Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
zarkow napsal:
Pokud to clovek prezene s overclockingem, muzou nastat problemy. Ale odpalit neco lze podle me jedine pri zvysenem napeti, pokud pojedes na default napeti a zvednes neumerne frekvenci napr. CPU, RAM nebo GPU, vznikne maximalne nestabilita a pady systemu.Kazdopadne taktujes vlastne pres bios, takze se to da povazovat za SW pricinu. V tom pripade jsi mel ty a Mirec pravdu :wink:
Áno, väčšinou sa taktuje v BIOS-e a je to vlastne základný SW počítača.Známi majú kopu skúsenosti s tzv. "hrabaním" sa v BIOS-e.Stačí aby neúmerne zdvihli frekvenciu, prípadne ako vravíš napätie.V lepšom prípade je systém nestabilní, v horšom to spečie.Dokonca pretaktovaní procesor aj frčal, tak sa známi rozhodol neinvestovať do kvalitnejšieho chladenia a po nejakom čase keď CPU zaťažoval hrami, grafikou mu jednoducho procesor odišiel.

Naposled editoval moderátor:
Ale toto nebol ziadny overclocking, do bedne ani do BIOSu sa nijako nesahlo, proste sa zobral packal, vpravil sa donho nejaky assembler, trochu sa s tým pohralo, program sa skompiloval, pustil, za 10 minut padol a RAMka s nim ... nápodobne s ostatnými komponentami ...

bob57_cz napsal:
Pavlík napsal:
Mám Sapphirre ATI Radeon 9550, základní deska Asus A7N8X-E Deluxe, procesor Athlon 1,2 GHz, 512 RAM DDR. Jaké je nejvhodnější nastavení v ATI Catalyst Control Center verze 1.2.2405.30455 aby byla Trať Bratislava-Praha graficky co nejvěrnější? Na FPS mi v tuto chvíli nezáleží.
Nejsou v ovladačích náhodou implementované profily pro jednotlivé aplikace/hry ? ATI nemám.
Např. v ovladačích pro NV jsou, včera jsem zkusmo do 6600GT dal poslední 91.47_forceware a profilů přibylo.

Žádné profily tam opravdu nemám. Ty koleje jsou graficky katastrofální a ty textury taky nic moc! Jak jen to nastavení bylo?

Pavlík: Skontroluj si v nastaveniach MsTS záložku grafika II (to je tá úplne posledná) a grafika I (tam sa vyberá rozlíšenie, slider je tam až jeden), či tam máš všetky slidery úplne vpravo ...

To zarkow:
Napsal jsi: "Pokud to clovek prezene s overclockingem, muzou nastat problemy. Ale odpalit neco lze podle me jedine pri zvysenem napeti, pokud pojedes na default napeti a zvednes neumerne frekvenci napr. CPU, RAM nebo GPU, vznikne maximalne nestabilita a pady systemu."

S tím bych si dovolil nesouhlasit. On ten tvůj procesor, paměti, grafická karta atd. není nic jiného, než velké množství spínačů (tranzistorů), které musí v daném čase dokonale sepnout (ideální stav přechodu vypnuto/zapnuto/vypnuto je obdélník). Pokud je polovodičový spínač dokonale sepnut, má minimální ztrátu (vložený přechodový odpor do obvodu) a tím se i minimálně zahřívá. Ale každý polovodič má nějakou dobu sepnutí a rozepnutí, tedy čas, za jak dlouho dojde k dokonalému sepnutí či rozepnutí. Pokud v požadovaném čase spínače stíhají spínat, vše je OK, ale i tak je to slušný zdroj tepla, protože to sepnutí není nikdy úplně dokonalé. Ale jakmile začneš zvyšovat rychlost procesů, tedy zkracuješ čas potřebný k sepnutí spínačů, ty nestihnou sepnout či rozepnout (a průběh spínání se začíná místo ideálního obdélníku přibližovat k sinusovce), spínače se silně zahřívají díky velkým přechodovým odporům a máš z procesoru vařič.
Berte to prosím opět jen jako nástin pro laiky, záměrně se nezmiňuji o důvodu, proč se snižuje napájecí napětí procesorů (ti hloubaví si nakreslí graf, na svislou část dají napětí a na vodorovnou čas a něco jim dojde) atd.
Takže ne jen přepětím dokážeš odpálit například procesor.
Karel

Overclocking okrem nestability a následného vytuhnutia či pádu systému spôsobuje ešte jeden fyzikálny jav: Pretaktovaním sa zvyšuje elektrónový šum - z polovodiču emituje zvýšené množstvo voľných elektrónov. Každý polovodič má k dispozícii určité množstvo voľných elektrónov. Keď ich všetky vyemituje, dochádza k znefunkčneniu polovodičovej súčiastky - v našom prípade polovodičového prvku v procesore ( je jedno, či CPU, VGA, čipovovej sade ) Stačí odpálenie 1 prechodu z milióna a procesor ( grafický či CPU ) je v pr***deli. Takže pretaktovávači pozor. Znižujete si životnosť svojho PC !

JOHNZ napsal:
Pavlík: Skontroluj si v nastaveniach MsTS záložku grafika II (to je tá úplne posledná) a grafika I (tam sa vyberá rozlíšenie, slider je tam až jeden), či tam máš všetky slidery úplne vpravo ...

Všechny záložky jsem měl samozřejmě vpravo, ale pomohl prográmek ATI Tray Tools, který má již profily implementované.

Za nedlouho Microsoft vypustí na svět nový operační systém Windows Vista a tak by mne zajímal odhad,jestli by MSTS fungoval i na tomto novém operačním systému a zda-li by vůbec na něm fungoval MSTS BIN ? Prý ten nový operační systém bude úplně jiný než WINXP.
:idea:

Betaverzie Visty sa dajú stiahnuť ... tak si jednu stiahni, napáľ, a až sa ti najbližšie posexuje windows, nainštaluj ju a vyskúšaj ... ale MS spätnú konibilitu sľubuje (kompatibilita a rôzne frameworky a runtime prostredia by mali byť jednou z charakteristický vlastností Visty) ...

Toš to ani skúšať nebudem, škoda času na inštaláciu ... aspoň vidíme, čo MS hovorí, a čo z toho napokon vypadne ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Do WinVista se rozhodně nehrňte. Počkejte, až výrobci ostatního hardwaru vypustí příslušné aplikace a drivery a až se vychytají mouchy. Takže možná až SP_1. :)
Já jsem si tak pro sebe položil otázku: Určitě musím mít Visty? Nééééé. proč??

Tak bych se s vámi rád podělil o zážitky se zdrojem z minulého týdne.

Proháněl jsem se minulou středu večer po trati a najednou v počítačové bedně prsklo a vše zhaslo. Tak jsem vyndal bednu, začichal, ohmatal zdroj - hřál jak kamna. I vytáhl jsem milý zdroj, zanadával a ve čtvrtek dokvačil s novým. Namontoval, spustil, všechno jelo (uffff...).

Včera večer jsem se večer opět zabýval MSTS :) , když se situace opakovala. Tma, nový zdroj opět hřál, dál stejně. Dnes ho zkusím reklamovat, ale přece jen bych rád znal i nějaký jiný názor. Může to být něčím způsobeno (chyba v elektroinstalaci, počítači ...) nebo je to spíš jen vyloženě blbá náhoda?

Zdroj původní - značku netuším, výkon 300W
Zdroj nový - Eurocase, 350W

Sestava - Athlon64 3000+, 512 MB RAM v jednom bloku, grafika ATI Radeon 9550, 2x HDD IDE, 2x DVD-RW IDE.

Viděl bych to na náhodu, poslední dobou ty zdroje stojí za prd. Třeba stačí výpadek proudu a už počíták třeba nezapneš. A ta chyba v elektroinstalaci to asi ne. Už jsem vracel disk se zkratovanou elektronikou a comp jsem nezapl. Stačilo ten disk odpojit a zase to šlo. Pak jsem ho připojil za chodu a na tvrdo se vypnul. Takže si myslím, že ty zdroje mají pojistku proti zkratu a přetížení.

