"Modrá patra"

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Kank
  • Datum začátku Datum začátku

Kde byste chtěli pohled cestujícího?

• horní podlaží

Hlasů: 2 100.0%
  • dolní podlaží

Hlasů: 0 0.0%
  • nad podvozkem

• je mi to jedno

• Hlasovalo členů
    2
  • Anketa bude ukončena: .

Kank

Provozní technik
Dnes mi po úspěšném exportu se všemi vysněnými LODs snad začnou znovu růst vlasy. Patráky v několika variantách konečně můžete stahovat z odkazu pod zprávou. Doufám že se Vám budou líbit a že je pořádně projedete a otestujete aby si vychytaly poslední mouchy.
Zde zároveň uvítám jakýkoliv názor a postřeh, bude se hodit k vydání finální verze 1.0 s pohledem cestujícího. Rád bude i za připomínky k LOD - zda upravit zobrazovací vzdálenosti a počty polygonů k nim.
Modelování je zábavné, chce to mít jen dostatek nervů :-)
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.masiny.wz.cz/model/img/patra/cd_Bmto1.jpg
Zde jedna z variant, které najdete u mě na webu.

Taková dodatková zajímavost, retro železničář s patry:
http://www.pacifikem.cz/vozidla/bmto/bmto_soubory/zeleznicar18-76.pdf

Ve verzi 1.0 bych chtěl odstranit i prosvítání textur oken při určitém úhlu pohledu (při 16-bitech) . Někde se psalo, že za to může velikost plochy textury pro okna a je nejlepší mít na každé okno jeden plane. Bohužel ať jsem si hrál jak jsem si hrál, chtěného výsledku ne a ne docílit...

Ten druhej archív mi hlásí chybu při rozbalování.Nevím zda je to jen u mě, nebo jestli je špatnej soubor?

Je to tak - archiv je poškozen . Je zajímavé, že včera jsem to zkoušel a stáhnul bez problémů...
Nahrál jsem to znovu na web, takže by to již mělo být v pořádku.

Díky tak už jsem to stáhnul znova a jde to už dobře.Jinak bezva práce,už se těším na pohled cestujícího.

Ahoj,patra jsou super,dobrá práce,jen tak dál.No a k tomu hlasování o umístění pohledu-máš tři verze vagónu,tak udělej tři různé pohledy,do každýho jinej 8) ....a je to...

Bmo/Bmto

Příjemné překvapení-velmi slušné zpracování=1 s hvězdičkou.Jen tak dál.

A pohled a jeho umístění.Byl bych taky za několik variant a uživatel si pak vybere,kde bude "sedět" ve vagónu.

Dobrá práce.

A tu se pomalu tvoří vůbec první barevné provedení pater ze 70. let 20. století, tehdy označených ještě řadou Bap...
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://wwwi.masiny.wz.cz/model/img/patra/csd_Bap.jpg
Fotky pater z tohoto období jsou bohužel nedostatkové zboží (mám asi 3 barevné a pár černobílých), takže doufám, že i ve skutečnosti jezdily vozy v takto krásně vyblité modré barvě. A vůbec nejhorší je vysledovat provedení a rozmístění popisů na skříni. Výcházím z řešení popisů na železničních modelech od f. Bramos a opět z fotek ve "vynikající" kvalitě :-)

Na patráky Bap se moc těším, zoufale se mi je nechtělo skinovat a přitom je to tuze pěkný model. Děkuju Kanku, a kdybys tak dostal chuť na soupravová patra BPjo ... Držím palec pro další tvorbu.

Nejsi první kdo žádá o zelené brášky :-). Po vydání finálních pater pomalu začnu dělat cementy Uacns, ke kterým mám již kvalitní výkresy. Ještě zbývá zajet do Tmaně u Berouna a nafotit je. Nebo někde jinde, hlavně když nebudou pod trolejí. Pokud bych někdy v budoucnu dělal zelená patra, taky bych byl rád za jekékoliv detailní výkresy. Ty z Parostroje by sice asi stačily, ale pokud by byla možnost dělat podle lepších, byl bych jedině rád. Pokud vím, tak jedna muzejní souprava stojí na ONJ, takže s fotodokumentací by snad po dohodě neměl být problém. Jo, také by se mi v aktivitě líbila souprava E499.0 + Bpjo.

Tady je obrázek z poslední plánované barevné varinaty pater - ta nejnovější. Nafotil jsem zcela nově natřený vůz, jenže v MSTS celkem zářil a vypadal trošku hračkově. Tak jsem ho třošku zašpinil a hned to vypadá lépe...
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.masiny.wz.cz/model/img/patra/cd_Bmto_n.jpg

Kank napsal:
Fotky pater z tohoto období jsou bohužel nedostatkové zboží (mám asi 3 barevné a pár černobílých), takže doufám, že i ve skutečnosti jezdily vozy v takto krásně vyblité modré barvě. A vůbec nejhorší je vysledovat provedení a rozmístění popisů na skříni. Výcházím z řešení popisů na železničních modelech od f. Bramos a opět z fotek ve "vynikající" kvalitě :-)
Kanku, takáto "detektívna" práca je práve to najkrajšie na oživovaní starých vozidiel, ktoré nemáš ako fyzicky odsledovať a inak by už upadli do zabudnutia. Nafotiť súčasné mašiny a vagóny, ktoré sú všade okolo a nalepiť tie fotky na model, to už dnes nie je žiadny kumšt ...
Na tému správne odtiene farby k dvojfarebnej M242.0 mi napísal jeden známy modelár, ktorý patrí vo svojom odbore medzi uznávané kapacity:

Citujem: Co se týče dvoubarevných nátěrů motorových a přípojných vozů, nyní neznám lepší příklad než muzejní M 120.4 .... .... Obecně se stanovováním barevných odstínů je spojená celá řada problémů – od fyzického stárnutí barev přes zkreslení fyzikálně dané samotným rozkladem barev na složky (některé odstíny se projevují značně zkresleně) a různým způsobem interpretace barev v tisku nebo na monitoru až po další nedokonalosti fotografických materiálů. Proto bych si z toho nedělal moc těžkou hlavu...

S nárorem tohoto modeláře lze jen souhlasit a navíc každý monitor má jiné barevné podání.Před nedávnem tady byla diskuze o barevném podání nového skinu tuším 182.K čemu taková diskuze,autora to jen odradí od další práce a my místo abychom měli radost,tak jen brbláme.Já osobně jsem velice rád za každý nový model či skin,je to už o něčem úplně jiném než před rokem a více.Tak budme rádi a autory si hýčkejme,pějme chválu na jejich snahu i když se tam nějaká chybička může vyskytnout,jsme přece jenom lidi...prosím

Petr Novák napsal:
...Tak budme rádi a autory si hýčkejme,pějme chválu na jejich snahu i když se tam nějaká chybička může vyskytnout,jsme přece jenom lidi...prosím
Jenže o tom to taky není. Když jako modelář nebudu mít zpětnou vazbu s konstruktivní kritikou, tak se nebudu zlepšovat. Ale znovu zdůrazňuji to slovo kontruktivní, ne odpálkování nebo obecné "keci".

Jistě,Michale,máš 100% pravdu,ale kolik té opravu konstruktivní kritiky najdeš na foru?Spočítáš je na prstech jedné ruky a ještě ti prsty zbydou.Daleko větší kvantum lidí jen brblá a kecá,naštěstí už nejsou osobní výpady,jak to bylo dříve,zaplať pánbůh za to.Jistě mi dáš za pravdu,že počáteční skin či model někdy není bez vady.Snad si pamatuješ časy,kdy se modely vydávaly v betách,např.beta 0.8, 0.9 a pak byla finální verze 1.0.Moc bych se přimlouval za navrácení tohoto systému,každému bylo hned jasné,o co jde.Ve světě počítačových programů je tato situace úplně normální a v čem se liší nějaký model od programu?Troufám si tvrdit,že v ničem,je to vlastně tak jen program.Tento návrh dávám do diskuze,ať se k tomu vyjádří více lidí.

Michal napsal:
Jenže o tom to taky není. Když jako modelář nebudu mít zpětnou vazbu s konstruktivní kritikou, tak se nebudu zlepšovat. Ale znovu zdůrazňuji to slovo kontruktivní, ne odpálkování nebo obecné "keci".
Michal, ale konštruktívnu kritiku si povieme my modelári navzájom medzi sebou, mali by ju povedať betatesteri ... nie niekto, čo len teoretizuje ale sám nič neurobil, alebo to nevyskúšal.
Môže sa stať, ža autorovi niečo ujde, zabudne na nejaký detail alebo niečo urobí naopak - napr. hajzlík vzadu namiesto vpredu. Ale to sú veci vychádzajúce z nedostatku kvalitných podkladov a dokumentácie. Na tie stačí upozorniť autora a ten to velice rád napraví. Len nikto by nemal vykrikovať, že henten detail je zle, pretože tam majú trčať také a onaké šróby, iné maznice a iné zámky ložísk, ako sa to tu niekomu nedávno podarilo. Až si takýto kriklúň vyskúša, čo je to upravovať 5 sád spojníc a následne to animovať, potom môže vykrikovať. Proste nie je kritika ako kritika.
Každý autor vidí veci inak a robí ich tak, ako to vidí. Ak by sme sa mali riadiť tým, že to má vyzerať absolútne presne, v prvom rade by sme museli začať kritikou Pabla Picassa, pretože žena v jeho podaní je skôr Pokémon alebo nejaký hormonálny hybrid.
Mrzí ma, ak sa niekto "odborne vyjadruje", pritom prstom nepohne, aby ten modelár podklady mal, alebo mu šplechne do ksichtu, že šak načo by niečo nafotil, keď ten modelár robí veci, ktoré málokto chce. Modelár robí predovšetkým to, čo ho zaujíma, nerobí na objednávku. Ak to má byť na želanie niekoho, tak buď preto, že ho to osloví a preto, že objednávateľ zabezpečí dostatok kvalitných podkladov, na základe ktorých sa dá stavať. Alebo preto, že mu to prinesie nejaký prospech. Napr. finančný stimul.
Toto sa však nestalo, hoci boli reči, žu sú ľudia ochotní poskladať sa modelárovi na štartovný poplatok, aby začal model robiť ... toto sa tu riešilo kedysi dávno v súvislosti so šlachtičnou, neskôr zas v súvislosti so žabotlamou, ale stále to boli len reči.
Keďže z rečí sa nikto nenaje, tak si počkajte, až niektorý modelár žiadaný model urobí. Až ho vymodeluje a poskytne plénu k používaniu, nekritizuje ho, pretože to robil zdarma, vo svojom voľnom čase, na úkor rodiny a robil to najlepšie, ako len vedel. Až to bude robiť za úplatu a urobí to zle, potom ho môžete hoci aj kameňovať. Dovtedy by bolo lepšie mlčať.

Petr Novák:
Ano, je to tak. Konstruktivní kritiky je tu pomálu. A kvůli tomu jsem to i psal. Většinou je to jen tlachání o ničem a něco pozitivního z toho vzejde málokdy.

Tax:
Máš naprostou pravdu. Ale to všechno, co jsi vyjmenoval, to právě nepovažuju za konstruktivní kritiku. To je bazírování na detailech.

Na web jsem šoupnul upravené wagy pro stávajíci patra. Jsou v nich doplněna světla pro MSTS Bin a váha vozu se zvýšila o virtuální cestující. Počínaje dnešním dnem by stránky měly být přístupné i pro slovenské přátelé, neboť jsem opustil server webzdarma. Přikládám malou ochutnávku všech barevných variant pater, která budou vydána ve verzi 1.0:

ČSD Bap
76683c89e15406e81ea3064fd9b63cdc.jpg
ČD Bmo
ef3b4762236551a068a82aadc5259cb2.jpg
ČD Bmo
685769bf7ab7925f2c108041ac79d7ff.jpg
ČD Bmto
3c48799f90b17eeb328c081c1496488f.jpg
ČD Bmto
406f38da22e53a24869778b6f6d8ddfe.jpg
Zatím byly u modelů upraveny textury (zejména čela + střecha vozů). V plánu mám vyzkoušet animaci dveří a případně ji dosadit. Doufám že si bude rozumět s LODy. A jako poslední by měl přijít interiér, neboť zatím je použit model vozu s pohledem z okna.

Naposled editoval moderátor:
Omluvte prosím nezobrazení obrázků (i nefunkčnost mého webu), jedná se o výpadek Eldaru (upgrade HW).
Modrá kůzlátka už jsem naučil otevírat vrátka a modelům nejspíš zůstnou i LODy. Je tu jedno ALE: Stejně jako animace podvozků, i animace dveří nesmí být u prvního a dalších zjednodušení (nepodařilo se mi ji zalčenit - konverze do *.s se neukončila). Takže to bude vypadat tak, že pokud hráč odjede s otevřenými dveřmi a vagon se od kamery vzdálí na úroveň prvního LODu, dveře se ve zlomku sekundy zabouchnou.

Moc chválím za skvělou práci, vypadají skvěle, a taky jsem rád, že jsi tak flexibilní a progresivní a že jsi je ihned začal upravovat pro nový bin.... :D díky za všechno

Kank napsal:
Omluvte prosím nezobrazení obrázků (i nefunkčnost mého webu), jedná se o výpadek Eldaru (upgrade HW).
Modrá kůzlátka už jsem naučil otevírat vrátka a modelům nejspíš zůstnou i LODy. Je tu jedno ALE: Stejně jako animace podvozků, i animace dveří nesmí být u prvního a dalších zjednodušení (nepodařilo se mi ji zalčenit - konverze do *.s se neukončila). Takže to bude vypadat tak, že pokud hráč odjede s otevřenými dveřmi a vagon se od kamery vzdálí na úroveň prvního LODu, dveře se ve zlomku sekundy zabouchnou.
Hlavně aby už ten web šel.Už se na ty nový patra těším.

Promiňte mi to zpoždění s dárečkem, ale MSTS mi trhalo nervy interiérem pro modrá patra. Když už ho SV zobrazil, tak MSTS ne. Ráno jsem přišel na důvod - MSTS odmítal vzít interiér jako jeden celek. Tudíž jsem jej musel rozkouskovat a naštěstí to pomohlo. A stále jsem si myslel, že na vině jsou zavazadlové police, které jsem musel zbytečně dělat znovu. No alespoň jsem zase o něco chytřejší. Modely mají pohled cestujícího umístěný v spodním podlaží. U horního by byl nejspíš problém s pozicí kamery, která by krájela boční šikmou stěnu. Novinkou je i ovládání dveří. Je to spíš taková blbůstka pro hračičky, která navíc zvýšila lehce počet polygonů a hodnotu Kujus. Ale kdo chce, ať otevírá :-) Kvůli zachování LOD zjednodušení jsem 1. zjednodušení nastavil na 150 m. Dveře se při této vzdálenosti od pozorovatele zavřou. Je to takový kompromis, ale vzdálenost se mi jeví dostatečná.
Sranda byla pozorovat včerejší přístupy - velká část očekávala model nákladního vozu Uacns. Na něm se teď zase rozběhnou práce...

Back
Nahoře