Využití vybudovaného prostředí MSTS

Pajavlaky: Mohol by som si dovolit otazku, aku mas zvukovu kartu? Lebo na zvukovej karte to vie zavse padnut uplne nezavisle (HINT: skus prejst tu aktivitu raz bez zvuku - hod v nastaveniach vsetky slidery zvuku dolava) ...

Skusenost od kamarata: Aktivita Amicus fps od 2 do 13, nepadlo ani raz, rozlisenie 800x600x16 viditelnost kolo 1000, vypnute akekolvek tiene, vypnuty trolej, pocet objektov na maxime.

Zostava:
Celeron 600 MHz, 327MB SDRAM, GeForce4 MX440, SoundBLaster32, disk vycisteny, na RAMke zapnuty cistic, bezalo na cerstvej instalacii WinXP (bez zbytocnych programov).

Zostavu svojho laptosa som tu uz kdesi hovoril, fps od 2 do 32 pred kazdou stanicou mensia slideshow, bo disk co do rychlosti a pristupovej doby zavela nestoji, laptos je riadne zapraseny kadejakym bordelom, akurat ma zdefragmentovany disk minuly tyzden a pred spustenim MsTS povypinam veci, ktore nutne nemusia bezat ...

JOHNZ: Bez zvuku mi aktivita nespadne. Je to zajímavé. Právě instaluji nové ovladače, jsem zvědav, co to udělá. Jinak jsem již předtím v grafice nastavil kvalitu objektů na stupěň 2. Vypl jsem stíny a pád byl taky pryč. Dokonce jsem projel bez většího škobrtnutí Brno v aktivitě R 235 Amicus ( FPS 15-30 ). Vskutku zajímavé...

Že je možné, že špičkové komponenty tvojej zostavy sú uložené na poddimenzovanej základnej doske, ktorá nestačí medzi nimi posielať údaje.

Pajavlaky napsal:
JOHNZ: Bez zvuku mi aktivita nespadne. Je to zajímavé. Právě instaluji nové ovladače, jsem zvědav, co to udělá. Jinak jsem již předtím v grafice nastavil kvalitu objektů na stupěň 2. Vypl jsem stíny a pád byl taky pryč. Dokonce jsem projel bez většího škobrtnutí Brno v aktivitě R 235 Amicus ( FPS 15-30 ). Vskutku zajímavé...

Hele, už jsem to psal i do Zbyňkova vlákna, ale klidně to zopakuji i tady....co ty zvuky řešit takto (třeba na Hradci Královém) :

1) Na zvukový sloup pověsit jenom pozadí a ruchy....tohle nemůže být velký soubor, když jsem takhle skrouhnul bouřku ze ZSR 150 z 21 MB na necelé 4 MB (ještě by to menší odtučňovačku sneslo).

2) Samotná staniční hlášení rozřezat ( zase z jednoho molochu o velikosti skoro 10 MB) a každé hlášení pověsit na servis, který se tam objeví (jedno hlášení se velikostí zmenšilo o 80 - 90% ), tj. všechna hlášení jsou max do velikosti 1,5 MB.....

..Není to moje řešení, ale Hawkovo z jeho první aktivity...mohlo by to pomoct

(chvíľka samochvály, je to Hawkovo riešenie, ktoré som vymyslel ja ... JOHNZ)

Takže :

1) Na sloup pověsit jenom ten background, který má jenom 1,12 MB
2) Udělat si 3 servisy se samostatnými sms soubory a ty si pak vkládat do aktivit....

Výhodou tohoto řešení je, že i při sebedelším stání bude hrát max. 3 MB zvků, tj...cca 1,5 MB na sloupu a zbytek na vlastní staniční hlášení .....a nikde se nemusí opakovat a nemusím kvůli tomu mít 10 a více MB wav soubor.....

Za pokus to stojí.... kdo si s tím chce pohrát, tak na http://members.chello.cz/mlasevic/hk_mix.zip je 5 MB archiv, kde jsou :

HK_mix_bck.wav - background bez hlášení - určeno na sloup
HK_mix_01 - 03.wav - samotná hlášení do výše uvedených servisů

Večer se pokusím o totéž, ať to máme na více kompech ověřeno..

Pokud by to zabralo, tak ještě zkusím z těch ghlášení odfitrovat ruchy...

