Trainset a jeho značení

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dejv
  • Datum začátku Datum začátku
Jak jsem sledoval tohle téma, tak si myslím, že závěr je následující. Kdo už má ve sbírce několik giga lokomotiv a vozů, těžko se mu bude chtít měnit názvy adresářů, spíše by to chtělo, až nově vydávané modely a skiny, aby byly značeny podle nějakých logických pravidel. Ale to je věc autorů. Ohledně kabin a zvuků, tam bych na jednotných adresářích trval, tam práce a námaha za přesměrování stojí. Až Dejv vydá soubor nových zvuků pro elektrické lokomotivy, tak by stálo za to zveřejnit i eng a wag soubory všech lokomotiv a vozů. Nebylo by to nic velikého a všem uživatelům by to usnadnilo práci. Až mi čas dovolí, tak vydám tyhle souboru mého trainsetu.
Zkoušel jsem jen tak cvičně Conbuilderem upravit Šnekovy consisty k obrazu mého Trainsetu a mohu potvrdit, jde to velmi rychle. Takže tento postup všem doporučuji. Návody jsou na stránkách F Havla.

Pre JOHNZ-a

Takže včera som na skúšku preznačil CSD-t478-1083 na 751 083-7 v trainsete ako aj v eng. súbore a dopadlo to dobre,takže si to prerobím celé a bude pokoj,bude to mišung aj Zbyňkovho systému a všeličoho iného ale keď to fachčí tak pohoda,vďaka JOHNZ.

Zbyněk Šemora napsal:
Jak jsem sledoval tohle téma, tak si myslím, že závěr je následující. Kdo už má ve sbírce několik giga lokomotiv a vozů, těžko se mu bude chtít měnit názvy adresářů, spíše by to chtělo, až nově vydávané modely a skiny, aby byly značeny podle nějakých logických pravidel. Ale to je věc autorů. Ohledně kabin a zvuků, tam bych na jednotných adresářích trval, tam práce a námaha za přesměrování stojí. Až Dejv vydá soubor nových zvuků pro elektrické lokomotivy, tak by stálo za to zveřejnit i eng a wag soubory všech lokomotiv a vozů. Nebylo by to nic velikého a všem uživatelům by to usnadnilo práci. Až mi čas dovolí, tak vydám tyhle souboru mého trainsetu.
Zkoušel jsem jen tak cvičně Conbuilderem upravit Šnekovy consisty k obrazu mého Trainsetu a mohu potvrdit, jde to velmi rychle. Takže tento postup všem doporučuji. Návody jsou na stránkách F Havla.
Chtěl bych se jen zeptat na postup při opravě consistů,nějak jsem to z návodu u F.Havla nepochopil.Děkuji. :eek:

Naposled editoval moderátor:
Petr Novák napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Chtěl bych se jen zeptat na postup při opravě consistů,nějak jsem to z návodu u F.Havla nepochopil.Děkuji. :eek:
Vlastik-musíš trochu upřesnit co si představuješ pod pojmem oprava consistů,jestli ti píšou chybu,nebo jestli chceš třeba jenom u některý soupravy vyměnit loko nebo vagony,pokavad má někdo nějaký problém a je v tomhle směru co se týče MSTS začátečník byl bych moc rád kdyby jste svůj problém trochu více rozepsali a pak se nemusíme ještě jednou ptát můžeme hned odpovídat byl bych moc rád kdydy se tak stalo.S pozdravem Vlastik.

Postup:
spustíme Conbuilder
ikonka vpravo vedle diskety - kliknout
tlačítko "Consists"
označíme všechny načtené consists a spustíme "Test"
Chybné Consists si načteme "Send consists to editor"
Nesprávný vagon nebo lokomotivu vymažeme dvojklikem myši (symbol vagonku zmizí)
Vybereme ze seznamu Vašeho Trainsetu existující model (vlevo řady lokomotiv, sloupec vpravo řady vozů
Dvojklikem myší na zvolené řadě se vozidlo vloží do prázdných políček ikonek vagonků
Dáme uložit kliknutím na ikonku diskety, potvrdíme a už consist musí fungovat

ad p.Šembora: díky za návod,nyní jemi vše jasné.Já jsem měl špatný postup,až po Test jsem to dělal dobře,pak jsem normálně otevřel Trainset,udělal dvě okna - Consists a Train a vše ručně přepisoval a kontroloval podle Trainsetu.
No chybami se člověk učí a žádný učený z nebe nespadl,soudím tak podle sebe.Ještěš jednou dík!! :lol:

