Zbyněk Šemora
Strojvedoucí
Člověk chvíli nečte tohle forum a tady se dějí věci. Ale stejně si myslím, že tento příspěvek na Pampaliniho stránkách od nikoho z Microsoftu není.Martens napsal:Džordž napsal:Nepřímo to souvisí s Patchem pro MSTS, ale kdesi na webu jsem našel přízpěvek podepsaný "Pracovník fy Mrkvosoft" útočící na legálnost MSTSBin a vyhrožijící právníky této firmy. Pro srovnání uvádím výpis ze zákona 121/2000 Sb upravující tuto oblast.
(1) Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže
a) rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to potřebné k užití počítačového programu v souladu s jeho určením, včetně opravování chyb programu, není-li dohodnuto jinak,
b) zhotoví si záložní rozmnoženinu počítačového programu, je-li to potřebné pro jeho užívání,
c) zkoumá, studuje nebo zkouší sám nebo jím pověřená osoba fungování počítačového programu za účelem zjištění myšlenek a principů, na nichž je založen kterýkoli prvek počítačového programu, činí-li tak při zavedení, uložení počítačového programu do paměti počítače nebo při jeho zobrazení, provozu či přenosu,
d) rozmnožuje kód nebo překládá jeho formu při rozmnožování počítačového programu nebo při jeho překladu či jiném zpracování, úpravě či jiné změně, a to ať již sám nebo jím pověřená osoba, jsou-li takové rozmnožování nebo překlad nezbytné k získání informací potřebných k dosažení vzájemného funkčního propojení nezávisle vytvořeného počítačového programu s jinými počítačovými programy, jestliže informace potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení nejsou pro takové osoby jinak snadno dostupné a tato činnost se omezuje na ty části počítačového programu, které jsou potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení.
Posouzení nechávám na vás.
Džordži, tohle bylo na Pampalinyho stránkách a navíc zcela mimo mísu u úplně jiného příspěvku.......http://www.trainsim.cz/?mod=article&showid=796&query=
Došlo to hned i Martensovi, který tam reagoval. Cituji:
Zástupce fa Microsoft | 28. června 2006 | 16:25 | adsl-ov-204.in.ipex.cz
Musím říci dvě věci. Nebýt autora tratě Kúty-Praha, mnoho lidi hlavně v Česku by nechali celý MSTS někde v šuplíku a prášilo by se na tento sotware, ale jelikož autor tratě staví dál,tak MSTS je na některých počítačích doslova zatížen a to je dobrá reklama pro Microsoft. Nicméně v některých zemí by šel pan Šemora do vězení, ale v ČR jsou jiné zákony a tak není co řešit. V Českých právních zákonech bývají kličky a ty se dají zneužít. Tím pádem pan Šemora se zachránil slovy "Software je zdarma, ale jeho zveřejňování, rozmnožování včetně aktualizací je bez souhlasu autora nelegální. Je účtován paušální poplatek za vypálení DVD+ médium + poštovné, balné a ostatní distribuční práce ".
Jinak co se týče MSTS BIN tam to vypadá na pěkný problém, nyní se dohadujeme s našimi právníky jestli nepodat žalobu na autora tohoto programu, protože to už je velký zásah do samotného chování MSTS a na to už pamatuje český autorský zákon.
To je to samý,jako když si koupíte DVD bez českých titulků a nějaký nadšenec začne laborovat a přidá na DVD české titulky, pak je to v rozporu se zákonem. MSTS BIN je vlastně změna chování samotného train.exe ikdyž je určen fandům aby se jim mohla přepínat noční a denní kabina. Přesto je to citelný zásah do souboru ( něco jiného by byla úprava eng a wag souborů ) a mohl by vést až k nestandartnímu chování simulátoru.
Kdyby tento MSTS BIN nebyl šířen veřejně, a nabízen ke stažení na netu, ale jenom mezi uzavřenou komunitu lidi, tak by možná ani z právního hlediska problém nebyl, ale jelikož je to na internetu, kde si to může každý stáhnout, pak je to problém.
Než jsem svou práci poprve zveřejnil, hned mi bylo jasné, že to rozpoutá závist a vše jsem zlegalizoval jak výše citoval "zástupce" MS. Mohu Vás ubezpečit, že moje cena distribučním pracím adekvátní je. Ono to není jen vložit do mechaniky prázdné DVD, které za chvíli vyplivne DVD s tratí. Ohledně MSTS BIN, kdyby se to někomu z MS nelíbilo, tak by se o takových věcech nikdo nezmiňoval do fora u Pampaliniho, ale rovnou by kontaktoval Džordže.
Já si myslím, že staré MSTS už tolik nikoho nezajímá. Ale ohledně nového simulátoru, tam by možná problém být mohl. Ale možná také ne.
V každém případě by nám všem do MSTS aktivních měl Microsoft a výrobci PC poděkovat.
Maximálně jsme zvýšili zájem o prodej hry MSTS a přiznejte si, u kolika z Vás MSTS urychlilo rozhodnutí ke koupi nového výkonnějšího PC.
Mě ještě nikdo z MS ani z prodejců PC nepoděkoval. (ale vězením by u Pampaliniho vyhrožovali , ale o čem by pak na svých stránkách jinak psal )
Naposled editoval moderátor: