Modely parních lokomotiv ČSD

Vďaka spojeniu hnacích náprav na pare nenastane "malý" sklz, keď stratí adhéziu iba jedna os.

Chtěl bych tady trochu oživit diskuzi.:) Zeptat se několika parních profíků, jak vlastně zápasí s msts Albatroskou, protože mně to vůbec nejede.:mad: Dám za mašinu 6xBai a vyrazím na trať. Víc než 85-90 km/h z ní na rovině nevyrazím.

Jezdím tímto stylem: Rozjezd - regulátor postupně z 0 na cca 30-40%, poté na 80-90%, plnění šoupátkové komory 100%. S postupně se zvyšující rychlostí udržuji tlak v šoupátkové komoře těsně pod 5 bary, se zvyšující se rychlostí je nutno stále více přivírat a na vzestup tlaku je stroj náchylnější. Pokud skočí na 10 barů, začne lokomotiva prudce zpomalovat.
Čím jedu rychleji, tím je nutné zmírnit vystavení rozvodů víc, aby se tlak vrátil těsně pod 5 barů. Regulátor stále udržuji cca 90%. Někdy i 100%.
Ale rychleji to zkrátka nejede. Kde dělám chybu v technice jízdy? Nebo je eng stroje špatně nastavený?

Chtěl bych tady trochu oživit diskuzi.:) Zeptat se několika parních profíků, jak vlastně zápasí s msts Albatroskou......

No nevím jestli jsem profík, ale s albatrosem válčím celkem dobře. Jediné co jsem si upravil bylo v řádku Friction, kdy se mi zdálo že má albík strašně velkou tažnou sílu a nechtěl se moc smekat.:-) (tyto vlastnosti jsem převzal ze zeleného antona, protože má prakticky totožný pojezd a vlastně i adhezní hmotnost - albatrosy běžně jezdili s vahadlem nastaveným na nápravový tlak 16 t).

A teď s tím řízením. No mě se zdá albík nastavený výborně (jezdím s automatic fireman!). Když za něj zapřáhnu cca těch 500t tak s ním na rovince těch 102 - 103 km/h svištím. Dle zátěžové tabulky bych měl jet cca 105 km/h, takže dle mě dobrý. Abych byl upřímný tak tlak ve válcích za jízdy moc nesleduju, ale je pravda že regulátor je třeba při rychlostech nad 80 km/h dost škrtit. Rozjezd mám plnění tak 45 - 50 % a regulátor 80 - 85%, pak se už může po mé úpravě mašina smeknout. Pak se snižuje plnění tak na těch 20% a regulátor na 80% do těch 45 - 50 km/h. Pak plnění nechat na 15 - 20 % a regulátor snižovat až na 50 %. Při stovce už parní stroj žere páru jak kráva a tak regulátor dávám na těch 40% i míň. Tak s ním jezdím já. Jestli to má nebo nemá s reálem něco společného nevím, běhá to asi tak jak by +/- mělo.

Je důležité nenechat klesnou tlak v kotli pod 15 barů! Pak už opět dochází albíkoj dech a nechce táhnout.....

Tak třeba pomůže.

ML636: Největší problém vidím v tom, že moc otevíráš regulátor. Při otevření regulátoru na 90% dostaneš v první řadě lopatou od topiče a v druhý řadě ztratíš moc páry. MSTS se chová tak, že parní lokomotiva má reálné vlastnosti při plném tlaku v kotli. Dalším velkým problémem je to, že kotel se v MSTS chová velmi nereálně a pokud klesne tlak, chování lokomotiv je v háji. Doporučuju vyzkoušet OR, tam se kotel chová perfektně.

Ahoj.
Prosím, jakou maximálku má tato mašina tendrem vpřed? Normální max. rychlost jsem našel. Bohužel tendrem vpřed jsem nikde nevyčetl. :)
456_1.jpg
Předem díky Dan.

To bývalo tak šedesát nebo do šedesáti km/h. Počítávalo se rychlost dopředu -30 u těchto lokomotiv s přípojným tendrem, zde konkrétně tedy teoreticky padesát. Ovšem do těch šedesáti to zvládaly. To bylo dáno konstrukcí a taky se to lišilo kus od kusu.

@ Dan J. Všetky čs. mašiny tendrom vpred max. 50 km/h, s výnimkou 555.0, 555.1 a 555.3, tie mali odlišnú konštrukciu spriahla medzi loko a tendrom a mohli tendrom vpred ísť max. konštrukčnou rýchlosťou, teda 80 km/h. To už ale neplatilo na našu 556.0. Pozri si to na Wikipedii, stránka o BR50 a BR52. Ešte jedna diferencia je u 354.1, tá mohla komínom vpred 90 km/h, kým tendrom vpred 80 km/h, ale to bola tendrovka.
Klasické tendrovky 456.0, 464.0, 477.0 môžu vpred aj vzad max. konštrukčnou rýchlosťou, teda 80, 90 a 100 km/h.

Myslím že 365.0 v MSTS nemáme, či ano? Potvora Pikku mi ju nechcel urobiť, rovnako ani 445.1 :mad::(

Moc díky za info, už si to poznamenávám. Tak a už to frčí, Pn 6345 s nákladem písku, jaro 1956. Tento datum, abych mohl použít v míjení s traffic 3. vozovou třídu, která byla dle dokumentace 3. června téhož roku zrušena. :-)
Naklad pisku.jpg

... abych mohl použít v míjení s traffic 3. vozovou třídu, která byla dle dokumentace 3. června téhož roku zrušena. :)
Dane, zrušená síce mohla byť, ale nemaj obavy, všetky vagóny určite neboli okamžite premalované a preznačené, nejaký čas to celom určite trvalo ;)

Tady :) .... a co to udělat "po pikkovsku" .....zip a doplnit text, že je to určeno jen pro zkušené uživatele? :) ... skripty pro instalačky bych musel pohledat hoodně hluboko v archivech.

Back
Nahoře