Gmax - tipy a triky

Ještě jsem nasekal nějaké drobnosti na perony, aby Kimirovy fotky byly využité na maximum. Škoda, že nevyfotil ty koše ze shora.
drobnosti.JPG
Jinak jsem přelepil staré číslování kolejí na současné, protože by v tom byl chaos.
DrPodchody.JPG
Také jsem vylepšil ten podchod před halou.
podchodStrech.JPG

To byl úmysl, protože jsi nedodal fotku zeshora nebo na detaily každého mezikruží. Ale i tak, umíš si pak představit tisíc polygonů navíc? Asi by stačil jen nahoru dát texturu horního pohledu. Vždyť jsem se tě ptal, jaký to má tvar a prý si nejsi jistý. Tak jsem model udělal tak jak je. Fotky co ukazuješ výše nemám. Na nich je krásně vidět, že je to čtverec. Na těch co jsi mi poslal to vypadá jako kosodélník. :) Co už. Těch košů už mám namnožených desítky.

Koukám, že Deterio mi na mé modely vždy dá buď mračouna nebo HaHa. Tak tomu říkám "podpora" od zkušeného modeláře, který modeluje už 20 let. Vždyť jsi byl nedávno v Drážďanech a to tě nenapadlo tam nafotit víc než cedulky názvů stanic? To je hodně kontraproduktivní. Vždyť máš i fotky od Kimira, tak jsi musel vědět, že je to pravěk a číslování kolejí je už jinak a také, že koše na odpadky podle Kimirových fotek vymodelovat kompletní nejdou. A on měl tenkrát smůlu, že velká část nádraží byla pod lešením. Ale co už. Priorita je tohle nádraží dokončit. Myslím, že tohle je nejsložitější model z celé BP. I kolejově. Je nutné vědět, že model je pro simulaci práce strojvedoucího, tedy ne pro cestujícího, který bude prolézat nádraží a tedy nezaměřovat se na detaily, které mašinfíra z okna nevidí. I tak to tam bude herní zátěžová bomba.

Při práci občas zakopnu o nějaké tlačítko, ale teď netuším co jsem provedl. Jen v gmax mám neaktivní pravé tlačítko myši. Tedy nemohu měnit pohledy například pravý za levý nebo když si jej omylem rozbiji rotací. A nereaguje tedy ani nový blok převést do Editable Mesh, ale minulý týden to ještě fungovalo. O co jsem mohl zakopnout?

Mikuldo, mám zase anomálii v gmax. Opět jsem omylem zmačknul neznámou klávesovou zkratku, která patřila do jiného SW a zmizely mi 3D šipky. XYZ. Když potřebuji například zkopírovat objekt za podržení klávesy Shift, tak to jde jen když nahoře natvrdo zvolím X nebo Y 3D šipky se mi zobrazí jen když dám zobrazit pivot. A to jsem ještě omylem o něco zakopl a namísto okna Perspective se mi zobrazila nějaká tabulka a také jsem se jí nemohl zbavit. Netuším, k čemu je ta tabulka dobrá. Tato "zakopnutí" o klávesy a jejich řešení trvá někdy déle než jednoduchý model. :)
0305gmax.JPG

Opět jsem omylem zmačknul neznámou klávesovou zkratku, která patřila do jiného SW a zmizely mi 3D šipky. XYZ.
Jelikož asi nikdo neví, tak jsem metodou pokus a omyl zkoušel vše možné a nakonec to bylo v zatržítku, jak jsem zakroužkoval. To jen kdyby někdo měl podobný problém, ať nemusí celé hodiny zkoušet vše možné. :) A mohu bez překážek modelovat opět i v práci, když nebude nic jiného na práci.
3Dsipky.jpg

Pokud někomu z ničeho nic přestane fungovat pravé tlačítko myši, tak stačí vytvořit bod obnovení a počítač nechat do tohoto vodu obnovení "vrátit". Po přechroustání a úspěšném obnovení gmax funguje jak má. To samé používám, když MSTS editor začne být líný a pomalý. Poté funguje jako za mlada.

Zdravím modeláře,
píšu jeden apel, protože sám voják v poli bez instalačky MSTS a bez základní výbavy jen těžko hledá, jak by začal modelovat (anebo si to aspoň zkusil). Nemohli byste někdo sepsat ne návod na modelování (těch je tu dost), ale nějaký rozcestník, jak se dostat k potřebným nástrojům? Zatím nabývám dojmu, že bez Gmax se kvůli exportu neobejdu (zkoušel jsem i komerční nástroje typu Inventor, 3DSMax, atd., ale model pro MSTS/OR vyexportovat nedokážu).

Při hledání na fórech jsem narazil na potřebu nástroje AceIt a TGATool2. Bohužel, všechny odkazy, které jsou kde uvedeny, vedou "nikam" a uvedené nástroje se těžko shánějí. Nakonec jsem objevil zmínku o aplikaci "Route Ritter", která tyto nástroje v sobě obsahuje. Odkaz ke stažení na stránce sice nefunguje, ale aspoň fungoval odkaz na GitHub, odkud už lze celý balík pohodlně stáhnout.

Takové štěstí jsem už ale neměl s plug-inem do Gmaxu s názvem "TrainSimGmaxGamePack". Microsoft už zřejmě MSTS úplně opustil a nové stránky XBox žádnou podporu MSTS neobsahují. Další odkazy jsou buď slepé anebo podvodné. Jak tedy dál? Existuje alternativa? Anebo nějaké temné zákoutí internetu, kde se tento plugin dá ještě najít?

Případně pokud někdo modelujete v něčem "dnešním", nemohli byste se podělit o potřebném "toolchainu", aby i zarostlí odpůrci mohli začít?
Díky

Zdravím modeláře,
píšu jeden apel, protože sám voják v poli bez instalačky MSTS a bez základní výbavy jen těžko hledá, jak by začal modelovat (anebo si to aspoň zkusil). Nemohli byste někdo sepsat ne návod na modelování (těch je tu dost), ale nějaký rozcestník, jak se dostat k potřebným nástrojům? Zatím nabývám dojmu, že bez Gmax se kvůli exportu neobejdu (zkoušel jsem i komerční nástroje typu Inventor, 3DSMax, atd., ale model pro MSTS/OR vyexportovat nedokážu).

Při hledání na fórech jsem narazil na potřebu nástroje AceIt a TGATool2. Bohužel, všechny odkazy, které jsou kde uvedeny, vedou "nikam" a uvedené nástroje se těžko shánějí. Nakonec jsem objevil zmínku o aplikaci "Route Ritter", která tyto nástroje v sobě obsahuje. Odkaz ke stažení na stránce sice nefunguje, ale aspoň fungoval odkaz na GitHub, odkud už lze celý balík pohodlně stáhnout.

Takové štěstí jsem už ale neměl s plug-inem do Gmaxu s názvem "TrainSimGmaxGamePack". Microsoft už zřejmě MSTS úplně opustil a nové stránky XBox žádnou podporu MSTS neobsahují. Další odkazy jsou buď slepé anebo podvodné. Jak tedy dál? Existuje alternativa? Anebo nějaké temné zákoutí internetu, kde se tento plugin dá ještě najít?

Případně pokud někdo modelujete v něčem "dnešním", nemohli byste se podělit o potřebném "toolchainu", aby i zarostlí odpůrci mohli začít?
Díky
Ahoj, pokud ti jde o modelování a netrváš nutně na Gmaxu, tak já osobně používám Blender 2.79 s pluginem na export modelu do .s souboru. Pak potřebuješ ještě nějaký program, ve kterém uděláš textury (já používám GIMP), pak například ten AceIt, ve kterém převedeš texturu do .ace souboru. Ještě mám program DTXBmp, ve kterém můžeš převést .ace zpátky do "čitelné" podoby.

DepoJihlava.jpg
Tak zatím jihlavská topírna zkusmo vymodelovaná v Inventoru, importovaná přes STL do Blenderu a z něj vyexportovaný model. Na první pokus je to asi ok, samozřejmě na míle daleko od finálu (nedokončený model, pouze dva identické modely LOD, žádné textury, atd.). Z modelu samozřejmě trčí originál z BP (což je zřejmě topírna z Heršpic). Ale jde to a to je hlavní.

Kamaráti, potrebujem poradiť:
V práci som vyfasoval notebook Dell Inspiron 5570 s Windows 11. Skúšam rozchodiť Gmax ale narazil som na problém. Keď kliknem na objekt pravým myšítkom , vyskočí červené menu, kde sa dá konvertovať napríklad do Editable mash. Ale keď kliknem na hocičo v tomto menu, nič sa neudeje. Skúšal som som v menu Viewports meniť driver, ale bez úspechu. Nemáte nejaké rady?

Přílohy

• IMG_20251219_083518.jpg
    IMG_20251219_083518.jpg
    260.7 KB · Zobrazeno: 12
Ahoj. Také jsem s tím zápasil.
Víš jak to funguje?
Musíš s myší mírně pod nabídku a najednou uvidíš, že už ti zvýraznění funguje. Tedy citlivě se takto musíš strefovat. Ale to si zvykneš.
Ale mám pocit, když modeluji doma na W11 na stolním počítači, tak tam to funguje nermálně. Anebo jsem si na to tak zvykl, že už tento problém nevnímám. Ale jinak gmax funguje v 11 úplně stejně jako v minulých systémech.
A kdyby ti tato nabídka nefungovala vůbec, což se občas také stává, tak stačí vytvořit bod obnovení a do tohoto bodu systém vrátit, anebo vyhledat nějakou aktualizaci Windows. Poté gmax chodí jak má.

Po X pokusoch jazdenia myšou okolo toho červeného menu sa mi podarilo aktivovať menu Convert to a vyskočilo podmenu. Tam sa mi ale zatiaľ nepodarilo vbehnúť. Každopádne je to nepoužiteľné.

To chce cit. A vytrvalost. Mě se občas stalo, že ta nabídka mi mizela a já se do Convert dostával slepecky. A vždy dostal. Musel jsem.

Ale jinak i tohle je důvod starý počítač nevyhazovat. Protože ta má metoda je opravdu o nervy. Tedy než si zvykneš.

Našťastie mám aj starší notebook aj stolný PC ( oba s W7 ) Novši notebook má len výhodu že sa dá spustiť ORCZ, síce FPS len 17 na lokálke, ale lepšie ako nič.

Tam sa mi ale zatiaľ nepodarilo vbehnúť. Každopádne je to nepoužiteľné
O svátcích jsem něco potřeboval doma v gmax na počítači W11 upravit a doplnit. A když jsem potřeboval v této nabídce zneviditelnit nějaké bloky nebo convertovat do Editable mash, vůbec jsem nevnímal že musím kurzorem myší mírně pod řádky. A najednou mi to docvaklo, že pro někoho tohle může být problém. A mě to jde stejně rychle jako postaru. Tak jsem si na to už zvykl.

Ale. Musíš mít na to pořádnou myš. To potřebuješ i na stavění tratí. Doma mám Logitech MX Master 2S, ta je naprosto parádní. V práci mám Logitech M705, ta už má horší citlivost, ale ještě se to dá a pro gmax žádný problém. Jen v MSTS, když naklápím koleje například po 150-300-450-atd tak někdy mi to skáče ze 150 rovnou na 450, tedy přes dvě a pokud potřebuji těch 300, tak se musím natočit do jiného uhlu. Ale doma myš Master 2s, tam tento problém není. A pak cokoli levnějšího se už hodí jen jako pro běžné uživatele, kteří nic nevyrábí. Kolik takových necitlivých myší už letělo.

A ještě jednu věc. Opět jsem v gmax ve stavu, kdy nemá odezvu pravé tlačítko myši a obnovení systému se mi dělat nechce. Nový model
a potřeboval jsem převést do Editable mash, abych mohl namapovat textury. Tlačítko myši nereaguje, tak plán B
Je to tak možné udělat?
PlanB.JPG

Back
Nahoře