderátor:
Ahoj Petře, omluva přijata ... mně šlo při reakci hlavně o to, abychom další nemátli, že snad uvnitř sešitů je něco špatně. Já osobně jsem Tě pochopil. Honza

Honza napsal:
Ahoj Petře, omluva přijata ... mně šlo při reakci hlavně o to, abychom další nemátli, že snad uvnitř sešitů je něco špatně. Já osobně jsem Tě pochopil. Honza
Díky jsem rád,že jsme se neporafali,jak je to tady někdy zvykem... :wink:

Jinak prapříčinou vzniku sešitu bylo právě to, že také patřím k držitelům 80 cm Trainsetu a chtěl jsem si ušetřit práci :)

Priatelia mám disk po reinštal Win a o tento excel súbor som prišiel. Na webe ktorý tu je preferovaný som to nenašiel. Môže mi to niekto preposlat na mail? , alebo dať aspoň priami link na download sem do vlákna? Vopred ďakujem.

milan.deme@post.sk

Omlouvám se, moje chyba při jedné změně na stránkách, odkaz už je opět funkční, takže sešit Excel na přepočet spřáhel už je opět dostupný na http://honza-u.webpark.cz

Back
Nahoře