Smutný příběh

tak to je dobrá zkomolenina mimochodem to je teda může autor zažalovat a jentak bokem návěst stůj pouze svítí červená nebliká

Naposled editoval moderátor:
bob57_cz napsal:
To by mne zajímalo, proč ten výpravčí volal vysílačkou, když podle vyjádření toho trumbery z inspekce má technické prostředky kdykoliv zastavit vlak sám. ! ! !

No on ten trumbera to docela hezky zamotal......má docela zajímavou a utkvělou představu, že výpravčí radostně zvolá "štronzo" a vše zamrzne na místě....a tím je jaksi už z principu vyloučena srážka......mimochodem asi jsem mimo obraz a 13 let mimo obor, ale na jistém webu se rozjela diskuse o T.R.S. radiostanicích, pomocí kterých výpravčí dokáže rádiem sám bez zásahu strojvedoucího zastavit vlak....

Bobe, co Ty na to? Mi se to jeví jako blbost.....

A pro pana Jiřího : TV ZHOVNA ...:ole:

Z principu to asi blbost být nemusí, tohle zařízení se běžně používá v autoškolách na dopravním cvičišti, kdy instruktor může v případě hrozící kolize dálkově zastavit kterékoliv z aut ve kterých jezdí žáci.

Mirku, v tom máš pravdu....ale na cvičišti ten učitel autoškoly vidí na to auto....vem si to, že výpravčí na ty vlaky nevidí, respektive pohyb vidí jenom podle průsvitky na pultu releovky .... vem si, že je tedy naslepo na dálku zastaví a tím třeba i způsobí, že je zrovna zastaví v kolizní trase.....a srážce tím de facto napomůže......tady je to vysloveně sázka do loterie naslepo....navíc na cvičišti ty auta nejedou nijak rychle a dají se zastavit na pár metrech....2-3....

No nic to nemění na tom, že ten inspektor byl pěkný trumbera, když tvrdil, že díky těm zařízením je srážka už z principu vyloučena.....

Mimochodem když tak přemýšlím a koukám na plánek stanice, tak by mne docela zajímalo, jaký důvod měl výpravčí pro křížení na vjezdu - předpokládám, že šlo o Os z Vítkovic a z Ostravy-střed a při normálním stavu se tyto Os vůbec nemusí křížit.....děje se v Kunčicích něco mimořádného?

Podle toho co mi říkal jeden strojvedoucí cca před 3 roky. Tak to umí 2 věci. Zastavit konkrétní vlak s daným číslem a nebo pak zastavit všechny vlaky v nějaké (přesně nevím) okruhu kolem stanice.
Problém je dosah signálu, někde jsem četl, že třeba na naší t. 120 je docela hodně hluchých míst.

TRSka se tuším probírala, třeba na http://www.k-report.net po srážce vlaků u Vojkovic.

To zastavení vlaků výpravčím není blbost, je to tzv. generální stop na tratích vybavených TRSkou. To není žádná novinka.
Ad Nova: Ono už je jedno, jestli z toho udělali katastrofu. Bylo to na všech televizích i v rádiu. Nic to nemění na tom, že šlo u nehodovou událost a navíc prezentovanou v médiích, což je v poslední době nějak často. Dnes může podle zákona provozovat drážní dopravu každý, kdo má licenci a podle toho se taky postupuje - viník dostane bez milosti výpověď, protože klesla pověst ČD a zase vyjde telegram se závěrem "zvyšte kontrolní činnost u všech profesí". Člověk aby si prohlížel každého houbaře, jestli to není "číhající" kontrola.
Mimochodem ten "trumbera" asi spadl z Měsíce, ale dorazil to mluvčí, který řekl, že šlo o standardní situaci :?:

vrbam má pravdu výpravčí dokáže pomocí TRS zadat číslo vlaku a vyslat signál kterej přijme radiostanice na vlaku a práskne VZ ventil tím vlak zastaví .. další možnost když se nedá přesně určit číslo vlaku a hrozí opravdu vysoké nebezpečí dokáže TRS vyslat po zadání určitého systému znaků, GENERAL STOP kterej zabrzdí všechny vlaky v dosahu dané stanice tím že jim práskne ventilem VZ. Zní to sice krásně ale představme si to teď v realitě konkrétně to přenesu na ty Vojkovice byla tam tuším výpravčí..když pár minut před srážkou zjistila že jí jedou vlaky proti sobě měla tu možnost je dálkově zastavit její stanice na pracovišti to uměla .. k použití toho central stopu i zastavení pomocí čísla je docela složitá kombinace namačkání tlačítek na TRS aby k tomu nedošlo nechtěně špatnou obsluhou, proto když je to opravdu potřeba, výpravčí musí vědět co přesně a jak zmačknout. Jak se asi cejtila ta výpravčí ? dva vlaky se jí řítěj proti sobě a ona musí vyťukat nákej kod aby je zastavila klepou se jí ruce několikrát to zplete je vystresovaná a když už by se jí to podařilo, ozve se v lese rána ... tenhle systém zastavení klade vysoké nároky na lidskou obsluhu, ostatně sou na to výpravčí školeni, to se potom pozná v krizovejch situacích jak dobře .. to asi k TRS a dálkovému zastavení vlaku 8) taky si uvědomte, při použití general stopu dejme tomu v takový praze na hlavním, co byste asi tak provedli :)

tady dodám něco k těm vojkovicím

Srážce se už dalo zabránit jedině pomocí vysílačky, vysláním nouzového kódu „generální stop“, který samočinně zastaví všechny vlaky v obvodu stanice a na trati. To ovšem vyžaduje vyťukání pětimístného kódu na klávesnici vysílačky! Výpravčí ve Stráži n. Ohří se to podařilo až po dvou minutách a teprve na třetí pokus: deset vteřin před srážkou, která stála strojvedoucího život. Strojvedoucí na stanovišti „zamrzl“ a nebyl schopen vyskočit ze stroje nebo utéci do strojovny, kde je místo pro přežití. Výpravčímu ve Vojkovicích se vyťukat kód nepodařilo vůbec. „Jeho“ strojvedoucí naštěstí stačil z lokomotivy vyskočit. O síle stresu, ve kterém oba výpravčí byli, svědčí magnetofonový záznam rozhovoru po okamžiku uvědomění si kritičnosti situace.

Ještě jednu okolnost odhalila popisovaná nehoda: možnost zastavit vlaky pomocí vysílačky vysláním číselného kódu nebylo možno využít, neboť je svojí složitostí z hlediska psychologie nepoužitelná v situacích, pro které je vlastně určena: pro nouzové zastavení vlaků při hrozícím nebezpečí nehody, teroristického útoku nebo živelní pohromy, což jsou vždy situace provázené vysokým stupněm stresu na straně zaměstnanců. Číselný kód je past na stresované zaměstnance

P.V napsal:
Ještě jednu okolnost odhalila popisovaná nehoda: možnost zastavit vlaky pomocí vysílačky vysláním číselného kódu nebylo možno využít, neboť je svojí složitostí z hlediska psychologie nepoužitelná v situacích, pro které je vlastně určena: pro nouzové zastavení vlaků při hrozícím nebezpečí nehody, teroristického útoku nebo živelní pohromy, což jsou vždy situace provázené vysokým stupněm stresu na straně zaměstnanců. Číselný kód je past na stresované zaměstnance

Tak tady podle mne asi někdo selhal při návrhu TRS. Co asi brání tam mít za sklem tlačítko "GENERAL STOP" jako je to u požárních hlásičů? V případě potřeby prásknutí do skla a stisk tlačítka je zaležitost několika sekund.

tenkrát sem se o tom v hk v signalmontu bavil s člověkem co byl při vývoji trs, že se to prej navrhovalo, ale pak kdosi posoudil že by to mohlo bejt zneužitelný, kýmkoli než jen výpravčím a přineslo by to víc škody než užitku, takže se nakonec přijalo kodování ...

P.V napsal:
Srážce se už dalo zabránit jedině pomocí vysílačky, vysláním nouzového kódu „generální stop“, který samočinně zastaví všechny vlaky v obvodu stanice a na trati. To ovšem vyžaduje vyťukání pětimístného kódu na klávesnici vysílačky! Výpravčí ve Stráži n. Ohří se to podařilo až po dvou minutách a teprve na třetí pokus: deset vteřin před srážkou
Něco jsem zaslechl,těsně před tím než jsem končil s prací, že kvůli tý nehodě se má to "generání stop" upravit ,aby to šlo jednodušeji.Jak to dopadlo nevím.

ano mělo, dokonce byly vypracovaný návrhy s jednotlivejma systémama, byl tam i ten miranův návrh a ještě několik jinejch ale účel plnili všechny..myslim si ale že to skončilo jen u návrhů a do praxe už se to nedostalo ..

