Gmax - tipy a triky

Dělám ten zaoblený přístřešek, ale jak to bude v alfě, tak by byly škaredé hrany. Osvědčilo se dělat kolem dokola rámy.
Potřeboval bych radu, jak vytvořit svislou hranu toho zaoblení a spojit dvě půlkulaté plochy rámu.
A něco podobného bude vzadu, kde je prosklená plocha, tedy opět doplnit svislé polygony. Mě napadá jen složitá metoda, udělat kopii každého segmentu kruhové výseče a překlopit o 90° a nakonec to celé pospojovat. Ale to by se ještě musely posouvat vertexy, protože to budou lichoběžníky.
zaoblenáPotvurka.JPG

Když jsem z válce odmazal nepotřebný zbytek a zachoval jen potřebné mezikruží, tak zmizí čelní stěny tak bych potřeboval tuto plochu znovu aktivovat na zadek přístřešku. A podobným způsobem potřebuji propojit to orámování do půlkruhu. Aby to bylo 3D a ne jenom zaoblená placka. Tedy úzký půlkulatý rám jak je vytečkovaný, jsem zkopíroval a je asi o 0,2m níž a tyto dvě kruhové výseče potřebuji vyplnit polygony, aby to bylo jako je ta rovná příčka na bocích. Na obrázku pohled perspective i prosvítá ta mezera, kterou potřebuji vyplnit.

Nakonec jsem to udělal svým složitým způsobem. Ten rovný trám jsem rozdělil na 8 dílů, dal pod ten oblouk a tahal jsem horní vertexy nahoru do výšky bodů klenby. Tak vznikla zadní prosklená plocha. Pak jsem to zkopíroval a postupně vytahal nahoru spodní vertexové body, ale o 0,2m níž. Pak jsem změnil texturu sklo na blank, ještě trochu povyzvedl o 0,1 a zkopíroval i na druhou stranu. Konce samozřejmě "posvařoval", aby to lícovalo a výsledek je na světě. Že to mám převrácené nevadí, protože tohle bude součástí kompletního přístřešku i s vyzděnou částí. Jen by to chtělo lepší texturu skla, s touto se žádné mapovací zázraky dělat nedají.
striska.JPG

Už se to trochu rýsuje. Ale ještě mi chybí nějaké sloupky dorámovat střechu a u schodiště ještě vyměnit texturu za cihly. Fotky, co Kimir dal. V trati jsem to ještě nezkoušel, jak nebo jestli to lícuje. To až zítra. Teď už je čas jít z práce domů. :)
pristresek1.JPG
pristresek2.JPG

Možná tato oblast nikoho moc nezajímá, ale já byl dopoledne virtuálně v Drážďanech, protože mne tam zaujaly ty malůvky na opěrných zdích. Nasekal jsem asi 22 fotek a z toho poskládal tři soubory ace 2048x2048. Bylo tam hodně retušování, ale ten chodec po ulici, by sice odebrat nešel, ale do obrázku zapadá jako šotouš na nádraží. :) tedy už jen postavit tu opěrnou zeď asi kilometr dlouhou. Byla by to brnkačka, ale je to i v oblouku a jsou tam podjezdy. Jinak obrázky jsou jen výřezy na ukázku, na jedno zobrazení v TGATool2 zobrazit nejdou. Ty oblouky jsou 3 až 4 vedle sebe až na konec, aby bylo možné opakování při mapování na model.
Snímek obrazovky 2023-12-31 120158.jpg

Pokus o lampu na peronech podle Kimirovy fotky. I když jsem to nijak nepřeháněl, má to 344 polygonů. Ale oproti jednoduchému modelu z německé produkce, která má 1000 polygonů, tohle snad není tak zlé. Na perony v Dresden jich je asi 50, ale nemusím je dávat tolik nahusto.
DbLampa.JPG

Samozřejmě musela nastat nějaká kolize v gmax, model při načítání vyhodil chybu a tak jsem musel znovu od začátku. Neodkladně, dokud jsem si pamatoval, jak jsem to včera dělal. :)
K těm sloupům ještě bude doplněk s cedulemi sektorů a čísel kolejí. Je nesmysl je lepit jako samostatné objekty v editoru tratí. Změna čísel a písmen už půjde svižně.
LampaDB.JPG

Dělá to tehdy, když uděláš nějakou změnu a neuložíš, jenom exportuješ. Pak při zavíráni vyskočí hláška “Uložit změny?” a v tu chvíli nesmíš dát Ano. Pak to nejde otevřít.
Korektní postup je uložit, exportovat, zavřít. Udělat zálohu, znovu otevřít Gmax a pokračovat.

Dělá to tehdy, když uděláš nějakou změnu a neuložíš, jenom exportuješ.
Já se snažím dodržovat nejprve uložit hotové díly modelu. Pak teprve udělám Attach, exportuji pro model, ale dál neukládám, aby mi zůstaly jednotlivé modelové díly nespojené. Na další následné změny, pokud něco nesedí tedy opouštím gmax bez uložení a znovu načtu model ve stavu před Attach.
A tady jsem asi omylem uložil. Naštěstí to nebylo nic složitého model udělat znovu.

Jelikož mám celé nádraží z mnoha dílů, tak bych potřeboval alespoň pracovně ve správném umístění tyto díly načíst do Gmax, abych mohl přesně nadělat díry pro podchody tedy plus i ten podchod, když tam bude ze zhora vidět. Poradí někdo? Kdysi mi modely slučoval Mates a ode mne potřeboval jen pozice z world, jak mám modely umístěné. Pokud mne někdo správně nasměruje, budu rád. Děkuji. Vůbec jsem netušil, že se pustím až do tolika podrobností. Ale zkušenosti se budou hodit.

Static (
UiD ( 197 )
FileName ( peron1314DresdenHBF.s )
StaticFlags ( 00000080 )
Position ( 243.033 -64.569 17.165 )
QDirection ( 0 -0.84754 0 0.530732 )
VDbId ( 4294967295 )
StaticDetailLevel ( 0 )
)
Static (
UiD ( 544 )
FileName ( DresdenHBFzedR.s )
StaticFlags ( 00040000 )
Position ( 183.535 -70.1831 38.2811 )
QDirection ( 0 0.530645 0 0.847594 )
VDbId ( 4294967295 )
StaticDetailLevel ( 5 )
)
Static (
UiD ( 151 )
FileName ( peron12DresdenHBF.s )
StaticFlags ( 00000080 )
Position ( 152.219 -64.582 -57.966 )
QDirection ( 0 -0.84754 0 0.530732 )
VDbId ( 4294967295 )
StaticDetailLevel ( 0 )
)
Static (
UiD ( 2704 )
FileName ( peron12aDresdenHBF.s )
Position ( 367.62 -64.583 -153.712 )
QDirection ( 0 0.586145 0 0.810206 )
VDbId ( 4294967295 )
StaticDetailLevel ( 0 )
)
Static (
UiD ( 589 )
FileName ( DresdenHBFzedL.s )
StaticFlags ( 00040080 )
Position ( 150.331 -70.1472 -58.3944 )
QDirection ( 0 -0.847596 0 0.530642 )
VDbId ( 4294967293 )
StaticDetailLevel ( 5 )
)

Druhé a čtvrté číslo QDirection jsou sinus a kosinus toho úhlu, pod kterým je to natočeno. 0 0 0 1 je základní natočení, tedy na sever.
Position jsou souřadnice pivotu modelu.

Druhé a čtvrté číslo QDirection jsou sinus a kosinus toho úhlu,
Aha, jak jednoduché :) :) Já jsem goniometrické funkce nepočítal asi už 50 let. Ani už nevím kde mám logaritmické pravítko. :)

Ale Deterio kdysi říkal, že na vypočítání existuje nějaká tabulka v excelu. Tu bohužel nemám.

Vymodeloval jsem si takové kopyto pro podchody. Čísel si nevšímat, přečíslování kolejí v Dresden mi udělalo pěknou paseku. Fotky od Kimira jsou postaru, ale videa jsou většinou ponovu. Ale když rozkliknu mé číslování kolejí, tak to mám značeno ponovu. Tedy 13. a 14. kolej. Je to pěkný guláš a zatím neřeším. Asi by to šlo ve Photoshopu popřepisovat, ale až někdy.

To modré vedle je funkční děrovačka do peronů. A pak to mohu všude sekat jeden podchod za druhým. Ještě bych mohl vyměnit texturu schodů, když už. Ta mozaika je z Kimirových fotek betonového boxu na posypový materiál venku na peronech. :) Jinak nebude problém podchod používat i v CZ, po malých úpravách. Proto mám všechny modely uložené nespojené po kostečkách (dílech).
podchody.JPG

Trochu jsem zkusil vypracovat světlík na střeše, ale ta úplná průhlednost se tam moc nehodí. Když dám částečnou, tak mi to filtruje pozadí. Také to půlkulaté čelo namapovat je dost problém. Jinak jsem použil schody od Kimira. Tedy tam mám originál z Drážďan. Ještě to trochu doladím a mohu sázet do peronů.
podchodStr1.JPG
podchodStr.JPG
podchod_hala.JPG

Zbyňku, daj v Material editore Alpha Test Mode- Trans a nemalo by to filtrovať pozadie.

Přílohy

• alfa.jpg
    alfa.jpg
    60.1 KB · Zobrazeno: 0
To musíš mať textúru ktorá je čiastočne priehľadná. A pozor, Shape Viewer to niekedy ukazuje skreslene a z polopriehladnej textúry urobí úplne priehľadnú.

Back
Nahoře