Model lokomotivy Škoda TL659.0

Jaroslav Skůra

Provozní technik
Pěkný den,
vzhledem k tomu, že dnes je to přesně rok co jsem vydal svůj první model pro MSTS rozhodl jsem se zveřejnit tento unikát, model turbínové lokomotivy Škoda TL659.0 "Turbínka". Jako návdavek jsem přiložil i kotlový vůz v úpravě pro zavěšení za TL659.0. Bez tohoto přivěšeného vozu s mazutem se turbínky prakticky neobjevovaly.

cd00d655ec092be9805aedf04f075dd2.jpg 0ec3d245baa0af4d1a393497f95d566d.jpg 1b33dbe1e502c7f4964c1ff3e442ebf7.jpg

Jedná se o model, který původně nebyl určen pro zveřejnění, takže omluvte zvýšené nároky na zatížení počítače!!! V současné době pracuje Petr Novák na vyladění obou engů jak pro elektrický přenos (u těchto strojů pouhá fikce) tak na unikátním mechanickém přenosu, kterým tyto stroje disponovaly. Oba engy budou pro zájemce doplněny jako upgrade modelu.

Jako zajímavost uvedu, že se jedná o nejvýkonnější turbínové lokomotivy s mechanickým přenosem na světě.

Prosím o pozorné přečtení poznámky u downloadu !!!

Stahujte a příjemnou zábavu

Naposled editoval moderátor:
Potvrdzujem, práve som si to bez problémov stiahol.

Díky ti za super model a že jsi ho dal volně ke stažení.Je to paráda,už ho mám v PC

Nadherná treba ja z ni mam obrovskou radost

Já se taky musím připojit k poděkování a chvále se zpracováním tohoto modelu. Je to moc pěkné dílo. Díky za model, zvuky, textury tedy práci všech šikulů. :salut:

Chtěl bych poprosit všechny,kdo si stáhli turbínku,aby si ještě počkali na vyladěné engy,jak již psal J.Skůra.Ty,co tam jsou,byly šity nahonem,při testování se model nechoval moc reálně a tak mě J.Skůra požádal,zda-li bych eng nevyladil a nezkusil udělat mechanický přenos podle reálu.Stav prací je takový,že elektrický přenos je skoro hotový,zbývá naladit jízdní a brzdné vlastnosti.Také se čeká,zda-li Arwy udělá zbrusu nový cab na tuto mašinku.Mechanický přenos je ve fázi testování,vypadá to tak,že v závislosti na cabu bude buď s ručním či automatickým řazením převodových stupňů.Dokud nebude jasno,jak to bude s cabem,vyladěné engy nebudou na webu.Spřáhla budou na obě velikosti - na 30 a 80cm. :lol:

Petr Novák napsal:
Chtěl bych poprosit všechny,kdo si stáhli turbínku,aby si ještě počkali na vyladěné engy,jak již psal J.Skůra.Ty,co tam jsou,byly šity nahonem,při testování se model nechoval moc reálně a tak mě J.Skůra požádal,zda-li bych eng nevyladil a nezkusil udělat mechanický přenos podle reálu.Stav prací je takový,že elektrický přenos je skoro hotový,zbývá naladit jízdní a brzdné vlastnosti.Také se čeká,zda-li Arwy udělá zbrusu nový cab na tuto mašinku.Mechanický přenos je ve fázi testování,vypadá to tak,že v závislosti na cabu bude buď s ručním či automatickým řazením převodových stupňů.Dokud nebude jasno,jak to bude s cabem,vyladěné engy nebudou na webu.Spřáhla budou na obě velikosti - na 30 a 80cm. :lol:

S tím mechanickým přenosem bych byl moooc opatrný. Nebudou fungovat zvuky a musely by se vyrobit prakticky znovu. Při automatickém řazení by se musel použít fiktivní stupeň kvůli prodlevě zvuků při rozjezdu - viz 810 a defaultní KIHA31. Při ručním řazení by se to muselo obejít jinak - viz M131, která "zabere", i když bez výkonu popojede z kopce.
Teď jsem přečetl asi 3 technické popisy, ale nikde jsem nenarazil na nic bližšího ohledně toho řazení.
U takové Dejvovy 842 je stejný problém - perfektně fungující zvuky, ale elektrický přenos místo mechaniky

Jacek napsal:
S tím mechanickým přenosem bych byl moooc opatrný. Nebudou fungovat zvuky a musely by se vyrobit prakticky znovu. Při automatickém řazení by se musel použít fiktivní stupeň kvůli prodlevě zvuků při rozjezdu - viz 810 a defaultní KIHA31. Při ručním řazení by se to muselo obejít jinak - viz M131, která "zabere", i když bez výkonu popojede z kopce.
Teď jsem přečetl asi 3 technické popisy, ale nikde jsem nenarazil na nic bližšího ohledně toho řazení.
U takové Dejvovy 842 je stejný problém - perfektně fungující zvuky, ale elektrický přenos místo mechaniky

Turbínky řadily ve třech stupních, detaily z hlavy přesně neznám (musel bych se podívat do dokumentace), ale v podstatě to vypadalo asi takhle:

Fíra roztočil trakční turbínu na jmenovité otáčky 5800ot/min (což zabralo asi 10minut), potom odbrzdil a přes spojku připnul převodovku hnacích hřídelů. Proto, aby záběrový tah nebyl neúnosný měly mašinky instalovaný mechanický omezovač záběrového tahu, rtuťový spínač, který omezoval přísun paliva do spalovací komory, šikulky. V praxi to znamenalo, že turbína v podstatě nikdy kromě rozběhu a brždění neběžela na nižší než jmenovité otáčky !!! Z tohoto také vyplývá vysoký tah na háku 320kN a nemalá hlučnost.

Zítra tyto informace případně doplním (dokumenty mám doma).

ad Jacek - s výpadkem zvuků při mechanickém přenosu jsem se zatím nesetkal,ono je slyšet,jak turbína nabírá otáčky.Nechci zacházet do podrobností,ještě to není kompletní,ale v principu to řadí jako automat u autobusů -podle otáček a zatížení.Čili žádný raketový start se nekoná,rozjezd je podle nákladu v řádu vteřin a to ještě pomalu,to 810 se proti turbínce rozjíždí o hodně rychleji.842 jsem nezkoušel,nemá náhodou hydraulický přenos?Ten by se v MSTS dal nastavit.Ruční řazení by bylo závislé na cabu,čekám,co mi sdělí J.Skůra,psal Arwymu.

Před nedávnem byl o turbínkách rozsáhlý článek v Železničním magazínu. Já tedy přenos výkonu pochopil jinak:

generační turbína se točí nezávisle na turbíně hlavní, protože generuje plyny pro pohon té hlavní.
Hlavní turbína je spojena přes spojku (nikoliv třecí) s pohonem. Mezi turbínou a koly je ještě dvojstupňová převodovka, kde se řadí zubovými spojkami, ale to nikdy pořádně nefungovalo právě pro pomalost změn otáček turbíny, což by právě odpovídalo tomu pevnému spojení s hlavní turbínou. V praxi lokomotiva jezdila s napevno zařazeným stupněm podle předpokládaného využití. Tuším, že 1. st. byl do 50ti km/h.

Použití třecí spojky odporuje i vůbec představa o tom, jak by takové zařízení mohlo vypadat při výkonu 2000 kW a otáčkách 5800 a při materiálech z padesátých let.

Ty zvuky nevypadnou, ale třeba ta KIHA31 blafe na volnoběh a teprve až se rozjede na 12 km/h, přepne se zvuk "do výkonu". Je to prostě další nedokonalost MSTS (vlastně celý mech. přenos). U toho pomalého rozjezdu to bude znát o to více.
K 842 - MSTS zná jen elektrický nebo mechanický přenos, ostatní už ne. 842 je hydromechanická, čili z pohledu MSTS mechanický přenos, ale kvůli zvukům je tam záměrně elektrický přenos. Samozřejmě, že jsem to kdysi zkoušel, ale než se to rozjede, přehrává se pořád zvuk volnoběhu. U 810 je jeden fiktivní stupeň pro ten rozjezd, pak to jde.

Mimochodem odstavce brzd jsou použité z odladěných engů, rozhodně to nebylo šito horkou jehlou..

ad Jacek - Až bude čas,tak bych se na tu 842 podíval,třeba by se dalo něco s tím dělat..
Zvuky na turbínku jsi dělal Ty,takže o tom víš víc než já.Pokud by jsi chtěl,mohl bych Ti poslet eng s mechanikou na odzkoušení,ono víc hlav víc ví.Brzdy byly celkem dobré,ale adheze už ne,tam byly jiná čísla.Pořád to není hotové,je tam ještě dost práce,J.Skůrovi nebrzdila loko brzda,tak jsem to trošku upravil,přece ta hmotnost skoro 130t je znát.

Petr Šimral napsal:
Před nedávnem byl o turbínkách rozsáhlý článek v Železničním magazínu. Já tedy přenos výkonu pochopil jinak:

generační turbína se točí nezávisle na turbíně hlavní, protože generuje plyny pro pohon té hlavní.
Hlavní turbína je spojena přes spojku (nikoliv třecí) s pohonem. Mezi turbínou a koly je ještě dvojstupňová převodovka, kde se řadí zubovými spojkami, ale to nikdy pořádně nefungovalo právě pro pomalost změn otáček turbíny, což by právě odpovídalo tomu pevnému spojení s hlavní turbínou. V praxi lokomotiva jezdila s napevno zařazeným stupněm podle předpokládaného využití. Tuším, že 1. st. byl do 50ti km/h.

Použití třecí spojky odporuje i vůbec představa o tom, jak by takové zařízení mohlo vypadat při výkonu 2000 kW a otáčkách 5800 a při materiálech z padesátých let.

Špatně jsem se vyjádřil,
chtěl jsem říct, otáčky trakční turbíny byly konstatní, a pevně zařazený rychlostní stupeň na podvozkových převodovkách. První stupeň nastaven na 50km/hod a druhý u obou prototypů max. 80km/hod, zkoušky probíhaly na prvním stupni, tj. jak psal Petr do 50km/hod. Ty mnou zmíněné tři stupně (snad i čtyři) byly na kontroleru, kde se nastavovalo, odbrždění, zabrždění a chod turbíny a připojení či odpojení převodovky. Nepamatuji si už co ke kterému stupni 0-1-2-3 odpovídalo.
Zkrátka a dobře se strojvedoucí měl co ohánět, to nebylo jako dnes :)

Back
Nahoře