Myslim, ze neni az tak dulezite, ktery system se zavede. Vsechny maji sve vyhody i nehyhody. Osobne bych byl pro system, ktery v soucasnosti pouziva p. Semora, protoze ho tak soucasne do svych pocitacu prenasi vetsina z nas. Dulezite ovsem je, aby se zvoleny system zavedl jednou a provzdy - nekde se vyvesila jasna a presna pravidla oznacovani trainsetu a my vsichni zkratka vydrzime jedno odpoledne prepisovani a upravovani chybnych souboru. Tuto vysadu bych urcte prirkl panu Semorovi, protoze jeho system je, myslim, nejrozsirenejsi. Operace to bude mozna bolestna, ale urcite se vyplati a usetri vsem do budoucna nervy.

Tak jsem si teď, když se musí spousta "vláčků" do trati Břeclav-Praha stahovat ručně, trošku prohlédl i tuhle problematiku MSTS.
Vzhledem k tomu, že mám tuto trat a také mi to připadá logické, bych souhlasil s Šemorovým systémem. Lépe řečeno bych na jeho systému chtěl ten jednotný postavit.
Adresáře by se měly jmenovat např. cd_754 pro lokomotivy a cd_BDs pro vagóny. Vkládat do toho ještě "vag" mi připadá zbytečné (a ani sám pan Šemora to tak stoprocentně nedělá... :roll:).
V tom adresáři by se jednotlivé ENGy a WAGy měly jmenovat nejspíš takto: 754-001qx.eng pro lokomotivy, kde:
  1. 754 = číslo řady (teoreticky zbytečné, ale pokud budeme mít v jednom adresáři Esa spolu s Peršingy, tak je to nutné)[/*:m]
  2. 001 = číslo konkrétního kusu[/*:m]
  3. qx = specifika (např. koncový vůz u pantografů)[/*:m][/list:o]
    a BDbmsee-i.wag pro vagóny, kde
    1. BDbmsee = název (příp. číslo řady vozu)[/*:m]
    2. i = specifika (to Íčko navrhuji pro vozy s interiérem)[/*:m][/list:o]

U "konzinstů" bych asi nechal ten Šemorův systém.

souhlasím, "vag" jsem už z názvů složek vyházel, tedy např. všechny vozy už mají označení ve tvaru např zssk_A ostatní jsem nechal zachované. V příští aktualizaci to bude už takto upravené i v consistech. Na CD je to už takhle dva týdny. Kdo nebude něco moci sehnat, vše bude na
ftp://msts.tyk0kso.sk/bpvlaky/xx_xxx.rar
kde za xx_xxx se dosadí hledané vozidlo.

To je dobře. Hrozně špatně se to totiž shání. Nemůžu kvůli tomu pokračovat na aktivitách, protože nevím, které vagóny přibudou a jak se budou jmenovat.

MirekM napsal:
Tak jsem si teď, když se musí spousta "vláčků" do trati Břeclav-Praha stahovat ručně, trošku prohlédl i tuhle problematiku MSTS.
Vzhledem k tomu, že mám tuto trat a také mi to připadá logické, bych souhlasil s Šemorovým systémem. Lépe řečeno bych na jeho systému chtěl ten jednotný postavit.
Adresáře by se měly jmenovat např. cd_754 pro lokomotivy a cd_BDs pro vagóny. Vkládat do toho ještě "vag" mi připadá zbytečné (a ani sám pan Šemora to tak stoprocentně nedělá... :roll:).
V tom adresáři by se jednotlivé ENGy a WAGy měly jmenovat nejspíš takto: 754-001qx.eng pro lokomotivy, kde:
  1. 754 = číslo řady (teoreticky zbytečné, ale pokud budeme mít v jednom adresáři Esa spolu s Peršingy, tak je to nutné)[/*:m]
  2. 001 = číslo konkrétního kusu[/*:m]
  3. qx = specifika (např. koncový vůz u pantografů)[/*:m][/list:o]
    a BDbmsee-i.wag pro vagóny, kde
    1. BDbmsee = název (příp. číslo řady vozu)[/*:m]
    2. i = specifika (to Íčko navrhuji pro vozy s interiérem)[/*:m][/list:o]

U "konzinstů" bych asi nechal ten Šemorův systém.

1. Tento systém má jednu nevýhodu, všechny lokomotivy jedné řady mají stejné LOKO.ACE

Ale, pokud se "většina" dohodne a přesně specifikuje ono "qx = specifika", budu souhlasit.
      Např. jak značit
      koncový vůz u panťáků
      jaký sběrač na loko je aktivní (přední, zadní, oba)
      model bez strojvůdce
      obrácená varianta nesymetrické loko
      u vagonů - plný, prázdný, ...
      atd.

Značení

Ad PRCH.
Já osobně preferuji tento systém.
koncový vůz u panťáků 460xxxz z-zadní
jaký sběrač na loko je aktivní (přední, zadní, oba)- ps,zs,2s
model bez strojvůdce -bs bez strojvedoucího
obrácená varianta nesymetrické loko - rv
u vagonů - plný, prázdný, ... l -ložený ,p-prázdný

Jinak textura loko.ace není textura.Slouží jenom k zobrazení lokomotivy při výběru v menu pokud někdo chce znát detaily.Není tedy důležitá.

Re: Značení

T napsal:
Jinak textura loko.ace není textura.Slouží jenom k zobrazení lokomotivy při výběru v menu pokud někdo chce znát detaily.Není tedy důležitá.

Má krom jiného rozměr 512x512 bodů. Např. dokážu si představit, že ti šikovnější spojí v nějakém grafickém editoru 4 varianty jedné řady loko o rozměrech 128x512 do jednoho 512x512 obrázku. A ten potom převést pomocí TGATool do loko.ace. Neřešilo by to sice zobrazení jednotlivých variant loko v menu, ale alespoň by byly všechny zobrazeny naráz. Problém je ale počet. Namačkání např. osmi náhledů o rozměrech 128x256 bodů je už skoro na lupu a přestalo by to plnit účel.

Trainset

Navrhuji, aby se vybralo ze pět verzí označování Trainsetu, jen na stránkách FHavla jsou čtyři návrhy, a udělalo by se internetové hlasování, kde by mohl každý hlasovat za jednu možnost. Tím by dohady za jednotné značení skončily, každý by si svůj Trainset jednou pro vždy více či méně předělal, a mohly by vznikat nové Aktivity, které pojedou každému. Kdo se toho ujme?

PRi súčasných tendenciách "dohodnúť sa" by myslím bol koncepčne lepší program ktorý by (s minimom zásahov používateľa) skonvertoval aktivitu z jednoho TRAINSETu na druhý ... momentálne sa s tým celkom dobre pasuje CONBUILDER, tak prečo to nevyužiť...

Taky se přikláním k nějaké konverzní utilitě, protože dost lidí trvá na nějakých vlastních "fičurách" ve značení. I já tvrdošíjně používám CDvag a CDlok na místo CD_ a každou novou aktualizaci aktivit p. Šemory se stejnou tvrdošíjností za pomoci ConBuilderu přepisuji. Možná, že by jen postačil podrobný návod k použití a lokalizace právě pro ConBuilder.

Re: Značení

Josef Vogeltanz napsal:
Má krom jiného rozměr 512x512 bodů. Např. dokážu si představit, že ti šikovnější spojí v nějakém grafickém editoru 4 varianty jedné řady loko o rozměrech 128x512 do jednoho 512x512 obrázku. A ten potom převést pomocí TGATool do loko.ace. Neřešilo by to sice zobrazení jednotlivých variant loko v menu, ale alespoň by byly všechny zobrazeny naráz. Problém je ale počet. Namačkání např. osmi náhledů o rozměrech 128x256 bodů je už skoro na lupu a přestalo by to plnit účel.

Zdravím,
já už jsem se zobrazením více variant v jednom loco.ace souboru trochu zabýval, protože upřednostňuji více variant v jednom adresáři. Bohužel nemůžu připojit ukázku, ale myslím že to nevypadá nejhůř. I při počtu 12 variant na jednom obrázku je to ještě celkem slušně rozpoznatelné. Kdyby měl někdo zájem, mohu poslat některé obrázky na ukázku, případně při větším zájmu někde zveřejnit.

Dan, dsuk@volny.cz

Vím k čemu je loco.ace

Já osobně používám systém jedna lokomotiva jeden adresář.
MSTS používám tak trochu i jako encyklopedii a nedávno jsem si ke každé lokomotivě onen soubor udělal, takže by mě mrzelo to celé předělávat. :?
Osobně bych se přikláněl spíšek k systému jedna loko jeden adresář, přijde mi to přehlednější,a některé skiny používají stejné názvy textur, což předělat je pěkná pakárna.

Co treba to udelat takto:
vsechny loko od CD dat do jednoho adresare "CD" :twisted:
a pododne loko od ZSSK do "ZSSK" :twisted:

Back
Nahoře