Stavba tratí

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna juros
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Laborec425 napsal:
Mám problém s výhybkama. Když dám na zhlaví čtyři výhybky (mají název Scissors) proti sobě, abych dostal kříž, jako je to v těch stanicích na té mojí trati běžné, tak to vypadá, že je všechno v pohodě. Ale když potom zkouším udělat aktivitu, tak se na tom křížení neobjeví ty černé body a nejde přes to udělat cesta vlaku. Může mi, prosím, někdo poradit? Předem děkuju za odpověď!

Jestli je to stále aktuální, tak je tento postup: Položí se např. levá vyhýbka a na odbočující část další levá vyhýbka. Klávesou T se otočí, aby vznikla polovina kříže. Pak se položí pravá vyhýbka a další pravá vyhýbka na odbočující část, klávesa T a kříž je hotov. Vtip je v tom, že rovné části sousedních vyhýbek se mírně překrývají.

Zbyněk Šemora napsal:
Laborec425 napsal:
Mám problém s výhybkama. Když dám na zhlaví čtyři výhybky (mají název Scissors) proti sobě, abych dostal kříž, jako je to v těch stanicích na té mojí trati běžné, tak to vypadá, že je všechno v pohodě. Ale když potom zkouším udělat aktivitu, tak se na tom křížení neobjeví ty černé body a nejde přes to udělat cesta vlaku. Může mi, prosím, někdo poradit? Předem děkuju za odpověď!

Jestli je to stále aktuální, tak je tento postup: Položí se např. levá vyhýbka a na odbočující část další levá vyhýbka. Klávesou T se otočí, aby vznikla polovina kříže. Pak se položí pravá vyhýbka a další pravá vyhýbka na odbočující část, klávesa T a kříž je hotov. Vtip je v tom, že rovné části sousedních vyhýbek se mírně překrývají.

A nebo jsem se dneska díval do Váší tratě a tam tyto kříže děláte ze čtyř výhybek, kříže a dvou rovných patnáctimetrových. Ale ještě to zkusím tím způsobem, jak jste teď popsal. Díky moc :D !

Laborec425 napsal:
Tak to nevím, kde je chyba. To je zase asi tím šíleným Microsoftem :D (i když díky Microsoftu za MSTS)! Já jsem to zkoušel stavět různým způsobem a je to úplně stejně jako na tom obrázku, co jsi poslal. Akorát se tam neobjeví ta tečka (stejně jako na tom Tvém obrázku), a když přes to udělám aktivitu do odbočky, tak se cesta vlaku vrátí od toho křížení zpět po druhé koleji!
Jak pise semora nejdrive musis dat prave vyhybky a kal leve jak jsem ti na tom obrazku poslal. protoze kdyz postavi levou a vedle toho pravou tak se ty vyhybky jakoze spoji a vlak se to otoci :-)

Sice jsem nikdy žádnou trať nezveřejnil, ale pár zkušebních minitratí jsem si postavil. A to včetně kolejových spojek a kolejových spojek s angličany. Používám XTracks (standardní balík) a pokud použiji ke skládání spojky doporučenou sestavu z návodu, který je součástí balíku XTracks, není problém, ať skládám vyhybky v jakémkoliv pořadí.

Jinak není problém třeba ve vazbě mezi vyhybkou od staničních kolejí a první vyhybkou spojky? Je třeba pamatovat na to, že pokud mají navazovat dvě vyhybky "zády" k sobě (tedy větvením od sebe) je nutné mezi ně vložit přímou kolej, jinak má MSTS problém.

Honza napsal:
Sice jsem nikdy žádnou trať nezveřejnil, ale pár zkušebních minitratí jsem si postavil. A to včetně kolejových spojek a kolejových spojek s angličany. Používám XTracks (standardní balík) a pokud použiji ke skládání spojky doporučenou sestavu z návodu, který je součástí balíku XTracks, není problém, ať skládám vyhybky v jakémkoliv pořadí.

Jinak není problém třeba ve vazbě mezi vyhybkou od staničních kolejí a první vyhybkou spojky? Je třeba pamatovat na to, že pokud mají navazovat dvě vyhybky "zády" k sobě (tedy větvením od sebe) je nutné mezi ně vložit přímou kolej, jinak má MSTS problém.
Už mi to funguje. Ty výhybky jsem postavil tak, jak mi tady poradili. Nejdříve pravé a potom k nim levé. V activity editoru se černé kolečko sice neobjevilo na tom křížení, ale už přes ně jde udělat cesta vlaku do odbočky :D !

trať

Chtěl bych oslovit toho kdo staví trať Praha-Plzeň-Cheb ať se mi ozve ohledně materiálů.Rád pomůžu.Díky

Re: trať

Anonymous napsal:
Chtěl bych oslovit toho kdo staví trať Praha-Plzeň-Cheb ať se mi ozve ohledně materiálů.Rád pomůžu.Díky
Alespon to tady chtelo zanechat e-mail, ICQ či něco takového......

trať

Tak tady je můj mail pro případ zájmu tuto trať vytvořit.Stavěl to nějakej bertík,ale to už je asi pase.Tak pokud je někdo je kdo je ochoten a zná tuhle trať ,tak ať se mi ozve na deather@seznam.cz není problém se domluvit.Díky za spolupráci.

Naposled editoval moderátor:
Ahoj vespolek, docela vám závidím. Stáhl jsem si takový manuál "MSTS Editory Lekce 1 a 2", ale ačkoliv jedu přesně podle toho manuálu, nikdy nejsem schopen vytvořit terén pro svou imaginární zkušební trať. Vždy po "vytvoření" terénu a následném spuštění Route Editoru vidím bílou plochu. Tak nevím, asi jsem nějak natvrdlý či co.
Karel

Vyber si niektorý z tých sektorov s modrým krížikom a klikni naň pravým a vyber Set Route Editor Start Tile

Mohl by mi někdo poradit, jak složit nástupiště, aby byli pěkně srovnané jednotlivé části. Myslím jako ve stejné výšce a aby pěkně navazovaly na sebe. Předem děkuju za odpověď :)!

Jde to manuálně ve "*.w". Vložíš požadované objekty do trati a uložíš.
Zjistíš přesné souřadnice a název koleje se kterou má být hrana nástupiště rovnoběžná i souřadnice čtverce ve kterém se nachází ( samozdřejmě to platí i o vložených objektech ). Otevřeš *.w soubor a vyhledáš příslušnou kolej dle souřadnic. Zkopíruješ položku QDirection ( např. QDirection ( 0.00180149 -0.917185 -0.0018996 0.398453 )), ta udává natočení objektu a nahradíš jí všechny přílušné položky v nově vložených objektech ( pokud je nebudeš otáčet budou tam samé nuly ). Pak zavřeš *.w soubor s uložením změn a otevřeš Route Editor, no a perony budeš mít natočené souběžně s kolejí. Pak stačí je přesunout na požadovanou pozici ( klávesa F3 ).

To Johnz: Díky za tip, již to jede. Tak jsem si zkusil něco kolem tratí a tím jsem se jen ubezpečil, jak moc je nutno před tvůrci tratí smeknout (přesněji bouchat čelem o klávesu SPACE).
Karel
P.S. A tím jsem opět s Route Editorem skončil a je ze mne uživatel lahodných tratí á la Zbyněk.

Roman napsal:
Zjistíš přesné souřadnice a název koleje se kterou má být hrana nástupiště rovnoběžná i souřadnice čtverce ve kterém se nachází ( samozdřejmě to platí i o vložených objektech ). Otevřeš *.w soubor a vyhledáš příslušnou kolej dle souřadnic. Zkopíruješ položku QDirection ( např. QDirection ( 0.00180149 -0.917185 -0.0018996 0.398453 )), ta udává natočení objektu a nahradíš jí všechny přílušné položky v nově vložených objektech ( pokud je nebudeš otáčet budou tam samé nuly ). Pak zavřeš *.w soubor s uložením změn a otevřeš Route Editor, no a perony budeš mít natočené souběžně s kolejí. Pak stačí je přesunout na požadovanou pozici ( klávesa F3 ).
Romane, díky za odpověď, ale já jsem právě nemyslel to zrovnoběžnění nástupišť s kolejema, ale myslel jsem, jak se dají jednotlivé díly dát k sobě, aby byly ve stejné výšce a přesně k sobě. Ta klávesa F3 podle mě na nic nereaguje. Nebo se mýlím? :? :)

Anonymous napsal:
Roman napsal:
Romane, díky za odpověď, ale já jsem právě nemyslel to zrovnoběžnění nástupišť s kolejema, ale myslel jsem, jak se dají jednotlivé díly dát k sobě, aby byly ve stejné výšce a přesně k sobě. Ta klávesa F3 podle mě na nic nereaguje. Nebo se mýlím? :? :)

No já to dělám takto: Nejdříve hodím první díl nástupiště tak jak je a potom ho přes příslušný *.w soubor srovnám s kolejí (viz. předchozí příspěvek od Romana). Znovu otevřu editor, srovnané nástupiště zkopíruju pomocí CTRL+C a pak přihodím další přes CTRL+V. Teď se to druhé pokusím co nejlépe srovnat k tomu druhému (klávesou H to bude ležet na zemi). Potom se podívám na souřadnice X a Z od 1. nástupiště a potom na to samé u druhého, spočítám si rozdíl (rozdíl X1 a X2, a Z1 a Z2) a potom pomocí CTRL+V tam "naházím" další a u těch pak postupně měním souř. X a Z - k X od nástupiště, ke kterému chci připojit další, přičtu nebo odečtu (podle toho, jak šla ta první 2 nást. za sebou) ten rozdíl (samozřejmě rozdíl X 1.nást. a X 2.nást.) a výsledek zapíšu do nástupiště, které má být připojeno. To samé u souřadnice Z. Potom to samé dělám s dalšími nástupišťmi. Snad to pochopíš. Já to teda dělám takhle, je to složité (a hlavně nudné), a proto se chci někoho jiného zeptat, jestli je toto jediná možnost nebo to jde jednodušeji.

Po stisku klávey F3 můžeš pohybovat objektem kurzorovýma šipkama bez toho aby jsi změnil natočení objektu...........

Mám zase dotaz ohledně nástupišť. Když umístím nástupiště mezi koleje, tak už nejde označit a nemůžu s ním nic dělat. Nevíte, čím to je? Díky za odpověď :)!

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře