Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Počítačová poradna všeobecně

Miran napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
512MB RAM je maximálně pro kancelářské aplikace a ne pro hry. (WinXP) Ale MSTS při správném nastavení na tom s bídou jede. Pak bych dal 800 a 800.
Bylo takové nepsané pravidlo, které říkalo že swapovací soubor by měl být dvojnásobkem fyzické paměti a nastaven na pevnou délku. Takže podle mne v tomto případě 1024 a 1024, a nejlépe na defragmentovalém disku. Ovšem provozovat MSTS na 512 MB RAM je podle mne hotová sebevražda. Kolik asi máš nastaven parametr -mem při startu MSTS? (Otázka je samozřejmě směrována na Pawlíka.)

Miran: mám nastaveno -mem:512 (podle Desatera). A zkusím tedy pevné nastavení swapu 1024 a 1024 podle vás.

Tip pro Petra Nováka: do Windows7 (i slovenská verze 7100) se dá doinstalovat čeština. Mám to vyzkoušeno.

Pavlík napsal:
Tip pro Petra Nováka: do Windows7 (i slovenská verze 7100) se dá doinstalovat čeština. Mám to vyzkoušeno.

Windows 7 je ( alebo presnejšie mal by byť ) jazykovo neutrálny operačný systém a teda zmena jazykovej verzie by nemala robiť problém.
Vista síce je tiež jazykovo neutrálny OS, ale pokiaľ mi je známe zmena jazyku u Visty nie je možná.

Taxi, já měl spíš na mysli, že ta čeština do Windows7 zatím není oficiální, ale dá se na internetu najít a doinstalovat a pak (jak jsi napsal) třeba mezi jazyky i přepínat. Změna jazyka u Vist lze jenom při úplném začátku instalace. Pak už je tam napořád.

Pavlík napsal:
Taxi, já měl spíš na mysli, že ta čeština do Windows7 zatím není oficiální, ale dá se na internetu najít a doinstalovat a pak (jak jsi napsal) třeba mezi jazyky i přepínat. Změna jazyka u Vist lze jenom při úplném začátku instalace. Pak už je tam napořád.
Čeština nebo slovenština,to není důležité,my měli na gymplu povinně slovenský jazyk,tak mi to nevadí.Lepší slovenština než angličtina.Ale ty problémy msts nezpůsobuje nějaký jazykový balíček,to mi dělalo už na předešlé verzi 7068,která byla v angličtině...

Trošku offtopic...:

Dotaz pro Petra Nováka: čím přehrávat na Windows7 DVD a všeobecně filmy a videoklipy? Moje K-Lite kodeky nefungují.

Pavlík napsal:
Trošku offtopic...:

Dotaz pro Petra Nováka: čím přehrávat na Windows7 DVD a všeobecně filmy a videoklipy? Moje K-Lite kodeky nefungují.

Stáhni si VLC přehrávač z domovského webu vlc lan org,je tam verze 0.9.9 přímo pro W7.Žádné kodeky nebudeš potřebovat,jsou přímo součástí přehrávače.Přehraje to avi,mkv,MP4 a spoustu dalších formátů.Kompletně v češtině.

Mám takový menší problém. Koupil jsem si notebook a nainstalowal MSTS. Jenomže mi nejde zvýšit tlak ve vlakové brzdě a když to v nastawení ovladání přenastawím a dám uložit automaticky se mi to změní na původní.

crespo napsal:
Mám takový menší problém. Koupil jsem si notebook a nainstalowal MSTS. Jenomže mi nejde zvýšit tlak ve vlakové brzdě a když to v nastawení ovladání přenastawím a dám uložit automaticky se mi to změní na původní.
Pokud použiješ nová vozidla,tak se raději v engu nehrab,protože brzdy jsou naladěny na zvuky.Více o tomto problému na Jackových stránkách http://modely-tt.wz.cz/ .Nastavení brzd je podle předpisů ČD,tak nevidím důvod,proč zvyšovat tlak ve vlakové brzdě.

Uživatel pravděpodobně nemyslí hrabání do engu, ale uživatelské ovládání brzdy klávesami. Asi myslí zvýšit tlak v potrubí. Majitelé notebooků Asus určitě ví, o čem je řeč. Klávesa pro odbrzdění jednoduše nefunguje ani před externí klávesnici. Ale stačí ji znovu potvrdit v nastavení MSTS, uložit a funguje to. Ale jen do příchodu posledních verzí BINu, kdy byly přidány nové prvky a Džordž udělal tyto soubory jen pro čtení, protože při novém nastavení by se tyto nové prvky ovládání zrušily. Jsou zde popsány návody, jak nastavení změnit, ale ani já jsem z toho moudrý nebyl, protože to co jsem potřeboval do souboru zadat tam už zadáno bylo. Možná by stačilo jen restartovat ten proces beze změny proměnných. Já jsem to dál neřešil, protože na notebooku MSTS jen maximálně tvořím nebo testuji, ale nehraji. Ale kdyby někdo někde v zamčeném vlákně vystavil přesný 100% návod, nebylo by to na škodu. Sice můžete oponovat, žádné stříbrné podnosy, je zde volba hledat, ale já například při tomto pokusu o nalezení všem známého návodu, jak rozbalit apk ve Vistách našel asi ten špatný návod, i když na tu stránku zde někdo odkazoval. Vše mám v registrech dle vzoru a apk stejně nerozbalím. To by byl další bod do důležitých návodů. Hledat v miliónu záznamech nezaručuje, že to co naleznu je správné. Člověk se hold učí celý život.

Optimální konfigurace PC pro MSTS

Ahoj, chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti.

Hledám optimální hardwarovou konfiguraci PC tak, aby tam šly hrát tratě BP i 321.

Teď se vztekám u tohoto:
AMD Athlon 1200MHz (jednojádový)
2x 256 MB DDR (běží na 200MHz)
40 GB HDD Maxtor ATA/133 Cache 2MB 5400 RPM
základní deska Asus A7N8X-E Deluxe
grafická karta Asus N6200 (NVidia) 128 MB, AGP 8x s nejnovějšími ovladači
Windows XP SP3 (NTFS, 1 oddíl)

Při volné jízdě mám ve větších stanicích i FPS 0 (zkoušeno na trati 321 při plných detailech, pouze viditelnost byla poloviční) čili je to pořádná sekanice.

Myslím si, že by snad stačilo tohle:
Paměť: 2GB DDR2 (nebo postačí 1GB?)
Grafická karta s pamětí 256MB už na PCIExpress (nebo postačí ještě AGP?)
Procesor: dvojjádrový Intel Penitium DualCore (nebo si kvůli MSTS připlatit za Core2Duo?)
HDD: 160GB 7200 otáček Cache 8MB (bude stačit i 80GB ale už se moc nevyrábí)

Sestavu bych chtěl využíval převážně pro hraní MSTS a prohlížení internetu. Zůstal bych u Windows XP.

Už se nechci u mé nejoblíbenější hry jenom vztekat a hrát volnou jízdu, protože v půběhu hraní aktivity se "něco na HDD" načítá někdy i přes minutu. Čím to může být? Jaký je nejslabší článek mého PC že se to všechno tak dlouho načítá? Virtuální paměť mám 2000MB, spouštím hru s parametrem "-mem:512" a tak jednou týdně disk defragmentuju.

Děkuju za vaše případné odpovědi.

PS: A Taxovi se omlouvám.

Naposled editoval moderátor:

Pavlík napsal:
Myslím si, že by snad stačilo tohle:
Paměť: 2GB DDR2 (nebo postačí 1GB?)
Grafická karta s pamětí 256MB už na PCIExpress (nebo postačí ještě AGP?)
Procesor: dvojjádrový Intel Penitium DualCore (nebo si kvůli MSTS připlatit za Core2Duo?)
HDD: 160GB 7200 otáček Cache 8MB (bude stačit i 80GB ale už se moc nevyrábí)

Ahoj, z mých zkušeností určitě 2GB RAM (2x1GB do dualu),na grafice zas až tolik nezáleží ale je lepší ji mít určitě do PCI-E, CPU určitě dvoujádro aspoň 2x2,5 GHz, HDD podle toho jetli ho chceš jen na MSTS nebo si ho rozdělíš na oddíly. S CPU bude nutná i základní deska která dvoujádro podporuje.

Já osobně mám Core2Duo 2,53GHz, 2x1GB RAM 800MHz,GeForce 7600GS 256, deska P35 NEO-F a HDD 320GB a 250GB,zvukovka SB XiFi. V Praze mi FPS nejde pod 10, zatim nejníž šlo FPS na 7 na trati 321, ale už nevim co to bylo za stanici.

Snad ti to bude takhle stačit.

Jak jsem si předsevzal, že po aktualizaci odvšivím všechny (oba) počítače doma od prachu. Byl jsem inspirován reportáží v televizi o nemocech z neudržované klimatizace (doma, v autě).
Tak jsem tak učinil a PC rozebral do šroubečku .
Když jsem viděl ty nánosy na ventilátorech, úplně jsem se zděsil. A po odkrytováné předního panelu skříně také několik mm prachu v oblasti sání vzduchu. Hardisky, za kterými mám ventilátor, hrůza a děs. úplně jsem se štítil na ně sáhnout :D. A to vše jsem minimálně rok fetoval. První počítač po složení kupodivu funguje a druhý se právě chystám vyčištěný složit. Podle výměny skříně u jednoho PC před necelým rokem, by se tato procedura měla opakovat nejdéle jednou do roka. U druhého PC jsem měnil základní desku před necelými dvěma lety. Tak nechtěl bych vidět PC, který si spokojeně funguje například 4 roky bez jakékoli údržby.

Určitě musí pro PC neznalé fungovat odvšivovací servis. Kolik to asi stojí ? Mě to zabralo asi dvě hodiny nepřetržité práce.
Jelikož je to čistě ruční práce, jen povrchně vysavačem se to nevyčistí a tím neurychlí, tak tipuji minimální cenu 500kč. Ale větší firmy mají na hodinu víc.

Jediný problém mi dělají při rozborce a sborce PC ty placaté ID kábly. Po zapnutí PC bios nenajde disky. Až kábl všelijak pomačkám, pak se to chytí. Mám pocit, že ty staré šedé, co se používaly před 8 lety, takové problémy neměly. Všude jsem tyto vyměnil za dražší kulaté a až teď jsem zjistil, že na jeden jsem s výměnou zapomněl. A bingo, disky se nechytly. Dělá to jen mě nebo máte podobné zkušenosti.

Jediný problém mi dělají při rozborce a sborce PC ty placaté ID kábly. Po zapnutí PC bios nenajde disky. Až kábl všelijak pomačkám, pak se to chytí. Mám pocit, že ty staré šedé, co se používaly před 8 lety, takové problémy neměly. Všude jsem tyto vyměnil za dražší kulaté a až teď jsem zjistil, že na jeden jsem s výměnou zapomněl. A bingo, disky se nechytly. Dělá to jen mě nebo máte podobné zkušenosti.
Staré 80žilové IDE kabely se musely zasouvat do konektorů podle červeného pruhu na první žíle,jinak to nefunguje.Chyba mohla být také špatným kontaktem v konektoru,je třeba mít konektory pořádně zacvaknuté.Nové SATA konektory tato problémy nemají,nedají se zasunout obráceně,leda hrubou silou..

Naposled editoval moderátor:

Správnou stranou zasunout konektor počítám že je úplně základní gramotnost. Já se ptal na úplně jinou věc. Jestli má někdo zkušenost s IDE kabely pro velkou poruchovost.
Ty staré šedé, tam nikdy nebyl problém, ale nějaké novější žluté, ty mi připadají na jedno použití. Pokud se tento kabel demontuje a dá zpět už je tam někde špatný kontakt. Proto jsem přešel na spolehlivé kulaté.
Správné zasunutí do svorkovnice také předpokládám za základní gramotnost "technika"

SATA je jiná písnička a jen pro nové počítače. Moje dva starší mají sice také jako novinku i nějaké to SATA, ale používání mne zklamalo. Například nové DVD mechaniky zapojené do těchto SATA chodí a nechodí. Chodí za přepokladu, že PC jen vypaluje a nesmí se na nic jiného sáhnout, jinak se vypalování porouchá. Proto jsem musel přejít zpět u těchto PC na IDE mechaniky.

Zbyněk Šemora napsal:
SATA je jiná písnička a jen pro nové počítače. Moje dva starší mají sice také jako novinku i nějaké to SATA, ale používání mne zklamalo. Například nové DVD mechaniky zapojené do těchto SATA chodí a nechodí. Chodí za přepokladu, že PC jen vypaluje a nesmí se na nic jiného sáhnout, jinak se vypalování porouchá. Proto jsem musel přejít zpět u těchto PC na IDE mechaniky.
K SATA vypalovačkám se musí dát nová základní deska,která má konektory SATA rozděleny na dva druhy připojení a to Master a Slave.Master jsou červené a používají se na systémové disky.Slave jsou černé a používají se na data.SATA vypalovačku je možné připojit na poslední konektor Master a pak by mělo vše fungovat bez problémů.Ale i vypalovačky na IDE měly doporučeno při vypalování nic nedělat,jinak mohlo dojít ke špatnému vypálení některých sektorů.Nezáleží tedy na konektorech,ale celkovém vytížení PC při vypalování,často tam tečou velká kvanta dat.

Tak to je pro mě novinka. Nejnovější PC co mám je Pentium D, starý rok před vydáním Windows Vista. Žádný slave a master u SATA není a věřte, vypalovačky co na starších PC s prvními SATA nefungují zde šlapou jak hodiny. V práci tedy používám nejnovější vypalovačku pro IDE (naštěstí se ještě vyrábějí) a vypaluje to jak hodiny, i když je spuštěno mnoho dalších programů. Včetně videa nebo jiných náročnějších programů. Nikdy nebyl problém.

Zbyněk Šemora napsal:
Tak to je pro mě novinka. Nejnovější PC co mám je Pentium D, starý rok před vydáním Windows Vista. Žádný slave a master u SATA není a věřte, vypalovačky co na starších PC s prvními SATA nefungují zde šlapou jak hodiny. V práci tedy používám nejnovější vypalovačku pro IDE (naštěstí se ještě vyrábějí) a vypaluje to jak hodiny, i když je spuštěno mnoho dalších programů. Včetně videa nebo jiných náročnějších programů. Nikdy nebyl problém.
Pane Šemora,prostudujte si laskavě manuál ke své desce a pak něco tvrďte.Já mám desku ASUS P5B Deluxe,je stará skoro 3 roky a v manuálu se píše: Serial ATA hard disk drive connection- connector SATA 1/2/5/6 color Red setting Master Use Boot disk , connector SATA 3/4 color Black setting Slave Use Data disk.Proč tedy používáte vypalovačku na IDE,SATA vypalovačky jsou špatné?Nejspíš jim neumíte přiřadit prioritu procesu.Pouštět si video mohu,ale jaká je potom kvalita vypalování,to jste zřejmě nikdy nezkoušel,pak byste tohle hlasitě netvrdil.

Petr Novák napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Pane Šemora,prostudujte si laskavě manuál ke své desce a pak něco tvrďte.Já mám desku ASUS P5B Deluxe,je stará skoro 3 roky a v manuálu se píše: Serial ATA hard disk drive connection- connector SATA 1/2/5/6 color Red setting Master Use Boot disk , connector SATA 3/4 color Black setting Slave Use Data disk.Proč tedy používáte vypalovačku na IDE,SATA vypalovačky jsou špatné?Nejspíš jim neumíte přiřadit prioritu procesu.Pouštět si video mohu,ale jaká je potom kvalita vypalování,to jste zřejmě nikdy nezkoušel,pak byste tohle hlasitě netvrdil.
Tak Petře, tohle bych si nedovolil nikomu tímto tónem napsat. Jak můžeš vědět jakou má Zbyněk desku, že tohle tak kategoricky tvrdíš. Na každé desce to bývá jinak, já mám například Gigabyte GA-MA790X-DS4 a tam žádné takové dělení SATA konektorů není, a je zde pouze 1 čtveřice oranžových. Jediné s čím jsem se setkal na mé bývalé desce MSI K8T Neo byly dvě dvojice oranžových SATA konektorů s tím, že jedna visela na integrovaném řadiči v čipsetu a ta druhá byla na sólo řadiči Promise, a pokud se oba řadiče spustily tak mezi nimi nebyl rozdíl, jenom na téhle desce nešlo nastavit SATA jako IDE, takže nešlo bootovat z SATA disku. Pravdou je, že jsem na téhle desce SATA palírnu nezkoušel. Zato ta deska měla 2 kanály IDE.

Pane Novák, tak studujte a raďte. Mám Gigabyte GA-8I955X Pro
Když tam najdete SATA master a slave, máte u mě pivo :-)
Na tomto PC mi mechaniky SATA šlapou jak hodiny. Mám to ve třetím portu od spodu. První dva mám hardisky. Není problém.

Ad Miran- uznávám,že jsem použil nevhodný tón vůči Zbyňkovi.Na svoji obranu mohu říci,že máš pravdu v tom,že na každé desce je to jinak,ale Zdeněk tvrdil,že SATA konektory nemohou být Master a Slave.To mě vytočilo,protože ASUS tohle řešení používá už léta.Mohl jsem se zeptat,jakou má desku a pak se podívat na internet a pohledat parametry desky.Jinak jiné desky než ASUS jsem nepoužíval,neměl jsem důvod od ASUSu odejít.Každý výrobce používá své řešení a jinou barvu SATA konektorů.Pokud je ale v manuálu doporučení jako v mém případě,tak bych byl proti sobě,abych doporučení nevyužil.

p.Šemora - Gigabyte GA-8I955X-Pro nabízí několik možností pro připojení pevných disků a optických mechanik. Deska díky čipsetu i955X (viz Intel Matrix Storage Technology) obsluhuje čtyři Serial ATA2 zařízení, ale pouze jeden IDE kanál pro Ultra ATA/100. Další zařízení lze připojovat pomocí přídavného řadiče GigaRAID, který podporuje 4x Ultra ATA/133 zařízení (RAID 0, 1, 0+1 a JBOD). Motherboard tak může dohromady pracovat až s deseti zařízeními (6x Ultra ATA a 4x Serial ATA).Odlehčená verze motherboardu oproti svému vybavenějšímu „královskému“ (Royal) typu postrádá několik drobností, jejichž absence umožnila snížit cenu produktu. Na základní desce proto nenajdeme přídavný SATA2 řadič od Silicon Image a speciální U-Plus D.P.S. (Universal-Plus Dual Power System), který zajišťoval stabilitu napájení a zlepšoval chlazení CPU.
Takže tohle je ořezaná varianta desky,která neumožňuje další varianty SATA řadičů.Takže Master a Slave na téhle desce nepůjdou.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře