Gmax - tipy a triky

Tedy zde je ta chyba. Nuly mám v ose x jen u prostředních vertexů, ale oba krajní mají x -1,176
Když jsem dělal klasické solo mostovky, tak jsem si mnul ruce, že ve všech řádcích vertexů mám v ose x už všude nuly. Že se to asi rozhodilo jen u těch dvou paralelních nadjezdů s pivotem uprostřed.
Ohnu první oblouk a opět poslední vertex uletěl vlevo. Tedy u posledního v ose x nezadávat nulu, ale opět -1,17 a už to sedí. U všech poloměrů a všech délek, tedy 5 a 10 stupňů.
Ale už jsem se s tím naučil žít a nijak mne to nezdržuje.
Nejvíc práce dají šablony, kopyta. Protože u poloměru 500 nemohu mít délku základního objektu 120m, ale 80 a u poloměru 250 ještě zkrátit na 40m (myšleno díly ohnuté do 10stupňů. A tedy jsem musel použít i kratší zábradlí, aby se to tam nepřehustilo.
- není to sice dopodrobna, ale dá se to z toho pochopit. Nejlepší je přepsat nějaký existující profil v poznámkovém bloku, a pak uložit s příponou "profile"
Díky za tip, ale to projdu někdy příště. Já jsem si takto dělal přesné oblouky s náspem, abych mohl v TSRE5 jen přepisovat název koleje, jako to dělám se všemi rovnými. Ale oblouky, bohužel při převýšení kolejí, model v tomto případě násep, zmizí. Jedině si udělat jen statický nedatabázový model. Ale ten mám v nabídce.
Mě profily dělal kdysi regedit a nějak po různých editacích, jak pokaždé někde něco nesedělo, tak se rozhodila vzdálenost plochy štěrku od pražců. Já pak ve worldpadu si to ručně editoval a podařilo se.

Dá se posouvat i "per partes", pokud je model nesymetrický.
Tenhle model opěrné zdi a štěrku má pivot a nulu podle dvoukolejky, která je na kraji. Při označení všech vertexů vychází průměr na 2,693.

max1.jpg

Ale pozor, to už je zaokrouhlené, ve skutečnosti to může být na více desetinných míst a Gmax to nezobrazí. Při posunutí vertexů na hodnotu 2,693 pak můžou být o kousek posunuté, ale hlavně se to číslo blbě pamatuje a zadává.
Při označení vertexů samotné zdi a zábradlí je hodnota "kulatých" 5,8 a dále štěrk vlevo je -10 a -25.
max2.jpg

Jasně, je to prkotina, bude to posunuté o půl mm, ale proč si nedržet přesnost? :) Pak to takhle krásně lícuje.

editor.jpg

Abych nesekal nedotažené polotovary, opět díky mikuldovým videím jsem vytvaroval výklenky na mostě. Jen blbec jsem si omylem uložil Attachnutý model a musel jsem všechna zábradlí pracně vykrajovat a smazat. Protože jsem tam musel dát kratší. A ještě to chce trochu doladit, tedy zbytečně jsem se unáhlil množení. Ale naštěstí to už ve zdrojáku Attachnuté nemám.
Pak na silničním mostě jsou ty výklenky v úrovni zábradlí. S tím už problém nemám.
Ještě chci nasekat podobné sloupky na opěrné zdi. To jsou jednoduché detaily, které určitě vylepší pohled na model.

Jenom dotaz. Jak udělám například u toho zábradlí na výklenku opačný polygon ? Já to dělám tak, že vytvořím klon vnější plochy a otočím o 180°. Ale šikmé plochy už tak snadno neotočím. Pak vše dělám moc složitě.

811mostDresden.JPG

Tak to je to samé, jen to dělám po jedné ploše. Ale kdybych otočil celý výklenek, tak to přece nemůže lícovat, vždyť je to neúplný lichoběžník. Já myslel, ptal se, jestli nejde udělat zrcadlo na opačné straně. Pak by se nemuselo nic natáčet v případě nepravidelného tvaru.

Zbyňku, ešte tu možnosť prevrátiť plochy naruby pomocou funcie Flip. Spravíš kópiu toho objektu, označíš polygóny a dáš Flip

Přílohy

• flip.jpg
    flip.jpg
    261.7 KB · Zobrazeno: 0
Za Roudnicí jsou takové příšery objekty, které nelze ničím nahradit.
První je silo Vitana v Dobříni. Ale musím pohledat nějaké textury. Pak to bude lepší než nic.
Druhá příšera trochu větší je za Hněvicemi. Celá modrá, ale v modelu jsem musel alespoň střechu odlišit, jinak to splyne v jednolitou hmotu. Ještě pohledám něco vhodnějšího, co na model natáhnu. Chtělo by to nějakou databázi všech textur. Z adresáře MSTS to většinou nejde, protože každá se musí samostatně refrešnout přes TGAtool2, jinak gmax vyhodí chybu.
priseraVitana.JPG
modraPrisera.JPG

Ještě je mi trnem v oku zastávka, respektive peron Dresden Freiberger, který je také ještě ve čtverci aktuálně už jen s 1800 objekty (z původních 1997 díky náhradě stavebnicových kostek za velké modelové bloky). Model z jednoho kusu by tohle číslo asi o dalších 40 snížil.
Udělal jsem printscreen kolejiště na obrázek (výřez) 1024x1024, načetl na placku do gmax, pak jsem identifikoval obě dynamické koleje kolem peronu a do gmax načetl jejich modely. A podle náčrtku s pozicemi to tak nějak v gmax sloučil, aby byla šablona pro budoucí peron.
Ale proč mám tu fototexturu v tak mizerné kvalitě? S tím se bude špatně pracovat. Vzpomínám, že mi kdysi dělal Nebulus podobné modely z ortofotomapy jako šablony pro pokládku kolejí v Bratislavě. A měl to krásně ostré. Děkuji za každou radu.
peronDrFreiberger.JPG
Jen pro doplnění, textura ace pro model vypadá takto:
texturaACE.JPG

Gmax schválně zobrazuje textury takhle, aby nezatěžoval počítač. Dá se to změnit někde v nastavení.

Mám další anomálii. Gmax i Shapeviewer zobrazuje správně - vpravo, ale editor takto. Hru jsem nezkoušel, ale proč? Přitom druhá strana je přetexturována stejným způsobem a ta je v pořádku.
Anomalie.JPG

Skús nanovo tú zlú stranu otextúrovať, mne to príde ako keby tá polovica mala nejaký problém. Možno je tam tá stena duplicitne, skús zmazať v Gmaxe tú plochu, či tam nie je dva krát.

To ale musíš držet Shift, ne?
Občas se povede při označování posunout něco, takže když si nejsem jistý, kliknu v menu na Edit a když je pod Undo napsáno Move, tak je jasný, že jsem si něco posunul (když je tam Select, tak ne).

Už se rodí čelo nádraží DresdenHBF. Nejprve úprava rozměrů modelu čela. Děkuji Nebulusovi, že mi udělal alfu na dvou texturách. Díky tomu jsou na budově sochy a na přístřešku nápis.
Jen se nemohu zbavit těch svislých děr na rozích vystouplé části budovy. V Gmax je to ok, ale v prohlížeči tam mám díry. Už jsem čelní plochu i nepatrně roztáhl a stejně je tam stále díra. Nemá někdo zkušenost? V gmax je to stavebnice, čelní plocha s těmi sochami je samostatná. Jestli to není tím.

Jinak na ten světlík kopuli vzadu musím najít lepší texturu a buď udělat sklo neprůhledné nebo bude muset být textura i zevnitř. (tam to cosi mřížovaného na střeše :) )

DrHBFcelo.JPG

Back
Nahoře