Stavba tratí - mohl by mi někdo poradit?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
Zdravíčko!
Prosím vás, na trati mám pár míst, kde se mi samovolně sesune terén na koleje. V editoru to srovnám, uložim a ve hře a i při dalším otevření editoru je to tam zas. Sklonovou chybu mám nastavenou na 0. Nevíte někdo co s tím?

Ahoj Hynďo. Tohle je problém modrých hranic čtverců. Také s tím zápasím. Děje se tak u tratí v zářezu, pokud modrá hranice je šikmo ke kolejím. Existuje jediné řešení. Vybrat to tam do roviny směrem do zářezu a díru opravit nějakým statickým modelem. Násep, skála nebo husté křoví.
Testovat stačí odskočením na jinou rovnoběžku a zpět. Nejrychlejší refreš (kdysi mi to poradil Miran ) (už dlouho jsem ho nepochválil :D )
Ale zával se děje většinou přiblížením z jednoho směru. Z druhého se to falešně zdá dobré. Tak je dobré skákat na obě strany nebo kamerou se projet po kolejích nějaký km tam a zpět.

Zbyněk: Odpověděl jsi hezky, akorát na něco jiného.

Hynďa: Přepni si klávesou W průhledné zobrazení a poodjeď kamerou blíž a dál a přepni si módy F9 a F2 a uvidíš, proč se tak děje.

Zbyněk odpověděl přesně na to, na co jsem se ptal, děkuju ;)

Dám W, přijedu blíž, dál, F2, F9 a nic nevidim :D Nebo nevim o tom, že to vidim... co bych měl vidět?

Předpokládám, že máte na mysli toto:
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/21scrgrb2_tn.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/38scrgrb3_tn.jpg[/URL]
Vlevo silnice normální, vpravo po oddálení kamery se "sesunul svah" (ono to není moc vidět, je to zhruba v úrovni zelené kostičky lesa).

Při přiblížení kamery se zobrazuje terén podrobněji, při oddálení se trojúhelníky sloučí do větších. Je proto potřeba editovat ty rohy těch větších, zde na obrázku vpravo:
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/23scrgrb6_tn.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/69scrgrb7_tn.jpg[/URL]

Ovšem při editaci terénu se zobrazení neřídí vzdáleností kamery, ale polohou kurzoru. Je tedy třeba editovat poměrně zdálky a občas si přepnout do jiného režimu (třeba F2) a naskočí velké trojúhelníky. (srovnej s předchozími dvěma obrázky)
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/23scrgrb8_tn.jpg[/URL]

Neblbne to jenom na hranici modrých čtverců, ale úplně stejně i na hranici černých.

No v mém případě se na trať sesunul opravdu velký kus terénu a byl tam jen z jedné strany, jak psal Zbyněk. To je stejná chyba nebo mluvíme každý o jiné chybě? :D

Mikuldo, to se bavíme o něčem jiném. Na hranici černého čtverce to opravdu neblbne. Když stavíš klasickým způsobem bez náspů pod kolejemi, tak tento problém nepostřehneš, ale když máš podnáspováno a trať vede ve strmém zářezu a vypipláš si ručně, pěkně zaoblíš celý "kaňon" spokojeně uložíš a myslíš, že máš hotovo, tak stačí referešnout a uvidíš.
Jen v místech, kde kaňon prochází modrou hranicí máš na kolejích závaly, které můžeš opravovat jak chceš a zavalí se ti znovu a pomůže jen to, co jsem popisoval výše. Pokud je modrá čára kolmo, tak se zářez nenaruší.
Také je to krásně vidět na pěkně zaobleném velkém kopci, kdy po refreš opět v místě kde prochází modrá hranice najdeš v tom místě vystouplou čáru a nic s tím nenaděláš.

Když terén zprůhledním, tak ty závaly tolik nebijí do očí :D Zkrátka ta automatická deformace tam je a s tím nic nenaděláš, maximálně to, že to nějak zreguluješ, aby deformace nezasypávala koleje. Když se budeš na to soustředit a pojedeš ve hře jen vytvarovanou holou nezastavěnou krajinou, tak na terénu kopců uvidíš všechny hranice modrých čtverců v podobě vystouplých pásů, kromě rovných placek, kde se deformace neděje.

Zbyněk Šemora napsal:
... Když se budeš na to soustředit a pojedeš ve hře jen vytvarovanou holou nezastavěnou krajinou, tak na terénu kopců uvidíš všechny hranice modrých čtverců v podobě vystouplých pásů, kromě rovných placek, kde se deformace neděje.

Zbyňku, taky lze stavět na vygenerovaném terénu! ;)

Tom Kanka napsal:
Zbyňku, taky lze stavět na vygenerovaném terénu! ;)

To podle mne problém nevyřeší, protože vygenerovaný terén z veřejně dostupných dat je nepřesný (něco mi říká že nepřesnost tam je kolem 25m výškových) a terén je do této nepřesnosti způměrován, takže detaily by se musely dělat tak jako doposud se stejnými následky. Nechť mne někdo opraví pooékud se mýlím...

Miran napsal:
To podle mne problém nevyřeší, protože vygenerovaný terén z veřejně dostupných dat je nepřesný ....

To máš samozřejmě pravdu. Ale nikde jsem si nevšiml nějakých hran.
Samozřejmě, že nejbližší okolí trati je nutno ručně dozobávat, jako při stavbě na holé placce, ale pro vzdálenější okolí je to použitelné a celkem věrné.
Problém je spíš nepřesnost už při tvorbě markerů. Sice trasa s krajinou sedí podle souřadnic, opticky i s fotomapou, ovšem můžeš zapomenout na přesné vzdálenosti, poloměry oblouků, apod.

Ano i na vygenerovaném terénu musíš stejnak dělat korekce, jen ti to pomůže. Bojoval jsem s tim na své trati, kde stavba dle GPS a vygenerovaném terénu nebyla taková, jak jsem si představoval. Tedy ne jen výškově, ale i pozičně tedy do strany to nesouhlasí.

Ale problém tady nebyl se vzdáleným okolím, ale právě s těmi detaily v nejbližším terénu...

...a zkusili jste v tom průhledném módu "w" označit daný bod v dané výškové pozici a dát volbu "vždy vybraný"? Mě to funguje a už se závaly nekonají.

Tom Kanka napsal:
Ne. Problém byl ten, že na kopcích jsou vidět hrany čtverců.
Právě že ne, prvotní podmět k diskusi byl sypající se terén na koleje. Až později Zbyněk dodal, že deformace vznikají i na vzdálených kopcích.

Back
Nahoře