P.V napsal:
tenkrát sem se o tom v hk v signalmontu bavil s člověkem co byl při vývoji trs, že se to prej navrhovalo, ale pak kdosi posoudil že by to mohlo bejt zneužitelný, kýmkoli než jen výpravčím a přineslo by to víc škody než užitku, takže se nakonec přijalo kodování ...

A aby to nemohlo být zneužitelný, tak se určitě ten kód mění každých 24 hodin a je uložen v pěti zapečetěných obálkách u přednosty sousední stanice..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A tak se zamýšlím, zda je nakonec systém, pro přehnanou obavu ze zneužití, vůbec použitelný. A o tom po přečtení příspěvků výše si dovolím pochybovat...

Opravdu, ve stresu vymačkávat sekvenci čísel je hodně složitá věc. Navíc od toho fíry jsem se ještě dozvědel, že pokud vlak jede podle nějakého kritéria tak se před celou sekvenci čísel uplně na začátek dává 1 a pokud zase nejede podle kritéria 0. Další věc pokud nemáte stejný kód na TRS, tak se ani jeden druhému nedovoláte.

Na simplex sa dovoláš hoci komu. Na to tam je, aby si nemačkal čísla, ale na predpísanej frekvencii, ktorá je v danom úseku Ťa počuje každý. Ak chce výpravca hovoriť s fírom súkromne (ak nepočítam záznam), tak mačká vlak, ale na bežné hlásenia sa používa simplex. Čo sa týka úpravy VZ, tak niektorý naši neznalí fírovia odstavili rušeň na poruchu VZ. Problém je ten, že musí byť zapnutý istič vysielačky, inak VZ nenahodíš. Je to skrz toto núdzové zastavenie výpravcom.

Martens: Máš pravdu, když jedou ty vlaky tak, že jeden jede na Střed a druhý jede zrovna z Vítkovic, nemusí si křížit trasy. Záleží na tom, kdo jim staví cestu, jestli je pošle přímo a tím sníží zpoždění o 5 minut, nebo je nechá pokřižovat a tím pádem zpoždění ještě stoupne.

A proč to nyní tak je??? Mezi Kunčicema a Středem se elektrifikuje, takže se jezdí jednokolejně.

bob57_cz napsal:
Na druhou stranu generální STOP může být v určité situaci více nebezpečný než jeho nepoužití: vlak osazený stopzařízením zastaví v kolizní zóně a je nabourán vlakem bez tohoto zařízení. Přitom by však zastavený vlak mohl včas kolizní zónu opustit, kdyby nebyl zastaven vnějším podnětem.
Zařízení, které by zobrazovalo jen vlaky v dané časové relaci a v daném okolí kolem stanice, bez naťukávání čísla, pouze jako button v PC.
Jednodušší obsluha už snad ani vymyslet nelze.

Neviem, ako to majú výpravci, ale ja keď vylezem na mašinu v Břeclavy(i) :eek: , naťukám si kanál 31 a zapnem simplex a zahučím "doprava", tak sa mi hneď ozve, tak isto aj on keď zakričí, tak ho počujú všetci v dosahu. Neviem, ako ma hladajú oni (konkrétny vlak), ale keď vbehnem do úseku, kde je iný dispečerský kanál, tak sa musím ja prihlásiť dispečerovi, alebo výpravcovi (podla tabule). Vtedy len potlačím nejaké tlačítka, nič nehovorím a jemu sa tam niekde objavím a o mne vie všetko, potom sa mi na mašine ukáže, že som prihlásený. Možno mu to pomôže pri tom ťukaní a nemusí rozmýšlať, či mám v predu jednotku, alebo nie, ale to len hádam.

No ono to je hlavně Bobe57_cz v tom, že stařičké radiostanice Motorola GP300 nebo P040 pochopitelně neumí to, co nová generace stanic Motorola. No a bude lépe, neboj a bude to brzy. ČD musí upgradovat radiopark, jinak je bude sankciovat jiný státní podnik - ČTU, i když z jiného důvodu a to technického. A nové stanice již umí přihlášení se do sítě s ID a automatickou odpovědí, umí po přijmutí kódu (odvysílání nějakého kódu je otázka stisknutí dvou tlačítek, například) "zatáhnout" za nějaký ten drát pro aktivaci třeba brzdy atd. atd. TEchnicky SLAbé stanice to neumí (znalci poznají v této větě TESLA :-) ).
Karel

Back
Nahoře