Jackova dílna

No budu vycházet z engu ZSR, nakonec tenkrát jsme to ladili spolu. Přece jen zvuky pro berty, byť ve dvou provedeních, budou pro více než dva modely. Leda by David Hájek natočil každou, která k nim přijede :D

Jacek napsal:
No budu vycházet z engu ZSR, nakonec tenkrát jsme to ladili spolu. ...

Pravda,je jen na zvukaři,který eng si zvolí. ;)

Jacek napsal:
...
Leda by David Hájek natočil každou, která k nim přijede :D

No nevím,poslední dva ostravské kousky 751 101 a 220 byly nedávno odvodněny a kdoví,zda se na jaře zase "zavodní". Dle historie jiných odvodněných kousků uvedené řady bych to viděl na .
Jedinou šancí je tedy čekání stroje,které k nám přijedou na opravu z jiných PP SOKV Ostrava /např.Šumperk/,ale i tam se prý hodně strojů odstavovalo. Další věcí je fakt,že bez připojení lokomotivního alternátoru na odpor /stroj tedy nemá zátěž/ nejsou zvuky tím pravým ořechovým. Jacek tedy musí nahrávky všech stupňů nezatíženého motoru stroje 751 041 prokládat nahrávkami jinými,pořízenými při zátěži.
Ke všemu ještě stereo-zvuky zvěčňuji kamerou miniDV a to údajně není nejlepší volba. Nevím,může někdo doporučit něco lepšího ? Ovšem dodávám,že finanční prostředky na záznamovovu techniku používanou u ČT opravdu nemám. :( ;)

David

Naposled editoval moderátor:
Chlapi vydržte s těmi zvuky na netlumené Berty....

Já už jenom sháním někoho, kdo má VÝBORNÉ nahrávátko zvuku....

heme napsal:
Chlapi vydržte s těmi zvuky na netlumené Berty....

Já už jenom sháním někoho, kdo má VÝBORNÉ nahrávátko zvuku....

Zdravím,
nejde o tlumené či netlumené stroje. Jde o kvalitní nahrávky pořízené při zátěži stroje vůbec. No a nahrát je za jízdy lokomotivy je dle mého názoru nemožné. Tím "kvalitní" mám totiž na mysli absenci všech rušivých zvuků,kterých je za jízdy stroje slyšet dost a dost /proud vzduchu narážející na mikrofon,zvuky kol,asi nebude možné mít zařazeny všechny stupně tak,aby se interní i externí zvuky ustálily atd. atd./. Proto jsem jako jediné a v předchozím příspěvku naznačené zřejmě i v Ostravě již nemožné řešení viděl v připojení lokomotivy na odpor.
Nevím,toliko jen můj názor coby zvukařského neznalce. Zvukaři se na to samozřejmě mohou dívat jinak.

Jinak,až se příjde na to,co že je to to "výborné nahrávátko" dejte mi vědět.;)

David

"Jde o kvalitní nahrávky pořízené při zátěži stroje vůbec"

Tak ještě jednou: Vydržte. Elektrikáře na vodním odporu znám, teď už jde jen o to, abych sehnal něco, co dobře nahrává zvuk Zamračených. Kupovat si to nebudu. Využil bych to jednou a tím by to haslo. Videa já nenatáčím....

A to výborné nahrávátko je např na:
http://flaizer.wgz.cz/

heme:
toš budeme se těšit.
Nahrávátko bohatě postačí to co u 850.015, platí to i pro Davidovu kameru.

K té kvalitě asi tolik, aby nahrávka byla použitelná, stačí aby zvuk byl 44100 Hz, 16bit, stereo a aby byl poslechově čistý, tj. bez šumu nebo zkreslení. Mnohem důležitější je dbát na vlastní nahrávání, např. houkačky, píšťaly, prvky na stanovišti a vlastně vše co se dá, nahrávat při stopnutém motoru. Nemluvit, nešustit, nepřešlapovat, nešvenkovat kamerou sem a tam. I pouhé natažení ruky dokáže způsobit nežádoucí ruch, když má člověk bundu.
Na jistých modelářských stránkách k nahrávání zvuků pro dekodéry doporučují toto:
http://www.magazin.firenet.cz/index.php/technik/jak-na-to/581-jak-a-cim-nahravat-zvuky-a-ruchy-lokomotiv
Můj názor je, že je to jakoby radili pro dojíždění do práce koupit Rolls Royce, je třeba si uvědomit, že zvuk v CD kvalitě má 44100 Hz, zatímco já v MSTS používám 22050 Hz a staré nebo defaultní zvuky mají jen 11025 Hz. Stejně tak u těch dekodérů. Poslechový rozdíl mezi nahrávkou a MSTS je tak u těch 11025 Hz přímo otřesný. Zkuste si do této kvality převést svoji oblíbenou písničku...
RW3 už ale umožňuje přehrávání zvuků v CD kvalitě.
Další věc je zpracování nahrávek, pouhým sestříháním jsou zvuky až krystalicky čisté, před převedením do MSTS je hodně upravuji, přidávám bassy, určité zvuky nahrát nejdou, musí se vyrobit, apod.

Jacek - Když já ti mám právě obavy z té kamery, jak jsme s ní natáčeli 850tku. Krokoš je hlasitý, hrčí do toho převodovka, má vyšší otáčky, ale ten randál, co dělá netlumený Cecek to ani zdaleka není. Když jsem si teď znovu pustil nahrávku od Davida na 751 041, také se mi nezdálo, že by to bylo to pravé ořechové. Ale to, že jsem náročný, všichní víme :-D

Měl bych ti ale věřit. Pohybuješ se v tom dlouhá léta, takže víš, o čem mluvíš. Já jen zkrátka, když poputuju přes půlku Moravy a Slovenska kvůli těm nahrávkách, chci je mít napoprvé v cajku.

heme napsal:
...
Když jsem si teď znovu pustil nahrávku od Davida na 751 041, také se mi nezdálo, že by to bylo to pravé ořechové. Ale to, že jsem náročný, všichní víme :-D
...

To máš jako s texturami - někomu příjdou světlé,jinému zase tmavé.;) Prostě,je to třeba brát tak,že ani sebelepší /myšleno spíše sebedražší/ technika nezaznamená nic tak,jako to udělá lidský sluch.To,že každý člověk slyší /mozek zpracovává "vstupní audio-data" :rolleyes:/ jinak,je všeobecně známou věcí,takže i zde platí,že co člověk,to názor.
Bez ruchů zvuky vozidel prostě nahrát nikdy nepůjdou a i když bude snaha je při nahrávání minimalizovat,vždy to bude opět a zase na poslechových schopnostech člověka-zvukaře,který bude muset spoustu věcí upravovat či dokonce uměla dotvářet. To,že se pak výsledek nebude někomu líbit je z výše uvedeného samozřejmostí.;)

David

OSE je do toho velké kulové,BSA by zatopit mohla s daleko větší šancí na úspěch .... :D

Hynďa napsal:
Autorská práva na zvuk motoru mají snad jeho konstruktéři, ne? :D

:D:D:D

No,čekám na to,až chlapům na motorovou halu dorazí další befel s tím,že když upraví otáčky motoru /a tím de facto i jeho zvuk/,budou muset žádat o svolení nějakou autorská práva ochraňující organizaci. To zase bude odstávek.:-P ;)

David

Dotaz do pléna. Mám "Balm. sms", ke kterým vozům mohu tento zvuk použít?

Mám za to, že 020 a ČSD čtyřnápravové papíráky (Ca, Da, Calm...). Ale co takové Byz-k? Nebo takové Bmx? V TBP je to u ČD verze nastaveno na CDvuzOs4nEx.sms, ale u ČSD verze zas na Balm.sms.

A co takové Btn, Bdtn a jejich deriváty? Tam byste dali který zvukový soubor?

Prosím o nakopnutí, nějak se v tom ztrácím.

Co jsou vlastně všechny osobní čtyřnápravové vozy s brzdovými zdržemi typu X?

Orientoval bych se podle toto, jak jsou vozy obržděny a jakého jsou typu. Tedy zda mají zdrže (špalky) nebo brzdové kotouče a zda spadají pod UIC.

Vždyť on v tom balíku zas až tak velký výběr není, aby se v tom člověk ztratil.
Pro podvozkové vozy :
- typ UIC (X i Y)
- kotoučové brzdy
- klimatizované vozy
- ostatní se zdržemi
- patra
Pro 2-nápravové vozy:
- typ 010
- typ Rybák

Jen nevím jaký je rozdíl mezi be.sms a CDvuzOs2nEx.sms

Rozdíl mezi Be.sms a CDvuzOs2nEx.sms není žádný.

Tohle chápu, jen jsem nikde nenašel, které to jsou ty vozy UIC typu X.

Pavlík napsal:
Rozdíl mezi Be.sms a CDvuzOs2nEx.sms není žádný.

Tohle chápu, jen jsem nikde nenašel, které to jsou ty vozy UIC typu X.

To co jezdilo (a ještě někde jezdí) souběžně s východoevropských typem UIC-Y (A, AB, B, Bc, BDs, WLAB), ale "od Aše na západ". V současné době většinou nahraženo typem UIC-Z.

UIC-X např. u DB: AM, ABm, Bm, Bcm, BDms, Dms a další

Pánové, stačí si přečíst popis, který je na stránkách u balíku zvuků pro vozy nebo v readme. Liší se to jen počtem náprav a zvukem při brždění, víc toho u vozů ozvučit nejde.
Mimochodem ten Balm.sms byl dělaný pro Taxovy 4-nápravové vozy, ale místo něj tam má nějaký defaltní "genpaswag" nebo tak něco

Jacek napsal:
...
Mimochodem ten Balm.sms byl dělaný pro Taxovy 4-nápravové vozy, ale místo něj tam má nějaký defaltní "genpaswag" nebo tak něco

Mám pocit, že Tax o existencii týchto zvukov nevedel, toto je pre neho nová informácia :D

Back
Nahoře