Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Počítačová poradna všeobecně

Díky za výklad. Tady nemám problém. Ale v práci mám desku ASUS P4P800-X.
Tato má 2x SATA 150Mb/s A je zde stále označení jen jako SATA 1 a SATA 2. Proto jsem byl v úžasu, že u SATA se vyskytuje Master a Slave. Po reinstalci systému jsem si dal asi před rokem do prvního SATA větší hardisk a jelikož mi stále nepředvídaně blbly IDE kábly, zkusil jsem zapojit do SATA i DVD mechaniku. Ta se nedomluvila vůbec. Vypalování 2% a konec. Proto jsem to zkusil na domácím PC (výše jmenovaný), kde byla SATA mechanika o číslo nižšího stejného typu. Když jsem obě prohodil už na obou PC vypalování fungovalo. Jen na tom starším byl jev, jak jsem popisoval na začátku. Nesmělo se na tom PC nic jiného, kromě vypalování dělat. Například během vypalování jsem kopíroval větší složku, snižovalo to hodnoty v zásobníku paměti na polovinu a hrozilo zamrznutí vypalování a tak se i stávalo. Od znalých lidí jsem dostal doporučení, abych tato stará SATA raději moc nepoužíval. A tak jsem tak učinil. A hardiskem problém naštěstí doposud není, ale obsadit obě SATA už je pro PC problém.

Jediné minus použití hardisku do SATA (na ASUS) je, když náhodou zapnu PC bez šuflíku a po té opět i s šuflíkovým hardiskem, počítač se přepne na bootování z tohoto přídavného IDE disku a jelikož tam nic takového není, tak zůstane černá obrazovka s chybovým hlášením. Naštěstí je to otázka pár sekund to v Biosu přenastavit zpět. Ale proč to dělá jen po startu bez šuflíku, to jsem dodnes nepochopil.

Ahoj.
Abych ukoncil dohady ohledne master/slave u sata. Master a slave, jak ho zname z PATA, u SATA neexistuje. U desky ASUS P5B Deluxe je sata chip Jmicron JMB363. Da se nastavit do nekolika modu. Jako AHCI, RAID a IDE Compatible. Pokud je v IDE Compatible, da se nastavit boot POUZE z cervenych portu. Pokud je v jinem modu nez IDE compatible, jde bootovat z jakehokoliv portu.

Jinak jsou samozrejme porty s kompletni specifikaci SATA. Rozdeleni na master/slave je tedy pouze z duvodu bootu a niceho jineho. Doporucuji prostudovat poradne manual k desce. Nebo se kouknout po internetu k cemu to je. Treba sem: http://episteme.arstechnica.com/eve/forums/a/tpc/f/77909774/m/665007397831

Ahpj,

premyslim, zda si na MSTS nekoupit nejake starsi zelezo. Dnes mam Notas s Pentiem C2D T7500 2,2GHz. Nicmene si rikam, zda by starsi P4 3,4GHz nemelo v MSTS vyssi vykon. Dve jadra se urcite u MSTS nevyuziji a brutalni frekvence by mohla vykreslovat v MSTS rychleji.

Mate na to nazor?
Diky!

ZSR

zsr napsal:
... Nicmene si rikam, zda by starsi P4 3,4GHz nemelo v MSTS vyssi vykon. ...

Nekupuj, kup si radšej starší desktopový C2D ( E4500, E6320 ) alebo Dual Core ( E2200, E5200 ) - výkonovo je oproti P4 3,4 Ghz omnoho vyššie, pritom neni to dané frekvenciou, ale "vnútornosťami" - architektúrou dvojjadra. Navyše P4 je žrút energie a teda aj generátor hluku, C2D a DC sú na tom cca o 40% lepšie

Ináč dnes sú ceny tak nízko, že si kludne môžeš kúpiť MB s čipsetom Nvidia ( napr Gibabyte 73PVM-S2 ) so zdielanou grafikou NVidia 7100, do toho 3 GB DDR2 a CPU Intel DC E6400. Ak by ti to časom nestíhalo graficky, tak tam poľahky strčíš nejakú NVidia 9600 GSO alebo 9600 GT s pasívnym chladením a máš "vystaráno" na pár rokov

Ovšem na MSTS a monitor 19" ti to bude bohate stačiť so zdielanou grafikou

Naposled editoval moderátor:

Včera jsem porovnával jak chodí MSTS (Topírna noc) na mém krámu Pentium D 3.2 Giga a na notebooku co má Honza Švec. (nějaký 17´Core duo s n Vidiou) Myslel jsem, že to moje "dělo" vyhodím oknem. Já na startu FPS 8 až 11, on 17 až 20. Například z Kutné Hory do Kolína měl stále kolem 54, tak já jsem rád za 20 a trochu víc.
A stařičké P4 v práci, také 3 giga, na tom se už téměř nedá hrát. Stále to něco načítá, atd. Mám pocit, že nějaký levný Core duo s integrovanou ATInou strčí všechny mé PC do kapsy (pro účely MSTS).

Jelikož mi to doma dřív chodilo lépe, systém mám ještě z výroby v roce 2006, tak jsem se rozhodl PC přeinstalovat. Já tenkrát koupil Windowsy od výrobce počítače. Sice mohu zvolit CZ, SK, EN, ale to je vše. Jen dostanu oznámení, když dám pokračovat, tak bude komplet HD přeformátován a data zničena. (včetně oddílů). Tak jsem pomocí nLite si vyrobil z originálu bootovací disk, kam jsem i aplikoval rovnou SP3. Funguje. Jenomže po nainstalování systému jsem zjistil hrozné věci. (samozřejmě všechny ostatní hardisky jsem měl odpojené). Systém C, ale druhý oddíl byl až H za čtečkami karet a mechanikami. Tak ve "spravovat" dělám pořádek a když došlo konečně na oddíl H, abych ho přejmenoval na D, tak mi bylo oznámeno, že tento oddíl je systémový a nelze měnit písmeno. Přitom tam žádné systémové soubory nevidím. Pak se podívám jak to ti pitomci z výroby rozdělili. Oddíl s Windows mi nainstalovali do logické jednotky a oddíl, který jsem měl pro věci mimo systém je primární. Přitom při rozdělování disků je jasně psáno, že systém se instaluje do primárního oddílu. Takže to vidím tak. Přesunu asi 140 giga dat z bývalého D jinam, odeberu oddíly, vytvořím nový primární oddíl asi 40 giga pro systém, naformátuji a nainstaluji systém XP. Po instalaci teprve vytvořím další oddíl, aby se tam náhodou něco systémového nedostalo a já mohl po dokončení instalace si udělat s disky pořádek.

Mám tedy dvě zkušenosti. Nikdy si nekupovat systém pod hlavičkou výrobce počítačů a nikdy si nenechat od výrobce nechat instalovat systém. (u notebooku mě zase napsali jako uživatele Zbyňek Šemora a musel jsem systém hned přeinstalovat, jak mne to kakalo)

Jinak mne zajímá od odborníků, jak je to s primárními oddíly a logickými jednotkami. Jestli je lepší vytvořit jeden oddíl primární a druhý logickou jednotku nebo i druhý udělat jako primární, což nabízí i průvodce. Já to pochopil tak, pokud druhý oddíl bude logická jednotka, tak by se nemělo stát, když reinstaluji systém, aby se některé systémové soubory nainstalovali i na druhý oddíl, což se mi stalo u jiného počítače (oba oddíly jako primární) a řešil jsem podobný problém.
Hold člověk neinstaluje systém každý den.

V zásadě je možné mít na jednom disku jeden primární oddíl,kam se instaluje systém,a více logických nebo rozšířených.Tam může být cokoliv.Ovšem mimo systém,to už vyplývá z textu.
Pokud mám více disků a chci mít na každém disku jiný systém,např. XP na jednom a Vistu či W7 na druhém,tak na každém disku musí být primární oddíl,do kterého nainstaluji systém.Systém mi dá při instalaci vybrat,kam ho chci nainstalovat,stačí jen pořádně číst hlášky při instalaci.Ale pozor,pokud instaluji dva systémy,rozhází se původní označení disků!Pak nezbyde nic jiného,než ručně editovat písmena jednotek.Windows se vždy jako první instalují na disk s označením C:\ .Další systém může mít označení jiné,ale to vůbec nevadí.Já mám např.na 1.HDD,který je označen C:\ Win XP a na 2.HDD,který má označení D:\ jsou W7.Pokud budete zase instalovat systém,je důležité,aby byly prní nainstalovány XP,protože jejich bootmanager neumí korektně spustit Vistu a W7.Jako druhou instalaci pak provést Vistu či W7 a jejich bootmanager už umí přepsat bezproblémově spouštění obou systémů i když jsou na jiných discích.Obráceně to však nefunguje,XP se musí instalovat jako první!Jinak řečeno vždy se musí instalovat nižší systém a pak vyšší v řadě systémů.K tomuto postupu jsem se dopracoval x přeinstalacemi počitačů doma i pro známé.

Jestli jsem dobře pochopil, tak dva primární oddíly jsou dobré jen pro instalaci více systémů. Jenomže systém se klidně nainstaluje i do logické jednotky, jak jsem to měl já od výrobce počítače. Takže stále nevím kdy je dobré dělat logické jednotky a kdy lepší primární oddíly, pokud na fyzickém disku chci mít jen oddíly dva.
Jinak při instalaci číst umím :-))))))).
Ale nejedná se mi o instalaci dvou systémů. Sice mám na tomto PC ještě Visty Ultimate, ale žádnou startovací tabulku nechci. Každý systém mám na extra HD a když instaluji jeden systém, druhý hardisk fyzicky odpojím. Kdybych chtěl náhodou jeden systém zrušit, aby mi tam nepřekážela startovací tabulka. :-)))). Přepínám se buď v nastavení Biosu nebo při startu podržím F12 a vyberu bootování.

Nechci být drzej,ale fyzické odpojování HDD při instalaci jiného systému je začátek cesty do pekla.Když pak při startu podržíte F12,z čeho má být systém zaveden,když bootmanger není úplný?
Jinak k dělení disku: na disku by měl být jeden oddíl primární na systém a logický na data,víc jich tam být nemusí.Že někteří výrobci klidně nainstalují systém na logický oddíl,to o nich něco vypovídá. :cool:

Tak to bych už asi byl několik let v pekle. Ani Visty, ani XP přece nepotřebují k sobě žádný jiný systém, ale přece umí fungovat samostatně :-))))))))
Jeden fyzický disk jsou XP, druhý fyzický disk jsou Visty a každý má své spouštěcí a systémové souboru u sebe. Už rozumíte ?

Systém jsem instaloval snad tisíckrát, ale nyní mi to trochu dělalo problémy. Asi už stárnu. Jeden problém byl ten, když jsem nainstaloval grafiku ATI, nejnovější ovladač, instalace neobsahuje Framework, který tato instalace vyžaduje. Zapomněl jsem na to. Takže windows update, vše jsem nainstaloval a pak mi to oznámilo, že se nemůže ověřit pravost systému, dokud jej neaktivuji. Tak jsem tak učinil a ejhle. Objevila se tabulka kterou neznám. Že mi nesedí licenční číslo a bylo nějaké přednastaveno. Tak jsem jej přepsal dle štítku na skříni počítače a pak se aktivace dokončila. (nedávno jsem reinstaloval notebook a tento problém nebyl, možná to způsobila kopie systému v nLite) Po restartování jsem měl ještě výzvu k ověření kopie a AVG mi hlásil, že nesedí licenční číslo, které jsem musel znovu zadat. Pak už bylo vše OK. Po dokončení instalace potřebného železa mi to ale stále hledá ještě jedno neznámé zařízení a už jsem z toho na prášky.
Zkusil jsem odpojit všechny USB a vyndat kartu PSI s dalšími USB. Stále to něco hledá a na CD základní desky to není na internetu také ne. Čelní panel čtečky karet, USB? Monitor? to je blbost, vše funguje.
Když neznámé zařízení odinstaluji ve správci zařízení, žluté otazníky zmizí. Ale po restartu PC to začne znovu hledat software k neznámému zařízení. Může někdo poradit, jak tohle identifikovat a eventuelně odebrat ?
Pěkně mne to točí a zdržuje od dokončení instalace ostatního software a další práce do MSTS. Už jsem včera mohl mít hotovo.

Delejte primarni oddily. V budoucnu pokud budete chtit nainstalovat dalsi system, nebudete muset menit tabulku rozdeleni disku. (i kdyz moderni systemy umi bootovat i z logical) Extended a logical delejte pouze v pripade, ze budete mit vice nez 4 oddily. (primarni muzou byt jen 4, nebo 3+1 rozsireny + v nem temer neomezene logickych)
Neni duvod nedelat primarni oddily.

Mě vadilo to, že jsem instaloval systém a on si spouštěcí a systémové soubory rozloží do dvou oddílů. Ono by to tolik nevadilo, ale problém je ten, když disk D místo D označí jinými písmeny abecedy a díky systémovým souborům už není možné přiřadit jiné písmeno. Proto jsem zkusil jako druhý odíl dělat logické jednotky. Dva systémy určitě na jeden HD nikdy dělat nebudu. Nevidím důvod. Praktické mi připadá mít jiný systém na samostatném HD. V případě havárie HD jsem okamžitě ready z druhého systému.

Ale jak poznat, jakému neznámému HW hledá systém SW. Tady bych se rád přiučil. Už mne opravdu nic nenapadá.

K cemu to patri tezko rict. Jestli se toho chcete zbavit, ve spravci zarizeni pravym na zarizeni s vykricnikem a zakazat. Pak prestane otravovat po bootu. (...teda jestli PC bezi i bez toho zarizeni bez problemu...) Kdysi to delaly USB 2.0 porty. Chodit zacly az po instalaci servicepacku 2 WIN XP. Neni to ten pripad?

Já systém u tohoto PC reinstaluji poprvé, původně to bylo nainstalováno od výrobce rovnou s SP2. Mě štve to, že původně to nedělalo.
Ale dnes ráno jsem nabootoval Visty a také tam mám zablokované neznámé zařízení. Ale tam jsem to tehdy neřešil, protože železo je starší než Visty a nový systém něco nemusí znát. Možná servismeni, co mi tenkrát PC prodali věděli co s tím. Ale v životě se mi nestalo, že bych neměl čistý Správce zařízení. Proto mi to nedá spát.

Po dokončení instalace potřebného železa mi to ale stále hledá ještě jedno neznámé zařízení a už jsem z toho na prášky.

Po instalaci sem měl uplně stejný problém.. a nakonec to po mě chtělo jen nějaký seft kde se dá mírně nastavit rychlost cpu ( AIBooster ) pak už vše bylo tak jak má

kucimsts napsal:
Po dokončení instalace potřebného železa mi to ale stále hledá ještě jedno neznámé zařízení a už jsem z toho na prášky.

Po instalaci sem měl uplně stejný problém.. a nakonec to po mě chtělo jen nějaký seft kde se dá mírně nastavit rychlost cpu ( AIBooster ) pak už vše bylo tak jak má

U mě to zase chtělo rozšířený ovladač na ATI Radeon 3850,který nebyl součástí balíku ovladačů ATI,mám zvláštní serii tohodle HW.Pomohla instalace Driver genius,který zjistil,co vlastně chybí.Pak už to bylo jen o vyhledání příslušného ovladače.

Už jsem na to metodou pokus omyl přišel, co je to za neznámé zařízení.
Nainstaloval jsem originál grafiku z CD a Správce zařízení je čistý. Ale jakmile jsem nainstaloval nejnovější ovladač, tak jsem tam, kde jsem byl. Sice to něco našlo na CD grafiky, nějaký ovladač ATIT200, ale zůstal tam otazník, že to nepracuje správně. Možná bych měl vyzkoušet ovladače, které jsem tam měl před reinstalací, ale už nevím, které to byly. Je to hold začarovaný kruh.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře