Počasí v MSTS

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tygy
  • Datum začátku Datum začátku

Tygy

Signalista
Mám po přeinstalaci problémy s počasím. už nevím, kde bych tuto chybu hledal. Každopádně po všech instalačních krocích (MSTS-Patch_1.4-BIN) mi píše hlášku, že selhalo vytoření pohledu z kabiny. Bez BINu to nevygeneruje povrch terénu.Je tam bílá jáma a pak koleje a zbytek přírody. Blackwolfovy stránky jsou opět zavirované a tak nemám odkud čerpat. Díky za pomoc , Tygy

Re: Počasí - problémy

Tygy napsal:
Mám po přeinstalaci problémy s počasím. už nevím, kde bych tuto chybu hledal. Každopádně po všech instalačních krocích (MSTS-Patch_1.4-BIN) mi píše hlášku, že selhalo vytoření pohledu z kabiny. Bez BINu to nevygeneruje povrch terénu.Je tam bílá jáma a pak koleje a zbytek přírody. Blackwolfovy stránky jsou opět zavirované a tak nemám odkud čerpat. Díky za pomoc , Tygy

Zkoušel jsi tam dát nejnovější msts bin verze 1.8.052113.Tu používám já a jde mi tvá trať bez problémů i trainset.Lukáš

RE: Počasí - problémy

Ahoj Jiříku,
já bych se přimlouval za ten spodní obrázek. Působí to na mě dramatičtěji.
Líbí se mi takové ty kupovité mraky, jakoby bouřkové; já tomu nerozumím. :-)

Oblačno 2 pôsobí ako pred dažďom, Oblačno 1 ako zvyšky rannej hmly. Hlasujem za 2. A nejaký ten kumulus by sa mi tiež páčil.

Ano to je ono. jasná volba je 2. Ta první mi připadá jako UFO na jiné planetě, i když něco podobného jsem viděl na obloze u nás v Hustopečích včera, ale také se mi to nelíbilo.
Na fotografování v létě je ideální, jak dal odkaz Nebulus. Možná mráčky ještě ne tolik spojené a to bych si představoval jako default v MSTS Léto-jasno. Ideál by bylo, kdyby takových podobných textur do každé volby počasí bylo například kolem deseti a každý autor trati by si zvolil, co se mu líbí nebo by si to mohl měnit i uživatel. Aby ve všech tratích nebyly totožné mraky. Takových seskupení jsou v přírodě tisíce kombinací.
Ale také je třeba poladit noc.V MSTS je problém, že nemáme nasvícené nádraží a města (kolejiště a silnice v obci) jako je v reálu, tak si nemůžeme dovolit jezdit za úplné tmy, ale ideál je měsíc v úplňku, kdy se dá jet i se zhasnutými světly a je tomu tak v období zima-noc (u BP). Tomuto zase neodpovídají mraky, ale měla by být krásná hvězdná obloha.

Skusal niekto, ci sa da v msts nejak ovplivnit nasvecovanie textur cez den? Ide o to,ze aj pri pocasi dazd nasvecuje textury ako ked je jasno.

Díky všem za podněty. Budete-li v nich pokračovat, budu rád. Co se týče textur oblačnosti, meteorologové mají fotek plno, ale ty, kde jsou mraky moc z boku se k tomuto účelu nehodí.
Hekl338 napsal:
Skusal niekto, ci sa da v msts nejak ovplivnit nasvecovanie textur cez den? Ide o to,ze aj pri pocasi dazd nasvecuje textury ako ked je jasno.
Asi jediné, co je možné, je vypnout stíny.

Ahoj,
přimlouvám se též za tu druhou verzi.
Asi mi budeš jako profesionál oponovat ale to první mi připadá spíš jako "polojasno". :)

Ahoj,
i já se připojuji k volbě verze č. 2. Nevím jak to napsat lépe, ale mraky této verze mi někak připadají přirozenější pro zeměpisnou šířku ve které žijeme.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/zimnitextura1.jpg

V těchto dnech se můžeme na některých místech pokochat i v reálu počasím, jaké máme v zimě v MSTS. Jasno nebo skoro jasno, na zemi troška sněhu a stromy obaleny slušnou vrstvou jinovatky.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/zimnitextura2.jpg

A pro srovnání screen z Dvoukolejky

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/zimnitextura.jpg

To "koště" je tam úmyslně, toto je správná zimní textura. Holé větve s troškou sněhu. Je to jeden s posledních mohykánů v trati, ale asi jej tam nechám, má to také svůj půvab.

Aby ty mé tratě neměly jednotlivé druhy počasí zcela identické, začal jsem jako oddechovku vytvářet další formu oblačné oblohy. A právě s oblačnem je největší piplačka, protože MSTS skládá oblohu s lichoběžníků a na jejich stycích musí vše navazovat. Na obou obrázcích je tatáž textura, ale v různých ročních obdobích. No posuďte sami.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/oblacno3.jpg
oblačno 3a
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/oblacno4.jpg
oblačno 3b

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/deleni_oblohy2.jpg

Oblohu skládá msts ze čtvercové textury. Na screenu jsou zviditelněny hranice jednotlivých čtverců, ve kterých se táž textura různě překlopena opakuje.

Zobrazení toho, co je na textuře je značně tvarově zkreslené, ze čtverce se stává lichoběžník. Takže když použiju obrázek nějaké oblačnosti, tak v MSTS vidím něco poněkud jiného. A pak už jde jen o to, jestli to "něco jiného" vypadá reálně a je použitelné, či ne.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/deleni_oblohy1.jpg

Podíváte-li se pozorně do oblasti křížení, uvidíte, že textury jsou k sobě skládány zrcadlově. Naštěstí to běžnému pohledu uniká.

Takže na kumuly (beránky) pěkného počasí si můžeme nechat zajít chuť. Ony mají totiž svůj specifický tvar na obzoru, kde je vidíme zboku a jinak vypadají, máme-li je nad hlavou. Toto nepůjde udělat. Kumuly otočené hore bruchom nebu stojící na úzké straně by vypadaly směšně.

Jirko a co třeba obloha s Ci, Cs nebo Cc - ty by mohly být relativně vysoko na to, aby docházelo ke zkreslení.

A co se týče Cu, eventuálně CB nebo Sc..... co je vymodelovat a zkusit pověsit do prostoru? Třeba by takový CB nebo hradba kumulů u hrany studené fronty s nízkou základnou by s nemusel vypadat až tak strašně, navíc, pokud se mé chabé znalosti meteorologie nepletou, tak studená fronta je čelní hranou docela striktně omezená ......

Texturami v alfě by se dal taky zviditelnit jenom pro určité kombinace počasí.

Pole Cu zkusit řešit jako forests?

Ale obecně - myšlenka oblohy a do toho oblaka jako objekty se základnou do 2 km ....

možná je to blbost a k ničemu to nepovede, ale co když ....

No, když si vzpomeneš na mraky v mých tratích, tak to jsou na texturách docela slušné kumuly. Ty jsou vykrojeny alfakanálem a "plují" pod modrou texturou oblohy. Ale v MSTS to vypadá úplně jinak. Spíše jako vysoké altokumuly či nižší husté cirry. Ale nevypadá to zase tak špatně.

No a co se týká mraků jako objektů, no to je přímo kacířský nápad, o kterém popřemýšlím. Daly by se udělat jednoduše jako stromy. Takže až budu mít rozdělané tratě hotové a nebudu mít roupama co dělat.... Akorát nám to bude zvyšovat počet objektů. Beru to jako určitou kulisu, která podle mne zase není až tak podstatná. Alespoň pro mne, který stráví drtivou většinu času v kabině.

Ale zatím se pokusím udělat nějaká plošná oblačna či skorozatažena, aby to vypadalo trochu realisticky.

Počet objektů - jo to by se chovalo stejně jako lesy - dobře a co to tedy udělat celé jako jeden objekt? Ale to až opravdu nebudeš mít roupama co dělat .....dík za vyslyšení ....

Jen jsem si uvědomil jeden problém. Alternativy v ročních obdobích pro jednotlivé objekty takto půjdou bez problémů. Když uděláme třeba pomocí forest kumuly, tak tady nevím, zda jsou možny i jarní a podzimní textura, nikdy jsem neviděl podzimní forest, ale muselo by se to vyzkoušet. Jenže když už tam ty kumuly budou, tak tam budou nejen v počasí jasno, ale i v počasí sníh a déšť, a to je zádrhel.

Back
Nahoře