Více globálů v jednom (použití TrainStore)

Martens

Strojvedoucí
Správce
Tak jsem si trošku zalaboroval dostal se do stavu, kdy mám v Routes tratě vyžadující GLOBAL BP, a několik verzí Globalů s Xtracks.....

Výchozí stav pro TrainStore je ( Vše zpět v MSTS)

Celou symbiozu jsem dosáhl následujícím způsobem :

1) Všechny verze GLOBAL jsem si dal bokem pro případ, že bych se musel vrátit zpět.

2) Do adresáře Global jsem nahrál postupně všechny verze globalu co mám ( i při hlášce o přepsání jsou *.s i *.ace soubory identické)

3) Po nahrání každého globalu jsem přejmenoval tsection.dat třeba na tsection_bp.dat, tsection_x315.dat atp.

4) Pak jsem si do Routes dal odpovídající tratě.

5) V programu TrainStore v menu Nástroje-Možnosti-Standardní nastavení tsection.dat - tady jsem si nastavil default tsection.dat - Toto nastavení zajistí to, že po akci Vše do MSTS nastaví tento uvedený default tsection.dat

6) Po výběru každé trati v levé části TS nastavím v menu Tratě-TSECTION.DAT - Nastavení : odkaz na odpovídající soubor Tsection.dat (v přejmenovaném stavu.

TS po startu dané tratě tento soubor přejmenuje na tsection.dat.

Zatím mám takhle smíchány tratě CD 310, Trať 321, BP, ZSR 150 a Vladovu síť ODIS a jede to.

Pokud tento postup nepotvrdí někdo z vás, že mu to takto funguje, berte jej zatím bez záruky.

Tak takto jsem to měl v train store také bez jakéhokoliv problému funkční už aspoň 2 roky. Jediné, proč teď přehazuji znovu Globaly mezi sebou (BK a 321, po kterých jezdím nejvíc) je, že jsou samozřejmě přepsány textury u stejného kolejiva na jednotné pro všechny takto provozované tratě (navíc při automatických instalacích se občas vyskytne přepsání souboru v Globalu bez jakékoliv hlášky o přepsání a ani v komentáři instalace není pravidlem zmiňovat změny v Globalu). Chtěl jsem prostě vidět, jak trať vypadá v originále přímo dle autora včetně použitých textur z Globalů.
Ještě je problém s tím, že jakmile autoři tratě začnou používat zvuky se stejnými názvy, tak se i tyto přepsáním sjednocují (v hlavním adresáři SOUND).

Ono je to jen o slezině všech aktivních do MSTS.
Na obecných slezinách se nic takového nevyřeší.
Je to o dodržování určitých norem.
Ohledně kolejiva z Track_B do Global něco navrhoval Johnz, ale než se to stačilo zrealizovat, Martin vymyslel do Global další složku.
Ale to samé je o Trainsetu. Ještě nikdo nedokázal, hlavně z časových důvodů, předvést kompletní vyšší systém, ale proti srsti se jít zkrátka musí, viz stále používaná složka místo common.snd zvuky, atd. Takže mám pocit, že chaos mnohým vyhovuje. Čím víc takových umíněných variant bude, tím se víc vzdalujete od nějakého prográmku, který vám obsluhu MSTS zjednoduší a zpříjemní.
Takže ať nežije chaos a konečně začněme používat, co je zavedené a na nových věcech se předem domluvme, ať jsme kompatibilní.

bob57_cz napsal:
Ikdyž nejlépe by bylo opravdu řešení integrovat to rovnou na odpovídající umístění bez pomocné složky a připravit tak půdu pro budoucí UNIVERZAL, kde by opravdu stačilo měnit jen pár hlavních souborů namísto celého objemného G.
Toto řešení je připraveno už dávno, někdy z dob sleziny. Vše záleží na rozhodnutí Zbyňka. Já jsem po něm jen chtěl, aby si prošel TrackB a řekl, co vyřadit, protože je tam spousta věcí, které nejsou a asi ani nikdy nebudou použité.

Michal napsal:
bob57_cz napsal:
Ikdyž nejlépe by bylo opravdu řešení integrovat to rovnou na odpovídající umístění bez pomocné složky a připravit tak půdu pro budoucí UNIVERZAL, kde by opravdu stačilo měnit jen pár hlavních souborů namísto celého objemného G.
Toto řešení je připraveno už dávno, někdy z dob sleziny. Vše záleží na rozhodnutí Zbyňka. Já jsem po něm jen chtěl, aby si prošel TrackB a řekl, co vyřadit, protože je tam spousta věcí, které nejsou a asi ani nikdy nebudou použité.
Od sleziny jsme připravili rošádu, jako první fázi, která byla nutná pro pokládku dalších kolejí. Další stupeň, přesun do Global, ten funkčně nehoří a nechal jsem to otevřené v naději, že se všichni stavitelé nějak domluvíme. Pak by opravdu stačilo měnit jen tsection.dat. Zbytek stejný jak u Xtracks, tak u BP. Jestli má někdo jiné textury kolejí, které potřebuje, sem s nimi, mohou se zapracovat. Jenomže to chce opravdu ústní jednání, kterého se zůčastní všichni stavitelé. Michal pak určitě rád přizpůsobí program pro přepsání kolejiva ve World i pro jiné tratě (pokud to není velký problém nebo utilitka je univerzální). V BP to proběhlo úspěšně. Co na to ostatní stavitelé?

bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
V BP to proběhlo úspěšně. Co na to ostatní stavitelé?
Tohle si mohu vysvětlit tak , že TRACK_B se už může smáznout ?
Od sleziny to máš připravené a teprve teď to tady nabízíš až po mém opětovném pošťouchnutí ?
Víš kolik práce jste za tu dobu mohli mít ušetřené všichni stavitelé ?!
Teď si fakt něco myslím a nechtěj vědět, co !
Bobe, já myslel, že jsi v obraze. Proběhlo úspěšně, kdy se ve všech složkách World musel vyměnit řetězec. Z kolejí kde není přidat a u kolejí kde je odebrat. Přitom řetězec pro dřevěné a travnaté pražce musel zůstat zachován.
Tohle je hotovo, uživatel to moc nepozná. Je to vidět na dynamických kolejích. Dřív se musely maskovat standartní koleje, nyní koridorové. Dřív se jako základní pokládal koridor, nyní jako základní se pokládá standartní kolej.
Aby mohla proběhnout další fáze změn, tedy Track_B přesunout do Global, je nutné ještě vymyslet vhodné značení. Jak říkal Johnz, pokud se koleje dají do Shapes, tak se nemusí psát žádný řetězec do World, ale jen se změní název koleje. Tím se urychlí i čtení dat. Na obrovském nádraží by to i mohlo být znát. Jenomže vše bude v jednom guláši, tak je nutné, aby se jednotlivé koleje viditelně odlišily a nemíchalo se to dohromady.
Takže další fáze bude, že řetězec: (návrh)
../../TRACK_B/shapes/ -koleje, vyhýbky koridor nahradí se K_
../../TRACK_B/shapes-2/ -vše dřevo ....................................2_
../../TRACK_B/shapes-8/ -vyhýbky dřevo, nový štěrk ...........8_
../../TRACK_B/shapes-9/ -staré dřevěné pražce, travnatý štěrk...9_
../../TRACK_B/shapes-T/ -tunely betonová klenba...........T_
příklad:
FileName ( ../../TRACK_B/shapes/a2t500mstrt.s ) se nahradí:
FileName ( K_a2t500mstrt.s )
K_a2t500mstrt.s bude v Global/Shapes
Rozlišení vpředu bude z důvodu řazení v Shapes, aby v tom nebyl guláš.

bob57: To nejde ... ako by si osetril stav, kedy su na jednom modrom stvorci 2 trate (konkretne pri BP a 321 ti takyto stav nastane, mozno aj pri BP a Luhacovicich)???

bob57: Mám dojem, že sa tam tie trate vplyvom toho posunutia dotýkajú. Ale ak aj nie, nezabúdaj, že čo je teraz nemusí byť zajtra, ...

ALe čo .w súbory? Tie sa identifikujú len počtom štvorcov hore a doľava od pomyslenej osi (MsTS implementuje zemeguľu systémom IMIGGAIK, taká zaguľatená obdoba Hallovej flaše, ale to nieje podstatné) ... čo spravíš až budú dve trate potrebovať ten istý .w súbor?

bob57_cz napsal:
JOHNZ napsal:
bob57: To nejde ... ako by si osetril stav, kedy su na jednom modrom stvorci 2 trate (konkretne pri BP a 321 ti takyto stav nastane, mozno aj pri BP a Luhacovicich)???
A kde by se podle tebe ty modré čtverce měly potkat ? To by musely být usazeny do světa na naprosto stejném umístění sořadnic a nesměly by se pohnout ani o metr. V BP i 321 se však ty čtverce svým umístěním liší, ikdyž popisují stejný geografický kraj - mají jiné hranice a tudíž i jiné jméno souboru.
Kolize by mohla nastat, pokud by na sebe přesně navazovaly stejnými hranicemi. Takto to vidím zatím já.

Bobe

ačkoliv nejsem stavitel tratí, tak tady bych si s tebou dovolil nesouhlasit. Při generování čtverců v RouteGeometryExtraktoru se vychází ze zeměpisných souřadnic. To podle mne znamena, že když vygeneruju dvě tratě, které se budou překrývat, tak v místě překrytí budou mít soubory stejné jméno, protože poloha se odvozuje od stejného počátku.
Je to pouze můj názor, skutečnost může být jiná, k tomuto by se měli vyjádřit stavitelé. Ještě malý dodatek: čtverci mám na mysli *.w a *.ws soubory

Ach jo, kéž bych měl jen tyto starosti, které právě řešíte. Nestačí Vám místo na disku? Pokud by měly tratě originál objekty, tak těch univerzálních by byl minimální počet. Ikdyž někdo používá objekty z BP, tak si je často přeskinuje, a už je to další model. Každá trať by měla být svůj originál a ne aby odkazovala na nějaký společný adresář. Stejně v distribuci se musí dodat vše komplet. Proto tato zjednodušení by měla význam jako individuální uspořádání svého disku doma, pro ty uživatele, kteří používají staré max 20 gigové disky a zápasí s každým bajtem. Ale otázka je, jestli námaha s přeprogramováním by byla úměrná výslednému efektu.

bob57_cz napsal:
JOHNZ napsal:
Bob: A ako zarucis, ze sa nestretnu v buducnosti?
Nepředpokládám, že by jeden z autorů byl ochoten udělat transpozici komplet celé hotové trati o posun na stejné místo jako kolega.
Pokud by někdo v budoucnu chtěl stavět novou trať a čistě teoreticky se chtěl strefit na místo již obsazeného čtverce, mohlo by to vyvolat konflikt, ale pravděpodobnost je velmi malá. Kdo a proč by měl mít zájem na stavbě nové verze již existující trati? Teoreticky je možné, že až bude Zbyněk pokračovat se stavbou z Přerova na Břeclav, potká se s tratí Luhačovice, ale pravděpodobnost je asi velmi malá.
Ostatně obě trati jsou si již v tuto chvíli tak blízko, že stačí postavit pár čtverců směrem k území předpokládaného prolnutí a pak porovnat v adresáři s *.w, jestli se objeví jediný stejnojmenný soubor.

Pokud by chtěli autoři tratí svoje díla spojit dohromady, tak to je ještě snad větší kumšt než se nepotkat.
Proto taky nevěřím Vlastikově údajné spojovačce, ač jsem teoretickou možnost s přesunem/transpozicí připustil.

A proč vlastně řešit takovéto harakiri v době, kdy cena HDD stále klesá?
A kdo by měl zájem stavět novou trať? A co třeba přestavba do historické podoby? Luhačovice kompletně pod mechanickým ZZ pro parní provoz?

Bobe, ta úprava přinese taková omezení, že to bude spíš zásadní komplikace než přínos.....

A hlavně - pokud do toho vstoupí lidský faktor (jakože bez něj to v MSTS nejde), tak se na to nemůžeš 100% spolehnout.....

Já si myslím, že budu velmi rád, když se mi podaří vydat po úmorné práci další aktualizaci. Také chci realizovat svou aktivitu. Na víc opravdu není čas. Den má jen 24 hodin.

bob57:

1)
Ja mam teraz v kompe 3x 120 GB ... v notesovi mam 60 GB HDD ... osobne si nemyslim, ze pri predpokladanej teoretickej maximalnej uspore 2-3 GB (viac od toho ocakavat naozaj nemozeme, akokolvek chceme) ... ma tie 3GB rozhodne nevytrhnu ... podla mna je to blbost ... nevidim dovod, preco by som mal robit taketo blbosti ...

2)
Porovnaval som to ... za sucasneho stavu naozaj dokazu vsetky dostupne CZ/SK trate koexistovat, ale niekde su tie rozdiely tak minimalne, ze nejde zarucit, ze sa niekedy trate nepobiju ...

Trochu jsem se na to vyspal, ráno moudřejší večera.
Smysl má aby se stavitelé dohodli na stejném Global, kdy složky Shapes a Textures budou stejné. V Global pak budou všechny Tsection.dat (mohly by se střídat nějakým baťákem, který by současně přejmenovával složky Routes). Dále v Sound by se něčím mohly přepínat hlášení odjezdu (Česky, Slovensky, Anglicky, Německy, Polsky)
Ale ostatní složky bych nechal pouze na uživateli, komu co vyhovuje.
Jako stavitel si neumím představit pracovat s tak velkou složkou, nehledě k tomu, že každá trať má jiná scripta návěstidel. Jirka Polák mi toho hodně dodělával a nevím, jestli to samé mají i ostatní.
Další věc. Nejrychlejší záloha bez přemýšlení je celou složku trati zkopírovat. Je to i praktické. Ale neumím si představit, že bych kopíroval nějaké 4 giga se všemi tratěmi. A co na to databázové soubory? Asi jsem Bobův nápad nepochopil, ale jako přínos bych viděl jen to, co jsem napsal v úvodu. Nějaký přepínač, který by dával jako aktivní určitou trať k tomu by se přepnul správný Tsection.dat a dále volba jazyka pro mluvené pokyny (odjezd, souhlas/nesouhlas proti stůj) . Ale současně to žádný program neudělá, nejprve je nutná slezina, kde se domluví sjednocení Global a Sound (Přesun track_B do Global)

Více globálů v jednom

Zdravím všechny co mají problém s nekompatibilitou tratí s Globálem Bp/321/Xtracks.

Já jsem si to kdysi uspořádal takto:

V Trainstore nemám nadefinováno nic o tsection.dat.

Udělal jsem se v kořenové složce MsTS nekolik podsložek:
_Bp+Luh
_321+Odis
_Ostatni

A do těchto podsložek zase další podsložku "Global" a do nich soubory z Globálů nesnášejících se tratí, které nejsou ve všech globalech shodné (nikoli však podsložky globalu).
Do globalu v MsTS jsem zkopíroval Obsah podsložek Globalu tratí a dal přepisovat existující soubory.

Ve složkách _* je velmi málo souborů(do deseti).
Když chci hrát třeba BP a předtí jsem hrál neco nekompatibilního, vlezu si do WinComanderu, doleva si dám C:\Hry\Msts\_Bp+Luh, doprava C:Hry\Msts a přepíšu Globalem zleva ten pravý.

Celá operace trvá asi 3 sekundy, což je vzhledem k čekacím dobám u Trainstoru, který si pustím až potom přijatelná doba.

Já som si zase vytvoril pre každú trať .bat súbor. Keď chcem hrať danú trať, tak spustím príslušný .bat súbor. Tento si najskôr zistí, ktorá trať sa nachádza v MSTS, túto presunie do zálohy aj s príslušným GLOBAL a SOUND a potom do MSTS nakopíruje požadovanú trať aj s GLOBAL a SOUND. Celé to zaberie cca 2 sekundy. Takto mám ošetrené všetky trate a funguje to bez problémov a spoľahlivo.

Back
Nahoře