LCD monitor

Ahoj Davide. 16:9 monitor si nekupuj, budeš mít moc široké boční svislé pásy a obraz bude převzorkovaný a mírně deformovaný a trochu blikající.
Pokud si koupíš nějaký 16:10, tak docílíš v MSTS rozlišení 1600x1200 a obraz bude čistější, ostřejší a s neblikajícími stožáry kolem trati. I na práci je tento monitor lepší, víc toho na plochu vejde.

No ja som hraval na intel grafike zdielanej ... no pri kúpe nového notebooku mám Grafiku Nvidia Geforce 9600M gt 128Bit 512MB ... a ešte som toi veru neskúšal.. :)

Zbyněk Šemora napsal:
Ahoj Davide. 16:9 monitor si nekupuj, budeš mít moc široké boční svislé pásy a obraz bude převzorkovaný a mírně deformovaný a trochu blikající.
Pokud si koupíš nějaký 16:10, tak docílíš v MSTS rozlišení 1600x1200 a obraz bude čistější, ostřejší a s neblikajícími stožáry kolem trati. I na práci je tento monitor lepší, víc toho na plochu vejde.

Zbynku nemáš pravdu, je to pravda že budú tie bočné pási, ale preblikávanie a deformovanie určite nie :)

Candy, nehádej se. To že je obraz deformovaný směrem na výšku není z mé hlavy, ale psal mi to zdejší Michal a já to jen mohl potvrdit i u sebe. Však koukni v kabině na kulaté měřáky, jak jsou to šišojdy na výšku :D . Cheš li přesný obraz, tak si ve vlastnostech grafiky neztrhávej svislé černé pásy, ale ten černý rámeček. Pak bude MSTS mít nejen pásy na boku, ale i dole a nahoře a až poté je na monitoru stranově správně. Zkrátka formát 16:9 je dobrý ke koukání na filmy, ale na vlastní práci na počítači moc dobrý není. U monitoru 16:10 jsou ty boční černé pásy hodně úzké a tím tolik nevadí.
A to problikávání vzniká tak, že se obraz přepočítává do formátu, který má v nastavení MSTS. Jak to bliká bych Ti musel ukázat na videu. Ale záleží také na kvalitě monitoru, je možné, že některé monitory tohle zvládají lépe.

Zdravím,
takže toto ... http://lcd-monitory.heureka.cz/philips-240b1cb/specifikace/#section by neměl být "krok vedle" ?

David

Dovolim si napisat moje skusenosti s "blikanim". MSTS ako take nema AA, takze vyzaduje vzdy aktivovat na GK. Vzdy sa musi dat potlacit nastavnie aplikacie, inak nastavnie nema na vysledok vpliv. Nvidia ma na vyber dost sposobov AA cez Nvidia inspector. Ak dam napriklad 8xS, bude obraz krajsi, nez 8xQ, prip. 16x Q ci S. Pri "S" AA vznika v kaboch prave ta mriezka, ktora sa da odstranit zapisom do parametru. Ovsem pri pohybe kamery blikaju tenke linky na modeloch stlpy okolo trate atd., niekdy viac, ci menje. Pri nastaveni podla obrazka toto nepozorujem:
7e1ca98de4e3a6a4333bf1a242405593.jpg
Skusal som to na viac LCD, s roznym nastavenim rozlisenia. Preto si myslim, ze LCD s tym asi nesuvisi, skor je to o spravnom nastaveni grafickej karty. Ako sa chovaju ATIny neviem, ale urcite cez Catalyst ide tiez nastavit to prave orechove;-)

Naposled editoval moderátor:
David Hájek napsal:
Zdravím,
takže toto ... http://lcd-monitory.heureka.cz/philips-240b1cb/specifikace/#section by neměl být "krok vedle" ?

David

Ano, na MSTS je to dobré.

Zdravím,
no,spotřebu až tak neřeším bo nám přece budou časem stejně stavět další "atom" a elektřina tak bude muset zákonitě slevnit :D:D:D. Sháním jen něco levnějšího /max. 5 000,- Kč a s co možná největší úhlopříčkou/,poněvadž monitor bude využitelný de facto jen pro pult a např. televizor mi pro tento účel příjde zbytečně drahá záležitost. Ke všemu je stejně v TV "prd" a tak ji nesleduji.:-P
Šlo mi tedy jen o upřesnění problematiky toho rozlišení,poměru stran /viz.roztáhlý obraz/ a s tím souvisejících černých pruhů,za které samozřejmě nemám potřebu zbytečně platit. Dokonce ani nevyžaduji reproduktory - pultík bude mít svůj zesilovač a po dlouhé době konečně využiji i skládané reprosoustavy,které jsem kdysi vozíval na letní tábory coby "pouštěč" hudby na diskotékách.:rolleyes: Basové reproduktory mají solidní,takže nově vznikající bertí zvuky se budou moci konečně pořádně vyřádit.;)

David

Právě monitor 16:10 proti 16:9 využije plochu mnohem více, protože černé svislé pruhy na okrajích jsou poloviční.
Klasická televize, bohužel jen 16:9 a tedy i široké boční pruhy a rozlišení jen 1280x1024.

Tax si dnes dožičil také malé predčasné Vianoce - konečne má poriadny pre MSTS vyhovujúci monitor. Uhlopriečka 24", pomer strán wide 16:10, 1920x1200 pix. Pri pripojení cez DVI sa dá krásne nastaviť zachovanie pomeru strán, takže MSTS je zobrazené v 1600x1200 bodoch bez deformácií, pritom mám oproti doterajšiemu 23" Full HD jednak lepšiu, väčšiu pracovnú plochu, ktorú môžem využiť s 3ds max, ale aj vynikajúci obraz poskytovaný profesionálnym, i keď pomerne lacným monitorom s LED displejom.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře