Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Počítačová poradna všeobecně

Třeba dnes ráno, když jsem zapnul počítač, tak nastavení zůstalo zachováno, jak jsem ho nastavil.
Já měl podezření, jestli mi to nedělají baterie v UPS. Přece jen jsou už mnohaletité a včera mi oba počítače, než jsem stačil pověsit vyprané prádlo, spadly do režimu spánku. Po uvedení do provozu hláška, že byl kritický stav baterie, ale přitom probliklo, 99% nabití baterie. (záhada je, že obě UPS ve stejný okamžik měly náhlý úbytek napětí) A tak jsem zase zjistil, že ve Vistách nemám na hlavním panelu ikonu možnosti napájení, kde vidím stav baterie. Marně jsem pak hledal kde mi to ukáže kolik mám energie v bateriích. Když jsem se odhlásil jako Administrátor a přihlásil jsem se jako uživatel, tak tam tu ikonu mám. Samozřejmě jsem měl 100% nabito. A kde se nastavuje zobrazení, nepřišel jsem na to.
Nejhorší je, že člověk chce něco na počítači udělat a vyjuknou na mě takové ptákoviny, kterými zbytečně ztrácím čas. :D Jediné štěstí bylo, že po probuzení z režimu spánku jsem měl všechna okna otevřená a programy spuštěné. Protože připravit si pracovní plochy k práci je tak na půl hodiny. :D

Možná by to chtělo novou verzi software na ovládání UPS.Pod W7 mi to běží bez problémů a ještě se mi nestalo,že by to hlásilo náhlý pokles napětí baterie.Spíš zažiju pěkný kravál jako posledně,když nám náhle vypnuli elektřinu a já seděl na WC... :D

SW od UPS jsem vyhodil dávno, protože funguje jen určitou dobu dle životnosti baterie. Po výměně baterie za novou (originálka), tak se SW choval jako by byla v zařízení stále ta stejná stará baterie. Prý je nutné za další tisícovku tohle poslat odborné firmě, která nastaví nové datum stáří baterie.
Takže tuto hru se SW výrobce jsem dávno přestal hrát a vystačím si s ikonkou v hlavním panelu, kde také vidím zbývající čas. V práci mám už letitou UPS, ale opravdu už UPS, která něco vydrží (APC - BACK UPS PRO 1000), ale tam žádná vazba do počítače není. Hold vím, že bych měl minimálně půl hodiny vydržet, možná i hodinu nebo víc na minimální spotřebu a žádný SW mi u toho nechyběl. Baterie jsem už jedny asi po 5 letech zničil a koupil nové, neoriginální a valím na ně už stejnou dobu jako na originálky.
Jinak od té doby, co používám UPS mi neodešel žádný harddisk a také jsem méně sprostej. Nevím, jak by jste reagovali, když vypne proud a zapne v krátkém intervalu 5x po sobě. To se u nás děje poměrně často. Hlavně když Vietnamec v obchodě z druhé strany budovy mění zářivku. (bohužel společný chránič)

Podle mých informací je UPS od APC vždy ovládáno SW pomocí USB kabelu či paralelního rozhraní.To,že jste vyhodil obslužný SW jste svému PC udělal medvědí službu,UPS funguje pouze jako přepěťová ochrana.Já mám podobný typ přes 5 let,před cca 2 měsíci jsem měnil baterii.Protože SW bylo z roku 2003,stáhl jsem si od UPS poslední verzi,je to tuším 3.0.Na webu APC je možné si vybrat typ UPS a operačního systému.Před instalací nové verze jsem odinstaloval tu původní,vyčistil registry,protože se v nich ukládá datum vložení baterie do UPS a následně po restartu nainstaloval novou verzi.Nikde se neobjevilo,že je problém s baterií a UPS funguje k plné spokojenosti.
Ikonka napájení ve Windows je jen hrubým ukazovatelem,který nijak neumí ovládat UPS,na to se nedá spolehnout když vypnou proud,tak UPS nemůže nijak reagovat.
Co se týče společného chrániče,tak není chyba v něm,od toho je společný,ale v zapojení rozvodu u Vietnamce.Zřejmě máte společné jističe,pořiďte si vlastní a máte klid.

Petr Novák napsal:
...Ikonka napájení ve Windows je jen hrubým ukazovatelem,který nijak neumí ovládat UPS,na to se nedá spolehnout když vypnou proud,tak UPS nemůže nijak reagovat.
Co se týče společného chrániče,tak není chyba v něm,od toho je společný,ale v zapojení rozvodu u Vietnamce.Zřejmě máte společné jističe,pořiďte si vlastní a máte klid.
Doporučuji vyzkoušet, že UPS funguje 100% i bez APC SW. Vypnutí proudu je (bylo) u nás téměř na denním pořádku :D. A jak to perfektně reaguje. Doma mám dvě UPS, jedna 750 a druhá 500. Ta pětistovka je opravdu jen na pár minut, kdy je nutné ihned ukončit práci a vypnout PC.
Ale většinou utíkám nahodit do přízemí chránič. Vlastně už ne, od jara máme v domě novou elektroinstalaci.
Stačilo, aby sousedka v přízemí prala a společný chránič pro celý dům vyhodil proud všem. :D
Jiank v práci jsem v nájmu. Mám svůj místní elektroměr i s jističi a tak to má i Vietnamec. Jen chránič je společný pro všechny prostory a ten je u pana domácáho a může ho nahodit jen on.:D

Nechci se hádat,UPS bez SW je jen mrtvý kus železa,zeptejte se nějakého technika,který dělá na serveru.Že Vám to funguje,
neznamená,že je vše OK.Doma mám také pětistovku a na nové baterii to vydrží cca 30min s jedním monitorem 1280x1024.
Takže ten SW je k něčemu.Hlavně mi to hlásí kdejaký problém různými tóny,tohle nástroj ve Windows neumí.
V práci máte poddimenzované jističe nebo Vietnamec nadměrný odběr,proberte to s panem domácím,při nefunkčním SW v UPS si brzy zničíte všechny počítače.

Ach jo. Já se nechci dohadovat, ale já nemám UPS od včerejška.
Teď se dívám do papírů.
v květnu 2003 jsem si kupoval APC 500 za 4100kč
a v červnu 2003 APC BACK PRO 1000 za 13850kč
Ta první měla SW, ta druhá SW nemá , ani žádnou vazbu na počítač, pracuje samostatně a nezávisle.
A ta APC 500 ani bez SW nemá opravdu žádný problém. Jak dlouho vydrží UPS bez proudu, to není o SW, ale o kapacitě baterie. Já ten SW tehdy nainstaloval a neviděl jsem tam nic, co by mohlo být užitečné, kromě zbytečně puštěného programu navíc. Tyto UPS kolem 5000kč, to jsou jen hračky a když vypne proud, tak nepotřebuji sledovat, kolik mám ještě času, ale je nutné buď okamžitě nahodit pojistky nebo co nejrychleji vypnout PC. SW by se hodil jen u skutečných UPS, které vydrží hodinu a déle, ale jak jsem poznal u té mé BACK PRO 1000, za těch 7 let jsem žádné měření nepotřeboval a funguji také :D

Co se elektroinstalace týká, moc problematice nerozumíte. Jistič je jistič a chránič je chránič.
Jistič zasáhne při vyšším odběru proudu, než na jaké je elektroinstalace dimenzovaná, ale chránič reaguje, pokud je porušená nějaká izolační pevnost. (probíjí pračka, atd)

Tohle už fakt nemá cenu,podle Vás nerozumím ničemu,hlavně,že máte poslední slovo.Až Vám Vietnamec v krámě zničí počítače,tak si budete moci nadávat jen sám sobě.O elektrice mě poučovat nemusíte,mám příslušné zkoušky a docela pochybuji,že je máte taky,podle stylu vyjadřování.

Proč jste se vůbec ozýval, proč jste reagoval ? Absolutně neznáte mé prostředí, jako já neznám u Vás doma, tak bude nejlepší, když nebudete pitvat něco, na co se tady nikdo neptal. Mám pocit, že takto jste reagoval už před lety úplně stejně, kdy tvrdošíjně prosazujete, že UPS bez SW je k ničemu aniž by jste vyzkoušel opak.

Můj dotaz zde totiž nesouvisel se zapojením UPS, ale že se mi po novém zapnutí počítače vždy vrátí nastavení vypínání monitoru na defaultních 20 minut. Nastavím vždy "nikdy", uložím nastavení a stejně každý den tento úkon musím dělat znovu. Dělal jsem to včera, předevčírem a budu muset to udělat i dnes.
Takže předpokládám, že tady je alespoň jeden znalý problematiky W7 a poradí, v čem může být chyba. Díval jsem se do pokročilého nastavení a tam mám pro provoz ze sítě také nastaveno "nikdy". Baterie po zapnutí PC jsou minimálně na 90%, takže simulace, že by se PC choval jako z baterek není.

UPS funguje aj bez PC a SW. My sme ich používali na zálohovanie kamerových systémov.

Petr Novák napsal:
Nechci se hádat,UPS bez SW je jen mrtvý kus železa,zeptejte se nějakého technika,který dělá na serveru....

Jako technik pracujici na serveru na severu rikam, ze UPS samozrejme funguje nezavisle na SW. Software je pouze ke spravnemu (automatickemu) ukonceni prace a vypnuti pocitace na zaklade pokynu od UPS. Take umi zobrazit zbyvajici cas do vybiti baterie. Pokud ale u pocitace sedite a v pripade vypadku si praci ulozite a vypnete PC, nepotrebujete zadny SW. UPSce tim neucinite zadne prikori.

Problematiku proudoveho chranice vs. jistice radeji nekomentuji ;)

A jsou samozřejmě UPS (zejména ty nejmenší), které žádný obslužný SW v compu nepotřebují. Nemají ani nijaké datové spojení s compem.

Z technických důvodů je nutno vlákno zamknout a archivovat. V diskusi pokračujte zde:
http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/3154

Naposled editoval moderátor:
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře