Modely parních lokomotiv ČSD

passion napsal:
Nie som veľký odborník do msts no viem, že rýchlosť plnenia zásobovacích vzduchojemov a rýchlosť plnenia priebežného potrubia sú v msts dva rozdielne parametre.
Ale ano, máš pravdu a já se s Tebou o tom nepřu! :)
Jen tvrdím, že je pravda to, co napsal Pikku, že "Podle instalovaného kompresoru se liší i doba plnění soupravy vzduchem." Prostě doba, za kterou s modelem Štokra v simulátoru soupravu nafoukáš! :)

Ešte raz, čo napísal pikuu, tak to nesedí. Dobre to urobil v engu, ale zle napísal do informácie na stránke. Výkon kompresora na plnenie súpravy nemá priamy vplyv.
Rozdielne sú hodnoty:
1K / 2K
AirBrakesAirCompressorPowerRating 1.18 / 2.36
AirBrakesAirCompressorWattage 15000 / 30000
-čo má vplyv na rozdielne časy plnenia hlavných vzduchojemov

Závislosť plnenia súpravy je však tu:
TrainBrakesControllerMaxReleaseRate (TrainBrakesControllerMaxQuickReleaseRate) a tá je rovnaká 0,5 (1,5) pri oboch typoch, takže rýchlosť plnenia súpravy pri dostatočnej zásobe stlačeného vzduchu je rovnaká.

passion napsal:
A pokladáš to za správne, že je to tak vyriešené? Opakujem-nejde mi o to, že to tak Pikku napísal, ale že to tak urobil.
To je jiná otázka. Nevím, jestli to mám nebo nemám pokládat za správné, protože modelovat ani ladit neumím a tudíž netuším, zdali a do jaké míry to jde nebo nejde udělat lépe a věrněji vůči reálu. Upřímně řečeno, mě jako fiktivního fíru spíš zajímá právě ta doba plnění soupravy a nelpím na tom, jakým způsobem. Mnohem více mi třeba chybí v orig. nastavení zvuk mech. přikladače místo klasické lopaty a k 556.001 ta lopata už nepatří vůbec - nehledě na to, že podle mého názoru by měl být slyšet nějaký hukot hořáků, jenže kdo ví jaký ten zvuk vlastně byl? V MSTS je spousta jiných odlišností od reálu, které mi vadí mnohem víc, takže tohle považuji opravdu za prkotiny (či dětské nemoci vydaných modelů?) v poměru ke kvalitě modelů Štokrů a rád bych všem, kteří se na přípravě modelu podíleli (Pikku, Vrbam, Jacek a zsr) projevil své uznání.

No, co jsem napsal, to jsem napsal. Jen jsem chtěl upozornit na to, že každý engin je vyladěný jinak. Příště tam bude defaultní Scotsman, ten je v pohodě ;)

Pikku napsal:
No, co jsem napsal, to jsem napsal. Jen jsem chtěl upozornit na to, že každý engin je vyladěný jinak. Příště tam bude defaultní Scotsman, ten je v pohodě ;)
A v pohode utiahne na stúpaní zo Settle do Carlise cez Dent 20 rýchlikových štvornápravových vozov, čo vyladený štoker 556.0 neurobí ani náhodou :D

passion napsal:
Páni, zle ste ma pochopili. Ja nekritizujem, len som upozornil.

Já to pochopil, napsal jsem to co jsem napsal, ale myslel jsem to jak jsem myslel. Tak, a teď si vyber :)

Ja som v pohode. Upozornil som na skreslenú informáciu obsiahnutú na tvojej stránke, Tom na to chybne reagoval, že informácia je napísaná správne. Snažím sa svojimi poznatkami dostať msts viac k dokonalosti. Nemám k tomu viac čo dodať. Toď vjso.

Ahoj,

predminuly tyden jsem byl jezdit v Polsku na parnich masinach, kde jsem si krome skvele zabavy overoval i chovani parnich lokomotiv v praxi. Sepsal jsem z toho par postrehu pro virtualni strojvedouci a privezl par nametu na dalsi vylepsovani engu parnich lokomotiv.
Dve hlavni zpravy z cesty:
1) I kdyz jsem parni masinu v zivote ridil jen na pocitaci, tak kdyz jsem si poprve sedl na "kozlik, vedel jsem ihned k cemu co slouzi a co by to melo dela (samozrejme jsem se musel ucit realne vule, trat atp.)
2) Se simulaci nejsme "mimo" - realna parni masina se chova velice podobne jako v MSTS. Par odlisnosti a postrehu ale mam (viz nize)
Zde to tedy je, jak jsme tyto masiny ridili a topili:

Rizeni parni lokomotivy PKP Pt47/Ol49 (loko 150t + 3 4-napravove vagony 75t = total cca. 225t) :
1) Rozjezd a jizda (a posun)
- vytocit plneni (v MSTS reverser) blizko maximu (60-65%)
- Regulator otevrit do cca. 60-70%, hlidat, aby tlak v soupatkove komore nepresahl 10 baru, aby nenastal smyk
- Pri smyku nepiskovat (aby nedostavalo tycovi razy), ale bud ubrat regulator a znovu pridat nebo si pribrzdit kola lokomotivni brzdou
- postupne ubirat plneni v cca. 10% (tedy 50-40-30), v cca. 30 az 40kmh jiz na 30%
- do kopce plneni mirne pridat nebo mirne pridat regulator
- ve stanici (posun, rozjezd od vjezdoveho navestidla a dojezd od stanice) vzdy jizda s plne vytoceny plnenim, lokomotiva se ridi regulatorem
- odvodnovaci vetily (cocks) se pouziji jen pokud se stoji dele jak cca. 5-10 minut) nebo pro fotografy :-)

2) Zastaveni (brzda Knorr, poloha brzdice ovlada pouze rychlost vypousteni hlavniho potrubi)
- u znacky zastavka zavrit regulator (pri rychlosti cca. 80-90kmh, rovina)
- vytocit plneni blizko maximu, aby bylo pripravene pro rozjezd
- stanice v dohledu tak 300m lehce pribrzdit (brzdic do polhy tak 20% na 1 az 2 vteriny, zpet do pridrzne polohy na cca. 2-3 vteriny a odbrzdit zcela tak aby ->
- rychlost u zacatku peronu byla cca. 40 kmh
- pribrzdit vic (brzdic tak do 30-40% na 1 az 2 s) a zase odbrzdit
- konec peronu tak 50 - 70m pred lokomotivou - brzdic tak 50% na 2s a odbrzdit
- vlak zastavi, pokud se jen mirne pohybuje - lokomotivni brzda
- lide nastupuji/vystupuji a pritom se do brzdoveho potrubi jenom kmihnutim brzdice tam a zpet pusti vysoky tlak (svih), aby se vlak odrzdil zcela

3) Topeni a voda (rost 4-4,5m2
- pri jizde 80-90kmh cca. kazdych 5-10 minut nalozit cca. 20 lopat
- Udrzuje se cca. 20-30cm uhli (cerne) po celem rostu
- pri zavrenem regulatoru vzdy otevrit dmychavku
- pri stani otevrit vzdy dmychavku
- vodu nejdrive napustit pomalicku do injektoru (cca. 10%) - cca. 5-10s, pak prudce otevrit naplno (90-100%)
- doplnovani vody slouzi zaroven pro ochlazovani kotle, kdyz z nej neni odebiran vykon (regulator na nule)
- voda se pousti hlavne pred stanici, ve stanici a pri posunu
- injektro zavru vzdy pres rozjezdem a necham zavreny cca. 50% casu jizdy mezi zastavkami (osobni vlak)
- pri rychle jizde se jede se stale otevrenem injektoru, aby neklesala hladina vody v kotli
- pouziva se jen injektor na zivou paru (tedy ten vlevo u topice), injektor na vyfukovou paru (vpravo u strojvedouciho) se nepouziva
- injektor je schopen vzdy ve stanici snizit tlak kotle pokud se blizi k maximu
- kotel se nenechava rvat (spusteni ventilu kotle pri pretlaku), pokud je to mozne (tlak snizuje dopoustenim vody nebo tlakovym odkalovanim rostu)
- ventily kotle drzi minimalne 0,5 az 1 bar nad maximalni hodnotu tlaku kotle
- mnozstvi vody v kotli se podle topice drzi mezi 30 - 60% vodoznaku, ale nekteri davali 80-100% vodoznaku (tedy az nahoru, u MSTS odpovida hodnote 1,25)

Prakticke poznatky pro simulaci a planovane kroky pro jeji zlepseni:
1) Celkove simulace odpovida jak jizde tak topeni

2) Neodpovida snizovani tlaku v kotli pri zapnutem injektoru, coz vede v MSTS k castemu rvani ventilu (kotel stale generuje paru, ktera neni odebirana). To je dano tim, ze injektor v MSTS neochlazuje vodu v kotli, cimz v realu dochazi k poklesu tlaku
- reseni: zkusim nastavit spotrebu pary injektoru vlevo (na zivou paru), tak aby byl schopen odebirat vice pary, nez kolik lokomotiva generuje pri zavrenem regulatoru a 100% nakladce a teplote 1000 stupnu. To samozrejme povede k poklesu vykonu, takze za jizdy muzete pouzit injektor na vyfukovou paru, nicmene u nej se podivam na ucinnost a pravdepodobne ho nebude mozne pouzivat, pokud nebudete mit otevreny regulator a nebudete mit dostatcny tlak v soupatkove komore. Kazdopadne chci, aby bylo mozne lokomotivu uchladit, pokud stoji injektore. Musite ale volit spravnou techniku plneni vody, abyste meli kam vodu napoustet!
- pretlakove ventily kotle: zde zvysim toleranci (dnes davam max. tlak + 0.2 baru) na cca. 0,7 nebo 1 bar, jeste to zkontroluji v literature, ktere ma nastesti k tomuto zarizeni dostatek

3) Topeniste v realu chladne rychleji nez v MSTS. Odhaduji, ze bez dmychavky u stojici lokomotivy poklesne teplota z maxima (bily ohen) na svetle az stredne oranzove uhliky (odhaduji tak 600-700 stupnu) za cca. 2-5 minut. V MSTS kotel bohuzel drzi stale plnou teplotu a tudiz vyrabi strasne pary. Pri rozjezdu ale teplota behem 2 az 5 minut opet nabehne naplno (bily ohen), pokud se jede s regulatorem na 70% a plnenim 30%
- reseni: zatim neznam, v msts je parametr chladnuti ohne, ale kdyz jsem ho testoval, tak byl vykon strasne nestabilni, zda se mi, ze MSTS tady neni presny. Pokud byl regulator na 100% a plneni 30% tak pak teplota nechtela lezt nahoru. Podivam se ale na to jeste jednou, vim jak to ma vypadat.

4) Pretlakove ventily kotle maji vetsi toleranci
- reseni: zvysim, jednoduche. Radeji jeste overim v literature
passion napsal:
Ja som v pohode. Upozornil som na skreslenú informáciu obsiahnutú na tvojej stránke, Tom na to chybne reagoval, že informácia je napísaná správne. Snažím sa svojimi poznatkami dostať msts viac k dokonalosti. Nemám k tomu viac čo dodať. Toď vjso.

Stokry mely podle serioveho cisla bud jeden nebo dva kompresory, to jsem zapracoval.

ZSR

Naposled editoval moderátor:
Paráda, už jsem se chystal někomu napsat o radu, jak jezdit s párami. Štokry mě velice zaujaly, ale zatím jsem si ze všech pár trochu "potykal" jen s 524.1. Díky, hned to prubnu.

354.1

Vážení přátelé, povedl se mi export dalšího staršího (ovšem zcela předělaného!) modelu parní lokomotivy. Byla to pátá nejrozšířenější řada ČSD a byla k vidění snad všude - ano, je to všudybylka 354.1. Opět počítám s několika versemi a doufám v release do Vánoc. A tady jsou na ochutnávku nějaké screeny, jak jinak než z Jiříkovy Dvoukolejky:
jeden tady
další zde
a přímo obrázek ;)
ac42578b435e7321c490e4caaeb58558.jpg

No paráda Ještě tak, kdyby se povedla i verze LowPoly

JiříkTK napsal:
No paráda Ještě tak, kdyby se povedla i verze LowPoly
Zatím jsem skončil na 15 tis polys :D Ale vim, na co narážíš, jak říkal Václav, neboj mami, všechno bude ;)

Ahoj Pikku super prácička. Ještě tak ty Ci-čka co jsou zařazené ve vlaku na screenu. Co ty na to Taxi :?::D:D:D:D
S pozdravem Dan. ;)

Ahoj Pikku, tak se mi dnes při tvorbě aktivity při přestupu z rakouské páry na Albíka stalo v Břeclavi toto:
http://www.image-hosting.okamzite.eu/pics/80439671e69abbb05b99df204a51e249.JPG
Koukal jsem na to jako blázen.:D:D Že se krade kde co, to není nic divného, ale že by už i nějaká mimozemská civilizace, když mi vzlétlo uhlí nad tendr:?::D:D Ne vážně on se i přemrštil stav uhlí v tendru a voda spadla na 0%. Což mne štve, chtěl jsem aby si hráč v Břeclavi zašiboval a ono asi budu muset s tím Albíkem jet od začátku aktivity.
S pozdravem Dan.

Přeji hezký den.
Mám takový zajímavý problém u parních lokomotiv ČSD 431.029 a ČSD 524.1506 (obsažena v TBP). Ve volné jízdě mi jde normálně píšťala (mezerník) slyšet. Jakmile umístím mašinku do aktivity po stisku mezerníku je píšťala hluchá. Může mi prosím někdo poradit, jak docílit toho aby byla slyšitelná i v aktivitě?
Předem díky Dan.
Ps: Tak u 524.1506 jsem si zvuky přesměroval na Jackovy a už to jde, ale nemá asi vyladěná spřáhla a tudiž ji v aktivitě neodpojím od vozů. Myslel jsem, že v TBP jsou včechny spřáhla ok.:D

Zdravím.
Tak Všudybylku už tu Pikku představil na screenu o pár příspěvků výš. Taxovy prkeňáky už jsou venku a já dostal tu možnost získat mašinku předem aby hned po jejim vydání mohla být hotová i příhdná aktivita a jak jinak, než pro DVK a tu je pár screenů. ;)

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.image-hosting.okamzite.eu/pics/7310bdab153f63b418dc1a701f647b5f.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.image-hosting.okamzite.eu/pics/66b6c29a4a46f944a86b4f2e5c84a0e5.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.image-hosting.okamzite.eu/pics/0c3a32be3070b928fe8c47541ae4b642.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.image-hosting.okamzite.eu/pics/12a1b40804f445601868e8399d8ee31a.jpg

S pozdravem Dan.

Ahoj Dane,to je nádhera už aby aktivita byla brzo venku!!!!! Pikku opravdu nádherný stroj-není co dodat!!!

Tak a ještě přidám 2 screeny z chystané aktivity:
Výstava lokomotiv a jízda historické úzkorozchodné soupravy Huhřice, jimiž souprava hráče bude projíždět. (tak třetina aktivity)

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.image-hosting.okamzite.eu/pics/c2c3ab95e67206cf8d5e783752280397.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.image-hosting.okamzite.eu/pics/f2a4cda8db35d5f3f71923d806db735a.jpg

Zároveň bych poprosil o malinkou radu (mimo téma parní loko). "Malý Hektor" má v=max 60km/h a "normální Hektor" 80km/h:?: Ať zase nevyrobím blbost.:D
S pozdravem Dan :cool:

Back
Nahoře