FPS

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna heme
  • Datum začátku Datum začátku

heme

Posunovač
Zdravím,

poslední dobou mě vrtá hlavou nízké FPS. Mám TENTO notebook s předinstalovaným OS Windows Vista Home Premium, který jsem si za pomoci návodu od kolegy train.msts odtučnil na verzi, která mi bere paměť RAM ve velikosti 500MB. Když v naší trati projíždím Tišnovem, mám FPS kolem 7, což je příšerné. Kolega má kolem 20. Při představě, že náš Tišnov není zdaleka plně osazený a ozvučený, běhá mi mráz po zádech. Chci se tedy zeptat, co má největší vliv na velikost FPS? RAM, Graf. karta, CPU? Nebo počet objektů na čtverci, nebo dokonce polygony?

Toto téma jsem založil záměrně kvůli tomu, že nikde na fóru jsem nenašel podobnou debatu...

Díky, Heme

Ahoj. Jen bych chtěl říct,že grafická karta 8400M G nepatří mezi ty lepší. Ba naopak.

klimi napsal:
Ahoj. Jen bych chtěl říct,že grafická karta 8400M G nepatří mezi ty lepší. Ba naopak.
Pre MSTS je to lautr jedno, aká grafika tam je, len nech je lepšia, než GF MX400 s 32 MB RAM :wink:

Heme: Predpokladám, že ak MSTS prevádzkuješ v režime "v okne", tak Aero máš vypnuté, plochu upravenú na Windows Standard a vo vlastnostiach systému máš prednastavené Výkon - Nastaviť s cieľom dosiahnutia najlepšieho výkonu. V opačnom prípade máš spustenú jednu z najväčších bŕzd systému.

Tax napsal:
Heme: Predpokladám, že ak MSTS prevádzkuješ v režime "v okne", tak Aero máš vypnuté, plochu upravenú na Windows Standard a vo vlastnostiach systému máš prednastavené Výkon - Nastaviť s cieľom dosiahnutia najlepšieho výkonu. V opačnom prípade máš spustenú jednu z najväčších bŕzd systému.

No zas až tak povypínané to nemám. Svého času mi kolega radil, ať jezdím v "okně", ale co se týče FPS, vycházelo to nastejno. Nyní zase jezdím v širokoúhlém MsTS :lol: Vzhled Aero mám zapnutý, Windows standart nenastavený :eek: Já se nemůžu zbavit toho vzhledu Aero, je to jedinná pozitivní a hezká věc na Vistách. Pokud ovšem chci jezdiv v MsTS, asi se toho budu muset zříct.

Taxi, jakožto začátečník ve Vistách, mohl bych tě poprosit o stručný návod kde a jak co povypínat? :)
Děkuju, Heme

________

Co se týče grafické karty, slabá? proč? Při koupě notebooku jsem se ohlížel i na to, aby grafika měla svou vlastní paměť. Je pravda, že při tvorbě textur je to slabší, než na stolním PC, ale jsem s ní spokojen. Jak řekl Tax, MsTS to je jedno (naštěstí).

Naposled editoval moderátor:
heme napsal:
Tax napsal:
No zas až tak povypínané to nemám. Svého času mi kolega radil, ať jezdím v "okně", ale co se týče FPS, vycházelo to nastejno. Nyní zase jezdím v širokoúhlém MsTS :lol: Vzhled Aero mám zapnutý, Windows standart nenastavený :eek: Já se nemůžu zbavit toho vzhledu Aero, je to jedinná pozitivní a hezká věc na Vistách. Pokud ovšem chci jezdiv v MsTS, asi se toho budu muset zříct.
Taxi, jakožto začátečník ve Vistách, mohl bych tě poprosit o stručný návod kde a jak co povypínat? :)
Děkuju, Heme.
Pro začátečníky i pokročilé jsou na "síti sítí" vytvořeny již hezkých pár let velmi kvalitní www s návody pro různá nastavení veškerých OSs a to jak Lnx tak hlavně Windows všech verzí a to i v českém jazyce.
Stačí na to pár základních kliků ve vyhledávači.
Toto forum nemá za cíl suplovat činnost jiných specializovaných webů. Tyhle požadavky směrujte na správná místa. Pro rohlíky si taky nechodíte do lékárny.
Nemůžete se odpoutat od AERA ??? - nespouštějte MSTS !!! Omalovánky pro systémové masochisty.
Komu není rady, tomu není pomoci. Stále tu někomu opakovat dokolečka jedno a totéž je házení hrachu na zeď nebo perel sviním.
Vlákno založeno opravdu zbytečně - o nastavení systému pro lepší běh msts tu už je na foru napsáno dost a dost, v některých případech tak, aby to pochopili i ti "pomalejší".

heme napsal:
Chci se tedy zeptat, co má největší vliv na velikost FPS? RAM, Graf. karta, CPU? Nebo počet objektů na čtverci, nebo dokonce polygony?

A kde je odpověď na toto? Jdi si raději opravovat chyby, chytráku

heme napsal:
heme napsal:
Chci se tedy zeptat, co má největší vliv na velikost FPS? RAM, Graf. karta, CPU? Nebo počet objektů na čtverci, nebo dokonce polygony?
A kde je odpověď na toto? Jdi si raději opravovat chyby, chytráku
Třeba ve vláknu o "binu". Jdi si natahovat tričko jinam, mladej.
Že neumíš něco přečíst ( spíš se ti nechce - dejte mi to pod nos ), ještě neznamená, že to tu není. :salut:

Tak jsem naší 251čku zkusil nahrát na stolní PC (který až na grafickou kartu je slabší než notebook) a FPS v Tišnově je stejné. Ovšem, spustím-li editor, FPS na PC je 4x větší než na notebooku. Bobe, prohledával jsem fóru (předem podotýkám, ne až tak důkladně a dozvěděl jsem se, že engine MsTS neumí naplno využít Hardware PC) a pořád jsem se nedozvěděl, jestli FPS závisí na počtě objektů na čtverci, polygonech atd. Pokud to závisí na polygonech, ledasco by se s tím dalo ještě dělat.

Oželení Windowsu Vista na notebooku nezabírá. Notebook sice pracuje znatelně rychleji, ale MsTS je stejně pomalé, jak bylo. Na XPčka přejít nemůžu, přišel bych o ovladače a o legální Windows.

Uměl by mi někdo ještě nějak poradit?

heme: prohledával jsem fóru (předem podotýkám, ne až tak důkladně .... pořád jsem se nedozvěděl, jestli FPS závisí na počtě objektů na čtverci, polygonech atd.
b57: samozřejmě závisí také, tohle lze najít třeba i ve vláknu k BP, ale nepředstavuj si nějakou přímou úměru, kde by zdvojnásobení počtu objektů mělo způsobit přibrzdění na polovinu FPS ( dokonce tu někde můžeš najít i polemiku o tom, jak se vlastně skládá obraz - takové ty nesmysly o nějakých trojúhelníčkách apod. :o :lol: )
( Vše souvisí se vším - to tu taky bylo - jen tak mimochodem,ani na dvou stejných PC to nebude vše stejné.)
PC/NTB - jiná základní deska = jiný řadič = jiné datové proudy = jiná správa paměti = jiná obsluha CPU = ... ... ...
heme: Oželení Windowsu Vista na notebooku nezabírá. b57: ? ? ?
heme: Na XPčka přejít nemůžu .. b57: jsou i méně náročné OSs win, třeba takové ME jsou s msts stabilnější a svižnější než 98SE, sice už nemají podporu MS, ale na MSTS stačí v pohodě - jsou současníci.
heme: přišel bych o ovladače .. b57: to si nějak nedovedu představit - jsou na netu i na plackách u notasu
heme: přišel bych o legální Windows . b57: lze to řešit dual/multibootem, nemusím přijít o žádný OS, ovšem každý si veme potřebné místo.
V.I.L: :study: :study: :study: . :D :salut: Tohle děláš dobře :

Nebudu se s tebou hádat, nemá to cenu. Když si myslíš, že na dvoujádro najdeš ovladač na vylepšený Win98 - (myslím tím ME), tak sni dál. Já se zde ptám slušně a vážně. Nedělám, že všemu rozumím a ty tady budeš do mě kibicovat co dělám dobře a co nedělám dobře...

Jedině můžu poděkovat Taxovi a moderátorovi, aby to tu zamčel a smazal... :mad:

heme napsal:
Nebudu se s tebou hádat, nemá to cenu. Když si myslíš, že na dvoujádro najdeš ovladač na vylepšený Win98 - (myslím tím ME), tak sni dál. Já se zde ptám slušně a vážně. Nedělám, že všemu rozumím a ty tady budeš do mě kibicovat co dělám dobře a co nedělám dobře...
Jedině můžu poděkovat Taxovi a moderátorovi, aby to tu zamčel a smazal... :mad:
A já jsem ti slušně odpověděl i přes tvůj přiblblý výpad o opravování, nechytráku. Nechceš študovat, tvoje chyba. Kdo hledá, někdy i najde. Žij si dále v temnu s myšlenkou, že to nejde. Tvoje škoda. Komu není rady, tomu není pomoci. Když něco neumíš, tak se aspoň neutrhuj na toho, kdo to umí. Já jsem se to taky učil sám a nenarodil se rovnou s vědomostmi. A pro klid dušičky - víc je toho, čemu nerozumím, než toho, čemu rozumím. A čemu rozumím, to vím jen já ( případně částečně můj zkoušející ) :salut: .

Moje zkusenost:

Pocitac: NTB, C2D 2,2, 2GB, NVidia 8600GT

Topirna Noc, zacatek na Masarycce:
Vista: 11fps
XP: 18fps

Jeste jedno zajimave pozorovani - zkusil jsem MSTS na XP jen s ovladacem grafiky a zvuku a pak jsem pridaval dalsi. Po instalci ovladace Wifi (chipset Intel 965AGN) sice fps zustalo ale obraz se najednou viditelne trhal, jako by nejake preruseni vyhazovalo frame az za merenim poctu vykreslenych framu. Zakazal jsem zarizeni WLAN v HW a navratilo se to do puvodniho plynuleho stavu.

Muj zaver: pokud chci mit kvalitni zazitek z MSTS, je druhy operacni system slouzici jen a pouze pro spousteni MSTS nutnosti, ktera se ale vyplati.(v mem pripade XP a Vista, pozor na instalaci XP az po VIstach!). Ve Vistach ho mam take nainstalovany a pozuivam ho pro ladeni (adresar samozrejme sdilim pres oba systemy). XP zabiraji oddil o velikosti 2GB coz na 320GB disku neni zadna tragedie.

BTW ME by melo chodit v podstate bez ovladacu i na C2D, je to prece architektura x86 a MSTS urcite zatezuje jen jedno jadro (v mem pripade si to umi prizvednout frekvenci na 2,4, tedy pokud se jede jen na jedno), ale nezkousel jsem to.

ZSR

Ahoj,

laka me moznost na muj NTB zkusit MSTS pod Windows ME (instalacku jsem doma nasel :-)) Netusite, co se stane s bootrecordem? Mam tam ten od Vist. POsledne jsem instalaci XPcek pres Visty bootrecord zcela zrusil, takze nic neslo. Kazdopadne MEcka by sly na posledni ctvrtou aktivni partition. Jo a jeste dotaz, umi cist a psat MEcka na NTFS?

Diky!

ZSR

zsr napsal:
Ahoj,
laka me moznost na muj NTB zkusit MSTS pod Windows ME (instalacku jsem doma nasel :-)) Netusite, co se stane s bootrecordem? Mam tam ten od Vist. POsledne jsem instalaci XPcek pres Visty bootrecord zcela zrusil, takze nic neslo. Kazdopadne MEcka by sly na posledni ctvrtou aktivni partition. Jo a jeste dotaz, umi cist a psat MEcka na NTFS?
Diky!
ZSR
Samozřejmě se ti MBR přepíše. Možnosti jsme už spolu konzultovali - zavzpomínej ( G4D ).
ME nezná NTFS, potřebuje FAT32 pro sys i boot.
Aktivní může být jenom a pouze jediný oddíl na fyzickém disku - obvykle to bývá první, u některých NTB se skrytou servisní part druhý.
Jsi si tím jistý, že to bude u tebe až ten 4. ?

Ahoj Bobe,

situace se ma tak, ze kdyz jsem minule zkusil nainstalovat XP na 2. oddil (z CD) pres Vista (1. oddil) , tak po porvnim restartu pri instalaci uz neslo nastartovat nic - ani XP ani Vista.
Ted mam na 1. oddilu XP, na druhem oddilu XP, na 3. oddilu Vista a ctvrty naformatovany prazdny FAT32. Tam bych chtel dat ME. MBR mam Vistovy vcetne Vistoveho MultiBootLoaderu.
Obavam se situace, ze po instalci uz comp nenajede jako minule. Novy MBR z ME bude ukazovat na oddil ze ktereho se instaluje nebo na prvni (tedy asi aktivni oddil) na kterem jsou XP? Spusti se vubec tato XPcka, kdyz MB bude z ME?

Dik za tipy.

ZSR

zsr napsal:
Ahoj Bobe,
situace se ma tak, .... Spusti se vubec tato XPcka, kdyz MB bude z ME?
Dik za tipy. ZSR
Čusik, ZSR.
Představuješ si to jak Hurvínek TGV. :lol:
Tak jednoduše, jak si to představuješ při této konfiguraci disku, to nepůjde.
Ale je to přitom řešitelné celkem nenásilnou formou i pro málo zkušeného, jako jsi ty ( v této oblasti ).
Jsou v podstatě 2 možnosti: přepnutí active + instalace 1xME a pomoc přes linuxový zavaděč (G4D)
nebo pomocí dvou instalací 1xME + 1xXP (jako pomocný záchranář), po zprovoznění dualboot výmaz XP.
( O přímé editaci diskedit-em z DOS ani nevzpomínat, tomu se raději vyhýbám i já. )
Popis by byl dost obsáhlý, takže v tomto foru jej prezentovat nebudu, dostal bych adminskou držkovou,
na jiném místě poukazuji/odkazuji na specialweby a zde je to forum o MSTS a ne o systémech a experimentování s nimi.
Máme SZ a maily ( jako minule ).

zsr napsal:
Vista: 11fps
XP: 18fps

Ano, toto jsem si také doma vyzkoušel a i na oželených Vistách je FPS nižší. Důvody vypsal Bob_57cz. Jen jsem nepochopil ještě tu věc, že na Vistách v MsTS editoru mám FPS 4 a na XPčkách něco kolem 40 :o Celé je to zajímavé. Zusím udělat vše proto, abych našel ovladač na graf.karu na Win XP.

Zároveň, ač jsem se Bobovi_57cz omlouval přes dosud nezodpovězenou SZ se mu chci veřejně omluvit za můj výbuch. Vše jsem zavinil já. Pravdu měl Bob. Nějak jsem zkrátka neunesl to, že měl a má pravdu. Bobe, omlouvám se. :|

Heme

Omlouvám se, že opět otevírám toto téma. V pslední době jsem vůbec nepracoval na naší trati, ale pořád jen zkoumám to FPS. Hledám už drobnosti, nevím pořádně čeho se chytit a podobně. Udělal jsem si srovnání. Trať BP, pracovní aktualizace BP81.2 (jsem nesmírně vděčný, že ji mám - bez ní bych mohl těžko srovnávat) versus naše trať. Cílem byl samozřejmě Tišnov.

Trať BP - Všude TV, nové perony, návěstidla a FPS 18. Za povšimnutí stojí fakt, že zbyňkova Květnice je zatím velice odlišná oproti reálu a není zalesněná.

Naše trať - nové perony, návěstidla jenom někde, téměř všude TV, kompletní hora Květnice. Měl jsem ji zalesněnou pomocí "transfers" FPS 8. Zkusil jsem odstranit zalesnění, FPS 8 - 10.

Další fakt je ten, že kolega při generování terénu udělal úsek HB - Brno, Tišnov - Žďár + odbočka na trať do VelMezu + někde nějaké čtverce pro krajinu (ve čtverci, kde nevede kolej). Složka TILES má velikost zhruba 250MB. Složka TILES v BP má zhruba 500MB. A když si srovnáte oba projekty, je to dost záhadné.

Dál už jsem nic nezkoušel. Maximálně to, že jsem naši trať zkusil na NTB s Win Vista (zaměřeno na grafiku a i na výkon, FPS bylo stejné) a pak jsem to zkusil na druhém PC s WinXP+SP2, FPS ve hře bylo stejné, ale v Editoru to byl obrovský rozdíl. Na NTB FPS 4 a na PC přes 40.

Tak nevím, dokázal by mi ještě někdo s něčím poradit?

P.S.: Bobe, o multibootu s WinXP a Win Vista zatím moc neuvažuji, myslím, že to úspěch nepřinese.

Heme

heme napsal:
... že jsem naši trať zkusil na NTB s Win Vista ......a pak jsem to zkusil na druhém PC s WinXP+SP2 ...
P.S.: Bobe, o multibootu s WinXP a Win Vista zatím moc neuvažuji, myslím, že to úspěch nepřinese.Heme
NTB+Vi je nesouměřitelný s PC+XP stejně jako PC+Vi proti NTB+XP.

Chci-li porovnávat porovnatelné, mám toliko tyto možnosti:
porovnání vlivu systému
1xNTB+2xOS(Vi,XP)-dualboot
1xPC+2xOS(Vi,XP)-dualboot

porovnání vlivu HW
XP+NTB/PC
Vi+NTB/PC

Vista přistupuje k HW prostředkům úplně jinak než XP.
Nejlépe je to viditelné třeba na zvukové kartě - možnosti ( XP-ovladače / Vista-aplikace ).

Prostě nemíchat hrušky a jablka. :D

Já jsem někde četl, že někdo porovnával FPS u Martina a u mě někde u Běchovic a také jsem já byl na tom mnohem lépe. Z toho vyplývá jeden zásadní rozdíl. Kolejivo BP a kolejivo Xtrack. Že by to byl další gól za BP? Já bych to viděl v obrovské velikosti souboru tsection.dat v Global.
Kdysi dávno v předbinové době, kdy jsem měl postaveno Kúty - Blansko a moje trať šla používat i pod Xtrack jsem poznal zajímavé zjištění. Měl jsem aktivní Global Xtrack a něco jsem potřeboval opravit v editoru. V menších zástavbách nebyl problém, ale v oblasti hustě zastavěného Brna mi MSTS spadlo a zmizely všechny objekty ve čtverci. Pokud jsem přehodil Global na standartní, tak se pád nekonal. Ale možná byl problém jen v tom, že používám dynamickou kolej, kterou Xtrack nemá moc rád. Jsou to jen dohady, ale nic jiného mne nenapadá, proč já mám na tom samém místě lepší FPS.

Back
Nahoře