Trať ČD/ŽSR Olomouc - Ostrava - Žilina - (Košice)_archív #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Asi ještě moc dobře vymoženosti MSTS neznám, takže v této situaci jsem docela v pasti.
Musí to fungovat tak, aby vjezdové návěstidlo svítilo normálně pro pravou kolej a na přivolávačku pro levou kolej. (to samé předvěst VN)
Možná by bylo nejlepší vytvořit takový prototyp návěstidla, ale nevím jestli by to bylo v MSTS možné.
Taky je škoda, že v editoru v nabídce návěstidel není vyosený ruský autoblok, na Slovensku je většina vyosených...

Martine, nedělej z toho nic složitého. Pokud pojedu po nesprávné koleji a platí návěstidlo správné koleje, tak mohu jet buď na přivolávačku nebo písemný rozkaz (ruční přivolávací návěst dávanou vlevo nesprávné koleje, ale animovanou figurku do MSTS nemáme). Tak pro potřeby MSTS se dá použít písemný rozkaz (vysílačka). Pod terén nesprávné koleje schováš dvouznaké návěstidlo stůj/přivolávačka a musí to fungovat. Na monitoru se ti rozsvítí svolení k jízdě, ale pojedeš proti stůj na návěstidle vpravo. Vše se pak dá legalizovat zprávou z vysílačky:
Vlak 123456, vjezd do stanice proti stůj povolen.
Správné znění jsem už zapomněl, když tak mne opravte.
Martine, úplně Ti závidím tyto dopravní situace. To je lahůdka pro aktivity.

JOHNZ napsal:
No tam sa jedná o to, že to návestidlo pre teba platí aj keď si na nesprávnej koľaji a platí úplne (geniálny zabezpečovací systém made in USSR) ... v jednom smere nemôžu ísť naraz vlaky po obidvoch koľajach a ak náhodou ide vlak po nesprávnej koľaji (alebo proti správnemu smeru, tu naozaj neviem ako to nazvať) tak preňho platia všetky návestidlá tak ako sú postavené aj s ich znakmi (výpravcovi sa to dokonca prenáša na koľajové obvody, vlak za sebou zhadzuje na červenú, žiadne privolávačky a podobne)

Johnzi, drobná oprava...od výpravcu na KO se nič neprenáša......vstupem pro KO je obsazení KO nápravou jakéhokoliv vozidla a tím i odpadu kolejového relé, čímž se indikuje obsazení tohoto úseku......

Takže maximálně se mu na pultu releovky indikuje obsazení daného úseku....

Pokud pojedu po nesprávné koleji po takové trati, tak se jede buď v mezistaničním oddíle (oddílová návěstidla autobloku správné koleje pro nesprávnou kolej neplatí až na předvěst posledního návěstidla autobloku do stanice) nebo se z odddílových návěstidlel autobloku nadělají hradla Anna, Barbora, atd a obsluhují se pracovníkem jako návěstidla poloautomatického bloku.
První případ se použije pro náhlou nesjízdnost správné koleje, druhý případ se používá při plánovaných výlukách.

To bude asi nejlepší řešení, schovat návěstidlo pod terén a pojede se na červenou...
Můžete mi někdo říct, jak se jmenuje textura oblohy?

Martens: promin spatny termin ... samozrejme som myslel prenos na indikator obsadenia kolajoveho obvodu na pulte :lol: :lol:

Ahoj.

@Martin
Czy przewidywana jest budowa odcinka Petrovice u Karvine - Zebrzydowice, Ceske Velenice - Gmund i update stacji Zwardon?
Dziekuje.

Helmutt napsal:
Ahoj.

@Martin
Czy przewidywana jest budowa odcinka Petrovice u Karvine - Zebrzydowice, Ceske Velenice - Gmund i update stacji Zwardon?
Dziekuje.

Bob57_cz mohol by si nám (mne) to preložiť ?

Mirec napsal:
Helmutt napsal:
Ahoj.

@Martin
Dziekuje.

Bob57_cz mohol by si nám (mne) to preložiť ?

Ptá se, jestli se přepokládá stavba odbočky z Petrovic u Karviné do Zebrzydowic, Ceske Velenice-Gmünd (to nevím, jak na tohle přišel, je to na druhém konci republiky) a jestli se bude updatovat stanice Zwardon..

JOHNZ napsal:
Návestidlo naklonovať, následne na tom naklonovanom návestidle všetky iné návesti ako je základná poloha upraviť tak, aby ostatné svetlá svietili čiernou farbou (a mali trocha väčší rozmer), potom sa snažiť umiestniť dané návestidlo pár milimetrov pred to čo je pre správny smer samozrejme nalinkované by bolo na tú protiľahlú koľaj ... a nakoniec nahradiť pôvodný .s súbor návestidla modelom servisu 1 ...

a preco to riesis tak komplikovane? spominanymi navestidlami som sa zaoberal pred cca. dvoma rokmi - viem minimalne o jednom jednoduchom a efektivnom rieseni, ktore mam naskriptovane a odskusane :wink:

Martens napsal:
Ptá se, jestli se přepokládá stavba odbočky z Petrovic u Karviné do Zebrzydowic, Ceske Velenice-Gmünd (to nevím, jak na tohle přišel, je to na druhém konci republiky) a jestli se bude updatovat stanice Zwardon.
No tak to ho asi sklamem.Už som sa o stavbe trati z Petrovic u Karviné do Zebrzydowic s Martinom bavil a povedal že do Poľska sa mu nechce, a že aj Zwardoň postavil len tak.Ten je už tuším updatovaný ako má byť a tie Velenice a Gmünd tiež nechápem.Keby niečo, Martin určite rád objasní. :wink:

:D :D O Českých Velenicích jsem psal předevčírem, že jsem je objevil mezi Liptovským Mikulášem a Štrbou, ten polák to asi nějak špatně pochopil :D :D
Stanice Zwardoň už je předělaná podle reality, bude v aktualizaci 4 a za Petrovicema do Polska se stavět nebude.

No jinak problém s tím návěstidlem, co má svítit pro obě dvě koleje, jsem už vyřešil, tak jak napsal Zbyněk.
Ale ještě v jedné věci mám zmatky, v jízdě po nesprávné koleji. Vždycky jsem si myslel, že když vlak odjíždí ze stanice na nesprávnou kolej, tak jede na přivolávačku, na širé trati ukazují všechna návěstidla volno a vjezdové návěstidlo v následující stanici ukazuje opět přivolávačku.
Jenže když jsem jel naposledy na Slovensko, tak vlak odjížděl ze stanice na nesprávnou kolej na přivolávačku, ale všechny ostatní návěstidla na širé trati byly zhasnuté, nesvítily ani předvěsti ani hradla v celé délce 10 km až do další stanice, kde vjezdové návěstidlo neukazovalo přivolávačku, ale normálně zelené a žluté světlo (40 km/h).

Jako bylo by mi to celkem jedno, jak to funguje, jenže to potřebuju správně nadefinovat v MSTS, tak prosím o radu.
A když v protisměru žádné návěstidla nesvítila, tak proč tam vlastně jsou??????

Naposled editoval moderátor:
JOHNZ napsal:
Keby si videl ten zabezpecivaci "bordel" co tam je (postrojili borci zo ZSSR) tak by si pochopil preco

No abych pravdu rekl, ono to neni k videni jen na Slovensku (pokud me pamet neklame, to same jsem zazil pri jizde po nespravne osobakem z Dobrichovic na hlavak, i kdyz vetsi prca bylo sledovat ty prebihajici cestujici na "nespravne" nastupiste :lol: )

AndrewM napsal:
JOHNZ napsal:
Keby si videl ten zabezpecivaci "bordel" co tam je (postrojili borci zo ZSSR) tak by si pochopil preco

No abych pravdu rekl, ono to neni k videni jen na Slovensku (pokud me pamet neklame, to same jsem zazil pri jizde po nespravne osobakem z Dobrichovic na hlavak, i kdyz vetsi prca bylo sledovat ty prebihajici cestujici na "nespravne" nastupiste :lol: )
Celou cestu = 4x mezistaničně po nesprávné? To bylo o povodni?

Stavitelxx napsal:
:D Ale ještě v jedné věci mám zmatky, v jízdě po nesprávné koleji. Vždycky jsem si myslel, že když vlak odjíždí ze stanice na nesprávnou kolej, tak jede na přivolávačku, na širé trati ukazují všechna návěstidla volno a vjezdové návěstidlo v následující stanici ukazuje opět přivolávačku.
Jenže když jsem jel naposledy na Slovensko, tak vlak odjížděl ze stanice na nesprávnou kolej na přivolávačku, ale všechny ostatní návěstidla na širé trati byly zhasnuté, nesvítily ani předvěsti ani hradla v celé délce 10 km až do další stanice, kde vjezdové návěstidlo neukazovalo přivolávačku, ale normálně zelené a žluté světlo (40 km/h).

Jako bylo by mi to celkem jedno, jak to funguje, jenže to potřebuju správně nadefinovat v MSTS, tak prosím o radu.
A když v protisměru žádné návěstidla nesvítila, tak proč tam vlastně jsou??????
Návěstidla autobloku jsou platná zásadně pro kolej, u které leží vně (nebo nad ní ) a a jsou automaticky řízena kolejovými obvody právě této koleje.
Pokud se jede po nesprávné koleji, tak se jezdí v mezistaniční vzdálenosti a oddílová návěstidla autobloku u správné koleje pro jízdu po nesprávné koleji zásadně neplatí. V rozkaze o výluce mohou být na tratích s hustým provozem při plánovaných výlukách pro zvýšení propustnosti zřízeny hlásky, které se obsazují pracovníkem a jezdí se na telefonické dorozumívání. Hláskař pak obsluhuje návěstidlo místním nouzovým řadičem, který není nikdy zapojen do žádného zabezpečovacího systému ve vazbě na další návěstidlo či staniční zabezpečovač. Celý zabezpečovací systém je pak založen na předpisových hovorových závazných zněních / hovorové kázni a důvěře !!!
Pro odjezdy vlaků ze stanice na nesprávnou a z nesprávné do stanice platí závěrové tabulky konkrétního zabezpečovacího zařízení příslušné stanice.
Co stanice to originál. Většinou nejsou pro tyto jízdy stanovené relace a tak se staví pro vjezd vlaku cesta jako odjezdová s tím rozdílem, že se nepostaví odjezdové návěstidlo a obslouží se přivolávačka na vjezdovém klacku. Ve zvláštních případech jde postavit vjezdové návěstidlo správné koleje i pro jízdu z koleje nesprávné. Někdy toho lze dosáhnout i bez zvláštních úprav řadících vložek ( elektromechanika ) prostým postavením dvou souběžných vlakových cest ( ze správné i nesprávné ), které spolu nesmí kolidovat a musí být zaručeno, že po správné nepojede vlak - výluka správné koleje.
Vlak z nesprávné koleje takto vjede do stanice na "vlastní" kolejovou skupinu ( po rovné )aniž by jel křížem.
Při výlukách a jiných mimořádnostech je vždy určeno písemným rozkazem, co platí a pro koho a to případ od případu.
Nelze v tom tedy hledat pravidlo nebo systém. Vždy musí být zajištěna bezpečnost.
Bez zpravení nelze jen tak odjet na nesprávnou kolej, jako je tomu u banalizované koleje při jízdě proti správnému směru, kde jsou jízdy vlaků řízeny zabezpečovacím zařízením traťovým v závislosti na souhlasových traťových řadičích obou sousedních stanic.
Případ, který popisuješ je pravděpodobně z trati, ktrá již i za normálního provozu není obsazována hradláři, protože se to při malé hustotě vlaků nevyplatí - nemusí se platit mzdy zaměstnanců a jezdí se jen mezistaničně. Pokud by tam ti zaměstnanci byli a jednalo se o plánovanou výluku, pak by se návěstidla hradel obsluhovala jako hlásky.

bob57_cz napsal:
AndrewM napsal:
JOHNZ napsal:

Celou cestu = 4x mezistaničně po nesprávné? To bylo o povodni?

Ne celou ne, ted nevim jiste, ale mam pocit, ze po Smichov, urcite po Radotin. Povodne to nebyly (letmy pocit leto 03).

Bob_57 - to je jak přednáška na univerzitě :D Děkuji moc za vysvětlení, no takže není přesně daný systém, může to být individuální, jo?
Na Slovensku je mnoho úseků, kde se jezdí po pravé koleji, ve správném směru jsou vždy autobloky a v protisměru (při jízdě po nesprávné koleji) jsou vždycky předvěsti a hradla. Takže když v MSTS nastavím odjezdové i vjezdové návěstidla při jízdě po nesprávné koleji na přivolávačku a předvěsti a hradla signalizující volno, tak to bude v pořádku?
Nechci to nějak poplést, aby se pak nemuselo až do Aktualizace 5 čekat se špatným nastavením návěstidel.
Ono to Slovensko je úplně o něčem jiném, než když jsem stavěl v ČR, si připadám, jako kdybych se všechno učil znovu :?

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře