LCD monitor

AndrewM

Skladník
Panove, protoze se opravdu v pocitacich orientuji chabe, rad bych vedel jaky dopad pro hrani MSTS bude mit dopad nakupu takoveho LCD, jako je toto http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33764. Tedy jestli je pro hrani dostatecny, nebo je potreba lepe investovat. Nebranim se ani jine variante v podobne cene :-) Predem se omlouvam tem, ktere bude muj prispevek iritovat jako diletantsky, ale radsi se zeptam :-)

Naposled editoval moderátor:
Je to TFT panel, tzn. podani barev a pozorovaci uhly nebudou uplne nejlepsi. Nativni rozliseni (vizualne nejlepsi) je 1280 x 1024, takze i hry budou nejlepe vypadat v tomto rozliseni, coz znamena vyssi pozadavky na grafickou kartu. Pokud se hraje v nizsim rozliseni, obraz se prepocitava a neni to uplne ono, ale da se to prezit... Odezva je 12ms, na MSTS by to melo stacit, neni to zadna extra rychla akce, kde by se mazani projevilo...Urcite by mel stacit...
Osobne bych ale take volil 19" a jinou technologii nez TFT...Sam mam Fujitsu Siemens P19, ale cenove je to zas jinde...
Asi bych si prosel nejake rencenze na http://www.svethardware.cz a nebo http://www.pctuning.cz

Pro Ondru:
Ja mam 17ku a jediný optimální rozlišení je 1280 x 1024 !
Protože na 1024 x 768 mi to připadá takový rozmazaný,ale jak píše zarkow -
stoupají tak požadavky na výkon PC!
Hm....na tvém místě bych šel do 19,ale třeba já jdu do 21....

Vasek napsal:
Pro Ondru:
Ja mam 17ku a jediný optimální rozlišení je 1280 x 1024 !
Protože na 1024 x 768 mi to připadá takový rozmazaný,ale jak píše zarkow -
stoupají tak požadavky na výkon PC!
Hm....na tvém místě bych šel do 19,ale třeba já jdu do 21....

No ja uz to hraju na tohle rozliseni nyni a nemam zasadni problemy. Na 19 na stole neni misto :lol:

Monitor

Mozna se pletu, tak at me zkusenejsi opravi, ale pokud je pri 17ku optimum 1280 x 1024, tak pro 19ku nebo dokonce 21ku je otimalni rozliseni jeste mnohem vyssi a tudis budou naroky na vykon PC jeste vyssi. Takze pokud ma nekdo vykona okorat tak na rozliseni 1280 x 1024, tak mi prijde zcestne mu doporucovat 19ku nebo 21ku.

S pozdravem Milan.

monitor

mozna to sem az tak nepatri ale ja jsem si poridil 19ku klasickej a to hlane ze na nej mam misto. Ve woknech jedu 1280 * 1024 a v MSTS to stejnak mam shozeny na 1024 * 768

Re: Monitor

hummus napsal:
Mozna se pletu, tak at me zkusenejsi opravi, ale pokud je pri 17ku optimum 1280 x 1024, tak pro 19ku nebo dokonce 21ku je otimalni rozliseni jeste mnohem vyssi a tudis budou naroky na vykon PC jeste vyssi. Takze pokud ma nekdo vykona okorat tak na rozliseni 1280 x 1024, tak mi prijde zcestne mu doporucovat 19ku nebo 21ku.

S pozdravem Milan.

Podle mě mají 17" i 19" stejné rozlišení 1280x1024. Liší se jen velikostí úhlopříčky.

Re: Monitor

hummus napsal:

S pozdravem Milan.
Uvažuji o koupi nové sestavy,tam jsem dostal tipy na LCD monitory.17" a 19" mají stejné rozlišení 1280x1024 (některé 19"mohou mít i vyšší) a 21" mají rozlišení 1600x1200.Nároky na zobrazení nejsou tak vysoké,protože mají menší frekvenci než CRT monitory (mám doma CRT 19",která běhá v pohodě na NVidii FX 5600 v rozlišení 1280x1024 s 32bit).Takže je to jen o penězích,které jste ochotni či můžete dát na nový monitor.

nový lcd monitor

Dobry den, chtel bych pozadat o radu. Chci si koupit novy lcd monitor a popravde si neumim z siroke nabidky vybrat. Hlavnim kriteriem je prave vhodnost pro MSTS.
V soucasne dobe mam totiz 17" CRT monitor a jezdim na rozliseni 1600x1200 (GK nVidia 7600). Obraz je paradni, bohuzel je uz monitor vysviceny, takze i na max. svetlost toho v nocnich aktivitach moc nevidim.
Pri koupi noveho monitoru bych tedy nechtel jit s kvalitou obrazu dolu - takze se rozhoduji mezi 20" s rozlisenim 1600x1200 nebo 19" 1280x1024. Koupil bych si tu 20, ale mam strach co uhlopricka 51 cm s MSTS udela..Ma s tim nekdo zkusenosti?A ma vubec vetsi rozliseni u lcd monitoru vliv na kvalitu obrazu?
Predem dekuji za odpovedi.

Já jsem si nedávno LCD monitor koupil (19" ) ,rozlišení 1280x1024 a jsem s ním při hraní MSTS velmi spokojen.

Dneska se moc nevypláíácí investovat do 17 či 19 placových LCD panelů. Bral bych to spíše jako nouzovku či dočasnmé krátkodobé řešení. Jinak je podle mě lepší si připlatit za nový stůl (či nové poličky), ukelat pořádek na stole na dát tam 20 a více palcové LCD. Jinak kdyby ses přeci jen rozhodl pro 17 či 19 palcové LCD tak tady máš nějaký tipy:
17 palců - http://www.fhsystem.cz/?atc=detail&cozo=262024&katwht=Monitory,%20displeje/LCD%2017
19 palců - http://www.fhsystem.cz/?atc=detail&cozo=262022&katwht=Monitory,%20displeje/LCD%2019%204:3
20 palců - http://www.fhsystem.cz/?atc=detail&cozo=262079&katwht=Monitory,%20displeje/LCD%2020

RE: nový lcd monitor

Honzejk napsal:
Dobry den, chtel bych pozadat o radu. Chci si koupit novy lcd monitor a popravde si neumim z siroke nabidky vybrat. Hlavnim kriteriem je prave vhodnost pro MSTS.
V soucasne dobe mam totiz 17" CRT monitor a jezdim na rozliseni 1600x1200 (GK nVidia 7600). Obraz je paradni, bohuzel je uz monitor vysviceny, takze i na max. svetlost toho v nocnich aktivitach moc nevidim.
Pri koupi noveho monitoru bych tedy nechtel jit s kvalitou obrazu dolu - takze se rozhoduji mezi 20" s rozlisenim 1600x1200 nebo 19" 1280x1024. Koupil bych si tu 20, ale mam strach co uhlopricka 51 cm s MSTS udela..Ma s tim nekdo zkusenosti?A ma vubec vetsi rozliseni u lcd monitoru vliv na kvalitu obrazu?
Predem dekuji za odpovedi.
Vemu to z jiného konce. Na tom CRT monitoru se něco změní, když si zobrazím kabinu mašiny na monitoru 1024 nebo 1600 ???
Front je totiž max1024 a zatím animoprvky 640.
Z těchto základů musí každý monitor přepočítat obrázek na to, co ten monitor umí nebo lépe má určeno jako optimální.
Pokud chci použít LCD monitor s interpolací, tak by měl mít rozlišení v celistvém násobku základního formátu ( 1024/2048 ), každý jiný přepočet generuje vždy někde chyby.

Chtěl jsem ze zeptat - uvažuji o koupi 22" monitoru (LG). Když použiji max. rozlišení 1280x1024, budu mít po straně černé pruhy nebo se obraz v MSTS nějak roztáhne? Máte s tím někdo zkušenost?

