LCD monitor

radekedar napsal:
Řekl bych, že Robert Schindler bude mít LCD 22" širokoúhlé, a ptá se, nastaví-li MSTS na nejvyšší rozlišení (to je těch 1280 x 1024), co se s obrazem stane... :idea:
No to právě z toho dotazu nebylo jisté. Ale pokud je to širokáč, tak, se celá scéna roztáhne.

Tax tady kdysi psal obrázkově, jak to nastavit, aby se to korektně zobrazovalo i u širokoúhlých monitorů - snad by to mohlo být buď ve FAQ, Chování simulátoru nebo někde v HW poradně.

http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/521

Další varianta je spouštět MSTS v okně.

Naposled editoval moderátor:
Ano, bude to širokáč a ptal jsem se jestli se to roztáhne. Samozřejmě by bylo nejlepší, kdybych mohl použít ten postup v odkazu http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/521 a hrát MSTS v rozlišení 1680x1050 :cool:

Martens napsal:
radekedar napsal:
Řekl bych, že Robert Schindler bude mít LCD 22" širokoúhlé, a ptá se, nastaví-li MSTS na nejvyšší rozlišení (to je těch 1280 x 1024), co se s obrazem stane... :idea:
No to právě z toho dotazu nebylo jisté. Ale pokud je to širokáč, tak, se celá scéna roztáhne.

Tax tady kdysi psal obrázkově, jak to nastavit, aby se to korektně zobrazovalo i u širokoúhlých monitorů - snad by to mohlo být buď ve FAQ, Chování simulátoru nebo někde v HW poradně.

http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/521

Další varianta je spouštět MSTS v okně.

Doplnil som vlákno vo FAQ: http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/521&pid=72606#pid72606 .

Monitory 17" a 19" s rozlíšením 1280x1024 majú pomer strán 5:4 - ktovie prečo ... ak by boli v pomere strán 4:3, museli by mať rozlíšenie 1280 x 960
... monitory s rozlíšením 1024x768 ( zvyčajne LCD 15" ), 1400x1050 ( 20" Samsung 203B ) a 1600x1200 ( napr. LCD 21" ) majú pomer strán "správny", teda 4:3 :cool:

Tax napsal:
Monitory 17" a 19" s rozlíšením 1280x1024 majú pomer strán 5:4 - ktovie prečo ... ak by boli v pomere strán 4:3, museli by mať rozlíšenie 1280 x 960
... monitory s rozlíšením 1024x768 ( zvyčajne LCD 15" ), 1400x1050 ( 20" Samsung 203B ) a 1600x1200 ( napr. LCD 21" ) majú pomer strán "správny", teda 4:3 :cool:
Další argument, proč spouštět msts v okně místo celé plochy - kolečko zůstane kolečkem.

Nazdar všetci, poprosil by som o radu:
Vymenil som som svoj starý monitor za 22"širokouhlé LCD,simulátor spúšťam v okne ale vyskytol sa mi jeden problém, nápadne mi kleslo fps bez rozdielu ktorú trať si zapnem, MSTS chodí trhane a drží konštantne fps 11-12,do vlastností MSTS na ikonke som pripísal aj toto:
"C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\train.exe" -vm:w/anisotropic /timecceleration
a nepomohlo to, môže mi niekto prosím poradiť ?

bob57_cz napsal:
K čemu ten parametr /timecceleration ? Ten snad mění "čas" - rychlost běhu simulátoru ?
Pokud přijedete do koncové stanice a máte tam třeba před obratem 10 minut pobyt, stačí s tímto parametrem jen zmáčknout Ctrl+T a čas se zrychlí (vše se zrychlí, i traffic, vlak hráče apod.). Lze zmáčknout i víckrát za sebou. Pro zpomalení pak mačkáte Ctrl + Shift + T.
Píše se o tom třeba na http://jirik-msts.wz.cz/navody.htm.

radekedar napsal:
bob57_cz napsal:
K čemu ten parametr /timecceleration ? Ten snad mění "čas" - rychlost běhu simulátoru ?
Pokud přijedete do koncové stanice a máte tam třeba před obratem 10 minut pobyt, stačí s tímto parametrem jen zmáčknout Ctrl+T a čas se zrychlí (vše se zrychlí, i traffic, vlak hráče apod.). Lze zmáčknout i víckrát za sebou. Pro zpomalení pak mačkáte Ctrl + Shift + T.
Píše se o tom třeba na http://jirik-msts.wz.cz/navody.htm.
Na to jsem se neptal, to vím. Mi šlo o to, proč to má ve vzahu k té funkčnosti monitoru, protože ty parametry s tím nemají co dělat.
Problém může být v nízké obnovovací frekvenci ( LCD mívá často jen 60Hz bez možnosti zrychlení, záleží od typu ) a ovladačích, které vkládají okna do plochy.

Ten sound som tam spomenul len kvôli tomu, že sa toto slovo nachádza za "train.exe" vo vlastnostiach, až taký debil som neni aby som nevedel že to nemá nič spoločné s grafikou.Ako píšeš LCD má frekvenciu 60Hz, to som našiel vo vlastnostiach monitora ale nenapísal si čo sa s tým dá robiť.Tak čakám na fundovanú odpoveď.

duuso] "C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\train.exe" -vm:w/anisotropic /timecceleration [/quote] [quote= napsal:
Ten sound som tam spomenul len kvôli tomu, že sa toto slovo nachádza za "train.exe" vo vlastnostiach, až taký debil som neni aby som nevedel že to nemá nič spoločné s grafikou.Ako píšeš LCD má frekvenciu 60Hz, to som našiel vo vlastnostiach monitora ale nenapísal si čo sa s tým dá robiť.Tak čakám na fundovanú odpoveď.
Neni ? Buď jsem slepý nebo mám slabé brejle. Já ho tam nevidím.
Experimentuj s nastavením ovladačů. a nespouštěj jiné parametry než -mem: .
Až to půjde, tak teprve potom se dá zkoušet přidávat parametry, pokud jsou potřebné.
Pro začátek tedy úplně jednoduše:
"C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\train.exe" -mem:1024 -vm:w
nebo
"C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\train.exe" -mem:512 -vm:w
( u mne jen "T:\Train Simulator\train.exe" -mem:1024 -vm:w ) :cyclops:

Stiahol som nové ovládače na grafiku a cestu som nastavil na train.exe" -mem:1024 -vm:w a už to je dobré, díky.

Môžem sa spýtať čo znamená -mem:1024 -vm:w? Ide mi o ten vm:w. Ten mem mi je jasný.

duuso napsal:
Stiahol som nové ovládače na grafiku a cestu som nastavil na train.exe" -mem:1024 -vm:w a už to je dobré, díky.
Sláva, gratulace. Skoro jsem se obával, že to bude složitější.
Nakonec opět stačilo hned to první psané.
Tohle je cesta k souboru:
"C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\train.exe"
a tohle parametry:
-mem:1024 -vm:w
dem napsal:
Môžem sa spýtať čo znamená -mem:1024 -vm:w? Ide mi o ten vm:w. Ten mem mi je jasný.
Je to spouštění v okně (w=windows), které bude mít takovou velikost, jaká je nastavena jako rozlišení v simulátoru.

Je-li simulátor nastaven na 800x600, bude na ploše např.1600x1200 vytvořeno okno velikosti simulátoru 800x600, při 1024x768 to bude tato velikost.
Pro win9x jsou ovladače některých starších GK, kde lze docílit i opačný efekt - okno je větší než monitor a pohyb okna se řídí kurzory či myší.

Na titulní straně fóra je návod, jak nastavit širokoúhlý monitor. Člověk nemění monitory tak často jako ponožky, tak jsem tohle zatím neřešil. Na notebooku mám grafiku ATI Radeon 9700 a zde je nainstalován jen dřívější control panel, S nastavením není problém. Záložka obrazovky - Panel vlastnosti a zrušit zatržítko Přizpůsobit rozměr obrazu rozměrům panelu. Pak mám v MSTS obraz 4:3.
Na PC v práci mám širokoúhlý monitor (je třeba na práci velká plocha). Doposud jsem MSTS provozoval v okně a tak problematiku neřešil. Ale ze cvičebních důvodů jsem se pokoušel nastavit celou obrazovku tak, abych měl u MSTS v celoobrazovkovém režimu správný poměr stran 4:3.
V menu ATI Catalyst Conrtol Center jsem nenašel nic, čím by šel obraz přizpůsobit.
Je tady nějaký uživatel ATI s širokoúhlým monitorem, který ví jak na to?
Prostudoval jsem návod na titulní straně, ale ten asi může pomoci jen malému procentu uživatelů. Když vydat návod, tak doplnit pro nejrozšířenější výrobce grafických karet.
Děkuji za odpověď.

Zdravím, koupil jsem si 22 monitor, nějako nemůžu donutit ten monitor aby mi obraz v msts neroztahoval jak píše Zbyněk, jelikož takovou možnost v nastavení Ati nemám. Poradí mi někdo jak na to?

Tomas Lee napsal:
Zdravím, koupil jsem si 22 monitor, nějako nemůžu donutit ten monitor aby mi obraz v msts neroztahoval jak píše Zbyněk, jelikož takovou možnost v nastavení Ati nemám. Poradí mi někdo jak na to?

Pokud nemáš jinou možnost, tak to pouštěj v samostatném okně - je potřeba to spustit s parametrem -vm:w.

Pouštět MSTS v okně je vhodné jen pro práci a testování, ale pro hru a plný požitek je třeba mít zapnutou celou obrazovku, nehledě k tomu, že velikost okna je závislá na nastavení rozlišení a při načítání obraz padá pod monitor.
Jinými slovy, "MSTS v okně" není odpověď na dotaz.

Takže řešení u mě takové. Přímo na monitoru jsem zvolil složku Image size a místo volby wide jsem zaškrtl auto. Obraz se v msts automaticky "ořízne".

Akej značky máš monitor prosím Ťa ? Lebo ja mám Asus 22" a tiež idem len v oknách a chcel by som to spraviť tak ako Ty, len ani za svätého neviem to nastavenie monitora objaviť.:eek:

Back
Nahoře