Naposled editoval moderátor:
Pokud se usadí varianta jak navrhuje Martens (asi to bude jediné řešení), pak doporučuji používat velkou databázi hlášení, aby do každé aktivity se použilo to, co tam patří. Jinými slovy, aby hlášení odpovídala jak časově, tak směrově. Tato Hawkova varianta tohle umožňuje. Jenomže tímto vznikne šílená databáze zvukových servisů, tak by se mělo od počátku tohle dávat do: nějaké složky/název stanice/zvukové soubory. Hawk to dal tenkrát do Trainsetu mezi vozidla. Takže kdo se hlásil, že dokáže udělat přehledné značení? Máte příležitost. ( já to pro zde omílané důvody nebudu, dal jsem proto jen návrh ) Vítězné řešení se zavede jako norma a ostatní pak budou mít povinnost tohle dodržovat. Jinak komunita MSTS je ze všech koutů, zvukové nahrávky by tedy neměly být problém.

Jacek napsal:
Některé aktivity jako třeba "končila mi šichta" nebo "uzol_CT mi ovšem padají kdekoliv a kdykoliv - asi kvůli hromadě loose consistů.

To je zaujímavé! Ja keď ladím aktivitu tak ju vždy prechádzam niekoľko krát (minimálne 10x aj viac - podľa náročnosti) a samozrejme ju vyladím tak, aby mi nepadala. Takže finálna verzia aktivity na mojom počítači je bez pádov. Až potom ju posielam von.
Zase iné aktivity (v poslednej dobe skoro všetky) padajú, padajú a padajú.
Napríklad ako teraz R Amicus mám problém vôbec vyjsť z Brna. Vždy mi to spadne ešte v stanici. A iní hovoria že túto aktivitu prejdú naraz bez pádu.

Amicus

Kebarko napsal:
Napríklad ako teraz R Amicus mám problém vôbec vyjsť z Brna. Vždy mi to spadne ešte v stanici. A iní hovoria že túto aktivitu prejdú naraz bez pádu.

Já jsem se taky vrhnul na tuto aktivitu a ještě po několika pokusech jsem nevyjel ani od nástupiště. :(

A to mám pc nový a dostatečně dimenzovaný na provoz msts.Taky nerozumím proč to zmrzne po malé chvíli.Podezření mám na zvuky u 242.

Re: Amicus

T napsal:
Kebarko napsal:

Já jsem se taky vrhnul na tuto aktivitu a ještě po několika pokusech jsem nevyjel ani od nástupiště. :(

A to mám pc nový a dostatečně dimenzovaný na provoz msts.Taky nerozumím proč to zmrzne po malé chvíli.Podezření mám na zvuky u 242.

Mne Amicus padol 4x. Trikrat mi padol hned v Brne, asi kilometer od nastupista (uz som sa na to chcel vykaslat a vyhodit tu aktivitu, ale potom som sa prekonal :lol: ) a raz mi padol pred stanicou Breclav, ale na tento pad upozornuje aj autor...
Keby autor este trochu vyladil ten ochjazd z Brna, tak by to bola celkom dobra aktivita... :wink:

Aktivita R Amicus

Skúsil som úplne vypnút všetky zvuky (v MSTS Options) a čuduj sa svete dostal som sa z Brna hneď na prvý krát. Takže to padanie má aj niečo spoločné so zvukmi... Treba bádať ďaľej a nájsť nejakú rozumnú úroveň zvukov.
Možno by bolo potrebné pozrieť sa podrobnejšie aj na súbor soundcfg.dat.

Já za největší prioritu považuji nějak rozumně vyřešit to zrychlování. Zkoušel jsem následující. 40 km rychlostí 120 km/h. Podle fyzikálních vzorců, které nelžou, by to mělo být odjeté za 20 min ( t=40/120 ). Výsledek v MSTS? 17,5 minuty. Zkoušel jsem to schválně na delší trase, protože jsem se domníval, že chvílemi třeba MSTS zrychluje a pak naopak zpomaluje. Výsledek je nepříznivý - jen zrychluje. Snad to nějak vyřeší třeba MSTS Bin, ale zatím skutečně vyjet aktivitu s jiným vlakem než Os s menším než 10 minutovým zpožděním znamená kadle kadle 100 km/h-110km/h a nohy na stole. :cry:

Re: Aktivita R Amicus

Kebarko napsal:
Skúsil som úplne vypnút všetky zvuky (v MSTS Options) a čuduj sa svete dostal som sa z Brna hneď na prvý krát. Takže to padanie má aj niečo spoločné so zvukmi... Treba bádať ďaľej a nájsť nejakú rozumnú úroveň zvukov.
Možno by bolo potrebné pozrieť sa podrobnejšie aj na súbor soundcfg.dat.
Jak zde čtu, tak padání má společného jmenovatele. Zvuky. Mohu potvrdit. Dejv kdysi vytvořil dokonalejší ozvučení ruchů běžné tratě s klasickým klapáním. Ve volné jízdě OK, ale jakmile se spustila aktivita, například z Brna (stačil jen vlak hráče), okamžitě MSTS nestíhalo načítat objekty a Bill. Po výměně zvuků zpět vše fungovalo bez pádů.
Soubor soundcfg.dat, něco upravoval Bob 57 a poslal mi to k posouzení. Jenomže já takto do hloubky nastavení zvuků nevidím, takže bych tohle nechal na mistrech zvuků jako je Dejv a Jacek. Mou trať předpokládám mají, pokud ne, dodám.
Důsledky budou asi takové, že asi nepůjde u modelů používat ty nejvěrnější zvuky a mnoho detailů na modelu, možná ani nádražní rozhlas. Viděl bych to tak, kdyby u fajnšmekrovských modelů s vysokými polygony a špičkovými zvuky existovala i odlehčená verze, která by se používala výhradně do aktivit. Jedině tudy vede cesta, aby nám to nepadalo.
Takže kromě vozidel LP nám přibudou i HP (HP už dávno existují, jen o tom běžní uživatelé neví) (značení nechám na jiných, berte to jen jako příklad odlišení)
Příklad by byl na Skůrově 380:
ve složce cd_380 by se stávající model přejmenoval s indexem hp, dále by tam byl standartní model (ochuzený o několik tisíc polygonů) a pokud Jarda na to bude mít čas a chuť, ještě by mohl být model LP.
Tvůrce aktivit by pak dle indexu pozná, "bacha, zde je jen verze HP, tato mašinka může jet jen na širé trati mimo velké stanice, jinak mi aktivita bude padat." To samé by se udělalo i se zvuky. Standartní verze, kterou by MSTS unesl v aktivitách a HIFI verze jen do volné jízdy.
Ale dokud se nesejdeme všichni stavitelé a modeláři do MSTS na nějaké odborné slezině, tak pády MSTS asi nevyřešíme.

Za pokus by stála i testovací aktivita, kde by byla použita vozidla s LOD. Přece jen postupné načítání snad MSTS nedá takovou facku jako načtení soupravy v plné kvalitě o několika desítkách tisíc polygonů naráz. Bohužel takových modelů je jako šafránu a případné dodělání LOD do stávajících modelů by v některých případech ani nebylo možné...

Okrem iného veľa modelov a objektov má aj zbytočne vysoko nastavenú zobrazovaciu vzdialenosť. Na 2km v MSTS "malý" objekt aj tak neuvidím. O počtoch poly a prípadnom chýbajúcom LODe radšej ani nehovorím.

nebulus napsal:
Okrem iného veľa modelov a objektov má aj zbytočne vysoko nastavenú zobrazovaciu vzdialenosť. Na 2km v MSTS "malý" objekt aj tak neuvidím. O počtoch poly a prípadnom chýbajúcom LODe radšej ani nehovorím.
Já mám nastavenou vzdálenost 1250m a není zas tak důležité,že se objekty v té vzdálenosti načítají postupně,ale to,že pak aktivita nepadá.

Petr Novák napsal:
Já mám nastavenou vzdálenost 1250m a není zas tak důležité,že se objekty v té vzdálenosti načítají postupně,ale to,že pak aktivita nepadá.
Aj to je riešenie, ale napríklad isté objekty by mali byť viditeľné na maximálnu vzdialenosť. Typickým príkladom sú výškové budovy a komíny.

Pajavlaky napsal:
Tak si teda už vůbec nejsem jistý, jestli to má všechno cenu. 80 % aktivit jsem nedojel a nové aktivity už radši ani nestahuju. Padá to padá. Za to ale nikdo nemůže. Jezdit aktivity bez traffiku je o ničem, a věnovat se několik dní přípravě aktivity, která padat nebude, abych si ji pak jednou sjel... Nevím. Je to docela zvláštní. Nechci nikoho urazit, ale co se týče aktivit, tak co si neudělám, to mi nejde. Asi tak půl týdne zabraného času za jednu dvouhodinovou jízdu. Síla. Spát chodim nejdřív ve tři, pomalu nejim, nespim... Už jsem v tom. Závislost. Na něčem, co neexistuje. Bylo by tak hezký otevřít MSTS, vybrat si z několika vlaků vyjet a bejt si jistej, že jestli neudělám jezdeckou chybu, tak dojedu. To je pořád dokola. Je tolik nádhernejch věcí pro MSTS, ale nevim jak je využít. Kdyby to šlo nějak zjednodušit. A to jsou jen aktivity. Blbé consisty 2-3 hodiny práce. O stavbách tratích, modelování atd. radši nemluvím. Teprve teď si uvědomuju, kolik toho musel např. Zbyněk obětovat. A všichni ostatní. Modeláři, skinaři, vůbec všichni, co se o to vše zasloužili. Je dobře, že se MSTS stále vyvíjí, a jsem opravdu zvědav, kdy se dojde na samé jeho hranice.
Už mi to ale hodně leze na mozek. Nedovedu myslet na nic jinýho, jenom pořád přemejšlim jak to udělat... Vyšel nový úsek tratě. Skvělé. Tejden budu zanedbávat všechno ostatní, udělám si aktivitu a sjedu si po ní. Myslím, že by to všechno chtělo nějak zjednodušit. Takhle se z toho zblázníme. Myslím, že nejsem jediný, kdo už z toho blbne.
Napadlo mě, co třeba nějak totálně změnit tvorbu nebo spíše šíření aktivit.
Každý má svůj web, své aktivity. To je moc pěkné, ale nejlépe bych se pokusil zavést jednu stránku pro každou trať, se všemi aktivitami jednotného značení a hlavně s jistotou, že nespadnou-dělanými podle pravidel. Traffic je lehce ( max. 1 traffic vždy načten ) a dostatečný rezervy. Vím, že jsou třeba místa, kde by se dali dát 3, ale chce to jistotu. A taky jakousi pravidelnost ( když budu mít v Libni jeden vlak, je hloupé mít v Chocni tři )... Když by se do toho zapojili všichni, co aktivity umějí, možná bysme to dokázali. Dokázali zajistit využití roků práce všech stavitelů, modelářů, skinařů zvukařů atd.
Už asi zase blbnu... :roll: Nezlobte se.

Ano přesně takový nervy dostávám z MSTS taky!ČLOVĚK KVŮLI MSTS KUPUJE SUPER VÝKONEJ POČÍTAČ a necítí rozdíl proti starymu kompu.
Vim že své sestavy jsem psal tady na DF už mockrát - a nedá mi to napíšu to znova:
NOVÁ SESTAVA:
AMD Athlon 64 3700+ (2,2GHz)
RAM 1,5 GB
ATi RADEON X1800GTO 256MB pam a 256 MB široká sběrnice
HDD 300GB SATA

Takže by mohla bejt o zoubek lepčí než Pájova nebo nastejno.Pájo kolik máš frekvenci na procesoru?

STARÁ SESTAVA:
AMD Athlon 2200+ (1,8 GHz)
RAM 512MB
NVIDIA GeForce 5900xt 128MB pam a 256MB široká sběrnice
HDD 160GB SATA (Seagate Barracuda)
A stejně má člověk ve velkejch stanicích 15 FPS a padá to :cry:
KAPE MI Z TOHO NA MAJÁK!

Jo hochu,kdyby jsi si tady prošel forum,tak se to tom diskutovalo více než dost a závěr je snad jediný - MSTS má zastaralý engine,který neumí využít naplno výpočetní kapacitu nadupaného PC,takže kupovat nový PC jen kvůli MSTS je zbytečné.Pojede i na PC s procesorem 1GHz a 256MB paměti,jen se to bude občas sekat.Nezbývá nic jiného než si buď počkat na zcela nový simulátor anebo se s touto situací smířit.Ptát se dalších na rychlost procesoru je zhola zbytečné...bohužel :cry:

Back
Nahoře