Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
bob57_cz napsal:To by mne zajímalo, proč ten výpravčí volal vysílačkou, když podle vyjádření toho trumbery z inspekce má technické prostředky kdykoliv zastavit vlak sám. ! ! !
P.V napsal:Ještě jednu okolnost odhalila popisovaná nehoda: možnost zastavit vlaky pomocí vysílačky vysláním číselného kódu nebylo možno využít, neboť je svojí složitostí z hlediska psychologie nepoužitelná v situacích, pro které je vlastně určena: pro nouzové zastavení vlaků při hrozícím nebezpečí nehody, teroristického útoku nebo živelní pohromy, což jsou vždy situace provázené vysokým stupněm stresu na straně zaměstnanců. Číselný kód je past na stresované zaměstnance
Něco jsem zaslechl,těsně před tím než jsem končil s prací, že kvůli tý nehodě se má to "generání stop" upravit ,aby to šlo jednodušeji.Jak to dopadlo nevím.P.V napsal:Srážce se už dalo zabránit jedině pomocí vysílačky, vysláním nouzového kódu „generální stop“, který samočinně zastaví všechny vlaky v obvodu stanice a na trati. To ovšem vyžaduje vyťukání pětimístného kódu na klávesnici vysílačky! Výpravčí ve Stráži n. Ohří se to podařilo až po dvou minutách a teprve na třetí pokus: deset vteřin před srážkou
P.V napsal:tenkrát sem se o tom v hk v signalmontu bavil s člověkem co byl při vývoji trs, že se to prej navrhovalo, ale pak kdosi posoudil že by to mohlo bejt zneužitelný, kýmkoli než jen výpravčím a přineslo by to víc škody než užitku, takže se nakonec přijalo kodování ...
Zařízení, které by zobrazovalo jen vlaky v dané časové relaci a v daném okolí kolem stanice, bez naťukávání čísla, pouze jako button v PC.bob57_cz napsal:Na druhou stranu generální STOP může být v určité situaci více nebezpečný než jeho nepoužití: vlak osazený stopzařízením zastaví v kolizní zóně a je nabourán vlakem bez tohoto zařízení. Přitom by však zastavený vlak mohl včas kolizní zónu opustit, kdyby nebyl zastaven vnějším podnětem.