Robert Schindler napsal:
Chtěl jsem ze zeptat - uvažuji o koupi 22" monitoru (LG). Když použiji max. rozlišení 1280x1024, budu mít po straně černé pruhy nebo se obraz v MSTS nějak roztáhne? Máte s tím někdo zkušenost?

Defaultně se roztáhne, ale nevypadá to hezky, proto je nutné si nastavit prostředí grafiké karty.
Například u ATI na širokoúhlém monitoru jsem musel zrušit zatržítko:
"Přízpůsobení rozměru obrazu rozměrům panelu" Je to na záložce Panel - vlastnosti.

Robert Schindler napsal:
To asi nebude max. !
Tohle rozlišení mám na 19"LCD(ECG).
22" bude mít 1600 nebo i 1900.

1280x1024 se nikam neroztáhne, protože je to standardní formát stejně jako 1024x768, 800x600, 640x480.
Pokud by to byl monitor širokoúhlý jako u NTB ( tuto info jsem v dotazu nikde neviděl !!! ) pak bude obraz rozměrově deformovaný.

bob57_cz napsal:
Pokud by to byl monitor širokoúhlý jako u NTB

Bobe, jenom bych Tě opravil - není to pravidlem ( jak to logicky vyplývá z Tvého příspěvku), že každý notebook ( a to ani ty novější) musí mít Wide display. Jsou i typy s poměrem stran 3:4 ...:idea:

Zrovna dneska a včera jsme jich dělali 28.

Stejně tak i LCD monitory jsou WD i v klasickém poměru stran.

Ale i jinak to uváděné rozlišení není čisté 3:4, ale nějaké divné....vychází to na 0,8.

Nicméně ještě jedno info - to, že LCD pojede na maximálním rozlišení neznamená, že bude obraz nejkvalitnější. Nejkvalitnější bude při optimálním rozlišení, které je uváděno u každého LCD.

Martens napsal:
bob57_cz napsal:
Pokud by to byl monitor širokoúhlý jako u NTB
Bobe, jenom bych Tě opravil - není to pravidlem ( jak to logicky vyplývá z Tvého příspěvku), že každý notebook ( a to ani ty novější) musí mít Wide display. Jsou i typy s poměrem stran 3:4 ...:idea:
Zrovna dneska a včera jsme jich dělali 28.
Stejně tak i LCD monitory jsou WD i v klasickém poměru stran.
Ale i jinak to uváděné rozlišení není čisté 3:4, ale nějaké divné....vychází to na 0,8.
Nicméně ještě jedno info - to, že LCD pojede na maximálním rozlišení neznamená, že bude obraz nejkvalitnější. Nejkvalitnější bude při optimálním rozlišení, které je uváděno u každého LCD.
Esi to nebude tím, že to máš obráceně.
Ono se to přepočítává z plného TV PAL 4:3 = 560x420 ( přepočtený formát pro PC, nesrovnávat s počtem řádků v televizi 50Hz 625/576i )
4:3=1,33333
1600/1200=1,33333
1200/900=1,33333
1024/768=1,33333
800/600=1,33333
640/480=1,33333

u novějšího 16:9 ( 16/9=1,77777 )
se už striktně poměr stran širokoúhlých obrazovek nedodržuje
a bývá v rozsahu 1,6 -- 1,8 ( dají se najít i speciály i 2,0 ) .
:study: ...

Martensi, já nikde netvrdím, že notasy jsou všechny širokáče. To ani náhodou. Jen jsem tím chtěl zvýraznit, že u nich je dnes až dvojnásobný poměr širokáčů oproti normálnímu formátu, zatímco u stolních monitorů je to ještě malé procento.
A o tom, že má monitor být provozován v optimálním předurčeném režimu ikdyž toho umí přepočítat víc, jsem přece psal už před tímto posledním dotazem.

Naposled editoval moderátor:
Řekl bych, že Robert Schindler bude mít LCD 22" širokoúhlé, a ptá se, nastaví-li MSTS na nejvyšší rozlišení (to je těch 1280 x 1024), co se s obrazem stane... :idea:

Back
Nahoře