Já se taky podělím,

otec mi jednou povídá, že by zase rád začal "kamarádit" PC jestli bych mu to jeho počítadlo nechtěl už vrátit. Jednoho dne jsem mu ho odnesl pač se na něj jen prášilo a navíc ho má výkonější než já. Svojí PIII jsem mu strčil pod stůl a to že není PC zapojeno, přišla po nějaké době naše malá, když si chtěla malovat. Toť úvodem.
Říkám si, na PIII si moc nezajezdím, tak jsem začal prohledávat shopy, a zakoupil u mě zatím nikdy netestovanou platformu AMD proc. 3500+ s deskou K8N SLI-FI, gr. s čipem ATI Radeon X1300 PRO 256 MB 128 bit, RAM 1 GB, HDD 80 GB je zatím půjčený a je na řadiči SATA, zdroj 400W. Nejprve jsem se obával těch drátečků, ale šlo to celkem dobře, dyk je to stavebnice :). Problém začal u gr. karty která mi posílala mimo dobrého obrazu i soustavu teček v horní i spodní části flatu. Říkám si to bude ovladačem. Prdlajs, když jsem ani nenastartoval simulátor tak jsem jí vyrval, a s příští cestou do práglu jsem jí jel vyměnit. Technik provedl benchmark a konstatoval, že je vadná paměť na gr. Bohužel tu samou kartu s přívlastek PRO neměli, tak jsem si vzal bez přívlastku s rozdílem ceny a nížším paměťovým taktem. Dnes mi to skoro vše běhá a jsem zvědav na otce jak se bude snažit opět kamarádit s prozatimním nepřítelem.

Ještě doplním stáhl jsem si Vistu jak ver. 32 bit tak 64 bit. a při instalaci si mrcha řekne, že 12 GB je málo .

Pokusím se shrnout moje zkušenosti: Zdroje Eurocase jsou poměrně levné a velikost jejich trafa neodpovídá výkonu, který je na něm napsán. Mám např. starý kvalitní zdroj ze serveru 200W a je schopen je skutečně dát.Zdroj EC 300W po zatížení na podobnou hodnotu starého zdroje již vypíná. Dále se v levných zdrojích používají nekvalitní kondenzátory, které sice tabulkově vykazují parametry podobné kvalitním ale mají nestabilní dielektrikum, které po krátkém čase zhoršuje parametry (půl roku, rok, dva) podle zatížení zdroje a okolní teploty a mohou způsobit destrukci, která většinou končí zkratem. Pak je štěstí, když zdroj nevezme sebou MB, HDD.

Pokud kupuješ nový zdroj doporučuji se podívat na stránku s testy http://www.svethardware.cz/art_doc-4B3777DC9C4C8FF8C125716F006EB97E.html ,je tam pak i pokračování jako 2. díl

Cenově a kvalitou vede Fortron FSP400-60THN-P a Fortron Blue Storm 400W, které mají stejné pajšly.
Nebo koupit EC 550W, které dodá stejný výkon jako 400W víše uvedené, ale počítej s nekvalitnímy kondenzátory a zhruba stejnou cenou.
Kamarád koupil toho Bluestorma a když ho vezl šalinou, tak nadával, jak je těžkej :)
Takže doporučuji koupit zdroj na který bude chvíli spoleh.
Toto ke zdrojům.

Tvůj problém může být způsoben vadnými kondenzátory na desce, vyměnil jsi zdroj a kondy na desce ho zatěžují nevyfiltrovanými špičkami proudu a ten pak hřeje.U EC 350W, které dá tak odhadem 250W a navíc výrobce ušetřil na kondech a dal jich tam málo a ještě nekvalitní je to i možný.

Mám duron 700 přetaktěný na 945, desku msi k7t turbo, zdroj EC300.
Po pěti letech provozu došlo k nafouknutí 2 nekvalitních kondů na desce, rok jsem nato kašlal. Časem komp špatně bootoval, musel jsem odtaktovat na 900, dostal jsem strach a kondy na desce vyměnil. Napětí se zvýšilo ale bootování se nezměnilo. Otevřel jsem zdroj, který tam byl jen 2 roky a s hrůzou uviděl nafouklý rozžhavený kondy a rozpadlej odpor pro umělou zátěž. Vyměnil jsem zdroj za skoronový EC400W, komp bootuje jak má, napětí se ještě zvýšilo a došlo k mé velké radosti a překvapení ke snížení teploty hdd z 45 stp. na 35 v klidu, teploty procu z 58 na 49 při plném zatížení.
Doporučuji tedy vyměnit kondy na desce za kvalitní a popř i větší.

Další pokus jsem uskutečnil s deskou SOLTEK s celerem667. Deska byla mrtvá, nechtěla bootovat, po výměně 2 rozpálených kondů již bootovala, ale nešli nainstalovat widle, které padaly modrou smrtí. vyměnil jsem tedy všechny (asi 20) kondy za hodnotu 2200mikF na 16V, které jsou o dost větší proti původním (1000 a 1500mikF na 6,3V) a mají tudíž i daleko vyšší životnost a špičkový proud a o dost nižší ESR (sériový odpor).
Po tomto šel celer přetaktit na 1G a o moc víc nehřál :)

Pokud máš LCD monitor, tak ten je víc háklivej na rušení a dá se na něm poznat kdy odcházej kondy na desce nebo ve zdroji, lítaj na něm různý vlnky a pod. Po výměně zjistíš jak je najednou LCD kvalitní.

K***a to jsem se rozepsal, došly mi cigára a musim jít koupit :(

Jo eště odkazy: trodasovo forum je česky a zabívá se výměnou kondů a jsou tam i obrázky těch špatnejch a je tam i seznam výrobců(těch špatnejch kondů i těch dobrejch, stačí se pak podívat na MB co tam máš a zhrozíš se) http://trodas.wz.cz/index.php?act=ST&f=16&t=325&s=14ea9eb8ade8f6b867839e7a1e51183d

Pokud umíš english, tak nejlepší server je http://www.badcaps.net/forum/forumdisplay.php?f=24

Uffffffff..........snad ti něco z toho a možná i ostatním pomůže :wink:

Haros: Teraz si mi dal chrobáka do hlavy. Mám LCD Samsung 17 palcový, presný typ Ti nepoviem, ale pri rozlíšení 1280x1024 mi začnú behať pruhy a nepríjemne blikať. Frekvencia je na 75 Hz. Pri nižších rozlíšeniach to nerobí. A najzaujímavejšie na celej veci je to, že vedla mám malý televízor a keď ten zapnem a ihneď vypnem tak pruhy zmiznú, niekedy natrvalo, niekedy sa po pár sekundách zas objavia. Myslel som, že je to monitorom, ale ten je nový...

Dráčik napsal:
Haros: Teraz si mi dal chrobáka do hlavy. Mám LCD Samsung 17 palcový, presný typ Ti nepoviem, ale pri rozlíšení 1280x1024 mi začnú behať pruhy a nepríjemne blikať. Frekvencia je na 75 Hz. Pri nižších rozlíšeniach to nerobí. A najzaujímavejšie na celej veci je to, že vedla mám malý televízor a keď ten zapnem a ihneď vypnem tak pruhy zmiznú, niekedy natrvalo, niekedy sa po pár sekundách zas objavia. Myslel som, že je to monitorom, ale ten je nový...
Nie je tá frekvencia 75Hz moc vysoká? Tiež mám LCD SAMSUNG ( 19 ), síce sa tam tiež píše že 75Hz, ale pri max rozlíšení 1280*1024 je to už iba 60Hz. Mal som to pustené aj na 75Hz, ale žiadnu neplechu som nespozoroval. A pri LCD monitoroch frekvencia nie je až taká podstatná, lebo z podstaty svojej funcie neblikajú ako klasické monitory.

nebulus napsal:
Nie je tá frekvencia 75Hz moc vysoká? Tiež mám LCD SAMSUNG ( 19 ), síce sa tam tiež píše že 75Hz, ale pri max rozlíšení 1280*1024 je to už iba 60Hz. Mal som to pustené aj na 75Hz, ale žiadnu neplechu som nespozoroval. A pri LCD monitoroch frekvencia nie je až taká podstatná, lebo z podstaty svojej funcie neblikajú ako klasické monitory.

To je zalezitost grafarny. Pri vyssim rozliseni uz neda 75Hz, ale jen 60. To LCD urcite zvladne tech 75Hz i pri vyssim rozliseni. Pokud by zvladalo jen 60 Hz, bylo by to maximum i pri nizsim rozliseni.

Toto je výtah z technické literatury (rok 2004):

Blikání (flikr) obrazovky u LCD monitorů neexistuje, obraz je stabilní již při frekvenci opakování obrazu 60 Hz. I když toto tvrzení není zcela 100% správné, protože absence flikr jevu souvisí s mezním kmitočtem blikání, kdy bylo experimentálně zjištěno, že dva záblesky světla jsou lidským zrakem vnímány jako jeden, jestliže je časový interval mezi nimi natolik krátký, že evokovaný potenciál (na stimulovaném receptoru) od prvního záblesku neklesl v době druhého záblesku o více než 10 %. Mezní kmitočet blikání závisí především na maximálním jasu, trvání osvětlení, tvaru náběhu a sestupu světelného stimulu a na úhlu, pod kterým je pozorováno blikající pole. Při srovnání technologií CRT a LCD je tedy zřejmé, že u LCD displejů by se flikr neměl projevovat.

U CRT jsou luminofory neustále rozvěcovány a poté samovolně pohasínají, kdežto u LCD body trvale svítí, frekvence má vliv pouze na dobu za jakou dojde ke změně jasu, pokud je nutná . Při f=60Hz je perioda 1/60=16,6ms při f=75 je 13,3ms. Doba po kterou trvá rozsvícení do plného jasu trise trvá asi 5ms a doba zhasnotí z plného jasu do tmy tfall asi 20ms u kvalitních LCD (2ms někde udávané jsou nesmysl, je to rychlost mezi odstíny šedi, kterou si výrobce vymyslí na zákazníka).rozsvítit bod se stačí (5ms) než dojde k obnově bu´d za 13 nebo 16ms, tady je to fuk. Při době zhasínání dojde pouze ktomu, přijde-li požadavek na změnu jasu po 13 nebo 16ms, že u 13ms bod nestačí tolik pohasnout a už jde po požadavku třeba do plného jasu, kdežto u 16ms jde o 2ms později a pohasne malinko více.Než dojde k obnově je bod během 5ms opět plně rozsvícen u obou frekvencí.Toto je extrémní případ z plného do nulového jasu a opačně.Toto žádný člověk nepostřehne ani náhodou, a to počítám, že většina lidí má LCD s daleko horšímy parametry.

Pctuning teď začal s novou metodikou testování LCD,která se mi velice zamlouvá, tak se tam podívejte.Zatím jsou tam pouze dva monáče, ale mrkněte alespoň na trise a tfall,jak jsou proti udávání v reklamních letácích dlouhé.

http://www.pctuning.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=7427&Itemid=47&limit=1&limitstart=1

http://www.pctuning.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=7433&Itemid=47&limit=1&limitstart=2

http://www.pctuning.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=7568&Itemid=47&limit=1&limitstart=1

Já mám na všech LCD frekvenci 60, některé vyšší ani nezvládají a ty co zvládají mají horší obraz než na 60, nebo není nic poznat.
Prostě nastavte 60 a neztrácejte čas zbytečným pokusováním, pokud nemáte na vyšších frekvencích obraz lepší, ale o tom dost pochybuju.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře