Aktivity Bob

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Bob
  • Datum začátku Datum začátku
No proste máš tam nasoliť plný výkon aby si to utiahol smerom hore a nemáš sa flákať :) Nasol tam 32 plus 5 shuntov a popieskuj aby si sa rozbehol. Do kopca už musíš mať nejakú rýchlosť inak to nevyjdeš. A pokiaľ tesne pred tým brzdíš tak to moc nepodbrzďuj, lebo sa nestihneš rozbehnúť.

Medo napsal:
Aktivita Rt 52630 je opravdu obtížná. Může mi někdo prosím poradit jak se mám vyškrábat z Tišnova?Před Tišnovem blikne zelená a zkušený mašinfira mi poví že mám nastavit max. 32.odb.Co to znamená?Nebo co tím je myšleno? Tišnovem pak projedu 80Km/hod. zhruba v 8:32 a pak se škrábu do toho kopce pomalu jak šnek (30Km/hod.) a sypu písek co to dá. Samozřejmě to nestihnu a nebo tam uvíznu. Prosím poraďte jak se tam vyškrábat.
To není o tom, že na určitý kopec musím jet na 32. stupeň. Ale mašinku musím poslouchat jestli se jí náhodou něco nelíbí. Musím s ní cítit. Je nutné sledovat ampérmetr a kontrolky abych nepřekročil mezní hodnoty. Hlavně bacha na prokluz kol. To je asi jádro problémů.

Doporučuji si dát do volné jízdy podobně těžký vlak a z Tišnova se to nejprve naučit. Já když jsem testoval, tak jsem tam nikdy plný knedlík nenakrokoval a vyjel jsem. Adheze vyšší tah nedovolí. A bacha v tunelech. V MSTS jsou hodně vlhké a pokud neuberu výkon, jde to do skluzu také. Ale mám dojem, že v reálu je to obráceně. Když prší, tak tunely jsou jediná místa, kde se mašina trochu udrží.

Zbynku v reale je to neporovnatelne iné. Tu v msts si mozes dovolit nasolit plny knedlik a hotovo. Preklzuje? Zapisekujes a hotovo. Ono v reale sa veci maju inak. Keby si v reale pri vacsom sklze zapieskoval, mohlo by sa ti stat aj ked je mala pravdepodobnost, ze vyzujes masinu.

To s tými tunelmy čo píše Zbyňek je pravda. Prešiel som peši veľa tunelov a väčšinou sú úplne suché a maximálne sa kde tu nájde jedno miesto kde kvapká voda. Tunelová správa sa to snaží mať pod kontrolou a priebežne opravovať, pretože potom sa vyplavuje murivo a v zime sa môžu tvoriť nebezpečné kusy ľadu a cencúle. Keby sa tak tie tunely daly v MSTS vysušiť....

Tedy Deme, já jsem si nevšimnul, že by Zbyněk napsal nějakou hovadinu - tedy že MSTS je stejný jako reál nebo že by nabádal k pískování pod prokluzující kola,
spíš naopak před skluzem varoval.
Nechápu tak smysl tvého příspěvku.

Ani ja som nenapisal ze Zbynek napisal nejaku hlupost tak nevyrabaj napetie a precitaj si to este raz.

Reagoval som na to citenie s masinou. Proste v MSTS si mozes dovolit jazdit ako hulvat, kdezto v reale az tak velmi nie. To je zmysel mojho prispevku.

Sorry, asi trpím nějakým stihomamem nebo přehnaným citem pro psané slovo.
Asi bych napsal: ,,Ano, v reálu je to neporovnatelně jiné."
Necháme toho.

nebulus napsal:
To s tými tunelmy čo píše Zbyňek je pravda. Prešiel som peši veľa tunelov a väčšinou sú úplne suché a maximálne sa kde tu nájde jedno miesto kde kvapká voda. Tunelová správa sa to snaží mať pod kontrolou a priebežne opravovať, pretože potom sa vyplavuje murivo a v zime sa môžu tvoriť nebezpečné kusy ľadu a cencúle. Keby sa tak tie tunely daly v MSTS vysušiť....
Myslím, že by se vysušit daly. V souboru default.wag jsou hodnoty adheze:
Adheasion (
"0.8 # snow"
"0.7 # rain"
"0.8 # tunnel"
"0 # free"

Takže asi by místo 0.8 mělo být 0? Jen škoda, že tam není hodnota pro napadané listí ;)

Dem, já jsem jezdil a jak píše Pawlík, o pískování jsem nenapsal ani slovo. O pískování psal dotyčný, který Vlkov vyjížděl na 32. stupeň a písek. A asi nevyjel, že vyzul obruče :D.
Z kurzu přece víme, že se nepískuje až je mašina ve skluzu, ale posypeme nejprve koleje a pomalu jdeme do výkonu.( Ani v MSTS to přece nefunguje. Když je mašina ve skluzu, tak musím sjet z výkonu jako v reálu. Pokud ve výkonu zapískuji, tak to trvale nepomůže, mašina klouže dál. Rozdíl proti reálu je jen ten, že v reálu když jde mašina do skluzu, tak si mnohdy sedne sama, ale v MSTS se klouzání zruší jen snížením výkonu) Praxe ale bývá trochu jiná a je to jen o citu strojvedoucího, kdy se někdy musí i použít zakázaná přídavná brzda. Kdo umí umí a kdo neumí, ani ten písek mu nepomůže.
Jinak MSTS je asi nejpodobnější simulátor reálu, jaký máme. Možná reál je jednodušší.
Ale jak nám říkali na vojně u bigošů v Michalovcích "Ťažko na cvičišti, lahko v boji".
Jako poznávací příprava na budoucí povolání je MSTS dobrá věc. Je to i dobré pro ty, kteří MSTS mají jako koníčka, ale nejlepší pro nás, co jsme na lokomotivě odsloužili nějaké desetiletí, někteří i celý aktivní život.
Já například včera testoval úsek trati po obnově s jednotkou 451. Všude jsem zastavoval, otevíral a zavíral dveře, koukal z bočního okénka, jestli ještě někdo nedobíhá a normálně jsem se přesunul úplně do reálu a vzpomínek, kdy jsem měl v paměti vrytý ten samý pohled na soupravu, jako jsem teď viděl v MSTS. V kabině už jen chyběl ten Metrácký rychloměr místo Mirelu, ale to už byl detail. Zkrátka, to nebylo hraní si, ale člověku se tak nějak zastesklo po starých časech a to zajezdění mělo takový magický účinek. Kdo v reálu kdysi nejezdil, nikdy nepochopí. Absťáku se ubránit nedá.
Jacek:
Je důležité, že adheze je lepší než za deště. 1 bych nedával, protože zase je dobré mít trochu proměnné prostředí, aby to hráče trochu potrápilo. Takhle spící fíra najednou zjistí že mu vlak zastavil a on neví proč. Třeba do tunelu vítr listí nafoukal. Nebo nějaký cestující měl průjem a pokakal koleje.
dem napsal:
.... Proste v MSTS si mozes dovolit jazdit ako hulvat, kdezto v reale az tak velmi nie. To je zmysel mojho prispevku.
Tak bohužel to v MSTS není, proto má tazatel problém vyjet kopec do Vlkova. Právě v reálu můžeš jet jako hulvát 300 z místa, automatika si to přebere, když si sklouzne, kola se samy chytí, (bohužel, poznal jsem i takové fíry), ale v MSTS u naladěných mašin ani náhodou. Proto ty dotazy na které právě odpovídáme. :D

Naposled editoval moderátor:
No to je práve to na čo som narážal. Kĺžem tak pieskujem. A mne to funguje tak neviem, možno máme iné simulátory, ale ja keď v MSTS popieskujem na plnom výkone tak mi sklzovať prestane a ide jak gula. Písal si o technike jazdy. Ano samozrejme, že aj tu v MSTS nejakú techniku mať musíš. Ale je to o dosť inde ako v reále. Malí príklad. Idem do kopca a pred kopcom mám POTR. Ale podbrzdím a prší (zlé adhézne podmienky). Mám ťažký 12 vozový R. Čo spravím v MSTS ? Výkon na plné gule a piesok a vyjdem. V reále mám na problém zaděláno ako by niektorý povedali. Ja sa tu nesnažím vyvraciať niekoho názor, ale u mna to tak funguje, tak predpokladám, že máme ten istý MSTS.

Čo sa MSTS týka tak len taká perlička . Keď som išiel na prvú samostatnú jazdu smerom Nové Zámky-Levice tak som vytiahol Jeneho 150-ku a prešiel som si to najskôr v MSTS :) Takže nie len spomienky, ale aj ako taká príprava za predpokladu, že trať je relatívne presná sa to dá použiť. Potom som už išiel trochu ľahšie aj v reále. Možno sa mi teraz niektorý budú smiať,ale mne to rozhodne dosť pomohlo.

dem napsal:
Možno sa mi teraz niektorý budú smiať,ale mne to rozhodne dosť pomohlo.

Ono je MSTS praktické i v jiných odvětvích. Já jsem ho použil pro získání zátěžového spektra k výpočtu nápravového ložiska hn. vozidla. :D

dem napsal:
No to je práve to na čo som narážal. Kĺžem tak pieskujem. A mne to funguje tak neviem, možno máme iné simulátory, ale ja keď v MSTS popieskujem na plnom výkone tak mi sklzovať prestane a ide jak gula. ...
Tak já mám asi jiný simulátor. Když ŽSR zadal do engů peršingů mez adheze, tak má aktivita Topírna noc byla patová. Z Prahy Libně přes Vysočany do Horních Počernic jsem s těžkým nákladem uvázl v kopci. Když jsem přidal, mašinka sklouzla a žádné pískování, jak tady někteří tvrdíte nepomohlo. Pak jsem udělal revizi trati, protože tam byla některá místa v nereálném sklonu a ŽSR posunul mez adheze na současnou hodnotu, kdy je to už OK. Uváznutí vlaku mám ale nasimulováno u dalšího vlaku této aktivity před Starou Boleslaví. Pochybuji, že se někomu podařilo se 130 od oddílu autobloku proti stůj bez couvnutí soupravu rozjet. A mohl pískovat jak chtěl.
Takže neznám případ, že bych nakrokoval plný výkon a jel jen na písek. Nevěřím, že to jde. Ale takový styl jízdy může napadnout jen někoho kdo ovládal doposud jen pikovláček.

Zbyněk Šemora napsal:
Ale takový styl jízdy může napadnout jen někoho kdo ovládal doposud jen pikovláček.

Prečo ? Keď skúšam nejakú hru, tak skúšam čo to znese a ako sa to správa. A hlavne teraz keď aktívne jazdím, tak porovnávam čo to robí v MSTS a čo na trati. Nepripadá mi to nijak choré :) Skôr bežný postup zvedavého užívatela.

p.s 1: Keď som bol na prvej akcii 24 hodinovej online akcii IVAO SK divizie tak bol tam jeden náš kamarát čo si postavil taký celkom slušný homecocpit. Keď som za to zasadol, tak prvé čo bolo, že som benátsky kanál preletel na Cesne 172 dole hlavou. Verím tomu, že v reále by som skončil v kanáli. Takže to je u mňa klasický postup.

p.s 2: je možné, že nemám potom odladené eng súbory, ale u mňa to rozhodne ide tak ako som písal.

dem napsal:
....... Čo sa MSTS týka tak len taká perlička . Keď som išiel na prvú samostatnú jazdu smerom Nové Zámky-Levice tak som vytiahol Jeneho 150-ku a prešiel som si to najskôr v MSTS :) Takže nie len spomienky, ale aj ako taká príprava za predpokladu, že trať je relatívne presná sa to dá použiť. Potom som už išiel trochu ľahšie aj v reále. Možno sa mi teraz niektorý budú smiať,ale mne to rozhodne dosť pomohlo.

Dem, nebudou. Já osobně znám taky jednoho fíru, který si zase na MSTS "nacvičil" Praha hl. - Lysá n. Labem - Velký Osek, když to měl jet poprvé sám.

Jeden fíra z naší lokálky u nového grafikonu šel jezdit Kutnou Horu. Také si trénoval seznání na MSTS. Zajímaly ho sklony a všechny vypínačky nebo stahovačky.
To co píše Čouda, to nám říkali jako odstrašující příklad ve škole (fírovské pravidelné měsíční školení) "Na co seznání, však tam vedou koleje. " A hned nám popsal několik případů nehod, kdy fíra se s vlakem ocitl na úplně jiné trati, než měl jet. Typický příklad je havarovaná pantografová jednotka, která vrazila do nákladního vlaku Mezi Prahou Hostivaří a Vršovicemi. Kdy se výpravčí spletla a nákladní vlak, který měl jet do Malešic omylem pustila do Vršovic s přesvědčením, že odjel do Malešic.

Takže když sedneš a jedeš. Jak pojdedeš z Vysočan do Horních Počernic po nesprávné koleji ? Odbočka Skály. Platí pro Tebe tohle oddílové návěstidlo nebo neplatí ?

Je to chyták a ptal se mi na to fíra, co jezdí EC a tudy musí mít seznání kvůli odklonům. Že kvůli tomu tam už byl průs***.
Však tam vedou koleje. :D

Nebo jsou takové místní poměry, že je to hlavovam.

Čouda napsal:
Na co cvičit. Sednu jedu...
Presne ako písal Zbynek. Sadneš a ideš ale len po prvý prúser....Taký velmajstri boli v každom depe, načo toto načo hento a potom C7.

No několikrát jsem to zkoušel vyjet ale ne a ne. Nechápu jak tam ostatní mohli vyjet. Ach jo :-(

Tak jsem ten kopec nakonec vyjel. (mel jsem staré asi nevyladene eng u hnaci loko) Aktivita opravdu super :-) Díkes!

Back
Nahoře